Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Kakaó

Még csak most ismerkedsz a stratégiai társasjátékokkal, esetleg ajánlanál ilyet valakinek? Szereted a kakaót? Vagy mindig is ki szeretted volna próbálni, hogy milyen lehet a dzsungelben törzsfőnökként? Akkor a Kakaó a Te játékod! A játék nem máshova, mint a Gyümölcsök Paradicsomába ad meghívót, ahol az ott élő törzsek kakaótermesztéssel foglalkoznak, de nem elég leszüretelni, a piacra is el kell néhány emberünket küldeni, ugyanis a gazdagságot itt is pénzben mérik. A játékot az nyeri meg, aki a legtöbb aranyat gyűjti. Azonban nem csak a kakaóbab az egyetlen bevételszerzési lehetőségünk, az őserdőben víz, aranybányák, de még templomok is fellelhetők!

Mit rejt a kakaósdoboz?

A Kakaót legfeljebb négy fő játszhatja, így négy különböző színű törzs (fehér, lila, sárga és piros) tud versenyezni egymással. A dobozban találunk törzsenként egy-egy falutáblát, aranyérméket, vízhordójelölőket, naptokeneket és természetesen kakaóbabot. A játék fő elemei azonban a munkás- és a dzsungellapkák. A munkáslapkákból minden színből 11 darabot találhatunk, amelyek 4-4 munkást ábrázolnak, de 4 különböző eloszlásban. Onnan tudjuk megkülönböztetni a többi lapkától, hogy a közepén egy kunyhót láthatunk, a széleken pedig a munkásokat, valamint a hátlapja a játékos színének felel meg. Érdemes már a játék elején átnézni, hogy tudjuk, milyen lapkák állhatnak majd a rendelkezésünkre.

A zöld színű dzsungellapkákra is vessünk egy pillantást:

  • van közte ültetvénylapka, ahol a játék lényegét, a kakaóbabot tudjuk begyűjteni és azt a falutáblán lévő helyen raktározhatjuk (a doboz kétültevényes lapkákat is tartalmaz, ahol értelemszerűen kétszer annyi babbal gazdagodhatunk) – a szabály azonban limitálja az egyszerre tárolható kakaóbabok számát, ötnél több nem is fér el a kijelölt helyre.
  • fontossági sorrendben a következő dzsungellapka a piaclapka, ebből egyből háromfélét is ad a játék, itt tudjuk a megszerzett kakaóbab darabját értékesíteni 2, 3 vagy 4 arany fejében.
  • ugyancsak sokat érhetnek a vízlapkák, mert ahányszor tudunk vizet szerezni, annyiszor lépkedhetünk feljebb a falutáblánkon a figuránkkal, ezzel pedig értékes pontokat szerezhetünk.
  • találkozhatunk aranybányákkal, ahonnan a munkásaink aranyat hozhatnak fel.
  • bővíthetjük a dzsungelt templomokkal, az ide lehelyezett munkások a játék végén nyújthatnak plusz pontokat.
  • végül napimádólapkákon szerezhetünk naptokeneket, amelyek a játék utolsó köreiben adhatnak előnyt.

Miután megismerkedtünk a lapkákkal, elő is készíthetjük a játékot. Kezdésnek két dzsungellapkát kell lehelyeznünk a játéktér közepére: egy együltetvényes lapkát, valamint egy kettes értékű piaclapkát egymásnak átlósan, innen fogjuk az őserdőnket bővíteni. Minden játékos választ egy színt, magához veszi a hozzá tartozó falutáblát, munkáslapkákat és a vízhordófigurát – utóbbit le is helyezi a táblájára a -10-es érték mellé. A szabály leírja, hogy két játékos esetén melyik dzsungellapkákat tegyük vissza a dobozba, míg a három vagy négy fős játék előtt mely munkáslapkák azok, amikkel nem játszhatunk. Ezután megkeverjük a dzsungel- és munkáslapkákat is, képpel lefelé külön paklikat képezünk belőlük. Előbbiből felfordítunk kettő lapkát - ezekből növelhetjük hamarosan a dzsungelünket -, utóbbiból pedig minden játékos a felső hármat veszi a kezébe. Különítsük el (vagy hagyjuk a dobozban) a kakaóbabokat, a naptokeneket és az aranyérméket, majd szabály szerint a legidősebb játékos kezd.

Induljon a szüret!

A Kakaó fő mechanizmusa a lapkák lehelyezése, de kötött szabály szerint: az éleken nem lehet szomszédos egymással sem két munkáslapka, sem pedig két dzsungellapka, a sarkaik csak átlósan érintkezhetnek, azaz sakktáblaszerűen tudjuk a játékteret bővíteni. Ezt követve egy játékosnak körönként összesen négy lépése lehet:

  • lehelyez egy munkáslapkát a kezéből,
  • bővíti a dzsungelt a felfordított lapkák segítségével,
  • aktiválhatóak a munkások és végrehajthatja az elérhető akciókat,
  • húz egy új munkáslapkát a paklijából, és pótolja a felfordított dzsungellapkákat (amíg lehet).

A munkáslapkákat legalább egy, már a játéktéren lévő dzsungellapka mellé lehet lehelyezni, és előtte bárhogyan forgathatjuk (első lépés). Érdemes megfontolni, hogy miként tesszük le, mert a harmadik lépésnél számítani fog, hogy melyik oldalon mennyi munkásunk van. Előtte viszont, a második lépésben meg kell nézni, hogy találunk-e olyan üres dzsungellapkahelyet, amely mellett van már kettő munkáslapka (itt nem számít, melyik törzshöz tartoznak). Ha igen, akkor a soron lévő játékosnak fel kell töltenie az üres helyet valamelyik, már felfordított dzsungellapkával. Elég különleges szabály, és sajnos a magyar fordítás nem fogalmaz pontosan, de már az első játszma során fel lehet ismerni, hogy mikor válik a második lépés szükségessé. Csak ezután jöhet a harmadik lépés, amikor megnézzük, hogy a játéktér változásával milyen akciókat tudunk végrehajtani. Ha egy munkáslapkánk valamelyik oldala ebben a körben lett szomszédos egy dzsungellapkával, az adott munkás(ok) aktiválódhat(nak).

A lenti példán keresztül mutatható be a legjobban, hogy mit is jelent ez.

A sárga törzset irányító játékos van soron, aki úgy dönt, hogy lehelyezi az egyik, kezében lévő munkáslapkát az együltetvényes lapka bal oldalára. Ezzel a lépésével a bal alsó sarokban található, jelenleg még üres dzsungellapkahely mellett megjelent a második munkáslapka, így feltölti ezt az üres helyet a felfordított vízlapkával. Következhet a harmadik lépés, azaz megnézi, milyen akciókat hajthat végre. Két oldalon is tudja a munkásait aktiválni: az egyik oldalon egy munkása található, ezzel be tud gyűjteni egy darab kakaóbabot az együltetvényes lapkáról, a másik oldalon pedig három munkása van, ezzel fejenként egy-egy, azaz összesen három lépést tehet előre a falutábláján a vízhordófigurájával. A lépés azonban itt még nem ért véget, hiszen most, a vízlapka lehelyezésével a piros törzzsel játszó játékos lapkája is szomszédos lett azzal, így ő is végrehajthatja a kapcsolódó akciót: egy egység vizet szerez az egy munkása után, ő is léphet egyet előre a falutábláján.

A fenti szabályrendszerrel tehát más játékos is tud a körünkben munkásokat aktiválni, ugyanakkor egy-egy akcióról le is mondhatnak a játékosok. Például akkor érdemes ezzel a lehetőséggel élni, ha egy kettes piaclapka mellé kerültek a munkásaink, de úgy gondoljuk, hogy ennyiért még nem akarjuk eladni a kakaóbabjainkat, mert várjuk a nagyobb hasznot hozó négyes értékű piaclapkát.

Érdemes megemlíteni, hogy a saját akcióinkat tetszőleges sorrendben hajthatjuk végre. Mikor lehet ez fontos? Ha egy körben van lehetőségünk kakaóbabot eladni és egyben szerezni is, ajánlatos a rendelkezésre álló raktárkapacitásunkat (legfeljebb 5 bab) figyelni – ha előbb gyűjtjük be, és utána adjuk el, lehet, hogy néhány gyümölcsről lecsúszunk.

Az aranybányákkal szomszédos munkásainkkal a bányák értékének megfelelő (ez lehet egy vagy kettő) aranyat szerezhetünk fejenként, ami nem tűnik soknak, de a győzelem megállapításánál számíthat. A játék egyik legizgalmasabb eleme azonban a napimádólapkák által szerezhető naptoken. Ebből legfeljebb hármat tudunk tárolni a falutáblánkon (szürke köralakú helyek a folyónk mellett), és akkor használhatóak fel, amikor a kezünkben még van munkáslapka, de a dzsungelpakliból elfogytak a lapok (a felfordított lapkákat is beleértve). Ilyenkor ugyanis beadhatunk egy napjelzőt a közös kupacba vagy a dobozba, cserébe viszont megkapjuk a lehetőséget, hogy a kezünkből nem egy üres helyre teszünk le munkáslapkát, hanem egy, korábban lehelyezett saját munkáslapkára. Ilyenkor a szomszédos dzsungellapkák hatását ismét aktiválhatjuk az új lapkánkon szereplő munkásainkkal. Remek lehetőség ez akkor, ha például korábban szereztünk már vizet, de még szükségünk lenne rá, hogy előrébb léphessünk a vízhordófigurával, azonban a vízlapkák már teljesen beépültek. Ekkor a naptokenért cserébe rátehetjük a régi munkáslapkánkra az újat és aktiválhatjuk a munkásokat. Lényeges kiemelni, hogy minden munkáslapkahelyet csak egyszer tudunk újraépíteni.

A templomlapkák pedig adnak még egy csavart a játékmenetbe, mert ezek után csak a játék végén kapunk aranyat, de akkor nem is keveset. De hogyan is működnek? Az értékeléskor megnézzük, hogy az egyes templomok mellett kinek mennyi munkása van. Akinek a legtöbb, hat aranyat kap, a második legtöbb munkással rendelkező játékos pedig hármat. Egyenlőség esetén lefelé kerekítve feleződnek a jutalmak. Fontos azonban, hogy a templomokat külön-külön, egyesével értékeljük, így természetesen több templom után is bezsebelhetjük a jutalmat a játék végén. Naptokenek használatakor mindig az utoljára lehelyezett munkáslapka számít.

A negyedik lépés után pedig a következő játékos kerül sorra addig, amíg el nem fogy az összes munkáslapka.

…s ha elkészült, igyuk meg a kakaót!

Akkor ér véget a játék, ha letettünk mindent lapkát. Az alábbiak szerint megnézzük, hogy ki mennyi arannyal gazdagodott és megállapítjuk a győztest:

  • megszámoljuk, hogy mennyi aranyat gyűjtöttünk a játék közben,
  • értékeljük a templomlapkákat a fentiek szerint,
  • ha maradt naptokenünk a játék végén, minden ilyen jelző 1 aranyat ér,
  • megnézzük, hogy hol állt meg a vízhordófiguránk a falutáblán, és hozzáadjuk a tábla szerinti értékét (amely nem lehet több, mint +16).

Bár a játék a kakaóbabról szól, ha nem tudjuk eladni, nem sokat ér, mert a megmaradt babok után nem kapunk aranyat – viszont pontegyenlőség esetén az nyer, akinek több babja maradt a raktárában.

Tejszínhabbal vagy anélkül – avagy a szubjektív véleményem

Az első stratégiai játékok egyike, amit kipróbáltam, a Kakaó volt. Tetszett a témája, az illusztráció, valamint az, hogy nem ígért túl hosszú játékidőt – és valóban, 35-40 perc alatt lejátszható egy menet. A játék grafikája vidám, kicsit rajzfilmszerű, hosszasan el lehet időzni rajta a játék végén, hogy milyen szép dzsungelt alkottunk. A lapkák és jelölők pont megfelelő keménységűek, vízhordófigura a Carcassonne-ból lehet ismerős (a készítők meg is köszönik a Hans im Glück-nek, hogy engedélyezték a használatukat), a kakaóbabok pedig üde színfoltok. A dobozt kinyitva azonnal feltűnik, hogy az inzert mennyire el lett találva. Minden egyes tartozéknak dedikált helye van, ritkán látni ennyire alapos munkát.

Ha az ismertető elején szereplő kérdések közül legalább egyre igen a válaszod, csak ajánlani tudom a Kakaót, a szabályok átrágása után egy könnyed, gyors, de gondolkodásra késztető játékot kapunk, gyakran előkerül nálunk is. Több kiegészítő is megjelent hozzá (van, ahol csokoládét készíthetünk s adhatunk el drágábban, kunyhókba vásárolhatunk, de akár gyémántbányákba is lemehetünk), szóval sokféleképpen kombinálható.

írta -- Meteora

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kakaó