Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ankh’or – A Nílus-völgy kalmárjai

A társasjátékok piacát mára jelentősen eluralták a monumentális, epikus csatákat bemutató, műanyag-figurás játékok. Ebben a túltermelésben könnyen átsiklik az ember szeme az olyan kedves, kis dobozos játékok felett, mint amilyen az Ankh’or is. Pedig a bájos grafika mögött igazán figyelemre méltó játékot találunk, melybe a Space Cowboys kiadó csapata érezhetően sok munkát fordított.

Ráadásul az Ankh'ort, sokan a nagysikerű Splendorral állítják párhuzamba, ami kissé háttérbe szorítja a nílus-völgyi kalmárokat. Bár a két játék között valóban vannak hasonlóságok, mégis annyira eltérnek egymástól, mint a drágakő, az elefántcsonttól.

Lássuk a portékát!

“Egyet fizet hármat vihet”-avagy drága kelmét vegyenek...

Az Ankh’or a Nílus völgyébe kalauzol el minket, ahol kereskedőként próbálunk szerencsét. A célunk, hogy a megvásárolt lapkákkal és azok megfelelő kombinálásával a mi vagyonunk érje a legtöbb pontot.

A játék menete nagyon egyszerű: az aktív játékos a körében vagy elvesz 3 korongot a készletből, vagy megvásárol egy lapkát a piacról. A játék szerencsére nem merül ki ennyiben, az igazi ízét a megvásárolt lapkák lehelyezése és a piac feltöltésének időzítése adja.

A piactáblára minden játék elején véletlenszerűen kihúzzuk az árjelzőket, ezek a játék végéig érvényesek lesznek, és ezek határozzák meg 1-1 lapka árát. Ha valaki megvett egyet, a helye üresen marad, nem töltődik fel magától. A megvásárolt lapkát magunk elé helyezzük, majd e köré „építjük” a többit. Megkülönböztetünk: állatokat (sólymot, sakált és a szkarabeuszt), sivatagokat, győzelmipontos lapkákat, raktárakat, és az írnokokat. Utóbbiak különleges képességgel rendelkeznek: amikor a raktár hozzánk kerül tárolhatunk rajta egy plusz korongot, az írnok lehelyezése után pedig a játékos egy újabb akciót hajthat végre. A lapkakombinációk egyforma, összefüggő színenként és állatonként érnek pontot, amit a játék végén számolunk össze, de ha valaki kirakott egy, a szabályoknak megfelelő 5 lapkából álló területet, bónuszként a játék közben is kap egy 3 pontot érő piramist.

A hat féle korongból megkülönböztetjük az öt árut és az ankh-korongokat. Az árukért vásárolhatjuk meg a lapkákat, az ankh-al pedig egy extra akciót hajthatunk végre: vagy áthelyezzük egy lapkánkat, vagy feltöltjük a piacot. A feltöltést bármelyik játékos a köre elején hajthatja végre egy ankh beadásával és ehhez meg sem kell megvárni, hogy teljesen leürüljön. Ez nagyot csavar a játékon, mivel a fennmaradó lapkák a piac elejére csúsznak, így az árukat is újra pozícionáljuk. A korongok elvételénél nincs megkötés, de a körünk végére legfeljebb 5 árú, és 2 ankh lehet nálunk.

Az Ankh’or másik érdekessége, hogy 2 szintre építkezhetünk. Az emeletre szánt lapkát ilyenkor egy áruval olcsóbban vehetjük meg, de csak akkor, ha alatta lesz legalább egy, vele azonos színű “alapja”.

Amikor valamelyik kalmár lerakta a 13. lapkáját a kör még végig megy, majd pontot számolunk. Értékeljük az összefüggő, egyszínű lapkákat és az azonos fajú állatokat, majd összeszámoljuk a piramisokat és a 2 pontos lapkákat. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze: győz.

Hórusz szeme (mindent lát)

Kezdjük azzal, hogy miért érezhetik sokan hasonlónak az Ankh’ort és a Splendort. A korongelviteli mechanizmus tényleg hasonló, azonban az Ankh’orban ez kevésbé szabályozott. Az is igaz, hogy mindkét játékban megjelenik egy olcsósítási mechanizmus, aminek az alapja ugyanaz, de használatuk módjában eltérnek. És igen, mindkét játékban kemény zsetonokat találunk. Meg mindkettő dobozban van…:P. Valóban hasonló hangulatú játékokról van szó, de céljukat és működésüket tekintve jelentősen eltérnek.

Ráadásul az Ankh’or alkatrészei egy meglepően kis dobozban kaptak helyet, egy tökéletesen optimalizált inzertbe ágyazva, melyeknek a minősége is kifogástalan. Az egyik legpraktikusabb kis dobozos játék, amivel valaha dolgunk volt.

A szabálykönyv remek: jól illusztrált és egyértelmű. A játékmenet nagyon dinamikus, és rengeteg döntést kell meghoznia a játékosoknak. Ilyen például a piac feltöltése és annak időzítése is. Fontos taktikai elemek ezek, amivel nagyban befolyásoljuk ellenfeleink vásárlását, de az árakat is a saját árukészletünkhöz szabhatjuk.

A játékosoknak végig szemmel kell tartaniuk társaikat, és egy-egy ügyesen időzített akcióval jól kibabrálhatnak ellenfeleink körök óta fűzögetett tervével. Ezt 2 fő esetén tehetik meg a leghatékonyabban és ekkor válik a legtervezhetőbbé. A játékmenet négy fővel már kissé kiszámíthatatlanná válik, a lapkák gyorsan pörögnek és biztos, hogy amire nekünk is szükségünk van, arra más is feni a fogát.

A játékidő gyors, 4 fővel sem tart tovább 20-30 percnél. A véletlenszerűség leginkább a piac feltöltésénél jelentkezik, de ez 2 főnél kevésbé jelentős. Bár az egyiptomi téma inkább csak “belemagyarázás”, de a kereskedő hangulat valós, és könnyen berántja az embert, a lapka pakolgatás pedig előhozza a játékosok kreatív, építő énjét. A baráti körben 1 parti még sosem volt elég, sokszor játsszuk újra, talán még kicsit addiktív is.

A Nílus kincse

Az Ankh’or egy pörgős, nagyon könnyen elsajátítható belépő szintű, okos filler játék. Bár mélyebb taktikai döntéseket is hozunk benne, már 9-10 éves gyerekekkel is jól játszható. Bár a grafika első pillantásra egy gyerekjátékot kommunikál, épp olyan élmény nyújt felnőtteknek mint gyereknek. Talán még jobbat. A kompakt elrendezés miatt kiváló utazáshoz, táborozáshoz, vagy akár egy pohár bor mellé is ideális.

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban

30Márc

Mellékküldetés: Nemesis - Nemesises szabadulószoba otthon

Ismertető | 2024.03.30. 14:00:00

Szabadulós játék a Nemesis társasjáték világában izgalmas feladványokkal és nehéz döntésekkel - spoilermentesen.


Kommentek

  • crazyoh

    2020-03-09 08:59:38

    Tényleg nagyon gyors játék az Ankh'or, viszont csakis a koronghúzásban hasonlít a Splendorra. A játék többi része merőben eltér. A lapkákból való területépítést emelném ki, mert az teszi egyedibbé a játékot. És igen két játékos esetén még azért lehet taktikázni, de például 4 fővel már lassabb és kiszamíthatatlanabb egy parti. Szóval szerintem 2-3 fővel működik a legjobban. Ami nem tetszik az az, hogy csak az Ankh koronggal lehet újratölteni a piacot. Bár ha ez másképp lenne, akkor jól át kellett volna szabni a játékot, így inkább hanyagoljuk ezt. Viszont van azért jó része is a dolognak, mert ezzel a speciális képességgel változtathatunk az árakon, ami csavar egyet a játékon. Mondanám, hogy az a legjobb, amikor mindenki mást gyűjt, de akkor kicsit unalmassá válik a játék, mert nem megy a versengés, de amikor pedig mindenki ugyanarra megy rá, akkor pedig van bőven feszültség meg vita. A kis mérete és a gyors előkészülete miatt gyakran kerül elő a szekrényből.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ankh'or: A Nílus-völgy kalmárjai