Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Nyugati Királyság Lovagjai – A bazinagy asztal lovagjai

Korábban már megénekeltük, miért érdemes kipróbálni Shem Phillips játékait (a viking témájú North Sea trilógia és a Nyugati Királyság első része, az Építőmesterek), és ezúttal sem pocskondiázni fogunk, hanem tovább magasztaljuk e nagyszerű játéktervező legújabb szerzeményét, a Nyugati Királyság Lovagjait. A már említett nyugat-európai feudális korban járunk, királyokkal és hűbérurakkal, akik mind nagyban igyekeznek bevédeni földtulajdonukat. A címmel ellentétben a játékosok nem lovagok, hanem említett földbirtokosok szerepét veszik át a játékban, hogy minél biztonságosabb és erősebb uradalmat építsenek ki.

A lovagok, akik nem mondják: NI!

De akkor hol vannak a lovagok? Benne a pakliban. Földesúrként ugyanis körről körre egy egyéni jártasságokkal bíró lovagot fogadunk fel, hogy hathatós segedelmével megregulázzuk a birtokainkra betörni merészelő barbárokat (vikingeket, szaracénokat). Aki azt gondolná, hogy csupán ennyi a játék, és semmi több, az nagyot téved, mert a Lovagok egy számos alrendszert működtető eurógém, ahol a különböző részek egymástól eltérő módokon hatnak egymásra. Ennek következtében a győzelmi pontok gyűjtése egy hamisítatlan és ritkán látott mértékű pontsalátát varázsol a játékból, ahol nem feltétlenül látod majd át, hogy ellenfeleid mennyire húztak el, és akár meglepetésként is érhet egy váratlan győzelem.

A Nyugati Királyság Lovagjainak maximum négyen ülhetnek neki, és játszható szóló módban is. Előre figyelmeztetek mindenkit, a játék helyigénye kivételesen nagy, nem pusztán a játékosok külön táblái, de a középre kirakandó majorság is jókora területet igényel, és ehhez még hozzá kell venni a sok-sok paklit, jelölőt, bábut, rövid nyakú zsiráfot… Kisasztallal a közelébe se merészkedjetek a Lovagoknak! Ennek megfelelően az előkészületek is eltartanak egy ideig, tehát ez már nem az Építőmesterek terápiás célzatú nyugis szöszmötölése, és még csak a kipakolásnál járunk.

A játékmenet ennek ellenére egyszerű, a munkáslehelyezős típus klasszikus szabályait követi: a saját körödben leraksz egy munkást, ezzel aktiválsz egy akciót, azt végrehajtod, majd vársz, hogy újra rád kerüljön a sor. Az elfoglalt helyekre már nem mehetsz, bár a játék első felében ez még nem akkora veszélyforrás, mert alapvetően mindenki a saját birtokán fog sepregetni, viszont ha kiszabadul a pusztába, ott aztán beindul a hupákolás. Tematika szintjén ugyan szárazon, de meglepően hatásosan modellezi a játék a sötét középkorban élő uraságok létfélelméből fakadó tevékenységeit, és itt elkezdjük kapargatni a mechanizmusok együttállásaiból táplálkozó pontgenerátor gépezet működésének felszínét. Valóban csak a felszínt: a Lovagok többszörösen összetett játék, az Építőmesterek hangosan köszön neki csókolomot, hiába még csak az utca végében tűnt föl.

A rekettyeipar beindul

Rögtön egy nagyszerű vonással nyitunk, ugyanis a Lovagok rendelkezik egy leheletnyi szerepjátékos beütéssel. Táblánkon három tulajdonság fejlesztésével lépjük majd a szinteket (amelyek pontokat adnak a végén), de ezt csak közvetetten, a megfelelő cselekvések eredményeképp. A példa kedvéért, hogy városfalakat emelhessünk, egyre magasabb befolyással kell bírnunk, viszont ahogy egyre nő a védelmünk, úgy nő a harci erőnk is.  Vagy ha a hit tulajdonságunk révén papokat képzünk ki, nő a befolyásunk és így tovább, ebből már látható, hogy egyfajta láncolatban kell előre gondolkodnunk, hogy éppen melyik tulajdonságunkra van szükségünk, és hogy azzal mit kívánunk fejleszteni. Összesen hat ilyen akció áll rendelkezésünkre, szóval hamar bele lehet jönni – viszont az ötlet kétségkívül remek.

A játék egy másik, hasonlóan agyégetést indukáló része a munkások sokszínűsége. Az akciók egy részéhez ugyan elég a földműves is, azonban csatába csak harcost küldhetünk, ahogy az erdőbe felderítőt, a misszióba papot, pénzt a kereskedő csinál, a bűnöző pedig… nos, ő bármit. A bűnöző a játék jokere (nem az a Joker), ő a beugró, ha a tisztességes delikvens éppen messze jár. Természetesen a király emberei nem nézik jó szemmel, ha az alvilággal szűrjük össze a levet, a gyanú egyre mélyebbre terjedő árnyéka vetül ránk, mígnem az inkvizíció kíméletlen kézzel csap le ránk (amire senkire sem számít, nyilvánvalóan). Embereinket egyrészről a mellénk szegődő lovagok adják, másrészt a kocsma aktuális kínálata (még a földművest és a bűnözőt megértem, de a papot?). Utóbbi körsorrendben zajlik, így nem garantált, hogy a nekünk tetsző galerival battyogunk majd haza.

Bátor jó Sir Robin ím elindult vala

Lovagot persze nem pusztán ezért éri meg tartani: időlegesen megemelik egy, vagy két tulajdonságunkat, lehetővé téve olyan akciókat, amelyeket jelen szinten nem tudnánk végrehajtani, illetve bizonyos akcióinkat bónusszal jutalmaznak. A lovagok kiválasztása újfent telitalálat, a fix összeállítású pakliból húzunk hármat, egyet megtartunk, egyet eldobunk, egyet pedig visszarakunk a pakli tetejére. Ezáltal a szerencsének nincs akkora befolyásoló ereje, viszont tény, hogy ettől még simán beleköphet a levesünkbe.

Persze csüggedésre semmi ok, a játék minden területe termelhet pontot, így a Lovagok is az a fajta társas, amelyben nehéz eldönteni, hogy melyik ágra vagy ágakra álljon rá az ember: szakosodjon minimális szórásban, de ott maximálisan, vagy próbáljon minél több téren pontot csipegetni. Ráadásul a játékbeli lehetőségek felét is alig érintettük, mert lehet előőrsöket telepíteni, a betörő hordákat megtéríteni, városlakókat gyűjteni és még legalább ennyi dolgot, de akkor napestig részletezhetném, arra pedig ott a szabályfüzet. Az Építőmesterekhez képest hatalmas a komplexitásban megtett ugrás, bár a középnehéz kategóriát azért még nem lépjük át, viszont aki abból indul ki, hogy az elődhöz hasonló könnyed és rövid mókában lesz része, az számítson rá, hogy ez már mélyvíz.

A játék külcsíne hozza a Mihajlo Dimitrievskitől megszokott egyéni, laza vonalkezelésű, európai képregényekre jellemző stílust, ami abszolút ízlés kérdése, nekem nagyon bejöttek a karikatúraszerű, itt-ott vázlatos rajzok. A tartozékok is mindenféle színben pompáznak, ráadásul kellemes meglepetés, hogy a rengeteg apró mütyür befért egy ugyanakkora kicsi dobozba, mint a széria többi tagjáé.

A Nyugati Királyság Lovagjai a középsúlyú eurók egyik friss és egyedi hangvételű bajnoka, mesterien mixeli össze számos alkotóelemét. Kezdőknek és családi játékot keresőknek semmiképp nem ajánlanám, ahhoz már túl összetett, hogy egy „mezei halandó” próbát tegyen vele, viszont a keménykötésű eurórajongók minden bizonnyal meglelik benne a számításukat.

A(z) A Nyugati Királyság Lovagjai társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A nyugati királyság építőmesterei – A börtön mélyéből a katedrális csúcsáig

Ismertető, 2019.09.19. 07:00:00

A nyugati királyság építőmesterei a jól bevált munkáslehelyezős és városépítős kliséken csavarva alkot valami egyedit. Cikkünkben még többet tudhatsz meg erről az eurós gyöngyszemről.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • hierroo

    2021-01-08 15:30:49

    Én is megszereztem egyet a Lovagokból, de még nem nyitottam ki. Kis dobozban van, de azt hallottam, hogy kicsit sok helyet foglal, ha játszunk vele. Biztos sok minden van a dobozban, mert viszonylag nehéz (az Építőmesterekhet képest). Mindenesetre nem tudtam kihagyni! :)

  • Alleira

    2020-10-23 16:47:25

    Őszintén szólva előbb láttam a "newsfeedben" a kommenteket, minthogy magát a cikket elolvastam volna, de most pótoltam a mulasztást és milyen jól tettem, mert ez egy remek ajánlóra sikerült!

    Sok videót, véleményt olvastam már a Lovagokról, de ez adta át legjobban, hogy mire is számítsak, mennyire való ez nekem, miért nem érdemes már sokat vacillálni a kipróbálással. A 1,5-2 óra játékhossz bár előre elrettentett kicsit (pontosabban a játékostársaimat), de jobban belegondolva egy film is tart eddig, ha nem tovább.

    Várom a szerző írását a Várgrófokról :)

  • Dorothi

    2020-10-17 21:19:13

    Valóban jó kis írás, de persze elfogult vagyok a játékkal szemben. Szerintem ez a most a piacon fellelhető egyik (ha nem a) legjobb munkáslehelyezős társas. Modern, humoros grafikával, agyégetős munka vár arra, aki ezzel szeretne játszani, 2 fővel az átlag játékidő kb. 1,5-2 óra között mozog. Szuper jó minőségűek a komponensek, öröm vele játszani. Míg a Nyugati Királyság Építőmestereinél rengeteg lehetőséged (és időd) van korrigálni 1-1 lépésed, itt minden lépésnek súlya van és nagyon nem mindegy, merre mész, jó példa erre, mikor a betolakodókat megtéríted vagy legyőzöd. Szóval itt simán előfordulhat, hogy a lépések előtt picit több időt szánsz rá és megfontoltabban döntesz. Jópofa, kreatív módon történik a munkáslehelyezés is, aki ezzel szeretne játszani, készüljön fel rá, hogy nagy helyigényű játék, mert van központi tábla is és van saját játékostáblád is. Nagy reményekkel várom a heteken belül megérkező Várgrófokat és a Krónikák kiegészítőt, amit bármely alapjátékkal lehet majd használni és kooperatívvá teszi a játékmenetet.

    Aki teheti, próbálja ki a Lovagokat, mert zseniális játék, nálam benne van a Top 3-ban, pedig van már jónéhány játék a gyűjteményemben (100+). :D

  • Marcike

    2020-10-17 20:50:50

    Nagyszerű írás, mindig öröm ilyen igényes játékajánlót vagy tesztet olvasni! Gratulálok a szerzőnek és szeretném biztatni, hogy még sok ilyet írjon, mert nagyon nagy szükség van hasonló írásokra! 🙂

    Ez a játék az abszolút kedvencem, mindközül Az az egy, így reggeltől estig tudnék róla beszélgetni. Nagyon szeretem, hogy párhuzamosan több dologra is figyelni kell és rákényszerít, hogy olyasmivel is foglalkozzam, ami egyébként túl időigényes, vagy nem annyira érdekes... Ennek hatalmas előnye egyébként, hogy néhány játékülés alkalmával újabb és újabb stratégiákat tudok kitalálni, a különböző pont-források feltárásának köszönhetően. Szemesnek áll a világ! 🙂

    Nagyon szeretem benne azt, hogy a játék mélységéből nem feltétlenül következők agyégető bonyolultság. Tökéletes példája ennek a királyi parancsok és királyi kegyek... Némelyik "egyel több lehelyező területet" ad, ahol megszerezhetsz mondjuk eltérő színű munkásokat, amikkel a következő körben újabb bónusz lehetőségeket használhatsz ki és akár három-négylépéses kombinációkban tudod elérni a célodat! 😄 Elképesztő, ilyen finoman árnyalt és több rétegben egymásra rakodó akciólehetőséget egyetlen másik játék sem adott azok közül, amiket korábban teszteltem.

    Természetesen a trilógia első-és harmadik részét is ugyanúgy tudom ajánlani mindenkinek, de számomra egyelőre ez a number one.

    Ja és van, ahol tízezer forintért beszerezhető, szóval még csak nem is drága játék. Akit csak lehet, próbálok elérni ezzel és az Építőmesterekkel! Ennek a cikknek a továbbküldése is nagyon jó lehetőség megszólítani másokat a játékkal.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Nyugati Királyság Lovagjai