Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kanagawa és Yokai – Kiegészül a japán életérzés

Ebben a cikkben Bruno Cathala és Charles Chevallier Kanagawa című társasjátékáról lesz szó, aminek 2017-ben megjelent magyar kiadása elnyerte a Mensa HungarIQa Társasjátékverseny díját. Idén a boltok polcain köszönthetjük első kiegészítőjét a Kanagawa: Yokai-t, amit volt szerencsénk kipróbálni és most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.

Bruno Cathala tervező neve ismerősen csenghet a játékosok körében, akik viszont még nem hallottak róla, azoknak érdemes megjegyezniük a mester nevét. Olyan nagyszerű, díjnyertes alkotásokkal büszkélkedhet, mint a Five Tribes, Kingdomino, vagy az Abyss.

Kedvet kaptál egy kis pingálásra?

A történet szerint 1840-et írunk, ahol Kanagawában a Tokiói-öböl legnagyobb prefektúrájában Hokusai mester festő iskolát nyit, hogy átadhassa tudását és művészetét tanulóinak. A játékban festő tanoncként veszünk részt, hogy bizonyítsuk tehetségünket. A mester tanításait követve és az évszakok változásait figyelve megfesthetjük kedvenc témáinkat, felvirágoztathatjuk műhelyünket és megalkothatjuk életünk főművét.

Ecsetvonások szabályai

A Kanagawa motorja a kártyapakli, melyben minden kártya kétféleképpen használható: vagy a festményünket gyarapítják, vagy a műhelyünket fejlesztik. A játékosok minden fordulóban új kártyákat vesznek fel a bambusz játéktábláról. A kártyák egyik felén különböző festményrészletek láthatók, a másikon pedig a műhelyt fejlesztő képességek és szimbólumok.

Minden kör elején játékosszámnak megfelelő kártyát helyezünk a táblára. Az aktív játékos vagy elvisz egy lapot, vagy folytatja a tanulást és megvárja a következő kört jobb lapok reményében. Ha a kör végén maradt még tanuló játékos, számukra újabb lapokat teszünk a táblára. Mikor mindenki beépítette a kártyáit, megnézzük ki milyen diplomára jogosult. Ez után új kör kezdődik, amit az kezd akinél a segéd figura van.

Tanulókártyák, vagyis a festmény

Minden festményen egy téma jelenik meg: emberek, állatok, épületek, vagy fák, továbbá látható rajta valamilyen tájjel, és egy évszak. Ha a választott kártyával a képünket kívánjuk gyarapítani, és a műhelyben már rendelkezünk az ehhez szükséges tudással (tájjellel), akkor ráteszünk egy ecsetet ezzel jelezve, hogy ezt a képességet már használtuk ebben a körben. A tájjelek közül 4 félét különböztetünk meg: hegyvidék, óceán, erdő és síkság, valamelyik festményhez csak egy elem szükséges, van amihez kettő.

Ha szépen dolgozunk, festményünkkel diplomákat szerezhetünk, melyekkel győzelmi pontokat és különböző hatásokat érvényesíthetünk. A diplomák megszerzése főleg a témából összegyűjtött kombinációk után kaphatóak, az évszakok pedig a játék végi pontjainkat növelik. A diplomákra csak egyszer szerzünk jogosultságot, ha úgy döntünk, hogy nagyobb pontértékű kombinációra hajtunk, akkor a kisebbeket később már nem vehetjük magunkhoz.

A festőműhely

A műhely fejlesztése fontos elem, mivel az itt található tájjelzők határozzák meg, hogy milyen képeket festhetünk. Továbbá találhatók rajta azonnali hatások, mint egy újabb ecset, vagy a segéd figura magunkhoz vétele. A választható hatásokkal pedig egy kártyát tarthatunk meg a következő fordulóra, vagy az áthelyezés szimbólum, amivel ecsetet mozgathatunk a tájjelzőkön. A műhely ezen szimbólumai körönként csak egyszer használhatók.

Vannak továbbá olyan szimbólumok, melyek a játék végére vannak hatással, ilyenek a harmóniajelzők, melyek pontokat vagy mínusz pontokat érnek, vagy a viharjelzők, melyekkel az évszakokat befolyásolhatjuk a képünkön, kvázi jokerként funkcionálnak.

Amikor valaki megfestette a 11. képét, a játék véget ér. A játékban az győz aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Tanulmányaink során a következő elemek érnek pontot:

  • a képünkön található minden festményrészlet után 1 pont
  • a képen látható leghosszabb évszaksorozatért
  • a festményen és a műhelyben található harmóniajelzők (plusz pontok)
  • a megszerzett diplomák pontértéke
  • illetve a játék végén a nagymester figura birtokosa további 2 pontot kap.

Művészi vélemény

Ezt a játékot elsőre átlátni nehéz, viszont, ha belejövünk a szimbólumrendszerbe már egy egész könnyen érthető, igazán dinamikus játékkal ismerkedhetünk meg. 10 évesekkel is könnyen játszható, ezért a családi közép kategóriába sorolnánk.

A játék illusztrációja egyszerre bájos és művészi, az egyedi alkatrészkészlet igazán hangulatos. A grafikus Jade Mosch, aki szépen követi a tradicionális japán festészeti stílust. Szabálykönyv gyönyörűen illusztrált, könnyen értelmezhető, viszont 1-2 szabályrészlet fölött mintha elsiklott volna a kiadó.

Nem tudjuk, hogy vajon a téma ihlette-e meg a szerzőt, vagy a játékhoz keresett témát, de gyönyörűen beleillesztette egy valós kerettörténetbe. Kanagawa egy létező prefektúra, ami egyedülálló oktatási központtal rendelkezik Japánban. Kacusika Hokuszai mester pedig valóban festő iskolát működtetett a 19. század elején, nem mellesleg műveinek szinte állandó szimbóluma a Fuji hegy, ami a Kanagawa minden kártyáján feltűnik.

Bruno Cathala az egyik kedvenc játéktervezőnk, aki előszeretettel használ eltérő mechanizmusokat és témákat. Kifejezetten szeretjük benne, hogy a játékai ennyire frissek, hangulatosak és ötlet gazdagok, melyek sok kutatómunkáról és olvasottságáról árulkodnak. Például a Five Tribes melynek alapjai egy ősi afrikai játékban gyökereznek, de Cathala kezei által egy új, komplex és modern, nem mellesleg gyönyörű játék született. A Kanagawa talán nem a legismertebb játéka, viszont mesterien vegyítette a draftot (kártyagyűjtés), a munkáslehelyezést (ecsetlehelyezés) és a kollekciógyűjtést (festménybővítés). Egyik pillanatban még könnyed meditatív játéknak éreztük, a következőben pedig rájövünk, hogy sokkal mélyebb, mint elsőre tűnt.

Yokai – a hegyek szellemei

Az alapjáték után 3 évvel, 2019-ben érkezett meg a Yokai kiegészítő, ami még tovább fokozza a Kanagawa művészi élményét.

A doboz tartalma 3 új kártyapakli, melynek témái a lampionok, az esernyők és a papír sárkányok, a hozzájuk tartozó diplomák, illetve a japán folklór gonosz szellemeit ábrázoló 3 yokai figura.

A kiegészítő bár az alapszabályokon nem változtat, a végső pontozásba a yokai figurák visznek egy kis csavart. Bár a 3 bábú összegyűjtésével lehet diplomát szerezni, a játék végére meg kell szabadulni tőlük, mivel komoly mínusz pontokat hozhatnak. Ennek hatására egy kis csipkelődést visznek a játékmenetbe, de tényleg csak annyit, hogy az interakciót kimozdítsa a statikusból.

Az új kártyák is sokat színesítenek, új és változatos célokat tűzhetünk ki, amitől kimondottan élvezetessé és sokszor újrajátszhatóvá válik a játék.

Szellemes vélemény

A Yokai egy olyan játék kiegészítő, ami nem csak fokozza a játékélményt, hanem sokszor újra játszhatóvá is teszi. Egyrészt azért, mert több játék variánst tesz lehetővé, ugyanis tetszőlegesen választható 2-2 pakli az alapjátékból és a kiegészítőből. A diplomákért szintén kollekciókat kell gyűjteni, de talán a kombinációk kicsit nehezebbek, mint az alapjátékban.

Bár a doboz mérete talán kissé eltúlzott, az oka egyszerű: az alapjáték borítóját díszítő festmény tovább folytatódik a kiegészítő dobozán, így reflektálva az egész játékra.

Festői játék, festői élmény

A Kanagawa egy igazán remek családi játék, amit a Yokai magasabb szintre emel. Számunkra a tökéletes őszi-téli játék, ahol nem hiányzik más csak egy csésze forró tea és egy kis zen hangulat.

A(z) Kanagawa társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Kanagawa: Yokai társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • crazyoh

    2020-03-29 12:28:08

    Nagyon szeretem mindkét játékot!!! A Kanagawa egy gyönyörű, "festői" szépségű társasjáték minden szemszögből. Bár az ecsetek inkább hasonlítanak wc pumpára, de ezt el lehet nézni, mert azért nekem sincs jobb ötletem, hogyan lehetne szebb kinézete. Alapból az az ötlet, amit a Century trilógia is alkalmazott, hogy egymás mellé rakva a két játékot folytatódik a rajtuk lévő kép, az valami zseniális. Nem annyira nagy a doboza, ami plusz pont, a Yokai-nak meg pláne, és a játékelemek kidolgozottsága is említésre méltó. A játékban való "festegetés" és a különböző épületes, állatos és emberes festmények gyűjtögetése annyira jól ki lett találva, hogy az ember teljesen belemélyül. Mindig megy az izgulás, hogy akkor milyen lapkák fognak jönni, és akkor most meg lesz-e a 3. ugyanolyan embert ábrázoló festményem avagy sem. Sikerül-e összegyűjteni azt a 3 állatot, amik a legtöbb pontos Oklevél lapkán vannak rajta? Többféle taktikát lehet alkalmazni, persze sok múlik a szerencsén is, hogy mennyire jól is van megkeverve az a pakli, Mert ha a játék elején rámegyek az épületekre és aztán kiderül, hogy az összes épület a pakli alján van, az kellemetlen. Már persze akkor, ha el se jutunk odáig. A Yokai kiegészítő csak egy kis pluszt ad a játékhoz, de pont annyit, hogy ha valaki már kezdte unni az alapjátékot, akkor annak meghozza megint a kedvét. Az ernyők és a lámpások ugye további gyűjthető dolgok, de nem érdemes úgy játszani, hogy az alapjátékból mondjuk az állatokat és a fákat, a kiegészítőből pedig a lámpásokat meg az ernyőket használjuk. Túl sok lesz a gyűjtenivaló és az ember meg beleőrül. A Yokai figurákat nehéz összegyűjteni, aztán meg ha sikerül, akkor meg nehéz megszabadulni tőlük. Ezért aztán szerintem nem éri meg velük vesződni. Egyik kedvenc játékom. Remélem lesz még valami hasonló kiegészítő hozzá vagy esetleg egy következő rész.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Five Tribes – Naqala Dzsinnjei
  • Kingdomino
  • Kanagawa
  • Kanagawa: Yokai
  • Abyss