Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tilos az Á - Tiltott sivatag

A kooperatív játékok manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ennek a trendnek a kialakulásáért pedig Matt Leacock személye mára már megkerülhetetlennek számít. Ő volt az, aki a 2008-ban berobbanó, manapság már klasszikusnak számító Pandemic segítségével megnyitotta az utat a kooperatív társasjátékok számára.

De mi is az a kooperatív társasjáték? A játékosok egymással együttműködve a "játék ellen" harcolnak. Ezen típusú játékokra jellemzőek, hogy rendkívül nehezek, így valóban össze kell fognunk, ha nyerni akarunk, mert máskülönben nincs esélyünk. Ha részletesebben is kíváncsiak vagytok a kooperatív játékokra, arról itt olvashattok bővebben.

Matt Leacock 2010-ben a már jól bevált mechanikáján csavarva a Tiltott sziget című társasjátékkal egy ambiciózus sorozatot indított útjára, aminek azóta már két új része is megjelent: a Tiltott sivatag és a Tiltott fellegek, melyek sorra nyerik a különböző díjakat és jelöléseket. A következő cikksorozatunkban ezeket mutatjuk be nektek.

Kalandra szomjazva!

Csapatunk ismét csak nagy kalamajkába keveredett, a Tiltott szigeti események nem vették el a kedvüket. Sőt, újabb kalandokra szomjaznak! Hőseink a Tiltott sivataghoz tartottak, hogy felfedjék annak titkait és megszerezzék a híres Éghajót. De útközben meghibásodott a helikopterük és lezuhantak. Egyetlen esélyük, hogy az elfeledett város homok lepte részein kutakodva megtalálják az Éghajó szétszórt darabkáit, hogy így megmenekülhessenek a biztos haláltól.

A társasjáték ismét utazó barát verzióban érkezett a boltok polcaira. A sorozat védjegyévé vált igényes "kincsek", ismét gyönyörűen kidolgozottak, sőt a repülőgép alkatrészei egymásba építhetőek. Ezzel, mintegy tökéletesítették a játékélményt: nagyon jó érzés a parti végén összerakni az Éghajót, hogy megmeneküljünk a táj viszontságai elől. A karakter lapokon is frissítés tapasztalható, oldalán a kulacsunk vízszint jelzője kapott helyet, hogy követhessük annak állapotát. Sajnos a bábuk ismét csak bábuk, de a már előzően is leírt LEGO figurák itt is jól jöhetnek. 

Előkészületek

A játék kezdetén határozzuk meg a nehézségi szintet. Összesen négy ilyen van: kezdő, normál, elit vagy legendás. A viharjelzőt, aszerint kell beállítani, hogy hányan vagyunk illetve, hogy milyen nehézséget választottunk. Például, négyfős legendás játék esetén a játék kezdetekor három kártyát kell majd húznunk a vihar pakliból.

Ahogy a Tiltott szigetnél, itt is minden lapka két oldallal rendelkezik. Az egyik oldal a sivatag, míg a másik egy elfeledett város romjait takarja. Ha sikerül kiásnunk az adott területet megtudhatjuk, hogy mit rejt a sivatag. A lapkákon több információ is található, attól függően, hogy melyik oldalát látjuk. A sivatagos oldalon az egyik lapka a helikopterünk roncsait mutatja, minden karakter innen kezdi a kalandot. Szintén itt találjuk a három oázist jelző lapot, azonban tartsuk észben,hogy ezek közül az egyik délibábot rejt, így nem mindegyik juttathat vízhez minket. A város oldalon három különlegesebb lapot figyelhetünk meg:

  • Az alkatrészek pontos elhelyezkedését rejtő lapkákat: minden darabhoz két ilyen tartozik, ezek jelölik ki a lelőhelyek pontos koordinátáit. Összesen négy különböző tárgyat keresünk: propeller, motor, napkristály és navigátor panel. 
  • Az alagutakat: melyek közt nem csak egyszerűen közlekedhetünk, hanem még a naptól is védve vagyunk.
  • A felszálló helyet: ha minden alkatrészt összegyűjtöttünk, akkor innen tudjuk hőseinkkel elhagyni a sivatagot.

Összességében elmondható, hogy a szigetet képző helyszín lapkák átvették a Tiltott szigetben található kincs pakli szerepét. Egyrészt az alkatrészek megszerzéséhez először az ezek pontos helyét meghatározó helyszíneket kell megtalálnunk. Amikor egy adott alkatrészhez tartozó mező második darabját is megtaláljuk, azonnal lehelyezzük az általuk meghatározott koordinátákra az Éghajó megfelelő darabját. Kalandoraink innen tudják, majd megszerezni a "kincset".

Másrészt bizonyos területek sarkában megfigyelhetünk egy fogaskerék szimbólumot. Amennyiben egy ilyen mezőt sikerül kiásnunk, az adott játékos húzhat egyet a felszerelés pakliból. Ezek a tárgyak igencsak értékesek, jelentős segítséget nyújthatnak a játék közben.

Bár a lapkáink az idő előrehaladtával nem tűnnek el, de a homokvihar segítségével a területeket egyre több homok fogja ellepni, ezt a különböző homok jelölők szimbolizálják. Ha egy mezőn már két ilyen token található, akkor az blokkoltnak minősül. Ilyen helyekről a játékosok nem mozdulhatnak el, valamint át se haladhatnak, míg nem redukálják a homok szintjét ismét átjárhatóvá.

Továbbá rendkívül fontos, hogy a karakterek víz ellátottságáról is ezek a lapkák gondoskodnak. Egy kút kiásásakor a területen tartózkodó összes játékos két egységgel növelheti a készletét. Fontos! Ha nem rendelkezünk Vízhordóval (lásd lejjebb), akkor a későbbiekben ehhez a kúthoz már nem férhetünk hozzá. Lényegében, nem növelhetünk újfent a kulacsunk tartalmán. Így érdemes jól időzíteni egy-egy ilyen terület feltárásánál, de ne feledkezzünk el arról se, hogy a három ilyen lapkánk közül az egyik csak délibáb, így nem érdemes hazardírozni a végső pillanatig!

A lapkákból hozzunk létre egy 5x5-ös mátrixot, melynek középére ne kerüljön lapka. Ugyanis ez személyesíti meg a területen zajló szélvihart, mely a későbbiekben igencsak megkuszálja a kutatásunkat. Figyeljetek rá, hogy a lapkák
egy irányba álljanak! Az iránytű szimbólumok minden esetben a bal felső sarokban helyezkedjenek el!

Ezenkívül helyezzük a pálya mellé az Éghajó alkatrészeit és a tömérdek homok lapkát. Ne aggódjatok, a későbbiekben kiderül, hogy nem is olyan tömérdek... Ezeknek is két oldala van, az egyik a világos, ún. átjárható és a másik a sötét ún. blokkolt rész. A setuphoz a világos oldalra lesz szükségünk, a képen látható módon helyezzünk a lapkákra egy-egy homok tokent.

Nem, nem a szemetek csal a Felfedező és a Navigátor kivételével nem maradt meg senki a Nyerő Csapatunkból. Legalábbis első látásra így tűnhet. De ne aggódjunk hőseink a mai kalandhoz megfelelő OKJ-s tanfolyamot is elvégeztek. Így az egyszerűség kedvéért a játékban is átnevezték őket! Sőt álláshirdetést is adtak fel, így ezt a játékot nem csupán négy, hanem öt főig is élvezhetjük. A kavarodásokat elkerülve nézzük is végig ki mit csinál:

  • Felfedező: mozoghat és kiáshat egy mezőt átlósan is.
  • Hegymászó: olyan területekről is elmozoghat vagy áthaladhat, amely blokkoltnak számít. Sőt, magával is vihet egy vele egy helyszínen tartózkodó játékost!
  • Meteorológus: egy akciópontért cserébe megnézheti a vihar erősségének megfelelő mennyiségű lapot, ezek közül egyet a pakli aljára is tehet. Akciópontok "feláldozásával" redukálhatja a felhúzandó vihar kártyák mennyiségét a saját köre végén. (1 akció= -1 vihar kártya)
  • Navigátor: egy akcióért cserébe maximum három mezőnyire elmozgathat egy játékost. A karakterek különleges képessége itt is érvényesül (Felfedező, Hegymászó).
  • Régész: egy mezőről, akár két homokjelzőt is eltávolíthat egy akcióért cserébe.
  • Vízhordó: a szomszédos mezőn található játékosokkal is ingyen megoszthatja a vízkészletét. Ha egy kiásott kútnál tartózkodik, egy akciópontért cserébe két egység vizet vételezhet.

Játékmenetről

A játékmenet roppant egyszerű, az aktuálisan soron következő játékos végrehajtja a maximum négy akcióját, majd a viharszintnek megfelelő számú kártyát húz a vihar pakliból. Először nézzük meg milyen akciókat is hajthatunk végre. Fontos, hogy ennél a résznél nem tárgyalom a különleges képességeket, természetesen ezek az adott karakter tulajdonságaival együtt kiegészülnek/változnak.

  • Mozgás: a játékos a tartózkodási helyéhez képest függőlegesen vagy vízszintesen mozoghat egy mezőt. Ez a terület azonban nem lehet blokkolt!
  • Homok eltakarítása: a karakterünkkel a saját mezőnkről vagy tőle függőlegesen vagy vízszintesen lévő lapkáról eltávolíthatunk egy homok jelölőt.
  • Ásás: amennyiben a tartózkódási helyünk egy olyan terület, ahol jelenleg egy homok jelző sincs, illetve még nem fedeztük fel a sivatag alatt megbújó városrészt, akkor ezzel az akcióval a lapkánkat átfordíthatjuk a sivatagos oldaláról a várost mutató felére. Ilyen esetben az adott lapon található parancsokat azonnal végre kell hajtanunk (lásd fent). Fontos, hogy az egyszer már kiásott helyszín a későbbiekben újra kaphat homok jelölőket, azonban többet nem fordul át a sivatagos oldalára!
  • Alkatrész felvétele: amennyiben egy alkatrész helyét más sikeresen meghatároztuk, illetve az adott területet ki is ástuk lehetőségünk van ezt az alkatrészt megszerezni egy akció kijátszásaként.

A Tiltott szigettel ellentétben a játékosok közti lap, illetve víz megosztás ingyenes, azonban ezt csak akkor tehetjük meg, ha a karakterek azonos mezőn tartózkodnak.

Másodszor vegyük át, hogy mit is tartalmazhat a vihar pakli:

  • Homokfúvás: a homokvihar középpontja ilyenkor megváltozik, az elmozdulás hosszát valamint irányát minden alkalommal a lapon jelzik. Fontos, hogy ilyenkor minden esetben vessétek össze az iránytű állásával, mert e szerint kell értelmezni ezeket a lapokat. Minden elmozgatott helyszín lapkára egy újabb homok jelölő kerül. Amennyiben ezek a jelölők elfogytak, eltemetett titeket a vihar és elvesztettétek a játékot. Ha a lapon található információ alapján nem tudtok mezőt/mezőket arrébb mozgatni, akkor átmeneti szélcsend állt be, nincs több teendőtök. Pontosabb értelmezését lásd. a képeken!
  • Tűző nap: ha valaki tűző nap kártyát húz, akkor minden olyan játékosnak csökkentenie kell a vízkészletét eggyel, aki nem tartózkodik alagútban, vagy nem védi napernyő (felszerelés pakliból szerezhető). Ha valaki, ezzel eléri a halálfejet, akkor az a játékos szomjan hal és ahogy ez lenni szokott elvesztjük a játékot. Ebből a kártyából négy ilyen van egy pakliban.
  • Erősödő vihar: a viharerősség-jelzőn eggyel feljebb kell helyezni a mutatót. Amennyiben emiatt több kártyát kellene húznotok, akkor az csak a következő játékostól lesz érvényes. Tehát, ha az én körömben hármason áll a viharerőssége, és a második felcsapott lapom Erősödő vihart mutat, akkor feljebb teszem a mutatót eggyel. Ha ezzel eléri a négyes erőséget, akkor is csak még egy extra lapot kell húznom, hisz így jön ki az eredeti három lap. Abban az esetben, ha a viharerősség-jelző sávja eléri a halálfejet, akkor a elvesztjük a játékot. Fontos, azonban, hogy a pakliban összesen csak három ilyen lap van.

Ha elfogynak a lapok, akkor a dobópakli újra keverésével új vihar paklit képzünk. A dobópaklit a játék során bármikor átnézhetjük. Egy-egy kritikus alkalommal az akcióink előtt érdemes is ezt megtenni!

Ahogy ez lenni szokott az együttműködésen alapuló játékokat nehéz, de nem lehetetlen megnyerni. Ehhez a kalandoroknak meg kell találniuk az összes hajó alkatrészt, majd mindenkinek el kell jutnia a felszálló helyre. Ha ez sikerült a hajót azonnal összeszerelhetjük és tovább haladhatunk vele a Tiltott fellegekbe.

Kiknek és hányan?

A Tiltott sivatag a széria legkomplexebb darabja. Emiatt kezdő játékosoknak nem, de tapasztaltabb vagy a kooperatív társasokban jártasabbaknak nagy szeretettel ajánlom kipróbálásra Matt Leacock játékát. A nehézség ebben az esetben sem csak attól függ, hogy kezdő vagy legendás szinten óhajtjuk teljesíteni a kalandot, hanem erősen befolyásolja a karakter választás. Az első partink esetén mindenképpen ajánlom, hogy tegyétek bele a Vízhordót is a csapatba, mert a víz borzasztó hamar elfogy.

Az egész játék során a legmeghatározóbb az időzítés elsajátítása. Például nem mindegy mikor használjuk ki a tárgyainkat vagy mikor ásunk ki egy kutat. Nem árt az se, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy mit tartalmaz a dobó paklink. Ne felejtsünk el élni a karaktereink képességével, legyen az akár első ránézésre kevéssé fontos. Érdemes nem arra törekedni, hogy a teljes várost felderítsük, hanem, hogy a nekünk fontos helyeket találjuk meg. Végső soron, pedig ne feledkezzünk meg arról se, hogy a homok jelölőket se hagyjuk túl burjánozni a pályánkon. 

A játék összességében nem túlságosan összetett, főleg, ha játszottatok már Matt valamelyik tervezésével. A kooperatív mivolta miatt könnyen segíthetjük a kezdő játékosok belerázkódását is a játékba. Emiatt akár 10 éves kortól játszhatjuk. Arról azért ne feledkezünk meg, hogy vékony a határ a segítség nyújtás és az alfajátékos között!

Tilos az Á - Tiltott sziget

Ismertető, 2019.05.18. 17:43:00

Matt Leacock Tiltott szériáját bemutató sorozatunk első darabjában a Tiltott szigetről tudhatok meg többet.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Tiltott Sivatag