Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Igen? - Beszélgessünk egy jót!

2018-ban újabb sikeres magyar játékfejlesztőt köszönthettünk a körünkben Győri Zoltán személyében.

Ha szeretnél Zoliról, az Igen?-ről vagy a játéktervezésről többet megtudni, akkor egy mélyebb interjút itt találsz vele. A játék azóta több fórumon is Igen nívós értékelést kapott, körbe járjuk, hogy mitől is működik olyan jól az Igen?.

A társas a mostanában igencsak népszerű letisztult, fehér dobozzal érkezett meg hozzánk. Így a polcokon is hamar feltűnik a jelenléte. (Nem véletlen választják sokan ezt a színt, ugyanis nagyon kitűnik a szokásos színes kartonoktól.) Külön tetszett, hogy a doboz belseje is illusztrációkkal díszített. A játékos kártyákon szereplő grafika ugyan nekem nem szívszerelmem, de mindenképpen egyedi stílust képvisel. A dobókockák mérete megfelelő, kényelmes kézbe venni, talán lehetet volna ez is játékosonként egyedi színű, azonban nem hiszem, hogy ez rajtam kívül bárkit is zavarna. :) A kérdés kártyák mennyisége megfelelő, melyek közül több is kifejezetten felnőtt (na, nem NSFW!) témát tartalmaz. Ezek a feltűnően eltérő "nyakkendős lapok" könnyen kiválogathatóak, így a setup akkor se vesz el több időt, ha esetleg gyerekekkel játszanánk. 

A játékmenet roppant egyszerű, a soron következő játékos választ egyet a kérdés kártyák közül és felolvassa azt. Ezután a többiek kiválasztanak egyet az Igen vagy Nem lapjaik közül (játékosonként kettő-kettő van), melyet anélkül, hogy bárki látna maguk elé helyeznek. Fontos, hogy a válaszolók aszerint játsszák ki a kártyáikat, hogy szerintük rájuk mi igaz, nem pedig, hogy minél több pontot gyűjtsenek. Ha mindenki elkészült a kérdés feltevője kiválasztja, hogy milyen módszer segítségével tippeljük meg, hogy ki mit válaszolt. Két opció lehetséges: kockával saccolva vagy személyesen tippelve.

A kockás saccolás esetén a játékosok egy dobókocka segítségével kiválasztják, hogy szerintük hány fő tett igent az adott kérdésre. Majd, ha mindenki készen áll, egyszerre felfedik a kockákat és leellenőrzik a lapokat. Személyes tippelés esetén a játékosok mindegyike választ legalább egy játékost, aki elé letesz egy lapot a még megmaradt Igen és Nem kártyái közül. Lehetőség van rá, hogy a megmaradt lapjainkat többek közt szétosszuk. Azonban, ha pontozva játszunk, könnyen lehet, hogy rosszul tippelünk, ilyenkor pedig egy huncut garast sem kapunk. Fontos, hogy a játékosoknak nem arról kell dönteniük, hogy szerintük az adott társukra ez igaz-e vagy sem, hanem, hogy ő maga mit gondolhat erről!

A tippelések lehetőségei érdekesek, ha egy-egy kérdésnél kicsit távolságot tartanátok, inkább a kockás, ha pedig mélyebb válaszokat szeretnétek, inkább a személyeset válasszátok. Fontos, hogy a kétszemélyes játék variáns esetében csak a személyesen tippelhettek. Mi kiegészítettük még azzal, hogy a kérdés felolvasása után bárki élhetett a vétó jogával. Ebben az esetben a kérdésfeltevő egy új lapot választott. Így senkiben nem maradt kínos érzés egy-egy személyesebb kérdés esetén.

A játékban lehetséges a helyes válaszok alapján pontozni, de erre most direkt nem térek ki, ugyanis a játék esszenciája nem ebben rejlik. Jó-jó, de akkor ki fog nyerni? Igazság szerint mindannyian. Ugyanis a szó klasszikus értelmében ez nem is kifejezetten partijáték, sokkal is inkább egy sztorizgatós segédlet. Legyen, akár kétszemélyes randi játék vagy nagy társaságos összeröffenés, ez a játék bizony beszélgetésre sarkal mindenkit. A dobozt tartalmazó kártyák nagy része olyan dolgokra világít(hat) rá, amit még sose jutott eszetekbe megkérdezni a másiktól.

Pont ezért nem biztos, hogy mindenkiből ugyanakkora ovációt fog kiváltani egy-egy próba kör, fontos, hogy tényleg tisztában legyetek az egyediségével. Ha nektek nem ez jelenti a partijáték fogalmát, az se gond, de lehet, hogy pont egy randira szuperül beválik. :) 

Pandúr szerint Igen!

Ahogy az eddig írtak alapján is érződhetett, mi szeretjük az Igen?-t. Próbáltuk több létszámban is, 2-4-6 fő esetén is szuperül működött.  Bár a összeállított kérdések mennyiség nem kevés, remélhetőleg a későbbiekben más kártyák is érkeznek még hozzá. Persze, ti is írhatok mellé amennyit akartok! És persze az Óh, Igen?, az Igen? felnőtt variánsa is érkezhet. Kérdés, hogy Zoli valóban elkészíti-e. :)

A(z) Igen? társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

A kuponkód saját kedvezménnyel nem összevonható, 20%-os kedvezményre jogosít az Igen? társasjátékra a Gémklub webáruházában. Beváltható 2019. május 14-28. között. KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Igen?