Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Társasjátékok Ünnepe 2019 - beszámoló

Ha a múlt hétvégén éppen a Lurdyban volt dolgod feltűnhetett, hogy az átlagosnál többen nyüzsögnek a folyosókon: családok, fiatalok, idősebbek, kisebb nagyobb csoportokban. De ez a sok ember nem az üzletekbe ment. Első ötleted az lehetett, hogy all you can eat akció van, mert az éttermi részlegnél nagyon sokan voltak. Ha eddig elkerülte volna a figyelmedet a néhány kihelyezett tábla és a tömeg vonulási irányát követted, egyenesen a konferenciaközponthoz juthattál, ahol már minden apró részlet hirdette, hogy ez bizony a 2019. évi Társasjátékok Ünnepe.

The GiftForge és Tarsasjatekok.com

Ha már itt voltál, bizonyára felkeltette a kíváncsiságodat ez az egész, és beálltál a sorba jegyet venni. Belépve, az első tétova lépések után a The GiftForge és a Tarsasjatekok.com közös asztalaihoz jutottál. Megcsodáltad a szépen kivitelezett, lézervágott társasjáték kiegésztőket, majd talán beszálltál egy Fesztáv, Azul vagy A Nyugati Királyság Építőmesterei játékba. Elkezdhetted a Tarsasjatekok.com kincs(QR-kód)kereső játékát, amellyel társasjátékot nyerhettél.

De miért álltál volna meg itt, hiszen ameddig elláttál, asztalok, tele játékokkal, körülöttük sok-sok társasjátékozó ember és segtőkész játékmesterek. Bizonyára elkezted bejárni a rendezvényt, még nem tudva, mekkora kihívás is ez. A szabadon bejárható terület nyolc, kisebb nagyobb teremben helyezkedett el, amelyek többé kevésbé tematikusan lettek kialakítva.

A két legnagyobb terem, Társasjáték kaleidoszkóp névvel, a különböző kiadók, boltok és egyesületek gyűjtőhelye volt. Ezekben kaptak helyet nagy kiadók (pl. Piatnik, Gémklub, Reflexshop), kis kiadók (pl. Kard és Korona, Lenge Gerle, Antler Games) valamint klubbok és egyesületek (pl. Mensa HungarIQa, MATE, homoludens.hu). Gyakorlatilag mindenkit megtalálhattál itt, akinek valami köze van a társasjátékokhoz. A kaleidoszkóp megnevezést nem csak ezért gondoltad találónak, hanem mert árusító standokkal, de leginkább játékasztalokkal volt telezsúfolva minden terem. Itt a rendezőelv legfeljebb az volt, hogy egy kiadó játékait egy csoportban, gyakran az árusító standja körül lehetett kipróbálni. 

Western pisztolypárbajokhoz illő Lee van Cleef féle nézés

A Fejlesztői teremben megnézhetted vagy akár ki is próbálhattad a fejlesztés alatt álló magyar játékok prototípusait és beszélgethettél a tervezőkkel. Manapság szerencsére egyre többen terveznek játékot itt, Magyarországon is.

A Gyerekvilág terem a kisebbek kedvére lett kialakítva. Óriás labirintusjáték, gyerektársasjátékok minden mennyiségben. Ha esetleg gyerekkel tévedtél be, biztosan eltöltöttél itt egy-két órát.

A maradék három teremben kölcsönző rendszer működött. Ha megtetszett egy játék, és volt szabad példény a kölcsönzőasztalnál, elkérhetted és a teremben bárhova leülhettél játszani egyet.

Bazári hangulat. Kár hogy néhány játékból még csak bemutató példány volt, alkudni meg nem lehetett.

A Családi és partijáték kölcsönző terem kínálatát nyilván magadtól is kitaláltad. Itt a könnyedebb, rövidebb játékidejű, családdal vagy baráti társasággal is játszható társasjátékok voltak. 

A Stratégiai játékok termében minimum másfél órát eltölthettél egy játék felett a partnereiddel. Ezek a játékok összetettebbek, hosszabb játékidejűek, komolyabb elmélyülést igényelnek.

A Mini Essen terem magyarázatért kiált. Minden év októberében Essenben kerül megrendezésre az Essen Spiel Messe (röviden Essen vagy Spiel), amely a világ legnagyobb társasjáték rendezvénye - de a Földön biztosan a legnagyobb. Nagyon sok kiadó ekkorra időzíti az új társasjáték megjelenéseit. Valószínűleg tudatosan alakult így, hogy a Társasjátékok Ünnepe a Spiel után kerül megrendezésre. A figyelemre mélóbb játékokból álló válogatás, bármely látogató számára kipróbálható volt idén is.

Rendezvény alatt versenyeken is résztvehettél, akár nyereményekért akár az élményért. A Társasjátékos Olympia döntőjét is figyelemmel kisérhetted. A versenyjátékok között a Carcassonne, a Kingdomino, a Century: Fűszerút és az Azul szerepeltek. Talán a számos tombolasorsolás valamelyikén nyerhettél is, de a résztvevők számát nézve erre kevés esélyed volt.

Ugyanis rengetegen voltak, ehhez, az amúgy nem kicsi helyhez képest mindenképpen. A rendezvényfüzetben szereplő kérdőívben ezt meg is említetted, mint építő jellegű kritikát. Hiszen ha itt voltál a 8. Társasjátékok Ünnepén, a 9.-en is biztosan itt leszel. De akkor is, ha csak olvasod ezt a cikket, de nem is jártál a Lurdy környékén hétvégén.

írta -- Kanalasém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Júl

Játék és elmélet - Nehéz helyzetek az asztal mellett

Vélemény | 2022.07.17. 09:59:00

Beszélgessünk játékokról, de úgy, hogy nem lesz belőle mindig játékajánló! Gondolatok, elmélkedések, agymenések a társasjáték asztal mellől.

18Feb

Játék és elmélet - Digitális mesterek útján

Vélemény | 2022.02.18. 12:30:00

Beszélgessünk játékokról, de úgy, hogy nem lesz belőle mindig játékajánló! Gondolatok, elmélkedések, agymenések a társasjáték asztal mellől.


Népszerű

Friss

Címkék