Kartográfusok
Kartográfusok
Kartográfusok
Videó beküldése

Kartográfusok

Társasjáték, 2020
Értékelem!

A Kartográfusok egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 100 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2019-ben és 2020-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a vonal húzás, a ceruza-papír, a set-03 grid coverage és...

A Kartográfusok egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 100 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2019-ben és 2020-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a vonal húzás, a ceruza-papír, a set-03 grid coverage és a bingo mechanizmusokra.

A Reflexshop leírása:

Tárd fel a járatlan utak titkait és légy Te a birodalom legjobb kartográfusa!

Gimnax királynő elrendelte az északi földterületek birodalmához csatolását. Mivel Nalos Királysága igény tart e területre, a királynő szolgálatában álló térképészként a te feladatod lesz a táj feltérképezése. A királynő hivatalos rendeletekkel határozza meg, hogy milyen tájat értékel a leginkább, így ha sikerül az igényeit teljesíteni, komoly hírnévre tehetsz szert. Ám vigyázz, nem vagy egyedül a vadonban! A Dragul szembeszáll a területi igényeiddel, és előőrsöket küld, így befolyásuk csökkentésének érdekében körültekintően kell megrajzolnod a határokat. Szerezd meg a királynő által áhított földterületeket, és te lehetsz a királyság legnagyobb térképésze!

Amit minden Kartográfusnak tudnia érdemes:

A Kartográfusok egy flip & write jellegű társasjáték, azaz a játékosok újabb és újabb kártyákat felfordítva és azokhoz alkalmazkodva rajzolnak a saját térképükre. Ez a műfaj alapvetően egy gondolkodós, mégis könnyed, relaxáló játékmenetet biztosít, egy kis egymás-levesébe-köpős csavarral. Minden játékos egyszerre játszik, nincsen saját köre, ezért 1 főtől gyakorlatilag bármekkora társaságig játszható (a szabály tartalmaz leírást az egyszemélyes játékmódhoz). A Kartográfusok dobozát kinyitva egy térképtömböt találunk, 5 különböző típusú kártyát, összesen 41 darabot, 4 ceruzát, és egy illusztrált, magyar nyelvű szabálykönyvet. A játék grafikái fantasztikusan megteremtik az alaphangulatot: a középkor jellegzetességeit a fantasy világával vegyítve kísérteties mocsarakat, lombkoronákba épített falvakat, békés, festményi tájakat, elhagyatott romokat, és persze bestiális szörnyeket kapunk. Külön említést érdemel a kétoldalú térkép, ami kvázi a játékosok táblájaként szolgál, amire rajzolni fognak: a játék nulladik lépése ugyanis az, hogy kartográfusként elnevezzük a saját birodalmunkat, megrajzoljuk annak címerét, illetve megadjuk a saját nevünket és titulusunkat. A játék négy évszakon, azaz négy fordulón át tart, a gyártó szerint a játékidő 30-45 perc, de igazából nagyon pörgős az egész játékmenet, 30 perc alatt lemegy egy party, és utána azonnal jöhet is a következő!

A doboz tartalma:

100 kétoldalú térképlap (egy vadon és egy pusztaság oldallal), 13 felfedezéskártya, 16 pontkártya, 4 rajtaütéskártya, 4 évszakkártya, 4 rendeletkártya, 4 ceruza, 1 szabálykönyv

Így képzelj el egy játszmát:

A játékosok célja az, hogy az évszakok során a lehető legtöbb pontot gyűjtsék össze. A játék elején négy királyi rendeletet fordítunk fel, amelyek pontozási feltételek lesznek, például, hogy pontot kaphatunk minden olyan erdő mezőért, ami vízzel szomszédos, vagy a legnagyobb összefüggő régiónk minden mezőjéért. Minden évszakban két ilyen pontozási feltétel szerint fogunk pontozni: tavasszal az A és B feltétel szerint, nyáron a B és C feltétel szerint, ősszel a C és D feltétel szerint, télen pedig a D és A feltétel szerint, tehát minden pontozási feltétel kétszer lesz érvényes összesen a játék során. Minden évszak több körből áll, egy kör pedig három fázisból: felfedezés, rajzolás és ellenőrzés. A felfedezés során felfordítjuk a pakli felső kártyáját, amin tereptípusokból és formák láthatóak. Vannak olyan kártyák, amin többféle tereptípus (pl.: víz, mező, falu, stb) látható, és vannak olyanok, amiken több forma található. A játékosok ezekből a saját terveik szerint választanak, majd minden játékos egyidejűleg a térképére rajzolja a választott mintát. Vannak különleges mezők, amikre nem lehet rajzolni, vagy csak bizonyos kártyák felfordításakor, például a hegy és a rom mezők, illetve rajtaütés kártya felfordításakor nem a saját térképünkre, hanem egy játékostársunkéra fogunk rajzolni, "belepiszkítva" a tervükbe. Minden felfedezéskártya bal felső sarkában van egy számérték. Az adott évszak addig tart, vagyis addig fordítunk fel új kártyát és rajzoljuk a mintáját be a térképünkre, amíg ezeknek a számoknak az összértéke el nem éri az aktuális évszakkártya bal felső sarkában lévő számot, például tavasz esetében a 8-at. Ezt az értéket ellenőrizzük az ellenőrzés fázisban. Ha ez teljesült, akkor értékeljük az adott évszakot: összeadjuk az évszak két pontozási feltételének eredményét, hozzáadjuk a szerzett érmék összegét (ezek a kártyák által adott lehelyezési bónuszok, illetve ha egy hegy minden oldalszomszédját feltöltöttük, az is érmejutalommal jár), és kivonjuk a szörnymezőkkel szomszédos, üresen maradt mezők számát, így megkapva az évszak eredményét. A többi évszak menete is ugyanez lesz, majd a tél végén összesítjük a négy évszakban szerzett pontokat, és a legtöbb ponttal rendelkező játékos lesz a győztes.

Neked való?

Összességében a Kartográfusok egy könnyen tanítható, pörgős játék, ami mégis elgondolkodtat, nem mellesleg pedig remek kikapcsolódás a térkép rajzolgatás. Bár a játékot lassítja, az élményt mindenképp tovább fokozza, ha színes ceruzával rajzolunk a dobozban található grafit helyett, illetve a játék által használt ikonos jelölések helyett nyugodtan lehet részletesebb rajzokkal szépíteni a térképünket, például így:

Képek forrása: BoardGameGeek.com

A Kartográfusok bármilyen játékosszámmal élvezetes játék, ráadásul mivel minden játékos köre egyidejűleg zajlik, a nagyobb játékosszám nem fogja növelni a játékidőt sem. Nyugodt szívvel ajánljuk a rajzolós műfaj szerelmeseinek, az agytornászoknak, családi játéknak akár már 10 éves kortól, illetve két komolyabb játék közé levezetőnek.

Forrás: Reflexshop
 • 4 490 Ft-tól
 • 10 ajánlat

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/kartografusok-2019" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Kartográfusok társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Fantasy, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Vonal húzás, Ceruza-Papír, SET-03 Grid Coverage, Bingo

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Nagy csoport

Nyolc, vagy akár annál több személy esetén is játsztható!

Kartográfusok társasjáték videók (8)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2020

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Kommentek

Kommentek

 • vinczedani22

  2020-09-21 12:43:59

  Általában nem vonzanak a "valami & write" típusú játékok, de lehet, hogy ezúttal kivételt fogok tenni, hiszen relative olcsó játék, és nagyon sok jót lehet olvasni róla az interneten.
  A dobozon lévő grafika alapján picit fantasy köntösbe csomagolt absztrakt játékot várnék, és az fanrasy mindig is közel állt a szívemhez, külön plusz pont, hogy egyedül is lehet vele játszani. Lehet felkerül majd a jézuskának írt levélre :)

 • jevimester

  2020-09-12 20:42:56

  A héten vettem meg, 8 játékon vagyunk túl. Ebből kétszer játszottam szóló módban. Nem volt még dolgom flip & write típusú társasjátékkal előtte, valahogy kicsit szkeptikus voltam a műfajjal és határozottan állíthatom, hogy nagyon kellemes csalódást okozott :)
  Változatos, jó az újrajátszhatósága a "kevés kártya ellenére", és elég jól ki van találva az interakció a játékosok között (elég szépen ki lehet tolni a többiekkel egy jól elhelyezett rajtaütéssel :)) Nálunk nagyon meghozta a hangulatot!
  Bazinagy plusz, hogy a térképnek két oldala van.

  Plusz: Szóló módban munka után ültem le játszani, és kellemesen kikapcsolt

  Kíváncsian várom a kiegészítőket :)

  P.S.: Külön kiemelném, hogy nagyon baráti áron lehet hozzájutni

 • kisskrisztian

  2020-09-09 16:36:38

  Szia,

  Próbáltad már esetleg a játékot? Vagy ha nem, akkor ismered esetleg a játék menetét?

  Tudnál mesélni egy kicsit a basic játék szabályzatról, a játék menetéről, illetve arról, hogy hány fővel jó játszani?

  Unboxing videót néztem már róla, elég jónak tűntek a tartozékok.

 • l.mark

  2020-09-09 12:03:31

  Nagyon sokáig szemeztem a játékkal, és még kicsit tartom magam attól, hogy megvegyem, pedig nagyon sok jót hallok róla. Nem hiába kerülhetett be a Spiel Des Jahresbe, és valószínűleg én is megfogom majd venni. Biztos jó vizuális látványt nyújt a játékok végén a térkép, és elég újrajátszhatónak is tűnik, még akkor is, ha csak pár kártya van benne.

 • armad0r

  2020-08-30 13:45:29

  A Kartográfusok egy meglehetősen látványos játék. A játék méretét tekintve sem feltétlenül nagy játék. De ez egy olyan játék, ami így egész. Amikor először játszottam, gondoltam, hogy ez is belefér a családi kategóriába. De a tapasztalatlan játékosok számára a játék valójában meglehetősen bonyolultnak, vagy akár nehéznek is tűnhet, mert a tervezés során sokmindent kell figyelembe venni. Az egy kicsit meglepett, hogy a dobozba grafitceruza is került, de ez könnyen pótplható. Továbbá ígérték, hogy az oldalról letölthető programban is lehet majd térképeket szerkeszteni.

A Kartográfusok társasjáték és kiegészítői (8)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 45 perc
 • Játékosok:  1 - 100
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Jordy Adan
 • Illusztrátor:  Luis Francisco, Lucas Ribeiro
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Raven Distribution, Intrafin Games, Gen-X Games, Hobby World, REXhry, Thunderworks Games, Ludofy Creative, Ogry Games, Mandoo Games, The Wood Games, Reflexshop Kft, Grok Games, Buró
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 12.7 cm x 17.8 cm x 3.8 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: cseh
 • English edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 12.7 cm x 17.8 cm x 3.8 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 15 cm x 22.2 cm x 4 cm
 • Gen-X Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 14.7 cm x 20.3 cm x 3.8 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 14.6 cm x 20.2 cm x 4 cm
  • Súly: 0.5 kg
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 14.5 cm x 20 cm x 4 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: Korean
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 14.5 cm x 20 cm x 4 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: portugál
 • Buró Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 15.7 cm x 23.5 cm x 4.7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Kartográfusok társasjátékhoz