Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.

Szerencsére a The GiftForge kínálatában rengeteg kiegészítő elemet találunk a Mars terraformálásához. Vannak közöttük apróságok és egészen tekintélyes méretű darabok is. Szépíthetjük és praktikusabbá tehetjük a játékot ezekkel a lézervágott csodákkal. Nézzünk is meg párat közelebbről.

Játékostábla - a természeti katasztrófákat nem igazán kedvelőknek

Bárkivel előfordulhat, hogy nagyban alapítja a nagyobbnál nagyobb városokat a Marson, telepíti az oxigénforrást biztosító erdőket, gigantikus projektet hajt végre, majd hirtelen belép az univerzumba egy gigantikus... macska. És azzal a lendülettel szétrombolja a kemény munkával elkészített művünket. Vagy jön egy földrengés (vagy marsrengés?) egy óvatlan lábnak köszönhetően, netalán valaki a kezei felett veszíti el egy pillanatra a kontrollt. Bármelyik természeti katasztrófa is következik be, az eredmény az lesz, hogy gőzünk nem lesz, mi volt az állás, és mekkora termelésekkel rendelkeztünk.

Erre nyújt páratlan megoldást a mélyedésekkel bőségesen ellátott fa játékostábla. A termelési sávok összes száma külön vájattal rendelkezik, a birtokunkban lévő erőforrásoknak is külön szekciók vannak létrehozva, és az eredeti játékostáblákhoz hasonlóan itt is megtalálhatjuk az olyan jellegű emlékeztetőket, mint például az acél, a titán, a palánta, valamint a hő felhasználási módja. Ezen kívül az energia és a hő mélyedése össze van nyitva, hogy egyszerűbb legyen az energiát hővé alakítani a generációk végén. Sőt, ha ez nem volna elég, a termelési sávokon találkozhatunk 20-as, illetve 30-as értékekkel is, hogy ne sok kockát kelljen a legalább 20-as termelésekhez felhalmozni.

A játékok során bombabiztosnak tűntek a játékostáblák, egyszer sem csúsztak, hullottak szét a játékosjelölők. Természetesen egy asztalborítást ezek sem bírnának ki, de valószínűleg ez nem is volt cél a tervezés során. A kockák szépen passzolnak a gödrökbe, könnyű őket ki-berakosgatni, a megtermelt erőforrásoknak pedig elegendő hely van biztosítva. Külön kiemelném a már említett 20-as, 30-as mezőket a termelési sávokon, mert ezek sokkal kényelmesebb kockamenedzsmentet biztosítanak a játék végefelé.

Ikonszámláló - a mániákus analitikusoknak

Ha valaki imádja könyvelni az eddig elért eredményeit, és nyilvántartást vezetni a kijátszott projektkártyáin található ikonokról, akkor az odalesz az ikonszámlálóért. Ennek egyszerű a célja: számontartani a projektkártyáinkon található különféle ikonok, valamint a városaink és az erdőink számát, hogy a később kijátszott kártyákhoz, elért mérföldkövekhez, alapított díjakhoz ne kelljen folyton végigpásztázni a területünket és a játéktáblát. Persze ha valaki olyan feledékeny, mint én, akkor valószínűleg így is folyton újra kell majd számolnia, hogy mindent könyvelt-e a táblán.

Valóban hasznos lehet, ha nem kell akár 10-15 ikont egyesével kibogarászni, hanem csak ránézünk a megfelelő oszlopra, és egyből látjuk, hogy mennyi az annyi. Az értékek frissentartása sok odafigyelést igényel, emiatt ez plusz egy tényező, amire oda kell figyelni játék közben. Ha ezzel valakinek nincs problémája (márpedig egy ilyen soktényezős játéknál valószínűleg akadnak ilyenek), akkor nagyon hasznos segítséget jelenthet az ikonszámláló.

Mivel elég korlátozott a játékosjelölők száma, ezért mi inkább a rézjelölőket használtuk az ikonok számának követéséhez, de ez ízlés és praktikum kérdése - azok is egész jól használhatók a kockáknak kialakított helyeken.

Tokenek - a hangulatos erőforrásgyűjtögetés kedvelőinek

Kissé egyhangúvá válhat, ha ugyanazzal jelöljük a megakredit készletünket, az állatainkat és a lebegőinket is. A kis kerek és hatszögletű tokenek segítségével végre mindennek meglesz a maga jelölője - legalábbis a projektkártyáinkon.

A tokenek mindegyikét ellátták valamilyen szimbólummal a gyűjthető erőforrásoknak megfelelően. A kerek darabok egyet érnek, a hatszögletűek ötöt. Azzal átlalában nincs probléma, hogy a jelölők elfogynának, de ha mégis előfordulna ez a ritka eset, akkor még mindig kisegíthetjük magunkat a játék megszokott jelölőivel is. Ha valaki szereti a fa színét, akkor kérhetjük a tokeneket natúr változatban, de ha igazán hangulatos jelölőket szeretnénk, melyek beleillenek a Mars által biztosított környezetbe, akkor kérhetjük azokat narancssárgára festve is.

Jelölők - a szemet gyönyörködtető játéktábláért

Szintén a dizájn feldobását szolgálják a különféle jelölők. Hogy egészen pontosak legyünk, a generáció, az oxigénszint, a hőmérséklet, a Vénusz és a domináns párt unalmas fehér kockáját cserélhetjük le sokkal menőbb, hangulatosabb darabokra. Választhatunk, hogy inkább az álló (talpas), vagy a fekvő változtatot preferáljuk. Sőt, ha ez nem volna elég, még azt is eldönthetjük, hogy festett vagy gravírozott darabokkal szeretnénk-e jelölni a különféle globális jellemzőket.

Még, még, még...

Ha valaki nem szereti sok dobozban tárolni a játékot a kiegészítőkkel együtt, és/vagy utálja a dobozokban tapasztalható káoszt, akkor a fa inzert megfelelő megoldást nyújthat - ennek segítségével mindent ékes rendben tárolhatunk kizárólag az alapjáték dobozában.

Szintén a csúszkálás kiküszöbölésére született a bizottság tábla a Hatalmi játszma kiegészítőhöz. A korábban bemutatott táblák után ezt már nem is kell igazán bemutatni.

Végül pedig a több, mint 300 kártya által okozott káoszra a kártyatartó torony nyújt igényes és praktikus megoldást.

Hol vehetem meg ezeket a kiegészítőket?

The GiftForge termékek

Ha megtetszett valamelyik kiegészítő, és mindenképpen be akarod szerezni, akkor irány a The GiftForge oldala, ahol ezeket és sok más érdekességet is meg tudsz rendelni az otthon kényelméből.


Irány a bolt!
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása
  • A Mars Terraformálása: Következő állomás:Vénusz
  • A Mars Terraformálása: Hellas & Elysium kiegészítő
  • A Mars Terraformálása: Távoli gyarmatok
  • A Mars Terraformálása: A kezdetek
  • A Mars Terraformálása: Hatalmi játszma