Kép forrása: gsplus.hu

Ritka, amikor egy játék ennyire rászolgál a nevére [gsplus.hu]

A világ csodái központjában ha hiszitek, hanem, a világ csodái állnak: szám szerint 21 építmény, mind aranyos fafigura formájában.

Nem állítom, hogy kifejezetten vadászom a "tetrisezős" társasjátékokat, de nehéz úgy elkerülni őket, hogy évente legalább egy instant klasszikus megjelenik ezzel a mechanikával: a Macskák szigete, a Lámák földje, Az ismeretlen bolygó, Medvepark vagy a Kartográfusok mind remek játékok, és közös bennük, hogy különböző formájú pályaelemeket kell lepakolásznunk (utóbbi esetében berajzolnunk), így építve egy-egy egyedi területet.

Ezek sorába külföldön tavaly, itthon pedig 2024 februárjában állt be A világ csodái (World Wonders), amiben nem csak lapkákat, hanem építményeket is ügyesen kell elhelyeznünk. Az ezekhez kapcsolódó 21 fa modell eleve különlegessé teszi a Brazil Birodalomért is felelős Zé Mendes családi játékát, de mit nyújt még? Kipróbáltuk.

Már csak a sámándob hiányzik

A játékosok (1-5) minden kört 7 aranypénzzel kezdenek, ha hitelt vesznek fel, még kettőt használhatnak, de ezt később kamatostól vissza kell fizetniük, ha nem akarnak a végén pontlevonást. Pénzüket többféleképp elkölthetik: vásárolhatnak egyet a játékosszámtól függően 6-8 különböző formájú és értékű épületlapka közül, amivel városukat bővíthetik; vehetnek utat, ami elengedhetetlen a terjeszkedéshez, esetleg szerezhetnek egy hasznos tornyot, vagy bebiztosíthatják, hogy ők kezdjenek a következő körben. Mindent, amit megkaparintanak, saját területükre kell helyezniük, betartva bizonyos illeszkedési szabályokat, ami különösen a műemlékek esetében lényeges, ezeket ugyanis csak akkor szerezhetik meg és rakhatják le, ha szabályosan elhelyezhetők: illeszkednek a hozzájuk tartozó kártyán megadott dolgokhoz, legyenek azok bizonyos színű épületek, utak, vagy mondjuk vízmezők. Az is adott, hogy hogyan pakolhatjuk le őket: a Moai szobrok között például kell egy-egy mezőnyi helynek lennie, míg a négy mezőt elfoglaló Pharosi világítótorony csak úgy rakható le, ha legalább egy sarkát vízre rakjuk. Kissé kiábrándító, hogy még a legértékesebb műemlékek is csak 2 pontot érnek, pedig vitathatatlanul ezek gyűjtögetése a legnagyobb élmény a játékban, ugyanakkor eleve nem lehet őrülten sok pontot szerezni, kevésért is érdemes lehajolni.

Miközben gyarapodik a város, a nyersanyagtermelés mértéke és a népesség is növekszik, ám a nyersanyagokat nem tudjuk semmire beváltani, csak azért fontos őket gyűjtögetni, mert a játék végén győzelmi pont jár értük, egész pontosan azért, amelyikből a legkevesebbel rendelkezünk - fontos tehát mindegyiket húzni. Pontot egyébként a le nem takart, de elemek által érintett természeti erőforrás mezőkért és a teljesen körbevett épületekért kaphatunk még.

[Cikk folytatása]

Ritka, amikor egy játék ennyire rászolgál a nevére

A világ csodái központjában ha hiszitek, hanem, a világ csodái állnak: szám szerint 21 építmény, mind aranyos fafigura formájában.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.gsplus.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Ápr

Végre itt egy játék, ami csavar egyet a kártyajátékok működésén [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.22. 19:34:00

A Sárkányok völgye (The Vale of Eternity) nemcsak gyönyörű, érdekes játékmenetbeli megoldásai egyedivé és izgalmassá teszik mind a kezdők, mind a kártyajátékokban tapasztaltak számára.

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A világ csodái