Kép forrása: pcguru.hu

Kockázat – Magyar asztalra magyar játék! [Társalgó]

Sokak számára a semmiből, szerzői kiadásban jelent meg egy rendkívül igényes, fadobozos társasjáték, melyhez sajnos egy tragikus haláleset is köthető.

Számomra a semmiből érkezett meg a Kockázat, ami egy saját kiadásban megjelent társasjáték, és részben pont ehhez köthető az, miért is keltette fel az érdeklődésem, ragadta meg a figyelmem. Első körben ugyanis a társasjátékos csoportok egyikében láttam meg a játékról készült képeket, amiken különböző tokenek és kockák mellett egyedi grafikával ellátott kártyák szerepeltek, no és egy olyan fából készült, alapból inzerttel rendelkező doboz, hogy a külföldi Kickstarter-játékok nagyja is megemelné a kalapját, arról már nem is beszélve, hogy mindehhez még egy playmat is jár. A társasjáték mindössze 100 példányban, sorszámozott változatban készült el, amire elő lehetett jegyezni, magáért a játékért pedig Horváth Vilmos és fia, Horváth Ábel felelnek, akik maguk is nagy gamerek. Innentől már gondolom, pláne érthető, miért is ragadta meg a figyelmem a Kockázat, ami egy kétfős, egymás elleni harc, valahol a sakk és a Summoner Wars mintájára, mégis egyedi formában.

Sztori sajnos nincs, ez egy fantasy kártyajáték, aminél leginkább a stratégia számít, no és persze a lapok, amik a harci egységeket aktiválják. A kockák ezúttal teljesen külön működnek, nincsen kapcsolatuk a szerencsével, hiszen nem kell dobni, az aktuális állás mindig az egység erejét jelenti. És kockából bizony van bőven, avagy mindkét színből (mindkét játékosnak) összesen 25 darab áll rendelkezésre, 4/6/8/10 és 12 oldalú változatként, ami pedig még komolyabb mennyiség, az a 10 színben elérhető token-rengeteg, amik a mindenféle, játék közben elérhető hatásokat jelképezik. Emellé jár az 51 kártya a nyolc fajjal, fajonként 5+1 lappal, a playmat, ami a harctér, valamint a 36 oldalas, jól szerkesztett, szépen felvezetett, igényesen tálalt szabályfüzet. És akkor erre az egészre a koronát a Boda György, avagy a Fancy But Functional által tervezett, és fából készített doboz teszi fel, amiben mindennek helye van, sőt nemcsak a külsején látható a Kockázat logó és ikon, de a belsejében ott a sorszám is, ami mutatja, hogy az elkészült 100 példányból melyiket sikerült kifogni. Persze mindez csak a külsőség, a lényeg pedig a játék, így nézzük is, mire képes a nyolc frakció.

Kockázat több játékmódot és nehézséget kínál, ebből az alap, az első (pár) alkalommal játszható bevezető változat során a két fél felsorakozik a playmat kínálta játékterület két túlsó végében, ahol egy-egy fajjal, összesen 50-es (+/- 2) pontértékben helyeznek el kockákat. Bár van erre példa is, hogy elsőre mit érdemes kipróbálni, de lényegében teljesen tetszőlegesen felállítható a sereg, melynél minden egység kártyáján látható, hogy az mely értékű kockát jelenti. Tehát, ha egy egység kártyáján a hatoldalú kocka látható, akkor, ha abból az egységből hármat is akarunk toborozni, akkor három hatoldalú kockát elveszünk a saját színű készletből, majd azokat a maximum értékkel letesszük a térfelünkre. Ahogy már említettem, nincs kockadobás, nincs szerencse, mindent ebből a pontértékből számítunk, legyen szó bármilyen akcióról vagy sebződésről. És mivel a mozgás is akció, már sejthető, hogy mennyire számít a stratégia, elvégre a ritka kivételtől eltekintve az is csökkenti kockáink, avagy egységeink erejét, ha csak mozgatjuk őket. 

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Kockázat - Magyar asztalra magyar játék!

Sokak számára a semmiből, szerzői kiadásban jelent meg egy rendkívül igényes, fadobozos társasjáték, melyhez sajnos egy tragikus haláleset is köthető.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kockázat