Kép forrása: telex.hu

A társasjáték, amivel négy hónapig tart egy parti [telex.hu]

Képzeljünk el egy társasjátékot, amihez tíz embernek kell összejönni, és ha 12 órán keresztül megfeszített figyelemmel tologatják a játéktáblán a figurákat, a végén azzal állhatnak fel, hogy na, már majdnem a játék 1 százalékánál tartunk, holnap folytatjuk. Ez a Campaign for North Africa, a világ legfurább társasjátéka – de hogy megértsük, miért, hogyan és milyen fogyasztói igényt kiszolgálva került piacra, egy kicsit távolabbról kell indítanunk, a hadi stratégiai táblás játékok hajnalától.

Kriegsspiel

Bár sokak szerint a sakk vagy akár a go is olyan stratégiai játék, amiben két hadsereg ütközik meg egymással, az első igazi hadi játék, aminek az volt a célja, hogy minél pontosabban szimuláljon csatákat, csak a 19. század elején született meg. Egy bizonyos George Leopold von Reisswitz nevű porosz nemes készített először olyan játékot, amiben a terep nem volt mezőkre osztva, hanem a csapatok szabadon mozoghattak rajta, az összecsapások kimenetele pedig részben kockadobásoktól függött. A terepelemek és az egységek is porcelánból voltak, az egész játék egy szekrényt foglalt el. A királyi családnak nagyon tetszett, de ahhoz, hogy sokak számára hozzáférhető legyen, persze túl drága volt.

Az öreg Reisswitz aztán nem is nagyon foglalkozott a dologgal, de szerencsére a fia, Georg Heinrich Rudolf Johann von Reisswitz nem hagyta annyiban a dolgot. Az ifjabb Reisswitz önkéntesként jelentkezett a tüzérséghez, és közben tökéletesítette a hadi játékot, a Kriegsspielt. A pálya méretarányát a katonai térképeken akkoriban bevezetett 1:8000-ben határozta meg, és bevezette az egyes egységek sebesülési pontjait. Számon lehetett tartani, hogy mennyire sérült meg egy egység, és az még sérülten is folytathatta a játékot, tehát nem egyszerűen leütötték, mint egy sakkbábut.

A legfontosabb újítás a játékvezető megjelenése volt: szemben a klasszikus társasjátékokkal, az ifjabb Reisswitz Kriegsspieljében a játékosok egy játékvezetőnek mondták el az utasításaikat, aki ezeknek megfelelően döntötte el, mi lesz az eredmény. A szabályok elég részletesek voltak, a speciális dobókockák egy-egy lapján akár tizenkét szám is volt, és többoldalas táblázatokból kellett kinézni az egyes lépések eredményeit, a játékvezető abban is segített, hogy a szabályok által nem lefedett eseteket is kezelni lehessen. Ez a játék már lapos térképet és fahasábokat használt, így könnyen lehetett nagy mennyiségben gyártani, helyet is kapott a katonai oktatásban.

A király annyira el volt ragadtatva tőle, hogy a feltalálónak a Szent János-rendet adományozta, és előléptette főhadnaggyá. Ez a gyors emelkedés sokak szemét szúrta, akik nekiálltak intrikálni a játéktervező ellen, nem is sikertelenül: 1826-ban Reisswitzet előléptették századossá, de egyben kihelyezték Torgauba, ami nagyjából egy száműzetéssel ért fel; egy évvel később öngyilkos is lett. Ez az ügy árnyékot vetett az egész játékra, és eléggé megcsappant a hivatalos érdeklődés iránta. Sok fiatal tiszt azonban kifejezetten szerette, és több olyan klub, társaság is alakult, ahol rendszeresen játszották, a magdeburgi vezetője például a későbbi vezérkari főnök Von Moltke volt. A játék nemzetközi hírnevet a porosz–francia háború után szerzett. Mivel eredetileg nem látszott nagy különbség a két hadsereg között, sokan abban látták meg az összecsapást eldöntő különbséget, hogy a porosz tisztképzésnek addigra már bevett eszköze volt a Kriegsspiel, amit máshol nem nagyon ismertek.

Avalon Hill

A következő évtizedekben a katonaiskolákban egyre több helyen játszották, és folyamatosan finomítgatták a harci társast – idővel már nemcsak katonák, hanem lelkes amatőrök is. Őket célozta meg 1954-ben Charles S. Roberts a Tactics nevű játékkal, aminek kiadásához saját céget alapított, ez lett a máig legendás Avalon Hill Games. A Tactics abban volt újszerű, hogy kifejezetten egyszerűek voltak a szabályai, másfelől pedig nemcsak egy szabályrendszert adott, hanem a térképet és a kinyomogatható kartonjelzőket is.

A Tactics nagy sikert aratott, és az Avalon Hill hamarosan a stratégiai játékok királya lett olyan híres játékokkal, mint a Gettysburg, a Squad Leader vagy a Diplomacy. 1974-ben Gary Gygax is őket kereste meg azzal az ötletével, amiből később a Dungeons & Dragons lett, de nem láttak fantáziát a furcsa stratégiai játékban, ahol mindenki csak egy-egy hőst irányít.

[Cikk folytatása]

A társasjáték, amivel négy hónapig tart egy parti

De csak ha mind a tíz játékos rutinos, és napi 12 órát töltenek a legendás Campaign for North Africával.

További információk

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • Gawain

    2023-07-07 13:13:58

    Idén kezdtek el érdekelni a wargame-k, de nyilván olyanok amiket tényleg arra találtak ki, hogy halandó emberek is tudjanak velük játszani. Egyelőre éppen csak belemártottuk a lábfejünket a vízbe a Sekigahara-val, lehet, hogy majd még megyünk egy kicsit beljebb is, de azért nem szeretnék nagyon eltávolodni a parttól. Igazi wargamer soha sem lesz belőlem, az tuti!

  • peti1212

    2023-07-07 12:23:53

    Az első között ismertem meg én is a Rizikót egy ismerősöm ajánlásával, sokat játszottunk, de soha nem értettem a játék lényegét. Csak azért is mert tényleg rossz játék volt, de nem volt viszonyítási lehetőség. Sokszor éreztem feleslegesnek a rengeteg minit, ami kellően díszítette a táblát. Szép volt, jó volt, de köszönöm ennyi.

  • kvarclovag

    2023-07-07 09:34:42

    Egyszer elhibázták, de Sheldon közölte az elgyötört társakkal, hogy nincs nagy baj, csak az utolsó 8 órát kell újrajátszaniuk.

    Anno, a Rizikót mi is eltettük néha, mert nem fejeződött be egy este alatt. Az utolsó ilyen eltett partit soha nem fejeztük be, mert addigra világos lett, hogy az egy rossz játék.

    Szerepjátékok is tudnak borzalmas hosszúra nyúlni, sokan évekig játszanak egy partit. Szóval van ilyen, de biztos nem az én világom. Se a hossza, se a szabályrengeteg miatt.

  • Pcs

    2023-07-06 21:25:53

    Ha falat nem is kellene hozzá bontani, de egy szobányi helyet azért elfoglalna. Ahogy a cikk is megjegyzi, nem sokan játszák (főleg nem végig), én is maximum egy bentlakásos katonai iskolában tudom elképzelni, ahol rendszeresen össze tud jönni ennyi hasonló érdeklődésű ember.

    Egyébként a sorozatot ismerve: Sheldon nagyon is élvezné, az elejétől a végéig. De persze csak ha minden szabályt pontosan betartana mindenki és minden pontosan dokumentálva lenne...

  • peti1212

    2023-07-06 13:41:40

    Cikket végigolvasva nem ismertem annak ellenére sem, hogy a téma érdekel is. A játékidő és a játékosszám tekintetében, ez inkább társasjátékgyűjtőknek való, mint játékosoknak. Ki kezd el tervezni egy játékot úgy, hogy 8-10fő kell hozzá.?!!! Mivel a tesztelés sem biztos, hogy lefutott, így a játék is bőven tartalmaz hibákat. Sorozatot nem ismerve, Sheldonnak is unalmassá válna a végére. Nálunk 2-3 főt sem könnyű asztalhoz ültetni, nem hogy 8-10 elszánt téma iránt rajongó fanatikust, arról nem is beszélve, hogy falat kellene hozzá bontani, hogy elférjünk! Maga a játék tetszene, de ehhez pár dolgot át kellene dolgozni és nagyobb népszerűségnek is örvendezne.

  • pnehandi87

    2023-07-03 09:53:42

    A Campaign for North Africa társasjátékkal szerintem sokan az Agymenők sorozaton keresztül ismerkedhettek meg. Ahhoz, hogy egy társasjátékkal napokon keresztül játszunk, tényleg olyan elvetemült kockáknak kell lenni, mint a sorozat szereplői. Nekem egy ilyen hosszú játékmenet egy idő után valószínűleg unalmassá válna és nem lenne kedvem másnap újra folytatni. A négy fal közé bezárkózva jó képzelőerővel megáldott elhivatott játékosokat biztosan beszippant a játék, de ehhez szerintem nagy rajongók kell lenni.

    Valószínűleg a legtöbb embernek nincs is ennyi szabadideje, hacsak nem egy-két hetes szabadságot kizárólag a játékszenvedélyére áldoz fel. Valamint túl sok helyre van szükség a játékhoz, és még hogy napokon keresztül is kerülgessük a szoba közepén ez is hátrányos a játék szempontjából, persze ha valaki rendelkezik egy külön társasjátékozásra kialakított szobával, ahol nincs útban a padlón végig kiterített játék, akkor jó lehet, de valószínűleg keveseknek van ilyen játékbarlangja.

    Én szivesen ülök le egymás után több nap is társasozni, ez a téli hideg napokon főleg jellemző a családi, baráti társaságokkal, de nem ugyanazzal a játékkal, hanem a társasjátékgyűjteményünk különböző kincseivel. De, hogy napokon keresztül ugyanazzal a társassal játszunk, ez elképzelhetetlen, nincs olyan személy a környezetemben, aki erre hajlandó lenne. Így nálunk ez a játék nem kerül beszerzésre, meghagyuk az élményt az Agymenők sorozat szereplőinek.

  • laptopzsol

    2023-06-28 07:19:04

    Az egyik kedvenc sorozatom, már többször láttam az összes évadott. Mikor meg jelent olvastam a cikket, nagyon jó és érdekes írás.

  • ugla

    2023-06-27 21:19:54

    Ezzel a játékkal én is a big bang theory-ban találkoztam először. Gyorsan rá is kerestem... nem a játékmenet tanulmányozása céljából persze :), hanem játéktörténeti szempontból érdekelt. Ahogy ez a cikk is írja, érdekes a fejlődése, a közönségének és megítélésének változása, legalábbis a korai szakaszban.
    Ui.: A sorozatban egyébként feltűnik jó néhány játék: Tiltott sziget, Ticket to Ride, Catan, Ősi jel, Nagyfeszültség, Dominion... Némelyik set up-olva is, némelyik csak a polcon díszletként.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • The Campaign for North Africa