Kép forrása: pcguru.hu

Ierusalem Anno Domini – Jöjjön hát a méregpohár! [Társalgó]

Mozart élete után a Devir most Jézus utolsó estéje köré húzott fel egy tematikailag erős társasjátékot, mely témáját és eredetét tekintve pont ideális, így húsvétra.

Ahogy azt már a Lacrimosa esetében is említettem, a Devir az utóbbi időben talán még egy szintet lépett a téma és látványvilág kettősét tekintve, hiszen a Mozart utolsó nagy művét feldolgozó játék is több szempontból kiemelkedőnek bizonyult, az idén beharangozott Ierusalem Anno Domini pedig, ami rendkívül gyorsan, még az ünnepek előtt meg is érkezett, már csak a témája miatt is felkeltette a figyelmem. Ez pedig nem más, mint az utolsó vacsora, mielőtt Krisztust megfeszítették volna, és ehhez a rendkívül fontos és komoly történelmi eseményhez már első ránézésre is kapcsolódik a mechanika, a játékdizájn, ami egy különleges, központi elem köré összpontosul. Emiatt aztán egyből le is csaptam rá, még pont időben ahhoz, hogy az ünnepekre időzítve ne csak asztalra kerüljön, de a cikk is elkészülhessen róla. 

„Vegyétek és egyétek, ez az én testem!... Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára. Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában.”

Jeruzsálemben járunk, az aktuális éra 33. évében, mikor egy hirtelen felbukkanó férfi felmérhetetlen jelentőségű hatással bír nemcsak a társadalomra, de a kultúrára is. Akkor még ez persze nem látszódik egyértelműen. Mert miközben Jézus a követőit tanítja, megbocsátásról és szeretetről mesél, az uralkodói érdekeket szemben állítja Isten akaratával, a sötét fellegek már gyülekeznek, elvégre vannak, akik félnek a férfitól, aki földi hatalommal szemben látszólag nem ismeri ugyanezt az érzést, ezért pedig, érthető reakcióként, amitől félnek, az ellen fordulnak. Mindössze 30 ezüstbe kerül, hogy a nagytanács, avagy a Szanhedrin megvásárolja, kiváltsa Jézus egyik követőjének hűségét, így amikor az apostolok és a követők összegyűlnek, ez az este és példamutatása lesz az utolsó, mely úgy híresül el, mint az utolsó vacsora. És a Ierusalem Anno Domini pontosan ezt veszi alapul, méghozzá a követők egy-egy csoportosulásával, kik felajánásaikkal és áldozataikkal a lehető legközelebb szeretnének kerülni az apostolokhoz.

“...szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért…”

A játék egyik különlegessége, hogy a tábla kétoldalas, ezek közül az egyik a szóló és kétszemélyes módhoz, míg a másik a három- és négyszemélyes változathoz való. Különlegességét pedig az adja, hogy szignifikáns különbségek találhatók a két változat között. Elvégre, míg egyiknél például van egy szívesség-sáv, számos jutalommal, a másiknál ez a mechanika egyáltalán nincs jelen a játékban, ami több kártyát és lehetőséget is kizár. Valamint a szóló és kétfős változatnál a nem használt frakciókhoz tartozó követők, avagy meeple-ök eleve egyből táblára kerülnek, az asztal körül, ahol számos helyet lefoglalnak a többiek elől. A tábla egyébként 5 fő akcióhelyszínt biztosít, valamint az apostolok kezdőhelyszínét, az utolsó vacsorát, illetve a megszerezhető példabeszédeket, valamint a pontozósávot, a Szanhedrin-sávot, és a többjátékos módnál még a szívesség-sávot. A játékosok kapnak egy kezdőkészletet (pénz, kő, kenyér, hal, felajánlás), egy kezdő kártyaszettet, magukat a frakcióhoz tartozó követőket, és már indulhat is a felkészülés az utolsó vacsorára.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ierusalem Anno Domini a Devirtől - Jöjjön hát a méregpohár!

Mozart élete után a Devir most Jézus utolsó estéje köré húzott fel egy tematikailag erős társasjátékot, mely témáját és eredetét tekintve pont ideális, így húsvétra.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • zkbali

    2023-04-11 16:55:49

    Akkor, ha jól látom, nálunk még nem kapható. Van hír tervezett magyar kiadásról?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Jeruzsálem: Anno Domini