Kép forrása: pcguru.hu

Ierusalem Anno Domini – Jöjjön hát a méregpohár! [Társalgó]

Mozart élete után a Devir most Jézus utolsó estéje köré húzott fel egy tematikailag erős társasjátékot, mely témáját és eredetét tekintve pont ideális, így húsvétra.

Ahogy azt már a Lacrimosa esetében is említettem, a Devir az utóbbi időben talán még egy szintet lépett a téma és látványvilág kettősét tekintve, hiszen a Mozart utolsó nagy művét feldolgozó játék is több szempontból kiemelkedőnek bizonyult, az idén beharangozott Ierusalem Anno Domini pedig, ami rendkívül gyorsan, még az ünnepek előtt meg is érkezett, már csak a témája miatt is felkeltette a figyelmem. Ez pedig nem más, mint az utolsó vacsora, mielőtt Krisztust megfeszítették volna, és ehhez a rendkívül fontos és komoly történelmi eseményhez már első ránézésre is kapcsolódik a mechanika, a játékdizájn, ami egy különleges, központi elem köré összpontosul. Emiatt aztán egyből le is csaptam rá, még pont időben ahhoz, hogy az ünnepekre időzítve ne csak asztalra kerüljön, de a cikk is elkészülhessen róla. 

„Vegyétek és egyétek, ez az én testem!... Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára. Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában.”

Jeruzsálemben járunk, az aktuális éra 33. évében, mikor egy hirtelen felbukkanó férfi felmérhetetlen jelentőségű hatással bír nemcsak a társadalomra, de a kultúrára is. Akkor még ez persze nem látszódik egyértelműen. Mert miközben Jézus a követőit tanítja, megbocsátásról és szeretetről mesél, az uralkodói érdekeket szemben állítja Isten akaratával, a sötét fellegek már gyülekeznek, elvégre vannak, akik félnek a férfitól, aki földi hatalommal szemben látszólag nem ismeri ugyanezt az érzést, ezért pedig, érthető reakcióként, amitől félnek, az ellen fordulnak. Mindössze 30 ezüstbe kerül, hogy a nagytanács, avagy a Szanhedrin megvásárolja, kiváltsa Jézus egyik követőjének hűségét, így amikor az apostolok és a követők összegyűlnek, ez az este és példamutatása lesz az utolsó, mely úgy híresül el, mint az utolsó vacsora. És a Ierusalem Anno Domini pontosan ezt veszi alapul, méghozzá a követők egy-egy csoportosulásával, kik felajánásaikkal és áldozataikkal a lehető legközelebb szeretnének kerülni az apostolokhoz.

“...szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért…”

A játék egyik különlegessége, hogy a tábla kétoldalas, ezek közül az egyik a szóló és kétszemélyes módhoz, míg a másik a három- és négyszemélyes változathoz való. Különlegességét pedig az adja, hogy szignifikáns különbségek találhatók a két változat között. Elvégre, míg egyiknél például van egy szívesség-sáv, számos jutalommal, a másiknál ez a mechanika egyáltalán nincs jelen a játékban, ami több kártyát és lehetőséget is kizár. Valamint a szóló és kétfős változatnál a nem használt frakciókhoz tartozó követők, avagy meeple-ök eleve egyből táblára kerülnek, az asztal körül, ahol számos helyet lefoglalnak a többiek elől. A tábla egyébként 5 fő akcióhelyszínt biztosít, valamint az apostolok kezdőhelyszínét, az utolsó vacsorát, illetve a megszerezhető példabeszédeket, valamint a pontozósávot, a Szanhedrin-sávot, és a többjátékos módnál még a szívesség-sávot. A játékosok kapnak egy kezdőkészletet (pénz, kő, kenyér, hal, felajánlás), egy kezdő kártyaszettet, magukat a frakcióhoz tartozó követőket, és már indulhat is a felkészülés az utolsó vacsorára.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ierusalem Anno Domini a Devirtől - Jöjjön hát a méregpohár!

Mozart élete után a Devir most Jézus utolsó estéje köré húzott fel egy tematikailag erős társasjátékot, mely témáját és eredetét tekintve pont ideális, így húsvétra.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Júl

Vírus [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.26. 14:00:00

A barátaink tanították meg nekünk a Vírus című kártyajátékot, amikor legutóbb náluk voltunk. Megmondom őszintén, doboz alapján én biztosan nem vettem volna meg, de annyira mondták, hogy higgyük el, ez egy nagyon szórakoztató, és vicces játék...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • zkbali

    2023-04-11 16:55:49

    Akkor, ha jól látom, nálunk még nem kapható. Van hír tervezett magyar kiadásról?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Jeruzsálem: Anno Domini