Kép forrása: diceanddecks.hu

Itt a Gólem [diceanddecks.hu]

Egy legendás szerző ezúttal egy legendát társasjátékosított. Duzzasztómű, Grand Austria Hotel, Marco Polo, Lorenzo il Magnifico… elkerülhetetlen címek, ha valaki beleveti magát a társasjátékozás világába. A szerzők között ott van Simone Luciani. Ezúttal a Flaminia Brasini, Virginio Gigli, Simone Luciani trió fogott össze és alkotott maradandót a Gólem című játékkal. Nem világújdonság, angolul 2021-ben jelent meg, de a Tiletum tavalyi sikere után logikus döntés volt a Delta Vision kiadótól, hogy a szerző korábbi játékát is megjelenteti magyar nyelven. Az előrendelők, néhány napja vehették kézbe a hazai megjelenést.

A gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból életre keltett emberi alak. A zsidó folklór népmondája szerint a 16. század vége felé a prágai gettóban Löw rabbi a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével életet varázsolt a Moldva folyó partjáról származó agyagból gyúrt műemberbe, annak szájába helyezett varázserejű papír segítségével, majd a gólem a szombatnapig mindenféle szolgálatot elvégzett neki. Ha a rabbi az Isten nevével ellátott cédulát elvette tőle, akkor ismét agyagtömeggé vált. A maradványait a legenda szerint még ma is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán.

Olyan téma, ami egyszerűen követeli, hogy társasjátékot csináljanak belőle! A játékosok nagy tudású rabbik szerepébe bújhatnak ebben a játékban, akik maguk is gólemeket alkotnak és a tanítványaik segítségével mozgatnak Prága utcáin. Ha egy gólem túl nagyra nő, irányíthatatlanná válhat (ez mínusz pontokkal büntet meg a parti végén), de a játékosoknak lehetőségük lesz elpusztítani is a teremtményeiket. A játék minden egyes mozzanata kapcsolódik valahogy a legendához. Nagyon átgondoltan tematikus és finom értelmiségi megoldások jellemzik.

Eredetileg a Cranio Creations jelentette meg, ahol Luciani vezető fejlesztőként tevékenykedik. A játék tervezőiről már szóltunk, a grafikus pedig a szintén olasz: Roberto Grasso. A dobozborítóval egyedi megjelenést vállaltak fel. Ugyanaz volt az érzésünk mint a Barrage esetében: ez annyira szokatlan, hogy akkor is megjegyzi az ember, ha nem akarja. Mindenképp átugorja az ingerküszöböt. Az asztalkép viszont nagyon szép. Ritka és különleges megoldás, hogy egy játék üveggolyót használ alkatrészként.

Ez egy közepesen magas játékosinterakcióval és mérsékelt, de észrevehető szerencsefaktorral dolgozó euro játék. A szerencse több ponton tetten érhető a játékban, de a legjobban tervező játékos fog győzni. A véletlen inkább a stratégiákat teszi változatossá ezzel növelve az újrajátszhatóságot. Nem alakulhatnak ki nyerő stratégiák, minden partit alaposan át kell gondolni. 1-4 játékos kezdhet bele és aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjti; győz.

[Cikk folytatása]

Itt a Gólem

Egy legendás szerző ezúttal egy legendát társasjátékosított. Duzzasztómű, Grand Austria Hotel, Marco Polo, Lorenzo il Magnifico... elkerülhetetlen címek, ha valaki beleveti magát a társasjátékozás világába. A szerzők között ott van Simone Luciani. Ezúttal a Flaminia Brasini, Virginio Gigli, Simone Luciani trió fogott össze és alkotott maradandót a Gólem című játékkal.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

11Ápr

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.11. 16:24:00

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...


Kommentek

 • porcine

  2023-04-11 02:40:35

  Tudom, tudom, minimális interakció. De a téma annyira egyedi, különleges, magával ragadó! A zsidó folklór, a titkos kabbala, a gólem, a prágai zsinagóga, etc. Igaz, nagyon newro szag lengi körül az egészet, de mégis egyre jobban vonz...

 • robsteady

  2023-04-10 23:50:40

  👀

 • maszlagadam27

  2023-04-10 17:45:15

  Igen, ez valóban nagyon érdekes, hogy mit mi fog meg egy adott játékban. A téma amúgy valóban abszolút egyedi, szóval nem csodálom, ha valaki érdeklődését felkelti. Nekem valahogy nem igazán érdekfeszítő. Viszont ha már ellenállás, sajnos az nekem sem ment mostanában, viszont kifejezetten interakció gazdag társasokra csábultam el. 😁

 • mr.zehy

  2023-04-10 09:43:05

  Kezdek megtörni... igen, ez a tökéletes kifejezés igaz most rám is. 😃

 • mr.zehy

  2023-04-10 09:42:13

  Nekem még a Tiletum is nagyon bejött. 😝

 • porcine

  2023-04-10 08:57:20

  Az a szép ebben a hobbiban, hogy megmutatkozik mennyire különbözőek vagyunk, ugyanis engem meg pont a téma vonz ebben a játékban a legjobban. Érdekes történet egy brutálisan jó borítóval felvértezve. Nagyon próbálok neki ellenállni, mert vékony benne az interakció, de lassan kezdek megtörni.

 • maszlagadam27

  2023-04-10 08:18:19

  Ezek szerint egy hajóban evezünk, abszolút így vagyok ezzel én is, szinte minden paraméter stimmel nálam is az általad leírtakból. Valahogy a Tiletum sem vonzott be annyira, pedig szinte mindenki méltatta, akinek adok a véleményére, na majd hátha sikerül kipróbálni őket! 😉

 • mr.zehy

  2023-04-09 22:19:36

  Elég nagy bajban vagyok ezzel a játékkal. A szerzők szinte összes játéka a polcon, imádom az eurókat, szóval mi baj lehet, mégis valahogy ez a téma és úgy az egész valamiért mégsem vonz... közben meg minél többet olvasgatok róla, annál inkább mozgatja a fantáziámat. Próbálta már valaki? :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Golem