Kép forrása: diceanddecks.hu

Itt egy újabb pályázó A Mars Terraformálása trónjára! [diceanddecks.hu]

Víz alatti városok, Ark Nova, Wayfarers of South Tigris, mi a közös ezekben a játékokban? Tárgyilagosan mindössze annyi, hogy a játékot működtető mechanizmusok közt megtaláljuk a tablóépítést.

A publicisztikák viszont ennél messzebbre mennek. Mindről megjegyezték, hogy A Mars Terraformálásához hasonló, de annál élvezetesebb játékélményt fognak kínálni. Szerkesztőségünk is megtalálta a maga „trónkövetelőjét”.  Ez egy roppant szubjektív, ennélfogva nagyon megosztó tartalom, ezért rögtön az elején le kívánjuk szögezni, hogy a bemutatott játék saját jogán is kiváló darab, nincs szüksége az összevetésre. Mégis viszonyítási alapként kezeljük a Mars Terraformálását. Ha a kedves olvasók nem szeretik, nagyon kedvelik, vagy esetleg unják a hivatkozott társast, álljon itt egy jó példa, ami hasonló döntési helyzetek elé állít játék közben, de teljesen eltérő hangulattal. Dobpergés kellene, amikor leírjuk: a kék sarokban a címvédő A Mars Terraformálása Jacob Fryxeliustól, a piros sarokban az új feltörekvő Stefan Feld: Amsterdam.

A XIX-XX. század fordulóján Amszterdamban virágzott a csipke, tulipánhagyma és a sajtkereskedelem. Egyebek mellett ma is ezek az árucikkek teszik híressé Hollandiát. A társasjáték szerzője Stefan Feld egy olyan korszakot választott a város történetéből, ami szinte követeli, hogy gazdasági euro társasjátékként jelenítsék meg.

Szerepünk szerint kereskedők vagyunk, akik a városi iparosok és a kikötő összekötéséből próbálnak minél nagyobb haszonra szert tenni. A téma nem számít különlegesnek, sok játékban kapnak főszerepet a kereskedők, de a város környezete megadja azt a pluszt, ami már témájában is emlékezetessé fogja tenni a játékot. Feld új város sorozatának második tagja (1.: Hamburg 2.: Amsterdam 3.: New York 4.: Marrakesh) a Queen Games-nél jelent meg. A sorozat minden darabjára igaz, hogy valamelyik korábbi Feld játék frissített, átgondolt verzióiként kerülnek a piacra. Idehaza a Piatnik kiadó szokta lokalizálni a Queen Games játékait, remek hír lenne, ha ezeket a címeket is elhoznák a hazai közönségnek.

Az Amsterdam komponensei és asztalképe kiemelkedőnek számítanak a gazdasági eurók körében. Szép alkatrészeket kapunk. A grafika is tetszetős. Az asztalkép pedig egészen kiemelkedő. Jó nagy asztal kell hozzá!

Ha nyerni akarunk, komoly tervezésre lesz szükségünk, de a szerencse is kap egy kis szerepet a játékban. Van véletlenszerű kártyafelcsapás, lapkafelcsapás és dobókocka-gurítás. A szerencse épp csak annyi, hogy a játék ne legyen túl száraz, és fennmaradjon az érdeklődésünk. Így minden körben több forgatókönyvet kell előre elterveznünk és csak azt tudjuk megvalósítani, amihez a kidobott kockaértékek és a felcsapott kártyák megfelelnek. Többször újra kell tervezni a folyamatainkat.

[Cikk folytatása]

Itt egy újabb pályázó A Mars Terraformálása trónjára!

Víz alatti városok, Ark Nova, Wayfarers of South Tigris, mi a közös ezekben a játékokban? Tárgyilagosan mindössze annyi, hogy a játékot működtető mechanizmusok közt megtaláljuk a tablóépítést. A publicisztikák viszont ennél messzebbre mennek. Mindről megjegyezték, hogy A Mars Terraformálásához hasonló, de annál élvezetesebb játékélményt fognak kínálni. Szerkesztőségünk is megtalálta a maga „trónkövetelőjét".

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Amsterdam