Kép forrása: telex.hu

Hidat és házat építeni meglepően szórakoztató dolog [Telex]

A modern társasjátékoknak két nagy típusát szokás megkülönböztetni, ezeket eurónak meg ameritrashnek nevezik. Az utóbbi, nem kicsit degradáló elnevezés azokra a játékokra vonatkozik, amik valamilyen dolgot (jellemzően háborút vagy a gazdaságot) próbálnak meg minél jobban modellezni, a szabálykönyvük vastag, sok benne a kivétel, a speciális eset, egy parti akár fél napig is eltarthat, és jellemző bennük a sok közvetlen konfliktus a játékosok között. Ezzel szemben az euró vagy német stílusú játékokban a téma jellemzően sokadlagos, lehet, hogy nincs is (ezek az absztrakt játékok), kevés a szabály, és nincs vagy kevés a közvetlen konfrontáció a játékosok között. Ameritrash játék a Telexen korábban bemutatott játékok közül például a Twilight Imperium vagy az Imperial Struggle, euró az Azul vagy a Vörös katedrális. A most bemutatott két játék igazi telivér euró lesz: a lényeg nem a történeten van, hanem a játékon; nem kell belefulladni a szabályrengetegbe, és nem muszáj összeveszni a másikkal a játék közben. A már sablonos társasjátékos témák közül mindkettő valamilyen város ikonikus helyszínéhez kötődik, bár ennek sok szerepe nincs a játék során.

Cøpenhagen a dán főváros egyik nevezetességét, a Nyhavn kikötő csatornáit választotta témájának. A csatorna partján vidám színű házak sorakoznak és Instagram-kompatibilisen tükröződnek a vízben. Ezeket a házakat kell felépítenünk a Tetrisből ismert elemekkel a saját táblánkon. Az elemek ötféle színben és négyféle méretben állnak a rendelkezésünkre, de nem könnyű megszerezni őket. A pálya közepén van a kikötő, ahol az öt színnek megfelelő kártyák vannak egy félkörben, ezek közül vehetünk el kettőt, de csak olyat, amik egymás mellett vannak. Ha beadunk annyi kártyát, ahány mezőt egy Tetris-lap lefed, azt beépíthetjük a házunkba. A lapoknak egymásra kell támaszkodniuk, nem lehet a levegőbe építkezni. Az egyes lapoknak nem csak a színe és az alakja a lényeges, hanem az is, hogy hány ablak látszik rajta, győzelmi pontot ugyanis a beépített sorok és oszlopok után kapunk – de ha minden mezőn ablak van, a jutalom kétszeres. Nagyjából ennyi a játék, egyes mezők és sorok lefedéséért kapunk még bónuszokat, amiket felhasználva előnyökhöz juthatunk (pl. kevesebb lapot kell fizetni az elemekért vagy egy körben vehetünk lapot és ház elemet is), ez valamennyire irányítja is, hogy miként építjük be a táblánkat. Amint valaki eléri a 12 pontot, vagy elfogynak a kártyák, vége van a játéknak, és akinek a legtöbb pontja van, az nyert.

Nagyon pörgős, nagyon egyszerű játékról van szó, amit kisgyerekekkel és nagymamákkal is jól lehet játszani. A szabálymagyarázat három perc, és utána nagyjából el is dobhatjuk a könyvecskét (legfeljebb arra fogunk ránézni párszor, hogy az egyes bónuszok pontosan mit jelentenek, de pár játék után már az is magától értetődő). Az egyszerűsége ellenére kell benne gondolkodni bőven, egyrészt azon, hogy miként rakjuk le a lapokat, másrészt azon, hogy meddig érdemes a kártyákat gyűjtögetni, és mikor járunk a legjobban a bevásárlással. Stratégia is van a játékban, tudunk hosszabb távra tervezni, de nem kell attól tartanunk, hogy a többiek egy húzással romba tudják dönteni a terveinket. Ha valaki szeretne megpróbálkozni a modernebb társasjátékokkal, a Cøpenhagen ideális belépő, arra is remek, hogy megismertessük a társasozás örömét másokkal, de két komolyabb játék között is jó lehet kicsit lazításnak egy társasjátékos estén. Jól működik két játékossal is, és az ára is kifejezetten baráti.

[Cikk folytatása]

Hidat és házat építeni meglepően szórakoztató dolog

A modern társasjátékoknak két nagy típusát szokás megkülönböztetni, ezeket eurónak meg ameritrashnek nevezik. Az utóbbi, nem kicsit degradáló elnevezés azokra a játékokra vonatkozik, amik valamilyen dolgot (jellemzően háborút vagy a gazdaságot) próbálnak meg minél jobban modellezni, a szabálykönyvük vastag, sok benne a kivétel, a speciális eset, egy parti akár fél napig is eltarthat, és jellemző bennük a sok közvetlen konfliktus a játékosok között.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...


Kommentek

  • hierroo

    2022-09-26 09:00:20

    Ezt az eurós ameris összehasonlítás én is észrevettem a cikkben. Főleg a gazdasági amerin csodálkoztam. Persze biztos van ilyen is, de azért nekem is inkább az eurósok jellemzik ezt a gazdasági típust. Amerire inább a szerepjátszás a jellemzőbb inkább.

  • godzsakattila

    2022-09-18 11:05:38

    Igen ez a gazdaság modellezős rész is fura volt nekem többekközött.

  • DeimosDown

    2022-09-18 01:33:56

    (nem tudom műveltebb vagyok-e, de +1 vélemény)

    Szerintem ezek különálló halmazok, melyek közt bőven van átfedés, mert a wargame / ameritrash játékok jóval közelebb állnak egymáshoz mint az eurók mondjuk.
    De az hogy ki hogyan definálja ezeket a kategóriákat, és mit sorál be alájuk, az már általában nehezebb kérdés, és ott már nyilván különböznek a vélemények.

    Szerintem pl elég nagy hiba az ameritrash-ről azt állítani, h gazdaságot modellez - általában a hatékonyság / motorépítés / gazdasághoz kapcsolódó témaelemek használata szerintem sokkal jobban jellemző és hangsúlyosabb az euró játékokban. Nyilván van ameri játék is amiben elő-előfordul, de szerintem kedvésbé jellemző (van mondjuk részvénypiaci manipuláció, főleg 18XX típusú vonatos játékoknál, amiknek ameri gyökerei vannak, bár általában ezeket is külön kategóriába sorolják... de mondjuk a nyersanyageladás/különböző nyersanyagok átváltása vagy ezekre helyezett motorépítés már sokkal inkább eurós mechanizmus.)

    Amúgy az absztrakt játékokat az euró alá besuvasztani, az sokkal-sokkal nagyobb, sőt igazából kapitális baklövés.... nem is tudom mikor láttam ilyet telex-es cikkben, mert általában viszonylag magas színvonalúak szerintem...

    Benne van, hogy csak rosszul fogalmazott a költő, de nem túl szerencsés így ez a mondat.

  • porcine

    2022-09-18 00:05:13

    Nálad biztos nem vagyok műveltebb, ezért remélem, hogy ez költői kérdés volt!:))) Szeretem a Telex felkészültségét. Így a többi cikkük is annyira hiteles a számomra, mintha a Hihetetlen magazinból ollózták volna össze.

  • kvarclovag

    2022-09-18 00:00:49

    Semennyire. De nem én fogom a tutit megmondani, mert ez a fajta kategorizálás nem érdekelt annyira, hogy beleássam magam, de amit megértettem belőle, az nagyon más, mint ami a cikk bevezetőjében van. Akár azt is mondhatnám, hogy az egy nagy zagyvaság.

  • godzsakattila

    2022-09-17 23:14:41

    A tőlem műveltebbeket kérdezem, a wargamek menn,ire tarzoznak az ameri kategóriába? Mert az Iperial Struggle az én fejemben messze áll a nemesis vagy homályrév féle tipikus ameriktől.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Copenhagen
  • Old London Bridge