Kép forrása: gamestar.hu

10 történetvezérelt társasjáték, amibe tapasztalat nélkül is belevághatsz [Gamestar]

Ha szereted a jó sztorikat, és nem akarsz napokig játékszabályt bújni, ezeket a társasjátékokat érdemes kipróbálnod.

Akit komolyabban érdekel a társasjátékozás, jobban teszi, ha előbb könnyen tanulható (de nem feltétlenül családi tematikájú) társasokkal kezd. Így aztán később, ha már bevált taktikája van a szabálytanulásra, tudja, hogy működnek a gyakran használt mechanikák és mit jelentenek a visszatérő kifejezések, sokkal kevésbé lesz ijesztő számára az összetett játékok világa, meg az ezeket kísérő, nem ritkán 20-30 oldalas szabályfüzetek tanulmányozásának feladata.

Ahogy egyre nagyobb lett a társasjátékok iránt tanúsított érdeklődés, úgy vált egyre változatosabbá a felhozatal is, melyben ma már számos olyan történetvezérelt játékot találhatunk, amelyek nem csak a szerepjáték-rajongóknak szólnak. Most kimondottan olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyekben a sztori a lényeg, miközben a játék működésének kitanulása nem vesz igénybe sok időt.

[cikk folytatása]

10 történetvezérelt társasjáték, amibe tapasztalat nélkül is belevághatsz

Ha szereted a jó sztorikat, és nem akarsz napokig játékszabályt bújni, ezeket a társasjátékokat érdemes kipróbálnod. Akit komolyabban érdekel a társasjátékozás, jobban teszi, ha előbb könnyen tanulható (de nem feltétlenül családi tematikájú) társasokkal kezd.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.

11Ápr

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.11. 16:24:00

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.


Kommentek

 • porcine

  2022-07-03 10:03:10

  Nekem a Fallout hatalmas élmény volt (leszámítva a szabálykönyvet, az borzalmas). Állat posztapokaliptikus vilagábrázolás úgy, hogy a pc-s verzióval nem játszottam. Jók a küldetések és a hexáknak köszönhetően változatos marad a játék. Emlékezetes élmény volt.

  A többi közül az Azután vonzott még a hasonló világa miatt, de ott a szabálykönyv tartott vissza a vásárlástól. Ennyi pénz kiadása után az a minimum, hogy világos, érthető szabálykönyvet adnak hozzá. Az nekem kevés, hogy a játékosok közösen egyezzenek meg bizonyos szabályokban.

 • edaadri2

  2022-07-03 07:53:55

  Szuper, köszönöm szépen 😀

 • gyd

  2022-07-03 00:58:11

  Kiindulásnak az oldalon is vannak ismertetők. A Noir még tesztelés alatt áll. :)

  1400

  1900

  Alapjáték

 • MaRo

  2022-07-02 16:32:59

  A bűnügyi krónikákat én is csak ajánlani tudom, nekünk az alap és a noir van meg egyelőre és azokból is az alapot nyúztuk főleg, az app használat szerintem nem zavaró, a történetek klasszak és több nehézségi szint van a történetek között.

  Megjegyzem, hogy a nehézségi szintek nem viccnek vannak, valóban jóval nehezebbek.

  A noir ugye a 20. Század közepére kalauzol minket de vannak középkori témák is amik mondjuk csak még vonzóbbak számomra. Az alap meg a mai kort ábrázolják és nekem totál átjön a krimi flow.

  Mindemellett egész olcsó is a listán szereplő játékok többségéhez képest.

  Bár lehet, hogy időben jóval kevesebb mint a többi.

 • edaadri2

  2022-07-02 13:54:12

  Igen, nekünk is el kell majd engednünk. Másképp túl sok fejfájást ojozna, az pedig a játékélmény rovására menne. Örülök, hogy azért nem lehetetlen feladat élvezni a játékot azoknak sem, akik törekszenek az egzakt szabályok betartására 😀 Így bátrabban vágunk majd neki. Tényleg a szabálykönyv billentette át eddig a mérleget a Plüssmesékre. Bár tényleg mindkettő tetszik.

  Régiesebb témájú Bűnügyi Krónikák? Azt hiszem alaposan utána fogok nézni a sorozatnak 😀

  Köszi szépen 😄

 • gyd

  2022-07-01 10:34:04

  Az Azutánnál az a kulcs, hogy ha valami nem egyértelmű, akkor megegyeztek, hogy hogy értelmezitek, és meg van oldva. Nem mondom, hogy nekem ez könnyen ment, de más megoldás nem nagyon van. Persze van a neten egyértelműsítő a kiadótól, de az bőven nem válaszol meg minden kérdéses dolgot.

  A bűnügyi krónikákat pedig csak ajánlani tudom, szerintem hihetetlenül jól összerakott játék. Főleg az alap, de ha régiesebb és francia témákra vágysz, az 1400 és az 1900 is jó választás. :)

 • edaadri2

  2022-06-30 18:22:46

  Azt is meg tudom érteni, amit te mondasz és képviselsz 😊 Egyszerűen csak nem tudok vele azonosulni.

  Pár éve nagy divat lett a Nyírd ki ezt a naplót könyvsorozat. Ott ugyanez volt a helyzet. Értem én, hogy az a lényege, hogy ne maradjon sértetlen a könyv, de én ezt nem tudnám megtenni.

 • esze.gergo

  2022-06-30 10:26:23

  Én minden játékomra vigyázok, védőzöm azokat, amiket sokat keverünk, figyelek rá, hogy ne kajáljunk meg igyunk a játék mellett. De soha nem értettem a Legacytől odzkódokat. Ezeknek a játékoknak pont ez a lényege, így lesz súlya a játéknak és a "történetnek". Mi pont most fejezzük be az első évados Pandemic-et én utána csinálok belőle egy posztert a falra, ami tök egyedi lesz és vissza fog idézni egy csomó élményt. Persze meg lehetett volna okosba oldani, meg laminálni, de úgy nem igazán érezném azt, hogy amit választok annak végleges kimenetele van.

 • edaadri2

  2022-06-30 00:06:03

  A felsorolt játékok közül eddig csak a Mansions of Madness 2. kiadásával játszottam. Kiegészítésként a cikkhez, hogy ugyan maga a doboz és annak tartalma angol, de az applikációhoz van magyarítás, ezért a "mesélőnk" anyanyelvünkön osztja meg velünk újabb és újabb történet foszlányait. Nekem óriási élmény volt, előtte nem játszottam még hasonlóval. Ahogy sorra felfedeztük a helyszíneket, úgy egyre több szereplővel ismerkedtünk meg. Mindannyian hozzáadtak valamit a sztorihoz. Nyomokat osztottak meg, ami alapján kivizsgáltunk bizonyos tárgyakat, vagy egy specifikus irányba indultunk tovább. Mindeközben a szörnyekkel harcolva és saját őrületünkkel küszködve próbáltunk közösen pontot tenni az ügy végére. Élménydús játék, Lovecraft világa magába szippantja a játékosokat.

  Az Azután és a Plüssmesék a beszerzendő lista elején szerepel. Az Azutánnál egyedül a szabálykönyve riasztó. Mindenhol azt olvasni, hogy túl laza lett, a pontatlan megfogalmazások miatt sok-sok kérdés merülhet fel, amit csak különböző internetes fórumok áttanulmányozása után tudunk megválaszolni. Az Azutánnak elvileg komolyabb témája van, mint a Plüssmeséknek, mégis hajlok arra, hogy először a Plüssmeséket szerezzük be. Gyerekkori plüssök, akik megvédik a kicsiket minden bajtól? Jöhet! Kiskoromban is a plüssök védtek meg éjszakánként minden szörnytől, miért ne bújhatnék a bőrükbe kipróbálni milyen is az ő feladatuk?

  A Pandemic Legacyval is szemezek egy ideje, de én nagyon sajnálnám a játékot. Nekem ez a tépjük szét a lapokat történet felér egy káromlással. Teljesen ellentétes a személyiségemmel. A Homályrévet is szigorúan leszedhető matricákkal játszuk.

  A Bűnügyi Krónikákat nem ismertem eddig csak látásból, viszont megtetszett. Kicsit jobban utána fogok olvasni. Érdekel a QR kódos megoldás is. Ilyet eddig csak a Konyec Konyhánál próbáltam, ott nagyon bejött :)

  Sajnos én nem tudom kiegészíteni a listát könnyen tanulható, egyszerű játékokkal. Ami eszembe jut, az mind hosszú. Ti tudtok még ilyeneket mondani? :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Fallout
 • Homályrév: Az oroszlánfalka
 • Plüssmesék
 • Pandemic Legacy: 1. Évad
 • Azután
 • Végzetek: Egy legendás kor sötét krónikái
 • Bűnügyi krónikák
 • Ügynökség
 • Mansions of Madness: Second Edition