Kép forrása: gamestar.hu

10 történetvezérelt társasjáték, amibe tapasztalat nélkül is belevághatsz [Gamestar]

Ha szereted a jó sztorikat, és nem akarsz napokig játékszabályt bújni, ezeket a társasjátékokat érdemes kipróbálnod.

Akit komolyabban érdekel a társasjátékozás, jobban teszi, ha előbb könnyen tanulható (de nem feltétlenül családi tematikájú) társasokkal kezd. Így aztán később, ha már bevált taktikája van a szabálytanulásra, tudja, hogy működnek a gyakran használt mechanikák és mit jelentenek a visszatérő kifejezések, sokkal kevésbé lesz ijesztő számára az összetett játékok világa, meg az ezeket kísérő, nem ritkán 20-30 oldalas szabályfüzetek tanulmányozásának feladata.

Ahogy egyre nagyobb lett a társasjátékok iránt tanúsított érdeklődés, úgy vált egyre változatosabbá a felhozatal is, melyben ma már számos olyan történetvezérelt játékot találhatunk, amelyek nem csak a szerepjáték-rajongóknak szólnak. Most kimondottan olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyekben a sztori a lényeg, miközben a játék működésének kitanulása nem vesz igénybe sok időt.

[cikk folytatása]

10 történetvezérelt társasjáték, amibe tapasztalat nélkül is belevághatsz

Ha szereted a jó sztorikat, és nem akarsz napokig játékszabályt bújni, ezeket a társasjátékokat érdemes kipróbálnod. Akit komolyabban érdekel a társasjátékozás, jobban teszi, ha előbb könnyen tanulható (de nem feltétlenül családi tematikájú) társasokkal kezd.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.


Kommentek

  • porcine

    2022-07-03 10:03:10

    Nekem a Fallout hatalmas élmény volt (leszámítva a szabálykönyvet, az borzalmas). Állat posztapokaliptikus vilagábrázolás úgy, hogy a pc-s verzióval nem játszottam. Jók a küldetések és a hexáknak köszönhetően változatos marad a játék. Emlékezetes élmény volt.

    A többi közül az Azután vonzott még a hasonló világa miatt, de ott a szabálykönyv tartott vissza a vásárlástól. Ennyi pénz kiadása után az a minimum, hogy világos, érthető szabálykönyvet adnak hozzá. Az nekem kevés, hogy a játékosok közösen egyezzenek meg bizonyos szabályokban.

  • edaadri2

    2022-07-03 07:53:55

    Szuper, köszönöm szépen 😀

  • gyd

    2022-07-03 00:58:11

    Kiindulásnak az oldalon is vannak ismertetők. A Noir még tesztelés alatt áll. :)

    1400

    1900

    Alapjáték

  • MaRo

    2022-07-02 16:32:59

    A bűnügyi krónikákat én is csak ajánlani tudom, nekünk az alap és a noir van meg egyelőre és azokból is az alapot nyúztuk főleg, az app használat szerintem nem zavaró, a történetek klasszak és több nehézségi szint van a történetek között.

    Megjegyzem, hogy a nehézségi szintek nem viccnek vannak, valóban jóval nehezebbek.

    A noir ugye a 20. Század közepére kalauzol minket de vannak középkori témák is amik mondjuk csak még vonzóbbak számomra. Az alap meg a mai kort ábrázolják és nekem totál átjön a krimi flow.

    Mindemellett egész olcsó is a listán szereplő játékok többségéhez képest.

    Bár lehet, hogy időben jóval kevesebb mint a többi.

  • edaadri2

    2022-07-02 13:54:12

    Igen, nekünk is el kell majd engednünk. Másképp túl sok fejfájást ojozna, az pedig a játékélmény rovására menne. Örülök, hogy azért nem lehetetlen feladat élvezni a játékot azoknak sem, akik törekszenek az egzakt szabályok betartására 😀 Így bátrabban vágunk majd neki. Tényleg a szabálykönyv billentette át eddig a mérleget a Plüssmesékre. Bár tényleg mindkettő tetszik.

    Régiesebb témájú Bűnügyi Krónikák? Azt hiszem alaposan utána fogok nézni a sorozatnak 😀

    Köszi szépen 😄

  • gyd

    2022-07-01 10:34:04

    Az Azutánnál az a kulcs, hogy ha valami nem egyértelmű, akkor megegyeztek, hogy hogy értelmezitek, és meg van oldva. Nem mondom, hogy nekem ez könnyen ment, de más megoldás nem nagyon van. Persze van a neten egyértelműsítő a kiadótól, de az bőven nem válaszol meg minden kérdéses dolgot.

    A bűnügyi krónikákat pedig csak ajánlani tudom, szerintem hihetetlenül jól összerakott játék. Főleg az alap, de ha régiesebb és francia témákra vágysz, az 1400 és az 1900 is jó választás. :)

  • edaadri2

    2022-06-30 18:22:46

    Azt is meg tudom érteni, amit te mondasz és képviselsz 😊 Egyszerűen csak nem tudok vele azonosulni.

    Pár éve nagy divat lett a Nyírd ki ezt a naplót könyvsorozat. Ott ugyanez volt a helyzet. Értem én, hogy az a lényege, hogy ne maradjon sértetlen a könyv, de én ezt nem tudnám megtenni.

  • esze.gergo

    2022-06-30 10:26:23

    Én minden játékomra vigyázok, védőzöm azokat, amiket sokat keverünk, figyelek rá, hogy ne kajáljunk meg igyunk a játék mellett. De soha nem értettem a Legacytől odzkódokat. Ezeknek a játékoknak pont ez a lényege, így lesz súlya a játéknak és a "történetnek". Mi pont most fejezzük be az első évados Pandemic-et én utána csinálok belőle egy posztert a falra, ami tök egyedi lesz és vissza fog idézni egy csomó élményt. Persze meg lehetett volna okosba oldani, meg laminálni, de úgy nem igazán érezném azt, hogy amit választok annak végleges kimenetele van.

  • edaadri2

    2022-06-30 00:06:03

    A felsorolt játékok közül eddig csak a Mansions of Madness 2. kiadásával játszottam. Kiegészítésként a cikkhez, hogy ugyan maga a doboz és annak tartalma angol, de az applikációhoz van magyarítás, ezért a "mesélőnk" anyanyelvünkön osztja meg velünk újabb és újabb történet foszlányait. Nekem óriási élmény volt, előtte nem játszottam még hasonlóval. Ahogy sorra felfedeztük a helyszíneket, úgy egyre több szereplővel ismerkedtünk meg. Mindannyian hozzáadtak valamit a sztorihoz. Nyomokat osztottak meg, ami alapján kivizsgáltunk bizonyos tárgyakat, vagy egy specifikus irányba indultunk tovább. Mindeközben a szörnyekkel harcolva és saját őrületünkkel küszködve próbáltunk közösen pontot tenni az ügy végére. Élménydús játék, Lovecraft világa magába szippantja a játékosokat.

    Az Azután és a Plüssmesék a beszerzendő lista elején szerepel. Az Azutánnál egyedül a szabálykönyve riasztó. Mindenhol azt olvasni, hogy túl laza lett, a pontatlan megfogalmazások miatt sok-sok kérdés merülhet fel, amit csak különböző internetes fórumok áttanulmányozása után tudunk megválaszolni. Az Azutánnak elvileg komolyabb témája van, mint a Plüssmeséknek, mégis hajlok arra, hogy először a Plüssmeséket szerezzük be. Gyerekkori plüssök, akik megvédik a kicsiket minden bajtól? Jöhet! Kiskoromban is a plüssök védtek meg éjszakánként minden szörnytől, miért ne bújhatnék a bőrükbe kipróbálni milyen is az ő feladatuk?

    A Pandemic Legacyval is szemezek egy ideje, de én nagyon sajnálnám a játékot. Nekem ez a tépjük szét a lapokat történet felér egy káromlással. Teljesen ellentétes a személyiségemmel. A Homályrévet is szigorúan leszedhető matricákkal játszuk.

    A Bűnügyi Krónikákat nem ismertem eddig csak látásból, viszont megtetszett. Kicsit jobban utána fogok olvasni. Érdekel a QR kódos megoldás is. Ilyet eddig csak a Konyec Konyhánál próbáltam, ott nagyon bejött :)

    Sajnos én nem tudom kiegészíteni a listát könnyen tanulható, egyszerű játékokkal. Ami eszembe jut, az mind hosszú. Ti tudtok még ilyeneket mondani? :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fallout
  • Homályrév: Az oroszlánfalka
  • Plüssmesék
  • Bűnügyi krónikák
  • Pandemic Legacy: 1. Évad
  • Azután
  • Mansions of Madness: Second Edition
  • Végzetek: Egy legendás kor sötét krónikái
  • Ügynökség