Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bűnügyi krónikák: 1900 - A Lavel-örökség folytatódik

A Lavel név ismerősen csenghet azoknak, akik jártasak a 14. század Franciaországának történelmében. Nos, a család öröksége nem múlt feledésbe, és a 19. század egy újabb virágkort jelent számukra. Vajon Victor, az ambiciózus újságíró is hasonló érzékkel fogja megoldani a rejtélyesebbnél rejtélyesebb ügyeket Párizsban?

A Bűnügyi krónikák: 1900 egy önállóan játszható, applikációvezérelt, kooperatív nyomozós játék, melyben a játékosok Victor Lavel, a Les Nouvelles de Paris újságírójának bőrébe bújva fogják beleütni az orrukat mindenféle különös ügyekbe, és jó esetben megoldani azokat, hogy a másnapi főcím bombaként robbanhasson a fővárosban. Ez a bemutató természetesen teljes mértékben spoilermentes, a képeken szereplő illusztrációk NEM az alkalmazásban található nyomozásokból vannak. Az applikáció létjogosultságára nem fogok kitérni, hiszen korábban ez megtörtént a Bűnügyi krónikák és a Bűnügyi krónikák: 1400 bemutatása során is. Az imént említett játékokra egyébként semmilyen formában nincsen szükség, legfeljebb előfordulhatnak apróbb utalások az 1400-ra.

Főtörő fejtörő

A játék előkészületei tulajdonképpen annyiból állnak, hogy az asztalra helyezzük a bizonyítéktáblát, a helyszíntáblákat, illetve a különféle paklikat (szereplők, különleges tárgyak, bizonyítékkategóriák és rejtvények). Ezen kívül a szerkesztőség helyszíntáblát is elérhető helyre tesszük, a legtöbb esetben Charlotte-tal, a Rejtvények és Feladványok rovatért felelős munkatársunkkal együtt. Nagyvonalakban ennyi az egész, a továbbiakban az applikáció fogja a kezünket a nyomozás legvégéig.

Azt is érdemes tudni, hogy a Google Play-ből, illetve az App Store-ból ingyenesen beszerezhető Chronicles of Crime néven futó, teljes egészében magyar nyelvű alkalmazás is elengedhetetlen kelléke a kalandunknak. Ez fogja betölteni a narrátor szerepét. Minden lapon van egy QR kód, melynek segítségével irányíthatjuk a történéseket. A helyszínek beolvasásával utazhatunk, a bizonyítékkategóriák beolvasásával - meglepő módon - az ügy szempontjából fontos bizonyítékokat, tárgyakat gyűjthetünk, a szereplők beolvasásával pedig kihallgatás módba léphetünk, és kérdezősködhetünk, hogy újabb helyszínekre bukkanjunk, illetve fontos információkhoz juthassunk.

A beolvasáson felül lehetőségünk van bizonyos helyszíneket átvizsgálni, mely alapján aztán bizonyítékokat gyűjthetünk. Amint úgy érezzük, hogy minden szálat elvarrtunk, a megfelelő helyszínen lezárhatjuk az ügyet: ekkor az applikáció feltesz nekünk néhány kérdést, melyekre QR kódok beolvasásával válaszolhatunk, és a végén kapunk egy pontszámot ennek, illetve a gyorsaságunknak és az igénybevett segítségek számának megfelelően. Ezután elolvashatjuk a teljes történetet is, ha kíváncsiak vagyunk rá. Egy-két órányi nyomozás után ki ne lenne kíváncsi?

Újdonság az eddigiekhez képest a rejtvénykártyapakli. Időnként az applikáció mondani fogja, hogy vegyük magunkhoz az adott számú rejtvénykártyát. Ezek szabadulószoba-jellegű fejtörőket tartalmaznak, rá kell jönnünk, hogy mi a jelentésük, és hogy hogyan használhatjuk fel őket az ügy kapcsán. Ha nagyon elakadnánk, az irodában Charlotte mindig a segítségünkre lehet - természetesen ha túl sokat segít, az pontlevonással fog járni.

Rejtvényes ügy

Az én szívemhez közelebb áll az 1900, mint az 1400, de talán még mindig az eredeti Bűnügyi krónikák van a csúcson. Ezt csupán a rendelkezésre álló eszközkészlettel tudom magyarázni - na meg persze könnyebben megbarátkozom az angol tulajdonnevekkel, mint a franciákkal. Viszont páratlan élmény volt a bemutatott darab is, hihetetlenül megdolgoztatta az agytekervényeinket mindegyik jelenet. Volt olyan is, hogy egészen a végső kérdésekig azt sem tudtuk, hogy egyáltalán mire kéne rájönnünk, és mik lesznek a fontos információk az üggyel kapcsolatban. Aztán annyira meglepett némelyik kérdés, hogy hirtelen összeállt a kép, és minden értelmes nyert. Fantasztikus élmény volt, olyan spanyol viaszos.

A rejtvények érdekes színt hoztak a játékmenetbe. Nekem azért is volt örömteli ez az újítás, mert szeretem a szabadulószobás, fejtörős játékokat. Persze ezek életszerűsége jogosan megkérdőjelezhető, de az 500 évvel korábbi rejtélyes álmok is azok. Ennyi kreativitás belefér, egyáltalán nem rontotta el számomra az élményt.

A történetek lenyűgözőek, ötletesek, és időnként roppant humorosak - vagy talán az abszurd ideillőbb kifejezés. Eleinte találkoztunk néhány elírással, furcsasággal az applikációban, de többször is láttam, hogy van frissítés szinte mindegyik jelenethez, így egyértelmű, hogy ezeket orvosolják, ahogy tudják. Apropó jelenetek: az eddigiekhez hasonlóan itt sem szükséges internetkapcsolat a játékhoz, csupán akkor, amikor letöltjük a megfelelő kalandot - érdemes letölteni az összeset az első adandó alkalommal, hogy ez véletlenül se lehessen problémaforrás.

A tábla sajnos jelen esetben is egy vékony karton, viszont érdekes módon itt egyszer sem tapasztaltuk az 1400 egyik rákfenéjét, és nem csúszkáltak össze-vissza a lapok. Ki tudja, talán csak megtanultuk rendesen betörni a félbehajtott "táblát". Mivel a helyszín továbbra is Párizs, ezért továbbra se számítsunk angol nevekre - ez némelyeknek áldás, másoknak átok. Ha nem vagyunk a francia nyelv mesterei, legyünk kreatívak, és adjunk mindenkinek könnyen megjegyezhető nevet.

1900 már modernebb nyomozási technikákat és technológiát ígér, azonban itt sem kell megdönthetetlen bizonyítékokkal szolgálnunk - többek között azért sem, mert mi csak kíváncsi újságírók (egyesek szerint zugfirkászok) vagyunk.

Úgy vettem észre, hogy az optimális létszám három-négy fő, hiszen ekkora létszámnál még mindenkinek jut bőven aktív rész, és sokkal több ötlet fog záporozni, mintha csak egy-két ember játszana. Az ötletekre pedig szükségünk lesz, mert nem tudjuk, hogy mi lesz végül releváns, és pontosan mikre kell rájönnünk - így minél több elmélettel állunk elő, annál könnyebben tudunk egy végső konklúziót összeeszkábálni.

Végül fontos azt is hozzátenni, hogy a többihez hasonlóan ez is korhatáros játék, főleg a helyszínek átvizsgálása miatt. Emiatt semmiképpen sem ajánlom, hogy gyerekekkel játsszuk.

500 év múlva visszatérünk

Meleg szívvel ajánlom a Bűnügyi krónikák: 1900-at azoknak, szeretnének néhány igazán izgalmas és fordulatos nyomozásban részt venni. A fejtörés garantált, az eredmény pedig csak rajtunk múlik. A sztori önmagában is érdekes, de még nagyobb fűszert ad neki, ha Abelard lovag kalandjait is átéltük már. Ezen felül pedig várjuk, hogy 500 évvel ezután mik fognak történni, hiszen a Gémklub már be is jelentette, hogy várható a Bűnügyi krónikák: 2400 magyar megjelenése is. Sőt, ha már ekkora sorozattá nőtte ki magát, érdemes megemlíteni az alapjáték Noir kiegészítőjét, mely már kapható is a boltokban.

A(z) Bűnügyi krónikák: 1900 társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Ti próbáltátok már valamelyik Bűnügyi krónikák játékot? Melyik volt szerintetek a legjobb, és miért? (Természetesen megkérünk mindenkit, hogy mások érdekében spoilermentesen nyilvánítson véleményt.)

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • gyd

    2022-04-21 19:42:02

    Valóban a Sherlock sorozat is jó lehet, ha valaki olcsó kártyás élményt keres, de egyetértek abban, hogy a crime zoom életszagúbb. A Sherlock működése néha nem annyira segíti a nyomozást, és néha vannak benne random dolgok, de szerencsére arról is van bemutató. :D

  • nyomivirag

    2022-04-21 15:12:04

    Én is ajánlani tudom a Crime Zoomot, nekünk tetszett a feleésgemmel. Amit még ajánlani a tudok hasonló kisköltségvetésű, kártyás nyomozós játék a Sherlock-sorozat, de a kettő közül a Crime Zoom az életszagúbb.

    Az Unlock pedig talán most nálunk a top szabadulósjáték, szóval kiváló választás.

  • ryuk669

    2022-04-21 14:58:12

    Engem meggyőztél. Úgy jön le, hogy bevezetőnek a hasonló témájú játékokhoz nem lenne rossz. Árérték arányban is azt mondom hogy teljesen belefér még akár kipróbálásra is. Úgyhogy nagy valószínűséggel be lesz szerezve az is, köszi. ;)

  • gyd

    2022-04-21 14:45:00

    Nekem tetszett a crime zoom. Természetesen nem egy bűnügyire kell számítani, és ahogy valaki írta, szinte lehetetlen veszíteni benne. Ennek ellenére 55 kártyából szerintem kihozták a maximumot, kifejezetten kellemes 1-2 órát töltöttünk vele. Sok szálon el lehet indulni. Ha az eszközkészlet miatt a szabadulópaklikkal össze kell hasonlítani, nálam egyértelműen a crime zoom nyert.

    De a komolyabb nyomozási élményhez a bűnügyi bármelyik része megfelelőbb. :) Szerencsére a kettő opció nem zárja ki egymást.

  • ryuk669

    2022-04-21 14:38:44

    Úúú Köszi, vártam már egy jó választ erre. Igazából lehet furán hangzik, de én szeretek venni olyan játékot, ami konkrétan szerelem első látásra, és olyat is, ami tudom, hogy a barátaimnak (IS) tetszene. Barátnőm nagy Cluedo és szabadulószoba fan. Neki kerestem olyat, amit biztos mindketten, vagy akár a család többi tagja is élvezne. Nekem a játékélményen kívülaz is hatalmas örömöt jelent, ha olyan társast találok amit a barátaim is szívesen játszanak és legközelebb megkérdik, hogy "Ugye hoztam megint azt a jó játékot?" Olvastam a Crime zoom cikket is, kicsit kettős érzéseim vannak vele kapcsolatban, de ha ajánlod, akkor biztos kipróbálom mikor lehetőség adódik rá, kíváncsi vagyok megtetszik e. A bűnügyiből pedig akkor ezek után egy már biztos, hogy játszik. Én szabadulószoba stílusban az Unlock kiadásokkal szemeztem. Főleg, hogy 3 sztory van egy egy kiadásban.

  • gyd

    2022-04-21 14:26:45

    Őszinte leszek, még sosem próbáltam úgy újrajátszani ezeket, hogy most akkor megint megoldom a rejtélyt, mintha semmire sem emlékeznék. Viszont azt tudom, hogy pl. az alapjátékkal régen játszottam már, és azóta volt legalább 60-80 játékkal dolgom, és gőzöm nem lenne, hogy melyik sztori miről szólt. Ez kb 2 évet jelent időben. Szóval ha nem sürgős eladnod, és elég játékkal játszol, akkor szerintem hosszabb távon mindenképp meg fognak kopni az emlékek.

    Rövidebb távon inkább azért lehet érdemes újrajátszani, mert nem vagy nem teljesen sikerült megoldani a rejtélyt, és kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet eljutni a teljes megoldásig. Ez egyébként kifejezetten érdekes tud lenni, és ezt már próbáltam is az 1400-nál.

    Eléggé megkerültem a konkrét választ tudás hiányában, de arra válaszolva én inkább azt ajánlanám, hogy szerezz be több nyomozós játékot, és azokat forgasd. Pl. a crime zoomot is ajánlom, arról is nemrég született bemutató. :)

  • ryuk669

    2022-04-21 07:49:06

    Hmm..

    Nagyon szeretem a nyomozós játékokat viszont! kicsit aggaszt az újrajatszhatóság része. Szabadulószobásokból is azért nem mertem még venni, mert nem igazán tudom, hogy melyik az, amit többször is újra lehet játszani, és mindig más esetleg a megoldókulcsa még ha az eset a végén ugyan az is.

    A bűnügyi krónikákból nekem pont az 1400 és az 1900 az, amelyik szimpatikus, a korábrázolás miatt. Valaki esetleg tudna véleményt mondani arról, hogy ha nem is hetente elővett játékként, de azért párhavonta végigjátszani izgalmas tud e maradni ez a típusú game? Barátnőm már az idegeimre meg a cluedoval :D kell valami újdonság és ezeket néztem meg a Mr Jack-et, de az utóbbi eléggé különböző ezektől.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bűnügyi krónikák: 1900