Fotó: Nádori Gergely / Telex

A jövőt magyarok írják – meg néha a múltat is [Telex.hu]

Kevesen tudják róla, hogy világhírű – mondta egy tanárom egyszer valakiről és van valami, a kis nemzetekre általánosan jellemző ebben a mondatban. Se szeri, se száma a magyar dolgoknak, amikről azt gondoljuk, hogy világhírűek, vagy ha nem azok, leginkább a világ hibája, hogy nem ismeri fel a nagyságot.

Meglehet, hogy a népléleknek nincs minden esetben igaza és például a Túró Rudi mégsem annyira ősmagyar és különleges, hogy világhíresnek kellene lennie, de a Szomorú vasárnap, a bűvös kocka, Bartók vagy Tarr Béla például biztosan igen. A társasjátékok között ilyen az Anachrony, ami lassan öt éve stabilan őrzi a helyét a legjobb ötven között a Boardgamegeek sikerlistáján. Most már magyarul is elérhető, így minket sem akadályozhatott meg semmi abban, hogy kipróbáljuk, és az időben utazgatva mentsük meg az emberiséget.

A játékot a Mindclash Games adta ki, akik pár évvel korábban már a Trickerion című, bűvészek és illuzionisták között játszódó játékukkal arattak sikert. A Trickerionra közösségi finanszírozással gyűjtötték össze a pénz, és ahogy az a kickstarteres játékoknál elvárt, grafikában és komponenseiben is kiemelkedően szép volt. Az Anachrony fő tervezője Turczi Dávid, akivel egy éve készítettünk interjút, a játék a Kickstarteren 400 000 dollárt kalapozott össze, majd megjelent a boltokban is. Sok pénzt gyűjteni valami látványos és hangzatos projektre már sokaknak sikerült, az Anachronyt azonban az teszi különlegessé, hogy sikere azóta is töretlen, a hozzá megjelent kiegészítők pedig még több támogatót vonzottak be, mint az első kiadás.

Több partival a hátunk mögött nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Anachrony sikerre teljesen megérdemelt: különleges játékélményt ad, sok benne az újdonság, de nem kell felsőfokú társasjátékos végzettség ahhoz, hogy valaki játsszon vele. Ami pedig igazán különleges, hogy egyszerre tudja lekötni azokat, akiket a kihívások és a feladványok érdekelnek egy játékban, és azokat is, akiket leginkább a hangulat és történet köt le.

[Cikk folytatása]

A jövőt magyarok írják - meg néha a múltat is

Kevesen tudják róla, hogy világhírű - mondta egy tanárom egyszer valakiről és van valami, a kis nemzetekre általánosan jellemző ebben a mondatban. Se szeri, se száma a magyar dolgoknak, amikről azt gondoljuk, hogy világhírűek, vagy ha nem azok, leginkább a világ hibája, hogy nem ismeri fel a nagyságot.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

forrás -- telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • soetigabor

    2022-01-27 15:34:20

    Mindamellett, hogy önmagában a játék is tetszik, mégis számomra is jelent az valamit, hogy egy ilyen sikeres társasjátéknak a szerzője, sőt a kiadója is magyar. Így egy picivel nagyobb várakozással szerzem majd be, remélhetőleg hamarosan. :) Eddig is a radaromon volt, de nem gondoltam, hogy lesz hozzá partnerem. Ez most úgy tűnik, hogy változott. :) Itt meg is kérdezném attól, aki játszotta már, hogy 2 fővel mennyire működik jól? Már csak ebben látok rizikót.

  • harnas1207

    2022-01-27 12:51:35

    Nem nemzetiségi vitát akartam gerjeszteni. Csupán rámutattam, hogy kissé túlzott a magyar büszkeség ebben a témában. Én magyar játékosként semmi különbséget nem látok abban, hogy Dávidék magyarok vagy más nemzetiségűek. (Pedig vettem konkrétan től játékot és beszélgettem is vele) A médiában pörgő "magyar társas" inkább egy tök jó marketing, amit tudjuk mely kiadó fizet. Amit Treffhetes ír, az igaz: a nemzetközi piac a cél, de én úgy érzem, hogy ebbe beletartozik az, hogy picit elhatárolódnak a magyar származástól és profi amerikai cégként mutatják magukat. Akárhogy is, azt leszögezném, hogy minden játékuk megvan, és a készülőfélben lévőket is támogattam, mert nagyon szuper gamek!

  • Treffhetes

    2022-01-27 11:35:59

    Az Anachrony teljes mértékben magyar játék. A Mindclash minden egyes tagja magyar, szóval az összes remek játékuk magyar fejlesztés:
    https://mindclashgames.com/our-company/about-us/

    Az, hogy a nemzetközi piacot célozzák meg, az nem változtat ezen. Igen, emiatt természetesen angol minden, a játékok, a honlap, minden. Ha emiatt erőltetetten magyar, akkor ez alapján a rubik-kocka sem magyar találmány, mert a júeszéjben futott be vele Ernő mester.

  • porcine

    2022-01-27 06:08:16

    Ha egy játék fő tervezője magyar és egy magyar székhelyű, magyar vezetőségű cég adja ki, akkor nem igazán látom a kérdőjeleket a magyarság mellett. Mert nem volt hozzá magyar szabály? Akkor a Shards of the Jaguar sem magyar. Vagy mert Dávid nem él Magyarországon? Ebben az esetben mikor vesztette el a magyarságát? Így az USA magyarországi nagykövete sem amerikai, mert Magyarországon él?

    Szerintem érdemes egy tervező/játék nemzetiségét is figyelembe venni, mert nagyon kellemes fűszerként jelenhet meg az alkotásban, nem mellesleg számos nagy játék létrejöttében jelenik meg inspirációként (lásd: Lacerda - Lisboa, Suchý - Praga, Turczi - Pesti srácok 1956). Az ilyen alkotók és játékok emelik egy közösség erejét, utat taposnak a következő tervezőknek, ezért érdemes büszkének lenni rájuk.

  • harnas1207

    2022-01-26 17:17:21

    Nem is kell visszavonni! Ez valóban egy nagyon jó játék! Csak erős kérdőjelek vannak a magyarság mellett. Egyébként a dobozon nem csak egy név szerepel: Viktor Péter és Richárd Ámman. Dávid rengeteg solo modult készít, nem tudom az Anachronyba pontosan mit fejlesztett, de az biztos, hogy három tervező munkája van benne.

  • hierroo

    2022-01-26 16:39:06

    Látod, ezt nem is tudtam. Akkor azért nehéz magyar szabályokat találni. A múltkor valamelyik Lacerda játék szóló módját kerestem, és azt is Turczi Dávid készítette. Viszont csak angolul lehetett elérni. Viszont az jellemző ránk magyarokra, hogy saját országunkban sokkal nehezebben tudunk érvényesülni. Sokan akkor lettek ismertebbek, hogy elmentek külföldre. A Nobel díjasain nagy rész sem itthon dolgozott. Mindenesetre azért nem vonom vissza amit írtam. :) 😌 Ami jó játék, az jó játék.

  • Csiracsirke

    2022-01-26 15:19:59

    Ez kb annyira erőltetett mint amikor a média ráhúzza egy Hoolywoodi sztárra hogy magyar.

  • harnas1207

    2022-01-26 14:39:53

    A valóságban itt a magyar vonatkozás igen csekély. Dávid játékaihoz még magyar szabály sem készül, ő maga sem él már régóta Magyarországon...

  • hierroo

    2022-01-26 14:17:02

    Nagyon jó érzés, hogy vannak olyan magyar társasjátékok, amik a BGG-n is kiemelkedő helyen vannak! Csak így tovább!

  • narg.apo

    2022-01-26 12:50:34

    Kár, hogy a Voidfall az áfa meg szállítás miatt olyan drága lett :(

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Anachrony: A jövő útjai
  • Anachrony: A végítélet árnyékában
  • Anachrony: Exopáncél készlet