Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Földművelés a napsütötte Mallorcán - La Granja

A spanyol szárazföldtől egy kőhajításnyira buggyan ki a Földközi-tengerből Mallorca szigete, mely az ’50-es évek óta az egyik legkedveltebb turistaparadicsom Európában. Homokos tengerpartjai mellett fontos kincsei az oliva-, és szőlőültetvényei, melyek évszázadokon át megélhetést biztosítottak az itt lakó földműveseknek.

2014-ben jelent meg Michael Keller és Andreas Odendahl nagysikerű társasjátéka, a La Granja. A játékban egy mallorcai farmot kell irányítanunk és a cél, hogy megszerezzük a „La Granja” (A birtok) címet, mely a legjövedelmezőbb birtoknak kijáró elismerés. A játék megjelenése után több díjra is jelölték, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend, viszont az újranyomás hiánya miatt már nehéz volt beszerezni.

De eljött 2023 és vele együtt a Board&Dice kiadó, aki fantáziát látott a játék felújításában és újrakiadásában. Korábban a Yedo került ily módon a kezeik közé, és a La Granja rajongók is remélhették egy hasonló minőségű kiadvány létrejöttét. 

A La Granja új kiadásában újrarajzoltak a teljes grafikát, felkértek több sztárszerzőt, köztük Stefan Feldet és Adam Kwapińskit, hogy készítsenek kiegészítőket hozzá. Turczi Dávid megcsinálta a szóló módot, majd prémiumra állították a gyártósorokat. És megszületett a La Granja Deluxe Master Set. Külön öröm, hogy a nyelvfüggő játékra ráharapott a hazai Delta Vision kiadó is, akinek köszönhetően magyar nyelven is elérhetővé vált az alkotás.

Hogy válik a szőlő a legfinomabb borrá?

Mint említettük a játékban egy-egy gazdaságot kell irányítanunk és azokat a lehető legjövedelmezőbben kell vezetnünk. Földeket veszünk, disznót tenyésztünk és persze vágunk. Miután feldolgoztuk a terményeket, mindent leszállítunk a megrendelőknek, vagy kivisszük a piacra. Ez így összességében, egy átlagos gazdasági játéknak tűnhet, de biztosítunk, hogy a La Granja sikere nem véletlen.

A játék legfontosabb működtetői a kártyák, melyeket négyféleképpen használhatsz fel. Egy kártyát aszerint kell a gazdaság táblához illeszteni, hogy mire szeretnéd használni. Ha a tábla bal oldalára teszed, akkor új földhöz jutsz, ha a jobbra, akkor növeled a bevételeidet és új disznóólakat nyithatsz, ha a tetejére, akkor árukat készítesz össze a piacra, ha pedig alulra, akkor valamilyen képességet szerzel.

Többféle erőforrással találkozhatsz a játékban: a földeken terem a búza, olíva és szőlő, az ólban disznók laknak. Készíthetünk feldolgozott termékeket, bort, élelmiszert és húst, az ezüst a fizető eszköz, illetve pár helyen fizethetünk győzelmi pontokkal is.

A La Granja négy fázisból áll, és mindegyikben több lépést kell végrehajtani. Az első fázisban kártyát játszunk ki, majd megkapjuk a bevételeket, teremnek a földek, szaporodnak a sertések, majd vásárolhatunk tetőt a nagy gazdasági épületre, amelyek valamilyen plusz erőforrást és győzelmi pontokat biztosítanak.

Ez után jön a bevétel fázis, melyben dobunk a kockákkal, berendezzük őket a tábla szélén látható mezőkre, majd játékossorrendben választunk egyet, majd még egyet. A kockákkal terményekhez, ingyen feldolgozáshoz, disznóhoz, ezüsthöz, vagy ingyen szállításhoz juthatunk.

A harmadik fázis a szállításé. Első lépésként kiválasztjuk a négy szamárlapkánk közül azt, amelyik éppen megfelelő arányban tartalmaz szamár és szieszta ikont. A szamarak jelképezik az ingyenes szállításokat, tehát minden szamárért egy-egy terményt, vagy feldolgozott árut szállíthatunk a játéktér megfelelő részére. A szieszta ikonokért a szieszta sávon lépkedünk felfelé. Ez alapján győzelmi pontokat kapunk, és a következő lépés során e szerint dől el a játékossorrend. Az ingyenes szállítások után lehetőségünk van pénzért is szamarakat bérelni, összesen annyit, amennyi a táblánk jobb oldalára tett kártyák ikonjai mutatnak.

Szállítani a kézműves házakba és a kordéra tudunk. Mindkettő győzelmi pontokat biztosít, de kicsit másképp. A kézművesházak a táblán láthatók és hat van belőlük. Egy teljesített szállításért a forduló alapján kapunk pontot, valamint kapunk egy fejlesztéstokent a gazdaságtáblánkra, amivel extra bevételt, pontot, vagy termelést szerezhetünk.

És lehet szállítani a piaci kordékra, azokra a kártyákra, amiket a táblánk tetejére illesztettünk. Itt előre meghatározott pontot kapunk, majd egy helyet elfoglalunk a tábla pontszámmal azonos piac mezőjén. Itt van egy kis verseny, ugyanis el lehet egymást zavarni a helyekről.

Miután mindent elszállítottunk következik egy záró fázis, amikor győzelmi pontokat kapunk a piacon elfoglalt mezők és a szieszta sáv után, új tetőket csapunk fel, majd kezdődhet a következő forduló.

Fontos része a játéknak, hogy árut feldolgozni, venni és eladni, bármikor tudunk. Amikor egy akcióhoz pénz kell, egyszerűen adjunk el valamit, ha kellene egy disznó a plusz szaporulathoz, vegyünk egyet. Ezekből az akciókból a körünk során bármikor bármennyit végrehajthatunk. Ettől a játéknak van egy érdekes szabados dinamikája.

A játék hat forduló után véget ér, majd aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte elnyeri a La Granja címet.

Különleges utazás

A legtöbb gazdasági játékot valamilyen munkáslehelyező mechanizmus működteti. Így szerzünk erőforrásokat és aktiválunk akciókat. A La Granjaban viszont semmilyen munkás nincs, az erőforrások a lehelyezett kártyák, és fejlesztések alapján „termelődnek”, amit fejleszthetünk minden körben. Az akciók pedig fixek és előre meghatározott sorrendben követik egymást, mi pedig eldöntjük, hogy a lehetőségek közül melyiket, és mennyiszer hajtjuk végre.

A játékmenet ütemesen gördül egyik fázisról a másikra, a mi feladatunk lépésről lépésre menedzselni a farm működését, termelését, malacszaporulatát, a feldolgozást, és persze a szállítást. Mindezt kártyakijátszással, tetőfedéssel, kockaválasztással, termények és malacok adás-vételével. A szabályok metronómként vezetik a játékosokat, mely végig feszes, de mégis engedékeny játékmenetet biztosít. Mindig tudjuk, hogy mire számíthatunk a következő körben, mindig tudunk előre tervezni. Ennek köszönhetően a játékosok figyelme végig a játékon marad.

A rengeteg alkatrész a lépések variációs lehetőségei és ütemezése, és a játékról játékra változó finom eltérések, - mint az elérhető kézműves helyek, vagy a körönként elvihető kockák adta lehetőségek és a 12 kiegészítő - óriási újrajátszhatóságot biztosítanak, így hosszú idő mire ráunna, vagy kiismerné az ember.

Prémium minőségű alkatrészeket kapunk, ebben egyáltalán nem csalódtunk. Nyomott fa jelölőket, kétrétegű játékostáblát, erős kártyákat találunk a dobozban, a grafika pedig nagyon impozáns. A rendező az egyetlen, amin kicsit finomíthattak volna. Amikor visszatuszkoljuk a dobozba gyakran felsérti a kartont, illetve a tető és szamárlapkák rekeszeibe építhettek volna további elválasztókat.

Interakcióban nem túl erős játék, de már pont kellemes mértékű az egymásra hatás. A piacolás során megjelenik egy kis agresszív interakció, viszont ennek csekély a befolyása.

Nagyon jól kezeli a játékosszámot. Ketten és négyen is remek élmény. Mivel a legtöbb lépésünk szimultán történik, (csak a tetővásárlás, a kockaválasztás és a szállítás történik körsorrendben) viszonylag kevés a holtidő még négyen is. Persze így is elhúzódhat, ha a játékosok nehezen jutnak döntésre. Ketten a játékidő 50-60 perc, négyen másfél, két óra.

Az eredeti játékhoz is létezett már egyjátékos mód, viszont így is akadt bőven dolga Turczi Dávidnak. Mind a 12 modult optimalizálnia kellett egy főre is. A szóló mód egyébként nagyon szórakoztató, szívesen ajánljuk kipróbálásra.

A kiegészítőkre nem térnénk ki részletesen, így is elég terjedelmes cikk lett, de a modulok eltérő mértékben nehezítik, vagy adnak plusz lehetőségeket a játékhoz. Némelyik csak 5 perccel hosszabbítja a játékidőt, másik 20 perccel. Egyik modulban plusz szállítási lehetőségeket kapunk, másikban törött tetőket, vagy épp különleges szamárlapkákat. De a legkomplexebb “Nyüzsgő város” modulban átalakulnak a bevételek, és bejön az építés lehetősége, amivel kis épületeket helyezhetünk a piacra, amitől megváltozik a működése és pontozása is.

A játék szabályrendszere logikus, pár kivételtől eltekintve nagyon gördülékeny és letisztult. Nekünk elsőre szokatlan volt az ingyenes akciók ennyire szabad felhasználása, de a jót gyorsan meg lehet szokni. Komplexitásához képest tanítani nem nehéz, ráadásul minden jelölés egyértelmű és ikonokkal jól ellátott, a segédlet pedig szépen vezeti a játékosokat.

Els sabors més deliciosos

Nagyon vártuk a La Granja felújított verzióját, és egyáltalán nem csalódtunk. Persze kiadóként könnyű feladatnak tűnhet egy már egyébként is kiváló alkotáshoz hozzányúlni, de itt „nem spóroltak semmin”.

Remek játék lett és nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, olyanoknak, akik egy szép és egyedi gazdasági euró játékot keresnek, amit bőségesen elláttak minőségi tartalommal.

A(z) La Granja: Deluxe Edition társasjátékot a Gamewiz biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • La Granja: Deluxe Edition
  • La Granja
  • Yedo: Deluxe Edition