Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Az epreset, az ananászosat, a karikát, a joghurtosat, a hosszú gilisztásat, a savanyút, a kólásat, a cukorba forgatottat, a macisat, a medvecukrosat, a zöldet... Mondaná Gombóc Artúr, ha épp elfogyna a csokoládé és megkóstoltá a gumis, rágós nyalánkságot: a gumicukrot. A Gumicukik földjében vadóc gumicukikat szelídítünk meg finom gyümölcsök segítségével és igyekszünk minél többet gyűjteni belőlük a cukorkatartónkba.

Előkészület

Minden játékos választ magának egy gumicukortartó dobozkát és elveszi a színben hozzá passzoló 6 kezdőlapkát. Ezeket megkeverjük, majd becsúsztatjuk a dobozunkba a kék (szelíd) oldalukkal felfelé, így kialakítva a saját kezdőpaklinkat. Ezután megkeverjük a 32 gumicuki lapkát és négy egyforma kupacot alkotunk belőlük a narancssárga oldalukkal felfelé. Ezen az oldalon látható az, hogy a vadóc gumicukik milyen gyümölcsöt szeretnének, és hogy mennyien vannak. Minél többen vannak egy lapkán, annál több győzelmi pontot fognak jelenteni nekünk a játék végén. A színükből pedig arra lehet következtetni, hogy milyen gyümölcs termesztésében segítenek nekünk, ezt majd a megszerzésük után fogjuk látni a lapka hátulján. A csiklandozó ahhoz kerül, aki a legjobban szereti a gumicukrot, ő fogja kezdeni a játékot. 

Játékmenet

Minden játékos a saját körében kicsalogat két gumicuki lapkát a dobozából, a csiklandozó segítségével. Így a legalsó két lapkát lökdössük ki a tartónkból, és ezekből gazdálkodhatunk a körünkben. Megvizsgáljuk, hogy a négy torony legfelső lapkái közül melyik kívánalmait tudjuk teljesíteni. Ha többet is tudunk, akkor is csak egyet vehetünk el, vagy dönthetünk úgy, hogy kivárunk és valamelyik értékesebb, de drágább lapkára gyűjtünk. A játék során háromféle gyümölccsel zsonglőrködhetünk: zöldalma, eper és citrom lesz az, amivel a vadócokat megszelídíthetjük. Illetve, ha ügyesek vagyunk, akkor a későbbiek során dzsóker gyümikhez is juthatunk. Ha megszerzünk egy vadóc gumicuki lapkát, akkor a cukorkatartónkba helyezzük a kék, azaz szelíd oldalával felfelé, így a továbbiakban már gyümölcsöket kapunk tőle, amikkel újabb lapkákat tudunk majd szerezni a későbbi körünkben. Az új lapkán kívül azokat is vissza kell csúsztatni a dobozunkba, amikkel fizettünk, szabadon választott sorrendben. Vannak ingyen megszerezhető lapkák is, de ezek általában kevesebb ponthoz juttatnak minket a játék végén. A több pontot érő lapkáknál pedig előfordul, hogy nem segítenek semmilyen gyümölcs termesztésében. Ezután a körünk véget ér, és a következő játékoson a sor, hogy megmutassa milyen ügyes gumicuki szelidítő.

A játék akkor ér véget, ha a négy lapkatoronyból kettő teljesen kifogy, ekkor még végig megy az aktuális kör, tehát minden játékos ugyanannyiszor kerül sorra. Majd megszámoljuk, hogy a lapkák kék oldalán hány szelíd gumicukink van, és aki a legtöbbel rendelkezik, ő lesz a legjobb gumicuki szelídítő

Kaland játékváltozat

A három doboz egzotikus gumicukival belevághatunk a kaland játékváltozatba, ahol 4-4 új kezdőlapkát és gumicuki lapkát kapunk, és mindegyik különleges képességeket tartogat a számunkra. Az Ananászok partja lapkáival két új jutalmat kapunk: az egyik segítségével plusz két gumicuki lapkát csalogathatunk elő. A másikkal pedig az egyik ellenfelünk egy lapkáját tehetjük vissza a tartójába. Ha Narancsvidékre utazunk, akkor az egyik új lapka klónozza egy már másik lent lévő lapka jutalmát vagy hatását az adott kör végégig. A másik segítségével pedig egy körben két vadóc lapka megszerzésére lesz lehetőségünk, amennyiben rendelkezünk a megfelelő számú és fajtájú gyümölccsel. A Szederhegyek dobozka egyik új lehetősége, hogy 2 lapkát eltehetünk és helyettük újat csalogathatunk ki. A másik pedig az, hogy valamelyik lapkatornyot átnézhetjük, majd egy választott lapkát a kupac tetejére helyezhetünk.
Mindhárom doboz esetén előírja a játék, hogy mikor bontsuk ki őket, bizonyos feltételeket kell teljesíteni az alapjátékkal történő ismerkedés során.

Vélemény & Kinek tetszhet?

A Gumicukik földjét Marco Teubnernek köszönhetjük, akinek a neve ismerősen csenghet azok számára, akik már játszottak a Fabulantika vagy a Stone Age junior társasjátékokkal. Sőt, a Carcassone junior változatában; a Carcassonne gyermekei életre hívásában is közreműködött. Ezeken kívül még számos Németországban megjelent gyerekjáték tervezésében aktívan részt vett, szóval mindenképp tapasztalt szerzőnek számít ezen a területen. A Gumicukik földje egy végtelenül cuki, szép, színes játék lett, aminek a témája pont alkalmas arra, hogy felkeltse a célközönség; a gyerekek érdeklődését. Engem elsőre nem vett meg; mikor bejelentették, kikerekedett a szemem már a neve hallatán, és utánanézve azt gondoltam túl édes, túl színes, túl egyszerű. Mégis azt éreztem, érdemes kipróbálni és jól tettem, mert igenis kellenek ezek a könnyed játékok. Mert bizony szülőként sokszor nehézséget jelent a bonyolultabb társasok magolása. Valamint a gyerek és a nagyszülő is szívesebben csatlakozik, ha a játékszabály megértéséhez elég fél óra helyett 2 perc. Ráadásul ezekhez a játékokhoz tudunk leültetni olyanokat, akik még újoncok ebben a világban.

A lapka gyűjtögetés, és az azokból való gazdálkodás a játék fő mechanikája. Ötletes, hogy a pakliépítést egy kicsit felturbózták azzal, hogy egy dobozkából kell kilökdösni a lapkákat és ehhez egy csikizőt kell használni. Mindezt turmixolja össze a három extra pakli, amikkel már kisebb taktikai döntéseket is meghozhatunk. Őket már az alapdobozzal kapjuk, de simán kihozhatták volna pár év múlva külön dobozban, súlyos ezresekért (láttunk már ilyet párszor), de szerencsére nem ez történt, így azonnal színesíthetjük az alapjátékot. Mi ezeket már a második alkalommal felavattuk, a társaság megszavazta, hogy hagyjuk a teljesítési kritériumokat. Nem is illik igazán a játékhoz ez a fajta küldetésszerű verzió. Ha kevésnek érzitek az alap játékot, nyugodtan toljatok All-int, gyakorlott társaságban pedig másképp nem is érdemes leülni mellé.

Gyerekekkel pedig jól ki lehet tapasztalni, hogy ki az, akivel tudunk nehezíteni és kivel érdemes az alapnál maradni. Kiváló bevezető játék lehet a társasok világába belépőknek, ráadásul kortalan, mi is be tudtuk vonni a Nagymamát is a partikba. Könnyű szabályai miatt már 6 éves kortól játszható, de szerintem az alappal már előbb is lehet kezdeni, hiszen csak a gyümölcsöket kell ismerni és kettőig kell tudni számolni hozzá. A Gumicukik földje viszonylag gyors körökkel, maximum 20 perces játékidőt ígér, ami a maximális 4 játékos esetében is körülbelül ennyi lesz.

A Gumicukik földjében megkapjuk azt a békés gyűjtögetést, amit a kevésbé konfrontatív játékosok keresnek. A téma mindenképp telitalálat, hiszen ki ne szeretné ezt a ragacsos, cukros nyammognivalót?...

A(z) Gumicukik földje társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Stone Age Junior
  • Gumicukik földje
  • Fabulantika