Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Az Ismeretlen bolygó terraformálása

A Föld erőforrásai kimerültek. Új otthont kell keresni az emberiség jövőjének biztosítása érdekében. De ez nem lesz egyszerű: vízre, városokra, energiára, és a legkülönfélébb technológiai újításokra lesz szükség. És persze emberekre, akik élettel és funkciókkal töltik meg új otthonunkat.

2023-ban jelent meg magyarul Az Ismeretlen bolygó című társasjáték, mely kiadása óta óriási népszerűségnek örvend. A játék igyekszik új színt vinni a poliomino lapkák rakosgatásába és akár hat fővel is játszható.

Ebben a játékban egy bolygót kell lakhatóvá tenni, mi több terraformálni. Ehhez poliominó lapkákat (tetrisz alakzatokat) helyezünk le az égitest felszínére, amivel különböző tulajdonságait fejlesztjük. A terraformálásban a SUSAN űrállomás fog nekünk segíteni, mely lehetővé teszi a játékosok számára a szimultán építkezést.

Mentőexpedíció – felborult a roverem…

Miután minden játékos választott egy bolygót és egy cégtáblát, beállítottátok a SUSAN-t, mindenki vegyen magához két rovert, tegyen mentő kapszulákat a jelölt mezőkre, és csapjatok fel a játékosok közé egy-egy közös célkártyát.

Aktív játékosként valamelyik irányba elfordítod a SUSAN-t (ez egy forgó tárcsa, mely a játék fő újítása, és ez tárolja a lapkákat), majd minden játékos az elé eső két lapka közül elvesz egyet és a bolygójára teszi. Minden lapka két erőforrást ábrázol, mely lehet város, víz, biomassza, rover, technológia és energia. Amikor leraksz egy lapkát, akkor a cégtáblád megfelelő sávján lépsz egyet. Ha olyan lapkát teszel le, amin egy meteor ikon látható, akkor tegyél arra mezőre egy meteorit jelölőt.

A cégtábla minden sávja győzelmi pont és lépés bónuszokat tartalmaz, de mindegyik sávnak vannak speciális hatásai is, amik akkor aktiválódnak, amikor eléred a kockáddal. A város bónuszokkal civilizáció kártyákat húzhatsz, amikkel valamilyen játék közbeni hatást aktiválhatsz, vagy győzelmi pontokat szerezhetsz. A biomasszán haladva biomassza lapkákat tehetsz a bolygóra, a rover erőforrással mozgathatod a rovereidet, felszedheted velük a mentő kapszulákat és a meteoritokat. A technológia sávon haladva feloldhatsz speciális képességeket. A víz és energia lapkák esetében a lehelyezésnek is fontos szerepe van, ugyanis a víz sávon csak akkor léphetsz, ha ezt az erőforrást a bolygó vizes mezőire teszed. A víz a többi erőforráshoz képest sokkal több pontot ad, viszont más speciális hatása nincs. Az energiának nincs külön sávja, hanem egy másik, vele oldalszomszédos erőforrás sávján haladhatsz előre.

A következő játékos ismét fordít a tárcsán, és mindenki új lapkát helyez le. A lapkalehelyezés szabályai a szokásosak: mindig oldalszomszédosan kell lerakni, a lapkák nem takarhatják egymást és nem lóghatnak ki a játéktérről.

A közös célkártyák a bolygód valamelyik tulajdonságára adnak pontokat, ilyenek lehetnek a legtöbb foltba épített, vagy a legnagyobb kiterjedésű terep típusok, hogy ki gyűjtött több meteoritot, vagy mentőkapszulát. Az ezekért járó pontokat a két játékos közül az kapja, aki a játék végén jobban megfelel az adott feltételnek.

Egy parti addig tart, amíg valamelyik játékos már nem tud szabályosan lapkát lerakni. Ilyenkor még a kör befejeződik, és pontot számolunk.

Pontok járnak az összegyűjtött mentőkapszulákért és meteoritokért, a sávokon elért győzelmi pontokért, a város kártyákért, a közös célkártyákért, és minden teljesen kitöltött sorért és oszlopért. További pontszerzési lehetőséget nyújtanak az egyéni célkártyák is, de ezek használata opcionális, és hasonló dolgokért adnak jutalmat, mint a közös célkártyák.

Ha már az alap bolygó minden szegletét és a cégtáblák minden sunyi titkát ismeritek, érdemes kipróbálnotok a táblák másik oldalán található aszimmetrikus játékmódot. Itt más-más bolygók és cégek láthatók eltérő feltételekkel. Ezek a bolygók sok változatosságot kínálnak a játékosoknak, a cégek pedig új stratégiák alkalmazására ösztönöznek.

Ad Astra – a magány erődje

A játék szépen átadja amit ígér, egy új otthont kell létrehoznod a civilizációnknak. Még egy kis Mars Terraformálása utánérzés is felfedezhető benne. Viszont az Ismeretlen bolygó elég gyorsan ledobja a témát, és – egy kellemes hangulatú – tetriszezéssé válik.

Cserébe a játék játszható egyedül és akár hatan is, ami nagy előny ebben a kategóriában. Hogy hogyan lehet, hogy ugyanúgy működik minden játékosszámmal? Nos, azért, mert a játékosok közti interakció kimerül a közös célkártyákért való versengésben. Lehet, hogy a SUSAN forgatásával közvetve hatunk a többi játékosra, de ezt sosem azért tettük, mert direktben hátráltatni akartuk. Egyszerűen a saját bolygónk fejlesztését tartottuk szem előtt, és körökig rá sem néztünk ellenfeleik táblájára.

Az alkatrész minőség itt-ott még elbírt volna egy kis fejlesztést. A roverek szépen kidolgozottak, de a kártyák kicsit vékonyak. A SUSAN jól működik köszönhetően egy kis csapágynak, viszont nagyon jó lett volna rá valami fedél, mert így csak fektetve tárolható a doboz. A lapkák jó vastagok, a cégtáblák pedig kétoldalasak, és több rétegűek, de a bolygótáblák nagyon csúsznak. Nehéz rajtuk egyben tartani a felszínt, amit így állandóan igazgatni kell.

Apropó SUSAN, ez a játék újítása, amellyel a szimultán lapka választást igyekeztek elérni, ami összességében sikerült is, a játékidő nagyjából 60-90 perc között alakul. Viszont így is voltak öt percig álló körök, mert egyik-másik játékos túlgondolta a lépését, és percekig forgatta a lapkákat.

A játék nagyon adakozó, már-már túlságosan is. Az egyetlen amire rá lehetne fogni, hogy “büntet” az az, hogy a táblán hagyott meteoritok, blokkolják a feltöltött sorokért járó pontokat. Ettől nekünk kissé súlytalanok lettek a döntési lehetőségek. Szinte mindegy melyik lapkát viszed el, valamit úgyis kapsz érte, legfeljebb nem lesz teljes a sorod.

A Hold – évekig egyedül

Az Ismeretlen bolygó a hibái ellenére egy kellemes hangulatú, jó mechanikákkal működő játék, amiben az interakció teljesen mondvacsinált. Viszont kezdő játékosokkal is le lehet ülni mellé, akár 8 évesekkel is. Ez a játék teljesen megfelel az új trendeknek: nem fog büntetni, és senki nem fog kitolni veled.

Érdemei ellenére, minket még sem talált el. Amit mi keresünk egy játékban a témán túl, hogy azt érezzük TÁRSASjátékot játszunk, nem pedig szóló módot másik négy ember társaságában. De ez a mi megélésünk.

Leginkább azoknak ajánljuk, akik még látnak fantáziát a poliominó mechanizmusban, és nem bánják, ha a társasjátékból kimarad a társas rész.

A(z) Az ismeretlen bolygó társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Kommentek

  • kvarclovag

    2024-02-22 21:03:39

    Köszönöm a megtisztelő feltételezést. Nem tudom mennyire jó a stratégiám, mindenesetre igyekszem minél eredményesebben játszani.

    @Helixo, ahogy laptopzsol mondja, a kinézet a hasonló. Gondolom azért, mert a MT elég jól bevezetett név, nem rossz, ahhoz hasonlítani. De a játék mechanikája egészen más, sokkal egyszerűbb, de nagyon ötletes.

    A cikkben van pár állítás, amivel nem értek egyet.

    "a játékosok közti interakció kimerül a közös célkártyákért való versengésben" " körökig rá sem néztünk ellenfeleink táblájára" ez csak elsőre van így. Aztán hamar rájön az ember, hogy az ellenfelek tábláját folyamatosan figyelni kell. A játék elején azért, hogy tudd, merre indul, melyik sávokon akarhat fejlődni. A játék közben azért, hogy lásd, mennyire haladt előre, milyen lapkák kellenek neki nagyon, mi az, ami hátráltathatja. A végén meg nagyon-nagyon kell figyelni, ki, mikor tud befejezni, ki nem fog tudni lerakni, milyen sávokon vannak üres (pontot nem hozó) lépései. Amikor SUSAN-t forgatod, nem azt kell nézned, neked mi a jó, hanem azt, hogy mi az, ami neked már elég jó, de az ellenfeleidnek nem túl jó.

    "kissé súlytalanok lettek a döntési lehetőségek. Szinte mindegy melyik lapkát viszed el, valamit úgyis kapsz érte, legfeljebb nem lesz teljes a sorod" Mivel a játékban a teli sorokkal lehet a legtöbb pontot szerezni, nagyon nem mindegy, hogy teljes lesz-e egy sor vagy oszlop. Plusz az se mindegy, a letett lapkával melyik sávokon tudunk lépni. Lehet, hogy kapunk a lépésért pontot, lehet, hogy nem, lehet, hogy szinergiával másik sávon is léphetünk. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a célok elérését egy lerakás segítheti, vagy épp akadályozhatja. Én sose éreztem súlytalannak a döntést. És ebben teljesen egyetértek a Zoli által a bemutató videójában mondotakkal.

    Szerintem érdemes ezt a játékot a BGA-n kipróbálni vagy megnézni, és annak alapján dönteni kell-e vagy sem a dobozos verzió. Nekünk kettő is van a családban 😃

  • laptopzsol

    2024-02-22 18:25:52

    És a térkép az egyetlen dolog ami hasonló. Nekem mind a kettő meg van, hidd el tudom. Néz meg róla egy videót, van bőven. Tetrisz alakzatokkal kell különböző módon, tele pakolni a bolygót. Nem mindegy milyen színű egyes részei az alakzatnak, az alapján haladsz 4 különbözö sávon. Minden sort és oszlopot is be kell fejezni, csak akkor ér pontot. Plusz vannak CV kártyák amik pluszt adnak. Vannak még bázisok, meteoritok, amiket Roverekkel lehet össze szedni. Nagyából ennyi, biztos van még pár dolog, de így már lehet tájolni.

    Stratégiát Kvarclovag tud neked mesélni.

  • Helixo

    2024-02-22 18:00:52

    Számomra ez eléggé hasonlít a Mars Terraformációhoz. Még a térkép is hasonlónak tűnik.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Az ismeretlen bolygó