Az ismeretlen bolygó
Az ismeretlen bolygó
Az ismeretlen bolygó
Az ismeretlen bolygó
Videó beküldése

Az ismeretlen bolygó társasjáték

társasjáték, 2022
Értékelem!

Az ismeretlen bolygó egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2022-ben és 2023-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a váltakozó képességek, az egyidejű akciók, a...

Az ismeretlen bolygó egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2022-ben és 2023-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a váltakozó képességek, az egyidejű akciók, a kártya húzás és a minták mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Formáld át az ismeretlen bolygót!

Az Ismeretlen bolygó tetrisalapú családi társasjáték nagyobb társaságoknak is. A játékosoknak tetriselemekkel kell terraformálniuk az ismeretlen bolygót, megelőzve vetélytársaikat.

De miért is van erre szükség? Mert a Föld erőforrásai elfogytak, így szükség van egy „B” tervre. Legnagyobb szerencsénkre a világegyetemben található lehetőségek száma szinte végtelen, így a kérdés már csak az, hogy át tudjuk-e alakítani a bolygókat a kívánságaink szerint. Az ismeretlen bolygó játékban ugyanis nem csak arra kell figyelnünk, hogy hogyan helyezzük le a lapkákat, hanem arra is, hogy azok milyen, az élethez szükséges elemeket, technológiákat és más lehetőségeket biztosítanak nekünk.

Első körben adott egy távoli bolygó, a KSB-4156-as, ami első ránézésre nem tűnik lakhatónak, de igazából egy „kevés” munkával az emberiség új otthona lehetne. Ehhez a jeget fel kell olvasztani, hogy legyen ivóvíz, és biomasszákkal kell feltölteni a nagy sivatagokat, hogy ezután a bolygóra városokat is felhúzhassunk. Senki ne aggódjon, a feladat egyszerűbb, mint elsőre látszik.

Mármint a lapokat lerakni egyszerű, csak pár szabálynak kell megfelelni: ne lógjon le a bolygóról; érintkezzen egy már lent levő területtel; és véletlenül se nyomja agyon az egyik, a bolygón szorgosan aszteroidákat és mentőkapszulákat gyűjtögető roverünket sem. Jó, az utóbbi lehetséges, de nem ajánlott. Viszont a lerakni kívánt lapkát ki is kell választanunk. Ehhez az asztal közepén álló S.U.S.A.N.-t, azaz az Űrállomást kell a tetszésünk szerinti pozícióba forgatni – de ugyanekkor a többi játékos is választhat a felé néző raktárakból egy lapot. Érdemes egyik szemünket a saját, egyre jobban kiépülő bolygónkon tartani, egyet a különböző erőforrások bevételi sávján, és egyet a többi játékos (de legalább a szomszédjaink) bolygóin. Egy biztos, Az ismeretlen bolygó partijaiban minden játékosnak meg kell tanulnia egyszerre több dologra figyelni...

Érzitek már a mélyűr vonzását? Hajtsátok végre a hiperűrugrást, lássatok neki a terraformálásnak – térképezzétek fel a vetélytársaitoknál ügyesebben Az ismeretlen bolygót!

Forrás: Gémklub
Az üzletekben most 12% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 15 990 Ft-tól
 • 33 ajánlat

Kategória: Sci-Fi, Rejtvény / Kirakós, Városépítő, Építés / Terjeszkedés, Gyár / Manufaktúra, Világűr
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Váltakozó képességek, Egyidejű akciók, Kártya húzás, Minták, Útépítés, Rondel, TRN-04 Progressive Turn Order, Tech Trees / Tech Tracks, Események, VIC-15 Circuit Breaker / Sudden Death, Négyszög-rács, MOV-16 Map Addition, SET-03 Grid Coverage, Hidden Victory Points, Tags

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Sci-fi

Ebben a társasjátékban megelevenednek a könyvekből, filmekből és számítógépes játékokból ismert tudományos fantasztikus történetek.

Az ismeretlen bolygó társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Az ismeretlen bolygómmark, Budapest XI. (Allee, Kelenföld), Budapest VIII. (Corvin)

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest XI. (Allee, Kelenföld), Budapest VIII. (Corvin)! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kártyavédőzve, fólia visszaragasztva. A doboz egyik sarkán kisebb szakadás van, képet küldök kérésre.

1 érdeklődő


Az ismeretlen bolygóMusuh

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Hibátlan, hiánytalan

1 érdeklődő


Az ismeretlen bolygódimak.benjamin94, Orosháza

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Orosháza! Az ár tartalmazza a csomagküldés árát is!

Egyszer kipróbált, prémium kártyavédőzött, kihasználatlanság miatt eladó.

3 érdeklődő


Az ismeretlen bolygópanni73

Csak csomagküldéssel! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasználatlanság miatt

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Az ismeretlen bolygó társasjáték videók (8)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2023

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Medium Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Kommentek

Kommentek

 • ryuk669

  2024-04-05 03:39:14

  Amúgy tényleg nagyon egyszerűen tanulható a szabálya, pedig kicsit félve vettem le a polcról a maradék 2 órában a múltkori társasnapon, hogy értelmezni meg játszani is fogjuk, pedig még senki sem próbálta azelőtt. Nekem amúgy tetszett maga a játék. Igazán nem is néztem a küllemét, pedig szokásom, de alapból szerintem nem csúnya. Az alkatrészek pont megfelelő méretűek, és elég a pontozósávhoz a 2 réteges kartonelem. Én szívesen játszanék vele újra akár bemelegítő játékként, vagy csak könnyed társasozós napokon akár több partyt is. Megvenni nem tervezem, mert mostmár csak az igazán nagy kedvenceket szeretném beszerezni, és az Az ismeretlen bolygó azért a pozitívumai ellenére sem került be a kosárba.

 • kvarclovag

  2024-04-04 20:39:49

  Örülök neki, hogy szeretitek!

  Hogy most milyen mélységben tudom játszani, azt nehéz nekem megítélni, azt mindenesetre látom, hogy egyre több mindenre kell és tudok is figyelni. És amiket korábban negatívumnak írtam, azokat már kicsit máshogy látom, kevésbé érzem problémának. Úgy látszik megtanultam kezelni, van rá koncepcióm.

  Amúgy érdekes ez az online megvalósítás, mint több más játéknál, itt is van kis eltérés az asztali játék és a BGA-játék között. Itt az, hogy amikor elveszem a lapkát a program nem mutatja az alatta levőt. Asztalon pedig nyilván látom. Minimális eltérés, de adott esetben befolyásolhatja a lerakásomat. Az Azulnál és a 7 csoda párbajnál is van ilyen eltérés. De míg a 7WD esetében segít az online megoldás, az Azulnál és az Ismeretlen bolygónál picit kevesebb infóm van, mint asztalon.

 • laptopzsol

  2024-04-04 20:17:53

  Nálunk is még mindig kedvenc, szeretik a barátaim is. Bár, mi nem tudjuk olyan mélységeiben játszani mint te, de küzdünk rendesen. Szeretem nézni, ahogy merednek a táblájukra, és néha félhangosan motyogják " ezt akkor ide teszem, az nem jó mert nem lépek a roverrel..."

  Néha elviszem klubnapra, könnyű tanítani, hamar meg értik, bár egy játék kevés, de hátha meg tetszik nekik.

 • kvarclovag

  2024-04-04 20:04:18

  Kicsit megmozdítom ezt a topikot, mert szeretném, ha minél többen kapnának kedvet ehhez az igazán zseniális játékhoz. Mondjuk legyen az az apropója, hogy ma volt az ötvenedik győzelmem (83 játszmából). A világranglistán a 2. vagyok, az arénaszezonban úgy néz ki 3. leszek, szóval elég jól is megy, nem panaszkodhatom. Továbbra is nagyon tetszik a játék, és teljesen jól helyettesíti a nekem 3-4 fős játékban az Iwarit. Nem jobb nála, de nem is rosszabb. Az Iwarinak egy nagy baja van, csak 30-40 ember játszik vele érdemben.

  És akkor a korábban leírtakról: minden pozitívum teljesen igaz, a negatívumként jelzett dolgokban pedig van igazság, de egyáltalán nem vészes egyik sem, tökéletesen kezelhető mind. Szóval ez, ha nem is hibátlan játék, de majdnem az. És a családi játékok kedvelőinek nagyon tudom ajánlani. A stratégiák kedvelőinek is, de csak akkor, ha elviselik a csak 2.2-es komplexitást, nem ragaszkodnak a sokkal nagyobbhoz és a minimum 20 oldalas szabálykönyvhöz.

 • kvarclovag

  2024-02-11 15:38:30

  Még egy játszma az aktuális világelső ellen, de már egy másik játékos az. Megint rohant a civ-kártyákért, el is csípte az 5. szintre léptető lapot. Ennek ellenére a végére beelőztem, gyorsabban építettem be a bolygómat, és majdnem nyertem is. De a harmadik játékos az utolsó körében nem fejezte be a játékot (én csak a kettes és hármas lapkát tudtam már lerakni), hanem megtalálta SUSAN egyetlen állását, amivel kiütött engem, mert pont azt a lapkát adta a világelsőnek, amivel és a következővel egy üres részt pont teljesen le tudott fedni a bolygóján. A biofoltok felrakása után se tudta teljesen lefedni a bolygóját, én igen, de csak 6 pont előnyöm lett itt, az meg kevés volt, mert a többi pontozási feltételben pár ponttal ő volt a jobb. Összességében 4 ponttal nyert.

  Hát, ez van, eddig még nem tudtam bejutni az első 10-be. Eddig a 13-14. helyen toporogtam, most a 11. helyen. Talán egyszer sikerül átlépnem az árnyékomat.

 • kvarclovag

  2024-02-07 22:43:56

  Úgy látszik ennek a játéknak elég megosztó a kinézete, mert mások is írták már, hogy nem tetszik nekik. Erről én nem vitatkoznék, csak leszögezem, hogy sokaknak meg tetszik, szóval akinek a kinézet fontos, az nézze meg magának, és úgy döntsön. A színek és a grafika nagyon funkcionális, könnyű menet közben áttekinteni a táblákat. És a könnyű áttekinthetőség fontos, mert nemcsak a saját tábládat (bolygódat) kell figyeljed, hanem a többi játékosét is. Mert hogy elég erős az interakció is, ellentétben sok pár játékon alapuló ismertetőben elhangzottal.

  Egyébként laptopzsollal értek egyet: a játék lényege, lelke a szabálya, a működése. A kinézetnek ezt kell szolgálnia. Ha ezt gyönyörű formában teszi, az nagyon jó, de az is elég, ha egyszerű, funkcionális kinézete van. Az első Brass kinézete is megfelelő volt, bár az új kiadásokat szebbnek tartják, de a játék ettől nem lett jobb. Ha egy játék jó, akkor úgyis belefeledkezel, a fejedben elevenedik meg a világa, vagy épp az az absztrakt feladvány, amit nyújt, és nem a táblája grafikáját fogod nézegetni. Legalábbis a sokadik játéknál már biztos nem.

 • rekabogathy

  2024-02-07 19:43:36

  Egyébként abszolút igazad van, ahogy nincs olyan ember, aki mindenkinek tetszik, úgy nincs olyan játék se. Nálam valahogy nem volt annyira jó a játék, hogy megbocsássam a grafikáját - de ez igazán szubjektív. Töredelmesen bevallom, hogy előfordult már, hogy olyan játékok csábítottak el, amik ugyan fantasztikusan szépek voltak, de a játékmenet pocséknak bizonyult, utána persze sajnáltam eladni, mert olyan jó ránézni az asztalképre.

 • laptopzsol

  2024-02-07 19:00:43

  Nekem nincs bajom a grafikával. Meg próbálok minden játékot elfogadni úgy, ahogy a kibontás során meg látom. Elfogadom, hogy olyan amilyen, jöhet a szabály és a játék. És ha a végén úgy dőlök hátra, hogy király volt játszani vele, meg van bocsátva minden. Ha még sem jó, akkor nem fogom grafikára, mechanizmusra meg minden félére, mert biztos nem az volt a gond. Azt hiszem Győri Zoli könyvében volt, hogy nincs rossz játék, csak nem te vagy a meg felelő közönsége.

  Nekem összességében tetszik a játék, szeretek játszani vele, a barátaim is. Ezért nálunk marad a polcon.
  Persze nem kell, hogy mindenkinek minden játék tetsszen, az durva lenne.

 • rekabogathy

  2024-02-07 18:06:48

  Na ennél a játéknál valóban rájöttem, hogy a grafika igenis sokat számít. Ezt a játékot nem jó elővenni, nem jó asztalon látni, mert rém ronda. Aki bármikor megszólta korábban a Burgundy első kiadását, annak javaslom, hogy nézzen mélyen magába, és tegye fel a kérdést, hogy ha az ronda, akkor vajon az ismeretlen bolygó milyen? Megnéztem az illusztrátor korábbi munkáit is, és őszintén mondom, nem értem. Ennél klasszisokkal jobbat tudott alkotni. Vajon mi lelte a kiadót, hogy erre a retró bugyuta 90-es évek feelingre tette le a voksát? Még ennél is rosszabb, hogy a játék elején egy félig csukott szemmel tűrhető bolygót csúfítunk el a poliominókkal, egészen addig, amíg a végére agyonvágjuk a természetes környezetét. :( A Földnek már annyi, most terraformálás címén durr egy pofon a KSB-4156-nak is. :(

  Eddig a negatívok, de nyilván nem véletlen, hogy nagyot megy a játék. A szabályok viszonylag egyszerűek, könnyen tanulható, a központi egység miatt a kipakolás is hamar megy, gyorsan neki lehet állni játszani, nem megy el az idő a rendezgetéssel. A kártyák minősége viszont kártyavédőért kiált: egy-két parti után már olyan kopás látszik, ami csak olyan játékokon, amik évek óta asztalon vannak. Határozottan azt érzem, hogy a gyártás során az esztétikán és a minőségen is próbáltak spórolni.

  Nagyon szeretünk tetriszelni, imádtuk a Mars terraformálását is (mondjuk az a grafika is megér egy misét), de ez nem a mi játékunk. Ezen sajnos SUSAN sem segít :(

  Mindezek mellett, aki el tud vonatkoztatni a külcsíntől, az nagy örömmel terraformálhat a játékban, a stílus kedvelői szerintem szeretni fogják. Ha kiadják valami szebb és szemnek inkább tetszőbb formában, akkor én is teszek vele még egy próbát.

 • kvarclovag

  2024-02-05 18:37:23

  Ez egy eléggé kiszúrós kiosztás. Asztalnál ilyenkor újra osztanánk. Most majd megpróbálok megküzdeni a hendikeppel 😃

 • kvarclovag

  2024-02-05 15:38:15

  Hát, ezt akár tematikusnak is tekinthetjük. Ahogy betelepítünk egy bolygót, úgy tesszük tönkre a természetes állapotát.

  Azt hiszem itt a csiricsáré kinézet a könnyű áttekinthetőséget szolgálja, és ez kell ahhoz, hogy jól játszható legyen. A célok között vannak olyanok, amikhez meg kell számolni egy adott fajta területet, vagy az adott erőforrásokat. Ezt segíti, ha eléggé eltérőek a lapkák színei.

  Amúgy ennél a játéknál gyakran írják, hogy békésen játszunk egymás mellett, kevés az interakció. Én is ezt írtam ebben a topikban pár játék után. És persze nem volt igazam. Amikor én forgatok, nemcsak a saját táblámat nézem, meg kell néznem minden játékosét, és nem a nekem legjobb lapkát kiforgatni, hanem azt, amelyik nekem már elég jó, de az ellenfeleimnek azért nem annyira. És azt is néznem kell rögtön az elején, ki milyen irányba indul, milyen lapkákra fog vadászni, milyen lapkák vannak a kínálatban az elején, mert az meghatározza, lehet-e pl. az 5. szintre léptetős civkártyáért elindulni. És akkor a lapkák méretéről és alakjáról még nem volt szó, mert azt is figyelni kell.

 • nadam86

  2024-02-05 14:41:00

  Az Ismeretlen bolygóval egy bajom van: a kinézete. Pontosabban annak változása. A társasjátékokban általában a semmitől a valamiig (pl. Carcassonne), vagy a csúnyától a szépig haladunk, ahogy épül, szépül a kis birodalmunk. Itt épp fordítva: kapunk egy tök jól kinéző bolygótáblát, és "terraformálás" címszóval elkezdjük azt csiricsáré színű négyzetekkel telepakolni. A végére néz ki a legsz.abbul... Amúgy mechanikailag klassz.

 • kvarclovag

  2024-01-29 14:56:28

  Azóta játszottam egy partit az aktuális világelsővel (+ egy harmadik játékos), és mindketten rárontottunk a 3. szintű civkártyákra. Én értem el előbb, meg is volt az 5. szintre léptető kártya, azt választottam. Aztán igyekeztem a vége felé, és figyeltem, hogy a 4. szintre is én érjek előbb. Ott sajnos nem volt játékban a kedvencem, a 3 biofoltos kártya, így maradt a 3 gyp + 1 előrelépés. A vége nagyon szoros lett, azonos ponttal végeztünk, de a kevesebb lefedetlen mezővel a világelső nyert. A harmadik játékos nem rúgott labdába. Ahogy az én korábbi játékom, és ez is mutatja, lehet ez ellen a kártya ellen játszani, de nagyon jól kell játszani. Ha a 3 biofolt is bejön, akkor végképp nagyon nehéz ellene.

  A játék maga továbbra is nagyon jó. Végig izgalmas és nyílt a verseny, ami többnyire a végén dől el, csupán pár ponttal. BGA-n nincs mit tenni, de az 5. szintre lépős lap erejét, és a célkártyák ellentétes céljait asztalnál feltétlenül orvosolnám.

  Magát a játékot a BGA-n, a BGG-n, és úgy általában is alulértékeltnek érzem. Főleg az év végi értékelésekben szerepelt kevésszer. Értem én, hogy a gémerek főleg a stratégiai eurókat és az ameriket szeretik és ez a játék nem elég bonyolult nekik, de akkor is 😃

 • kardostibor44

  2024-01-20 13:20:45

  Keresgéltem azóta BGG-n is, és a fórumon kiderült, hogy eredetileg 6. szintre vitt, a végső verzióban az 5 már egy csökkentett mennyiség.

  De egyébként, ha tényleg a legjobbaknak is ennyire egy irányba viszi a játékát, akkor valószínűleg módosítva lesz.

 • kvarclovag

  2024-01-20 13:14:21

  Az első mondatot kissé provokatívnak szántam. És mivel ez nekem egy 10-re értékelt kedvenc játékom, úgy gondoltam, megengedhetem magamnak, hogy a hibáit is lássam. (Az Iwarinak is van ám! Az Azulnak most nem tudok.)

  Nem az a fő baj, hogy annyira verhetetlen, hanem hogy érdemes megpróbálni, és emiatt a játék elején mindenki erre hajt. Ugyanis attól, hogy nem jön be, mert nem lesz játékban ez a kártya, még nem kerülsz komoly hátrányba, simán partiban maradsz. Ami a forgatást illeti, nyilván a civ+energia lapkákkal haladsz a leggyorsabban, de a többi sáv elején lévő szinergiával is. Szóval mindegy a többiek mit forgatnak, ha erre hajtasz, elérheted a CIV 3. szintet. És valóban, ez 5-6 főnél már kisebb előny, addig már több lépésed kell legyen a többi sávon is, de 3-4 főnél elég erős stratégia.

  Ami pedig azt illeti, hogy a jó játékos mennyire játszik erre? Nos a BGA első helyein levők mind erre játszanak 😃 Főleg, mert, mint mondtam, ha nem jön be, az se nagy hátrány, de ha bejön, akkor elég nagy előny.

  Van azért más stratégia is, ami elég jó. A nagy lapkákkal való rohanás, hogy a te bolygód legyen a lejhobban lefedve. De mindig kell figyelni másra is, mert hiába lefedett a bolygód, ha a célokon 0 pontot kapsz, és van ellenfeled, amelyik tizet, és a sávokon sincs elég pontod, akkor nem nyerhetsz. Nagyon jól kitallt játék, nagyon könnyű módosíthatósággal. De épp ebből adódóan néhol némi kiegyensúlyozatlansággal. De pont a BGA-statisztika segíthet ezeket finomhangolni.

 • kardostibor44

  2024-01-20 12:51:55

  Annyira nem tűnik durvának. Egy 4 fős partiban 5/9 az esélye (kisebb játékosszámnál még kisebb), hogy játékban van, szóval még ha tényleg verhetetlen is, akkor is elgondolkodnék, hogy megéri nekem kb. egy pénzfeldobásra feltenni a játékomat. (mert ha nincs játékban, akkor ez biztos közel sem optimális stratégia, hogy erre rusholsz)

  Valamint a körök töredékében dönthetsz te magad arról, hogy civ sávos előrelépést forgatsz magadnak, semmi nem garantálja, hogy más elé nem kerül több. Nem feltétlenül jó móka úgy forgatni, hogy ne tudjon az ellen ott lépni, de ha elterjed, hogy ez ellen védekezni kell, akkor a jobb játékosok odafigyelnek erre.

  De szerintem, ha valaki jó játékos és úgy gondolja, hogy jobb a többieknél, akkor nem fogja ilyen gyenge esélyre bízni a győzelmet.

 • kvarclovag

  2024-01-20 10:06:33

  Na, hát akkor ismét egy törött játék. A gyenge tesztelés miatt nem derült ki, hogy az egyik 3. szintű CIV-kártya erősen OP. Nevezetesen az, amelyikkel a többi sávon az 5. szintre lehet lépni. Aki azt megszerzi nagy eséllyel nyeri is a partit. Nem lehetetlen győzni ellene, de nagyon nehéz. Így aztán a partik úgy néznek ki, hogy mindenki elkezd rohanni a CIV sávon úgy, hogy a többi sávon ne lépjen csak az első szinergiamezőig.

  Már egy ilyen komplex játékot is nehéz kitesztelni, kiegyensúlyozottá tenni, egyszerűen kevés a tesztjáték, és a tesztjátékosok sem elég erősek még, hiszen most ismerkednek a játékkal. Így aztán, ahogy oly sok modern játékban, ebben is marad hiba. Az ennél komplexebb játékokban végképp bőven maradhatnak ilyen jellegű hibák.

  A jó hír az, hogy a hiba roppant egyszerűen orvosolható több módon is. Ki lehet venni ezt a kártyát, de ezt nem tenném, mert érdekes a hatása, de kicsit mérsékelni kell. pl. csak két sáv mehet az ötödik szintre, kettő meg a negyedikre. Vagy a roversávon előrelépés közben nem lehet lépegetni. Szóval ki lehet találni olyan módosítást, aminél már nem érdemes rohanni ezért a kártyáért.

  És persze lehet, hogy van jó ellenjáték, csak még nem láttam. Én is majdnem győztem egy ilyet játszó játékos ellen. Tulajdonképpen győztem is, csak az utolsó körben a harmadik játékos olyan lapkát forgatott ki, ami a lehető legjobb volt neki, így aztán 2 ponttal győzött. De nem a CIV-es rohanás miatt, hanem a mázlis utolsó körrel.

  Van még ezen kívül is baj a játékban. A célkártyák néha összhangban vannak, néha ellentmondásban. Ha összhangban vannak az előny, ha ellentmondásban az hátrány. Nem olyan nagy, amivel ne lehetne megküzdeni, de ad egy kis előnyt az egyik játékosnak. Asztalnál ez is könnyen orvosolható. Ha ilyen cékártyák jönnek föl, cserélni kell és kész. BGA-n ez nem megy, ott el kell fogadni, ha az embernek pechje vagy mázlija van. Utóbbit könnyebb 😃

 • laptopzsol

  2023-12-11 17:40:20

  Nálunk, a sajátomban, már 3 party van. Az egyik 5 fővel. Mindenben igazad van, ritka az ilyen gyors setup. Az elpakolás kicsit tovább tart, de mindenki a sajátját pakolja vissza, így azért halad. Még mindig vigyorgok mikor játszunk, nagyon király lett. Idén még lesz kétszer két napos játék alkalmunk, ezért még legalább 4 partyt tervezek vele.

 • kvarclovag

  2023-12-11 13:38:05

  Múltkor csak dobozbontás volt, de tegnap végre vettem a bátorságot, és előkészítettem játékra a játékot. Vagyis kinyomkodtam a lapkákat, összekevertem, és beraktam őket a helyükre a SUSAN-ba. Jó sok lapka volt, hat íven összesen majdnem kétszáz. Tartottam tőle, mert nem vagyok rutinois kinyomkodó, lévén nem sok játékunk van, és az első találkozásom a kinyomkodással nem túl jól sikerült. A Carcassonne jubileumi kadásának a lapkái botrányosan rosszul voltak perforálva, párnak a széle kicsit be is szakadt a kinyomkodáskor. Na, szerencsére ennél a játéknál nem volt gond, nagyon könnyen kipottyantak a lapkák, és még olyan kis pöcköcske sincs rajtuk, ami szokott lenni. A kártyákat is kibontottam, kaptak saját tasakot, ami nem volt a dobozban, de szerencsére itthon igen. Az eseménypaklit nem bontottam, ki, az nem tetszik, nem valami ötletesek az események és kelleni se kellenek. Gondolom leginkább azért vannak, hogy ilyen is legyen, mert szokott ilyen is lenni a modern eurókban.

  Az egész kb. félórát tartott. Ami jó, hogy a játék kirakása a játszáshoz csak pár perc lesz. Mivel a lapkák a helyükön vannak a SUSAN-ban, csak a civ kártyákat kell kirakni 4 csoportba, a közös célokat kihúzni, és a saját táblára felrakni a hat mentőkapszulát. És az elpakolás se lesz több. Pont az ilyen játékokat szeretem: előkészítés gyors, szabály se sok, az új játékosoknak is el lehet mondani 5 perc alatt, pontszámítás egyszerű. Tényleg a játékra lehet koncentrálni, nem a körítésre.

 • kvarclovag

  2023-11-29 09:40:08

  Ha az ingyenes fiókban a végén nem ad részletezést a pontokról, az sajnálatos. De menet közben szerintem látnod kell a pontokat. Ha erre az ikonra kattintasz, akkor feladja ezt a táblázatot.

 • coldnuit

  2023-11-29 00:39:45

  Na, látszik hogy a BGA pontoz helyettem.. 😅 Valóban, így akkor teljesen máshogy értékeltem a sávokat. Meggyőződésem volt, hogy minden pontot megkapunk amit elérünk külön-külön. Egyszer sem tűnt fel, hogy nem annyit kapok, bár nem is figyeltem állandóan a pontszámomat. 😁 (Statisztikát pedig nem látok ingyenes account-tal sem a végén, sem utólag.) Vagy nem említik az útmutatóban, vagy teljesen elsiklottam efelett. Szabályfüzetre én rá sem néztem.. 😬 Így már azért máshogy látom a dolgot, de a civ sáv továbbra sem lesz kedvecem a szerencsefaktor/verseny miatt, és bőven lehet anélkül is nyerni. Persze nem profik ellen játszottam, de igazából nem is szeretnék.

  Mondjuk érdekes megfogalmazás, duplán kiemeli, hogy utolsó "látható" és "elhagyott" medál, de ha rajta van épp a jelölő akkor se nem látható, és még nincs elhagyva sem. A pontozási példában pedig egyértelműen azt is pontozza, amin épp rajta áll a jelölő, és ugye a sávok végén is csak rajta lehet a jelölő, "elhagyni" nem tudja. Kiváncsi lennék miért így fogalmazták.

 • kvarclovag

  2023-11-28 22:40:43

  Szerintem rosszul számolsz.

  Minden erőforrássávon a jelölőd alatti utolsó látható, már elhagyott legmagasabb medál pontszámát vagy a jelölőddel letakart medálpontszámot kapod.

  Vagyis a víz sávon 10 pontot kapsz összesen, ha felérsz a tetejére. Nem kapod meg sorban az átlépett pontokat, hanem csak a legutolsót, beleértve azt is, amin állsz. A BGA-n jól láthatod a pontozást a végén, meg ment közben is a kis összfoglaló táblázaton. A már lejátszott játékaidat nézd meg ott látod részletesen a pontozást. Az erőforrássávokért összesen lehet 30 pontot kapni, ha minden jelölő a maximumon van. A víz 10, a többi 5-5 pontot ad a legtetején.

  Azzal teljesen egyetértek, hogy a sávok jól ki vannak találva, és ügyesen balanszoltak. A stratégia, amit korábban leírtál jó, ha úgy jönnek a lapkák. Csak nem gondolom, hogy verhetetlen.

 • coldnuit

  2023-11-28 21:21:19

  - (Bocsánat, itt hülyeséget írtam, inkább kitörlöm, nehogy valakit összezavarjon. Köszönöm kvarclovag a segítséget!) -

  .

  Szerintem ahhoz, hogy valaki elvigyen 3-4 meteor kártyát, nagy szerencse kell, én csak azokban látom az igazi pontlehetőséget, és persze ahhoz is munka kell, hogy összegyűjtsön az ember sok meteort. Nekem 15 még pl sose volt, általában azt figyeltem, hogy a 9. mindig meglegyen, hogy a 3. pontot megkapjam. És azért ne felejtsük el, hogy a meteorok eleve pontoznak. Tehát pl. 2 civ kártyáért kell versenyezni, szerencse is kell ahhoz, hogy 2 meteor kártyát meg tudj szerezni, össze kell gyűjteni 15 meteort ami nem kis befektetést kér, és mindezt 10 pontért, hisz 5 helyett 15.

  De azt kihangúlyoznám, hogy szerintem eszméletlenül jól vannak balanszolva a sávok, és van természetesen pontlehetőség a civ sávban is. De szerencse is kell hozzá. Én annak nem látom értelmét, hogy az első 4-5 körben rohannak az emberek a civ sávon minden áron és csak a barna+fekete lapkákat viszik, akár a célok rovására, vagy a bolygó optimális feltöltésének rovására. Azt én is említettem, hogy azok a kártyák jók amikkel lehet lépni a többi sávon.. De azokért versenyezni kell, abban én inkább nem vettem részt. 🤷

 • kvarclovag

  2023-11-28 18:34:35

  Én nem gondolom, hogy ez verhetetlen lenne, sok függ a többiek játékától. A rover fontos, de ha kevés meteoritod van, pláne egy kupacban, akkor nem annyira. A víz duplázás jó, de a víz max. az 10 pont, a civ max. az 5 pont, plusz egy 4 pontot adó civkárty az mejdnem ugyanaz. De, ha 15 meteoritod van, és van 2 meteoritgyűjtő civkártyád, akkor a meteoritokért 15 pontot fogsz kapni! Meg aztán a civ kártya az elején nagyon hatékonyan segíti a többi sávon való előrejutást. 5. szintre minden sávon? Brutális lehet, ha még alig léptél azokon. 3 sávon előre? Az is jó. 1 sávon kettőt? Ha azzal érsz el egy szinergiát nagyon jó. És a kedvencem a még egy lapka lehelyezése.

  A bolygó lefedésében muszáj elég elől lenni, és legalább a 2-3 pontos sorokat és oszlopokat betölteni a játék végére, mert az 25-28 pont. A teljes bolygó 40 pont, ami egy 70 pontos játéknál legalább a fele. És ha valaki sietteti a végét, akkor a sávokon való békés felmászásra nem lesz idő. Illetve, hogy mennyire lehet, az függ attól mennyire fedik le a bolygóikat az ellenfelek. Ami fontos, amikor csak lehet, és eleinte mindig lehet, akkor a nagy lapkákat kell lerakni. És a fejlődést odáig elvinni, hogy bárhová lehessen lerakni.

  Más: elég sok szöveget fordítottam, majd egyszer megnézem, mennyire sikerült a hivatalos magyar fordításhoz közelíteni. Most, hogy már fizikailag is itt a doboz, meg tudom majd nézni.

 • coldnuit

  2023-11-28 17:10:46

  Még az előző kommentemhez csatolnám:

  Ma is játszottam egyet, és többiek megint a fekete sávon rohantak mintha muszáj lenne, de körökön keresztül. Én nem szeretem, amikor ennyire elterjed egy "taktika" és mindenki azt hiszi, hogy csak így lehet játszani. BGA tökéletes hely a kísérletezésre, én szeretek keresni alternatív stratégikat!

  Az előző kommentben leírt szürke + kék, piros sáv stratégiát használtam, és magasan nyertem. Ezt a 3 sávot teljesen kimaxoltam, zöld sáv nagyjából középen (2 biomassza foltom volt), a fekete sávon 2 lépésem volt az egész játék során. Ez ugye 1 pontot adott, de civ kártyám nem volt egy sem. Ellenfeleknek 3 és 4 kártya.14 ponttal voltam a második helyezett előtt.

  Szóval örülök, hogy sikerült megcáfolni a civ sáv stratégiát. Persze ez egy játék volt a sokból, lehet hogy szerencsém volt a lapkákkal. Azok a civ kártyák amikkel lehet lépni sávokon plusszban azok nem rosszak, de azokért tényleg versenyezni kell. És mivel mindenki ezzel próbálkozik, nagyon könnyű a játék elején sok szürke lapkát elvinni, és nagyon hamar fel lehet szaladni a rover gyorsító, és a víz duplázó szintekre. Mivel sok szürke lapka zölddel van párban, ezért el lehet jutni a zöld sávon is bőven a közepéig, 2 biomassza már teljesen jó. És amint a szürke sáv szintek megvannak ráfeküdni a piros és kék sávokra. Szerintem ez így kb verhetetlen.

 • coldnuit

  2023-11-28 00:34:21

  Én is ezen agyaltam, hogy vajon melyik sáv éri meg legjobban, de arra jutottam, hogy a maga módján mind nagyon jó, illetve bizonyos sávok együtt jól kombóznak. (Csak a szimmetrikus játékot próbáltam eddig!)

  Szinte kivétel nélkül azt láttam az ellenfeleknél, hogy a civ sávon rohannak. Ezért ezt én nem nagyon szoktam erőltetni, szerintem annyit nem ér, illetve jó nekem az is ami marad. 😂 A rover sáv az egyetlen, ami elhanyagolhatatlan, ha nem szeded le a meteorokat, akkor nem lesz túl sok pontod. A víz sávra szerintem sokan nem figyelnek, pedig abban van a magasabb pont, de persze nehezebb is haladni rajta. A civ kártyák szerintem csak azért jók, mert titkosak, és nem tudnak vele a többiek számolni, nem tudhatják hány ponton "ülsz". De ha 20 ponttal elhúzol játék végére, kb lehetetlen civ kártyákkal behozni.

  Nekem most a szimpatikus stratégia a szürke sávon haladni amilyen gyorsan csak lehet, közben azért elindulni a rover és víz sávokon is. Amint elérem a roverek felgyorsítása szintet, onnantól még jobban fókuszálok a roverekre, (ami egyébként rá is ér, először nincs hova vinni őket úgyse amíg nincsenek meteorok) de közben lehet haladni tovább a szürkén, és elérni arra a szintre ami kettőt léptet a víz sávon. Rover sávon jó haladni, de kimaxolni inkább a vizet érdemes. És akkor ezek mellett a civ és erdő sávok jutnak ameddig jutnak. 1-2 civ kártya, 1-2 biomassza. 🤷

  De persze felborít minden stratégiát az, hogy milyen célok kerülnek játékba. Azokat sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, és odaajándékozni 5 pontokat a többieknek.

  Nagyon változatos és jól balanszolt játék, az biztos!

 • kvarclovag

  2023-11-27 21:09:37

  Én úgy látom eléggé változó, mit érdemes húzni. Győzelem lehet bármelyik sávval. Függ attól, mik a közös célok, milyen lapkákkal tudsz indulni. A civ sáv erős, de főleg akkor, ha elsőnek tudsz menni, és választani. Ha 3-4-iknek, akkor már csak a maradékot kapod. Ha viszont nagyon előreszaladsz egy sávval, akkor, a végén, ha olyan lapkát kapsz, nem fogod tudni már léptetni. Amikor szinergia van közel valamelyik sávon, azt érdemes.

  A mentőkapszulákat én hanyagolni szoktam, csak akkor szedem össze, ha útba esik, mert amúgy csak 1 pont. Persze 60-70 pont körül van a győzelem, túl sok pontot nem szabad elszórni. Ami fontos, hogy ne maradj le a bolygón, én azt eléggé hajtani szoktam. Szóval van mire figyelni, remek játék! Örülök, hogy neked is tetszik.

 • laptopzsol

  2023-11-27 20:30:50

  Nos, szombaton sikerült végre játszanom vele, és osztom a nézeted. Ez egy jó játék. Kellően gyors, de azért tervezni is kell, ha már meg állt a forgatás. Mindig izgultam, hogy ott áljon meg, ami jó nekem. A plusz feladatok visznek bele egykis szint még. Öt kocka maradt meg luknak, minden mentő kapszulát és meteorit-ot sikerült levennem. Ezzel sikerült nyernem. Azon töröm a fejem melyik sávot lenne érdemes húzni jobban. A rovereket érdemes, de a másik oldalt visszont van kártya húzási lehetőség, de a végén jól jött volna pár biomassza folt. Így még nem tudom mi lenne jó. De örülök hogy hallgatam a barátaimra és próba nélkül meg vettem. Jó döntés volt.

 • kvarclovag

  2023-11-23 09:18:27

  Amíg asztalra kerül, addig is ott a BGA. Kétezer fölött vannak a futó játékok, hamar van új asztal, ki tudod próbálni. Egészen kiváló a program, nagyon jól kezelhető mobilon is. (Ott nincs kölön gomb a nagyításra, duplakatt a nagyítás.)

  Szóval a BGA-n úgy néz ki bekerült a legnépszerűbb játékok közé, és méltán. Nekem nagyon jókor jött, mert hatalmas kedvencem, az Iwari sajnos egyáltalán nem népszerű, pedig bőven a legjobb tízben lenne a helye. De, hát ez van sajnos, és féltem, hogy nem lesz olyan 3-4 fős játék, amit igazán szívesen játszom, erre megjött ez a bolygó betelepítéses játék.

 • laptopzsol

  2023-11-23 06:33:37

  A TJÜ-n meg vettem mert, a baráti kör kipróbálta, és nagyon tetszett nekik. Én még csak a kibontásig jutottam, de nagyon várom, hogy tudjak vele játszani. Az nekem is furcsa, hogy nagyobb egy kicsivel a szokásos doboz mérettől, de gondolom így jött ki jól. A komponensekkel nekem sincs bajom. Minden tök jó benne, már csak játszanom kellene.

 • kvarclovag

  2023-11-22 19:15:19

  Megvolt a dobozbontás is. Most pár szót arról is. A doboz nagy, szélesebb is, magasabb is egy szokásos doboznál. A belseje jól pakolható, SUSAN alatt van a helye a bolygótábláknak, és alatta a vállalati tábláknak. A bolygótáblák vékonyak, fóliaszerű hatásuk van, de a lapkák rápakolásához megfelelőnek látszanak. A vállalati táblák 3 rétegűek, mert 2 oldalasak, ugye, és a jelölőknek sülyesztett helyük van, hogy ne csuszkáljanak el. Nagyon jó megoldás, jó minőség. A doboz alján levő tálcába a legalulra kerülő két vállalati tábla kicsit feszesen megy be, a fölötte levőkkel nincs gond, mert a tálca fala kicsit kifelé dől.

  SUSAN pont passzentosan megy be a dobozba, ezzel jól leszorítja az alatta levő táblákat, és ő maga sem lötyög. Talán lehetne fél milliméterrel kisebb az átmérője, de így is szépen elfér. Teteje nincs, ezt sokan kiemelik, de fektetve tárolásnál ez nem gond, ha meg nagyon állítva kell utaztatni, kaphat egy konyhai zsugorfóliát és kész. Szóval egyáltalán nem érzem problémának, nem is értem azt a pár panaszkodást emiatt. A kis elemek (roverek, meteoritok, mentőkapszulák) simítózáras tasakban vannak, külön helyük nincs, de a SUSAN mellett a doboz sarkában elférnak. A kártyák viszont zsugorfóliában vannak, kibontás után kell majd nekik egy simitózáras tasak. Kicsik, és nem sok van, nem kell nekik nagy tasak. Helyük szintén a sarokban van. Illetve, hát máshol nincs, de ott elférnek 😃

  Az árról: szerintem nagyon baráti az ár. Figyelembe véve, hogy van egy különleges alkatrész, 3 rétegű táblák, jó minőségű jelölők és egyéb műanyag elemek. És a legfontosabb, hogy ebben a dobozban minimum egy, de inkább két kiegészítő is benne van, amit sok más játéknál külön kell megvenni.

  @ryuk669, ne aggódj, minden jól működik, minden játékosszámmal jól megy, nem nő meg az idő, mert mindenki egyszerre lép. És ellentétben pl. a 7 csodával, ahol valaki biztos el fogja számolni a kártya leépítésének díját, itt csak két sávon kell lépni egyet-egyet, amit nagyon nehéz elhibázni.

 • kvarclovag

  2023-11-06 16:43:28

  Lement az első játék is 4 játékossal. Nagyon jó volt! Az eredmény szoros lett, 1 ponttal lettem második. Talán nyerhettem volna, csak a végén rosszul forgattam SUSAN-t, azt hittem a fölső depók az enyémek, de az alsók voltak azok. Hja, figyelni kellett volna 😃 Így aztán nem tudtam letenni azt a lapkát, ami így kijött, ahelyett, hogy betölthettem volna egy sort és két oszlopot. 6 pontot dobtam el így. Persze kérdés a következő körben mi jött volna, akkor már mindenképp vége a játéknak.

  De a lényeg, hogy a játék nagyon jó. A T&E-től és a T&T-tól el is búcsúzom, messze nem szórakoztatnak ennyire.

 • kvarclovag

  2023-11-05 16:34:55

  Megjelent a BGA-n (egyelőre béta), és az új játékokra rá szoktam nézni. Csak úgy kíváncsiságból, hogy néz ki, hanyan játszák, ismerem-e. De ennyi, többnyire nem érdekelnek ennél jobban. Ez viszont nagyon jól nézett ki a monitoron, a működése is nagyon jól volt leprogramozva. Megnéztem a szabályát, mi ez, mert nem ismertem. Hoppá! A szabály érdemi része képekkel, részletes magyarázattal együtt 4 oldal? BGG komplexitás 2,2? Ez eléggé az a szint, ami engem érdekelni szokott, gondoltam kipróbálom, abból nagy baj nem lehet, főleg mert szólóban is megy. 2 szóló partim van (55 és 60 pont), és két négyfős fut, tehát ez csak nagyon előzetes megérzés, de lehet hogy ez a második játék, ahol Zoli lelkesedése nem volt túlzó?

  Az első lépéstől élvezetes, a lépések egyszerűek, de több dologra is figyelni kell, a pontozás egyszerű és végig követhető, nincs semmi titkos infó. Jól halad a vége felé, és egyre több pontunk lesz, élesedik a verseny. Interakció kevés, csak a közös célkártyák miatt kell figyelni a szomszédokra, és az utolsó pár körben talán majd arra is, mit adunk nekik amikor mi forgatjuk SUSAN-t. A téma halvány, de én pont ennyit szeretek, mindennek van neve, beleélhetem magam az űrállomásosdiba, több nekem nem kell. Egyik mechanikája sem új, de sehol sem láttam ennyire jól összepasszolni. Mindennek van tétje, de semmi sem végzetes, ha kihagyjuk.

  @Sándor igazad van, a holdjárónak szűkös az üzemanyag, de a piros és sárga lapkákkal azért lehet mozogni, és fejlesztve akár négyet is léphet. Meg aztán a meteoritokat kell főleg összeszedni, de azokat egy kupacba rakva is segíthetünk magunkon. A mentőkapszulákból amit tudunk érdemes összeszedni, de ha nem sikerül, akkor csak egy pontot vesztünk, ha tetakarjuk.

  Egyelőre úgy érzem, nagyon okos, nagyon szórakoztató, és azt hiszem asztalon is jól játszható, csak az erőforrássávokon való lépkedést lehet elrontani, de ha senki nem akar csalni, akkor kis odafigyeléssel az is jól fog menni. És milyen jó kis kombók jöhetnek ott össze!

 • ryuk669

  2023-10-16 09:20:32

  Eddig is a tesztelendő listán volt, de akkor a következő összeülős napon szorgalmazom, hogy ezt próbáljuk ki. Mostmár igazán érdekel milyen. Nagyon megosztó a vélemény róla. :D Nekem a bemutatóban pont emiatt tetszett meg, mert amellett, hogy tetris elemekből épitkezünk, még a kiskocsikkal is meg kell próbálnunk célokat teljesíteni. Maga az elképzelés jó, és mivel mi max 4 fővel teszteljük, kíváncsi vagyok, hogy azzal mennyire jönnek elő ezek a problémák. Igazából komplexebb játékkal, maximális létszámmal szerintem csak nagyon kevesen szeretnek játszani, (főleg a tapasztaltabb játékosok, akiket nem zavar ha hosszabb a játékidő, vagy már kevesebbet gondolkodnak egy egy körön), a nagy holtidő miatt (már amennyiben egymás után tudjuk csak kijátszani az akcióinkat), ezért gondolom belőnek egy fix játékosszámot amivel működik, és úgy vannak vele, hogy ha nem is tesztelték annyit 6 fővel, végül is játszható, had menjen. Bár nem tudom, biztos sokkal több idő volt belefektetve anno ezeknek a termékeknek a kipróbálásába, (gondolom, hogy azért ez most is így van) de mostmár éves szinten tömegével jönnek a játékok, nem hiszem hogy minden 100%os megbízhatósággal van feltűntetve a dobozon. Mostmár amúgy is az az egyik fő szempont, hogy kevés és nagy létszámmal is ugyan úgy játszható legyen, ezáltal szélesebb körben el lehessen adni. Emiatt is bíztatok mindenkit előbb a tesztelésre mintsem a hirtelen vásárlásra, mert sajnos belefutottam már én is ezekbe a hibákba nem egyszer, és igen, bosszantó dolgok ezek, de sajnos a jelenlegi piac, a vásárlók igénye és a bevételnövelés lehetősége ezt generálja. Ezt maximum mi, fogyasztók tudjuk befolyásolni azzal, hogy megfontoltabban vásárolunk. Inkább adnék többet egy tényleg jól megkomponált, a ráírt létszámmal is tökéletesen játszható játékért, mint a kismillió, kevésbé jól összerakott verziójáért. Talán úgy még a polcon is elférne mindaz, amire igazán vágyunk. (bocsi a sallangért...)

 • hadhaz.sandor

  2023-10-15 17:18:38

  De hogy dolgozol meg a pontért ha egy rulettkeréken érkezik a választék? Csak egy példa: volt két célom, legyen a szomszédnál kevesebb zöldem és nagyobb egybefüggő feketém. Legalább 4-5 körben mindkét lapkán volt zöld és szinte alig volt olyan kör amikor nem kezdőjátékosként kaptam feketét.

  Ha a többiek direkt forgatták volna így elém, akkor azt mondom hogy ügyesen taktikáztak. De senki nem foglalkozott itt a másikkal, arra forgatta amerre neki jobb volt, mindenki másnak meg jött ami jött. Na ettől lesz random ez a játék. Mondhatod hogy téged nem zavar, de attól még egy egészen más játékélmény, mint 2 fővel. És még inkább mint a lent említett két fős szabályvariánssal.

 • motkany91

  2023-10-15 16:52:09

  Nem akartam kioktató lenni egyáltalán, elnézést érte. Játszottunk múltkor 5 fővel , nem érzetem ennyire veszélyesnek a helyzetet mint amennyire hangsúlyozod.
  Meg kell dolgozni minden egyes pontért , de szeritnem teljesen jól működött nagyobb létszámmal is.

 • hadhaz.sandor

  2023-10-15 16:07:31

  Köszönöm a kioktató hangnemet, de légyszi világosíts fel hogy milyen "pár szabályt" játszottunk rosszul? Az én szabálykönyvemben opcionális 2 fős szabályvariánsként szerepel a minden körben 1et forgatás, nem pedig főszabályként. Ez talán a magyar fordításban elveszett?

  A kommentemben is írtam, hogy 2 fővel jobban tervezhető a játék. Ez nem változtat a tényen, hogy rosszul kezeli a játekosszámot és 4-6 fővel teljesen random és tervezhetetlen. El tudom fogadni hogy szélső értékekkel nem a legjobb egy játék, de ha a dobozra írt játékosszámok felével nem működik, akkor azért nyílik a bicska a zsebemben, már csak a dobozba csomagolt felesleges tokenek miatt is. Két fős játékok is vannak a piacon, nem kell ráhazudni az 1-6 főt mindenre.

 • motkany91

  2023-10-14 06:23:50

  Szerintem fussatok neki a szabálykönyvnek mégegyszer, mert lehet nem csak ezt a pár szabályt játszottátok rosszul, hanem többet is.

  A célok a két szomszédos játékossal + lehet saját célod is, máris ad valami győzelmi pont forrást amit szemelőtt tartva tudsz építkezni és még játék folyamán az eseménykártyákból is jöhetnek olyanok amiből tudsz győzelmipontokat harácsolni a végére... az eseménykártyákkal is azért elég szép csavart lehet adni menet közben ami pozitív vagy negatív irányba terelget és ha már pár kört lejátszottatok úgy, hogy tudjátok az alapokat (nem a rosszakat) akkor jöhetnek az asszimetrikus táblák ami aztán tényleg felborítja azt az egyensúlyt, hogy mindenki ugyan azt csinálja. Ami szerintem az alapjáték tábláira se igaz, mert a mellet lévő célkártyák adnak némi kiindulási pontot, hogy mi alapján építkezz. Minden egyes pontért meg kell küzdeni a játékban, nem adja ingyen.. szóval nagyon sokat számíthat a két kártya melletted, mert ha ügyes vagy akár 10 pontot is be tudsz húzni ami akár a győzelemről is dönthet.

 • veronika.gyongyosi

  2023-10-13 20:22:33

  A kétjátékos verziót rosszul értelmezted, nem minden második körben te döntöd el hogy hol áll a meg az állomás, hanem egyet forog mindig az óramutató járásának megfelelően, abből kifolyólag amit hiányoltál -döntések, előre tervezés már teljesen megvan, sőt másról se szól a játék- 2játékos esetén!! Amit szidsz hogy kevés a piros, azt meg energiatereppel szépen meg lehet oldani, és mindjárt tudsz is lépkedni.

 • hadhaz.sandor

  2023-09-14 22:59:52

  Mintha két játékot pakoltak volna egybe: Egy tetriszest (szeretem) és egy sávokon lépkedés bónuszokért (nem a zsánerem). És a kettőnek vajmi kevés köze van egymáshoz

  A tetriszes rész szerintem lapos: töltsd meg a táblát úgy, hogy ne legyenek meteorjaid. A szomszédosság egyáltalán nem számít, nem értékelünk egymás mellett lévő területeket, csak a célok hozzák be hogy 1 típusból sokat/keveset/nagyot próbálunk építeni. Ez nekem kevés. A játék végére mindenki majdnem megtölti a tábláját, ezt már az Indián nyárban sem szerettem. A Copenhagen féle menj rá néhány fontos sorra és oszlopra sokkal izgalmasabbá tenné a játék pontozását és sokkal több stratégiát biztosítana

  A sávokon lépkedést nem csípem, de nagyobb gond vele az extrém gyenge piac. Ok, bedobtak egy lazy Susant, megcsodáltuk, jó gimmick. Játékmechanikailag viszont ez egy rulett. Ha nem te vagy a kezdőjátékos, akkor két lapka közül választhatsz. Túl sokszor egy rossz és egy még rosszabb közül. Mindenki a pirosakat tolta, ezért még az is sokszor előfordult, hogy kezdőjátékosként sem juthattam piroshoz, egyszerűen nem volt

  A játék nagyon furcsán áll a játékosszámhoz. Két fővel minden második körben gyakorlatilag bármit elvehetsz a piacról. 6 fővel minden hatodik körben. Nagyon nem mindegy. Bár a szimultán játékmenet miatt úgy tűnhet hogy 6 fővel sem rnyúlik a játékidő, a forgótál miatt viszont teljesen random lesz a játék. Előre tervezni már 4 fővel sem lehet

  A legjobb része és csavarja lehetett volna a játéknak a kocsikkal való szaladgálás. Viszont 4 fővel konstans piros lapka hiányban szenvedtünk, gyakorlatilag semmit nem tudott senki elérni amit akart. Túl kevés lépést ad a játék

  Jók az alkatrészek, de az árát akkor is elszálltnak találom egy 2-3 fős belépő családi játékhoz. Több fővel meg nem ajánlom. És így sem ér fel egy Medveparkhoz vagy Copenhagenhez. Interakció minimális, random faktor túl magas, hiányoznak az izgalmas döntések és az előre tervezés. A két rossz közül választás nem lesz izgalmas, csak frusztráló

 • charles

  2023-09-13 16:01:57

  Sziasztok!

  Az 535 forintos gumis Rossmann zuhanysapka pont szorosan passzol rá, így nem borul össze semmi szállításkor.

 • charles

  2023-09-13 16:00:20

  Az 535 forintos többször használatos Rossmann zuhanysapka szorosan passzol rá, és meg van oldva.

 • moonrisedeejay

  2023-08-11 12:42:03

  Egyetértek veled az előnyeivel szemben. A keverésnél mi legtöbbet 2 fővel játszunk. Mivel általában az előkészületeket én végzem, hogy feleségem addig haladjon a napi teendőkkel, így egyedül soknak tűnik az előkészülete a játéidejéhez képest. Nyilván ha többen besegítenek, és mondjuk akár már 3-4 fős játékok esetében a lapkák is jobban pörögnek, tehát ezt valóban segíti a játékosok száma.

 • esze.gergo

  2023-08-11 11:08:28

  Nekem is lett a polcomon emiatt egy vízszintesen tárolt rekesz, én sem értem, hogy ez hogy maradhatott ki. A legutóbbi kickstarterben már ajánlottak hozzá doboz tetőt, nagyon jó lenne, ha máshogy is hozzá lehetne jutni, illetve én már néztem 3d nyomtatható alternatívát.

  A keveréssel nem teljesen értek egyet, szerintem a több fős játékok után természetes módon keveredni fognak a dolgok, ha pedig meg akarod keverni nekem az mindig jó háttértevékenység volt eddig a szabálymagyarázásra vagy addig egy kis beszélgetésre, nem éreztem olyan húzosnak.

  De talán ebből is látszik, hogy engem nagyon kellemesen elkapott a játék. Nyilván nem egy nagyon mély dolog, de szerintem a következők az előnyei:

  • Könnyen tanítható
  • Gyorsak és szimultán történnek a játékos körök
  • Nagy változatosság
   • Bolygók
   • Vállalatok
   • Célok
   • Események (bár ez uttóbit még el se olvastam, úgyhogy lehet nem fogom szeretni)
  • A legtöbb esetben nagyon jutalmazó a játék, mindig mész előre, kapsz valamit
  • Tetrishez szerintem új játékosok is könnyen tudnak kapcsolódni

  Nem az én zsánerem, sokkal komplexebb játékokat szeretem és alapvetően az interakciót is hiányolom belőle, de arra szerintem szuper, hogy egy hosszabb nap után egy fáradt estén pörgessétek kicsit a lazy susant.

 • moonrisedeejay

  2023-08-11 09:25:52

  A játék mechanikája egyszerű, bárkinek szívesen ajánlanám aki szeret építkezni, kapni. Mert a játék folyamatosan ad (sűrűn meteoritot is :) ) Akár 6-an is lehet játszani, de ehhez hely is kell bőven. Az előkészületek, már ami a játékostáblákat és kártyákat illeti kb 2-3 perc maximum. A dobozra 70 perc játékidő van írva, mi ketten elsőre is 1 óra alá mentünk, és későbbiekben sem volt eddig egyszer sem több. Tehát teljesen jó, ha laza délután nem egy agyégető, több órás játékokban gondolkodtok. A játékszabály teljesen jó, érthető, és nem is sok. Minőségileg sincs panaszom rá.

  És akkor a negatívumok, véleményem szerint:

  A dobozrendező avagy az űrállomás... most komolyan pont a tetőt kellet kispórólni? Így állítva esélytelen a tárolása, nem beszélve arról, hogy a játékostáblákon kívül mindent csak ömlesztve tudsz tárolni. A doboz szűkös, tehát feszül is maga az egész űrállomás. Alternatív megoldásként tudod azt tenni mondjuk, hogy alulra teszed az űrállomást és rá a játékosrendezőket, úgy talán nem esik szét az egész akkor sem ha állítva tárolnád. Másik nagyon nagy hátrány, hogy bár a játékos előkészület valóban csak pár percet vesz igénybe, azonban az űrállomás, ha változatosság kedvéért a lapkákat megkevernéd, na az már idő, és sajnos nem is kevés, és egyáltalán nem élvezetes. Keverni az elmek többségét nem is lehet, össze vissza borul, szóval egyszerűbb egy dobozba kiszórni és onnan random rakosgatni vissza. Na de 12 raktárhely van, egyenként 12 lapkával.... Tehát az előkészületek és utána az elpakolás (mert bizony fogod keresni mit is hova tegyél vissza) így, közel annyit vesz igénybe, mint maga a játékmenet. Ami abszolút negatívum. Mert nyilván játszani jobban szeret mindenki, mint előkészülni, és elpakolni. Ez mondjuk egy nagyobb volumenű játéknál nem zavarna, de ahol összvisz 40-50 percet játszom, ott azért igen. Ezt nagyon sajnálom, talán ezért nem fog annyit előkerülni nálunk, mert pl a fesztáv a maga 5-10 perc előkészületeivel ad közel 1 órás játékélményt.

Az Az ismeretlen bolygó társasjáték és kiegészítői (1)

 • Planet Unknown: Supermoon társasjáték Kiegészítő

  The meteor strikes have caused great damage. We’ve gathered as much wreckage as possible so please use the salvage carefully. Complete the primary objective and build the planet that will preserve humanity. Expand your developments onto the Supermoon in case the meteorite hazards get out of hand. Another giant leap for Polyomino board games. Planet Unknown...

  • Játékidő: 80 perc
  • Min. játékidő: 65 perc
  • Max. játékidő: 80 perc
  • Max. játékosszám: 6
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 10+ éves

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 1.5 óra
 • Játékosok:  1 - 6
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Adam Rehberg, Ryan Lambert
 • Illusztrátor:  Yorgo Manis
 • Kiadók:  Portal Games, Gém Klub Kft., Origames, Pendragon Game Studio, Adam's Apple Games, LLC, Maldito Games, Fox in the Box, Crowd Games, Geekach Games, Strohmann Games, Boardgame Mall, Joy Town Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • English deluxe edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 32.5 cm x 32.5 cm x 11.6 cm
  • Súly: 3.5 kg
 • English edition 2022
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 32.5 cm x 32.5 cm x 10.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: magyar
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: orosz
  • Súly: 3.8 kg
 • Simplified Chinese deluxe edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: kínai
 • Spanish deluxe edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: cseh
 • English edition 2023
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 32.5 cm x 32.5 cm x 10.1 cm
 • French deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 32.5 cm x 32.5 cm x 11.4 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
 • German edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 32.4 cm x 32.4 cm x 10.2 cm
  • Súly: 2.8 kg
 • Korean deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: Korean
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: lengyel
 • Italian deluxe edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 32.5 cm x 32.5 cm x 11.6 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: ukrán

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Az ismeretlen bolygó társasjátékhoz