Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kapcsolódjunk össze – Dobble Connecttel

Amikor iskolában, vagy rendezvényen feltesszük a kérdést, hogy “Ki szereti a Dobblet?”, erre általában mindenki felteszi a kezét. Az elmúlt években kevesekkel találkoztunk, akik ne ismerték volna. A 2009-ben megjelent kártyajáték, felforgatta a társasjátékos világot. Egyszerűsége, árazása és könnyű taníthatósága miatt rendkívül népszerű lett a gyerekek, tanárok, szülők és nagyszülők körében is. Bármilyen korosztályt, gamereket és „nem játékosokat” is le lehet ültetni mellé. Népszerűségét mutatja, hogy 2018-ban és 2019-ben ez volt a legnagyobb példányszámban eladott játék az Egyesült Királyságban, nem véletlen tartják “A Kapujátéknak”.

Számos változatban elérhető, létezik, Minyonos kiadás, Harry Potter-es, Disney-s, Pixar-os, állatos, 55 és 31 lapos is. És persze számtalan kis példányszámú, helyi kiadvány, reprezentációs és oktatási segédanyag is született már, köszönhetően az online generátoroknak. A Dobble több játékmóddal is játszható, legtöbben a Kút és a Torony módokat ismerik, számunkra viszont a legszórakoztatóbb a Forró krumpli, amiben egymás kezébe kell dobni a lapokat.

A megjelenés óta eltelt időben a különböző témáktól és egy-két új játékmódtól eltekintve nincs változás a szabályokban. Talán a Dobble 360 próbált új színt vinni a játékmenetbe, de ez annyiban merül ki, hogy egy forgó állványra kerültek a kártyák. Olyan játékot sem találtunk még, ami akár kis részben a Dobble rendszerét használná.

Most azonban eljött a fordulat, 2023-ban megjelent a Dobble Connect, mely már nem csak az új szimbólumokban mutat különbséget.

Négyet egy sorba

Elsőre a kártyák szokatlan alakja tűnhet fel, ugyanis a klasszikus kerek lapok nagyobbak és hatszögletűek lettek. Továbbá mindegyiken 10 szimbólum szerepel, amiből összesen 91 darab van. Ami még fontos különbség, hogy négy különböző színű pakli van, a játék elején minden játékos (vagy páros) saját paklit kap.

De a legizgalmasabb eltérés a szabályokban rejlik.

A játék játszható egyéniben és párban is. A játékosok választanak egy színt, a paklit a páros tagjai elosztják egymás között. Középre felcsapunk egy kezdőlapot, és indulhat a játék. Az alapkoncepció ugyanaz, mint a sima Dobble esetében: két lap között találd meg az egyező szimbólumot, mond ki a nevét és csináld azt, amit a kiválasztott szabályok mondanak.

A Dobble Connectben a cél az, hogy az amőbához hasonlóan, minél gyorsabban rakd ki négy lapodat egy sorba. Természetesen ezt a többiek nem akarják, és igyekeznek meggátolni.

Amikor mégis megnyersz egy fordulót, akkor szerzel egy trófeát, és minden csapattól kapsz annyi kártyát, ahány trófeával rendelkezel. Ez azt fogja jelenteni, hogy hígul a paklid az ellenfelek lapjaival, és ha egy ilyen kártyára kerül sor azt is le kell tenned, nem ugorhatod át, nem dobhatod el. Ebből elég vicces szituációk szoktak kialakulni, mert általában akkor vesszük észre, hogy a lap nem a miénk, amikor már blokkoltuk vele a saját sorunkat.

A játék akkor ér véget, amikor valamelyik csapat megnyert öt kört, vagy amikor minden trófea gazdára talált. A játék végén az a játékos, vagy páros nyer, aki több trófeával rendelkezik.

Lap lap után

Végre megjelent az a Dobble kiadás, ami már annyival többet tud az elődjénél, hogy érdemes legyen beszerezni. Az alapjátékhoz hasonlóan nagyon vicces helyzetek születnek, ebben is sok nevetésre lehet számítani. Viszont a Dobble Connect már nem csak egy formafelismerő, gyorsasági játék. Szükséged lesz egy kis taktikára is. Viszont annyira jó (és mókás) a felzárkóztató rendszere, hogy annak is lesz sikerélménye, aki ebben kevésbé jeleskedik.

Akár nyolcan is játszható, négy főig lehet párban és egyéniben is, viszont öt játékostól már párokat kell alakítani, a paklikat pedig szét kell osztani. Öt, és hét játékosnál valaki egyedül lesz, de igazából neki sincs feltétlenül nagy hátránya. Ketten kevésbé szórakoztató, jót tesz a játéknak az asztalon kialakuló káosz, a sokféle szín, és a sokféle reakció egy-egy helyzetre. De persze, ha többen játsszuk nagyobb eséllyel bojkottálják a sorunkat is.

Ezt a verziót azért már inkább 8, 9 éves kortól ajánlanánk, sokkal több figyelmet igényel, mint az elődök.

Örökség

Azt gondoljuk, hogy a Dobble Connect nagyon jó játék lett, de mivel több mindenre kell figyelni kevésbé alkalmas arra, hogy több generációt egy asztalhoz ültessen. Ráadásul elég nagy asztal kell hozzá! Ez a kiadás már inkább családi, mint bevezető kategória.

Számunkra hatalmas előnye, hogy nyolcan is játszható, könnyed partijáték, és nagyon tetszik benne a taktikai fűszerezés. Mi nagyon örülünk, hogy végre új arcát is megmutatja a játék.

Azok számára ajánljuk, akik szívesen megismernék a Dobble új rétegét, akik szívesen játszanák nagyobb társasággal is, és persze azoknak is, akik szeretnek amőbázni!

A(z) Dobble Connect társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

25Feb

Bájos Kis Bestiák - Happy Tree Friends kártyákkal

Ismertető | 2024.02.25. 14:06:00

Toborozz hősöket a kalandorcsapatodba, és szállj szembe szörnyekkel ebben a könnyen tanulható, fél-egyórás partijátékban!


Kommentek

  • borisztp

    2024-01-25 08:31:20

    Tavaly novemberben olvastam egy cikket, amely arról szólt, hogy egy magyar matematikus kifejlesztett egy játékot, amely hasonló a Dobble-hoz és egy matematikai elméleten alapul. Møbee a játék neve, a TJÜ-n volt szerencsém találkozni a megalkotójával és kipróbálni a játékot.

    A cikk nem részletezte a szabályokat, viszont a képeken látszott, hogy hatszög alakúak a kártyák, azt hittem csak dizájn miatt, azonban a TJÜ-n kiderült, hogy funkciója van, mivel egymás mellé lehet helyezni a lapokat, a minták alapján. Ott annyi volt a szabály, hogy így aki előbb le tudja pakolni az összes kártyáját az nyer.

    Az alkotó maga sem tagadta, hogy a Dobble alapján inspirálódott, azonban ragaszkodott hozzá, hogy mégis más a két játék, mivel a Møbee esetében három lapon kell keresni az egyezőséget nem kettőn. A néhány tesztjáték alapján, valóban másnak tűnt ebből a szempontból, de számomra nem adott olyan pluszt, illetve nem jelentett olyan különbséget, amely figyelemre méltó lett volna. Azonban a hatszög alakú kialakítás, és a lapkák lepakolása, már olyan része volt a játéknak, ami fel keltette az érdeklődésem a játék iránt.

    Erre most olvasom ezt a cikket, hogy a Dobble kijött a hatszög alakú, egymás mellé pakolós verzióval. Igaz, a szabály eltér a Møbee-től, de mégis kísértő a hasonlóság. Akkor most mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Vagy annak a ritka jelenségnek lehetünk tanúi, ami már párszor előfordult a történelem során, hogy egymástól függetlenül két feltalálónak ugyanaz az ötlete támadt?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dobble
  • Dobble Connect