Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Firkafutam társasjáték - költséghatékony művészet

Egy elefántot könnyű lerajzolni. De mi van, ha időre kell? És akkor, ha azt sem tudod, pontosan mennyi időd van? Vajon elég gyorsan rajzolsz? És mások is rá fognak jönni, hogy az egy elefánt? A Firkafutam segít megválaszolni ezeket a fontos kérdéseket.

A Firkafutam egy valós idejű rajzolós partijáték, melyben a többiekkel versenyezve próbálunk különféle dolgokat minél gyorsabban és minél felismerhetőbben lerajzolni. Ha túl gyorsak vagyunk, esélyes, hogy a kitaláló nem fogja tudni, mit lát, ha pedig túl lassúak, akkor a művünk valószínűleg el sem jut a kitalálóig. De mi is történik pontosan játék közben?

Hogy rajzolnál le egy fogpiszkálót?

Az előkészületek során megkeverjük a kártyákat, majd kiveszünk azokból kétszer annyit, amennyi játékos van (3-4 fős játék esetén 12-t). Ezután mindenki kap egy filctollat és egy rajztáblát. Végül a pontjelzőket, (legalább négyfős játékban) a hengert és a dobókockát az asztal közepére helyezzük, és már kezdődhet is az ábrázolóháború. A legidősebb játékos lesz az első kitaláló.

Minden forduló négy fázisból áll. A szó felfedése elején a kitaláló becsukja a szemét, a többiek felfordítják a pakli felső lapját, a kitaláló pedig mond egy számot egy és hét között. Ez határozza meg az ábrázolandó (és később kitalálandó) szót. Miután mindenkihez eljutott az információ (lehetőleg olvasás útján), az aktív játékos indítja el a második, rajzolás fázist. Ekkor mindenki megpróbálja minél gyorsabban (és minél kitalálhatóbban) lerajzolni a kiválasztott szót. Aki elsőként kész van, magához veszi a hengert (és lefordítja a rajztábláját, hogy ne tudja folytatni a rajzolást). A második leggyorsabb a kockát veszi magához, és elkezd őrülten dobálni, amíg ki nem dobja a szimbólumos oldal. Ekkor felkiált, hogy "STOP!", és mindenki azonnal befejezi a rajzolást - és lefordítja a tábláját.

Jöhet a találgatás és pontozás fázis: a kitaláló kinyithatja végre a szemét, és elsőként a hengerrel rendelkező játékos rajzára vethet egy (vagy akár több) pillantást. Alapos vizsgálat után egyetlen tippje lehet. Amennyiben ez a tipp talált, a kitaláló és a henger tulajdonosa kapnak egy-egy pontot, és nem folytatódik a találgatás. Ellenkező esetben a kockás játékos rajza következik ugyanilyen szisztéma szerint - helyes tipp esetén a kitaláló és a kockás játékos kapnak pontot. Sikertelenség esetén jön az utolsó mentsvár: mindenki felfordítja a rajzát, és ha a harmadik, egyben utolsó tipp helyes, a kitalálón kívül azok kapnak pontot, akiknél nincs henger vagy kocka. Egyéb esetben mindenki csupán némi tapasztalattal lesz gazdagabb.

A fordulót a forduló vége fázis zárja le: visszatesszük a játékelemeket az asztal közepére, illetve mindenki letörli a saját tábláját. A következő fordulóban a jelenlegi kitaláló balján ülő játékos lesz a soros szembehunyó.

Amint a pakli utolsó kártyáját is felhasználtuk, a játék véget ér. Aki a legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz a győztes. Egyenlőség esetén meg kell elégednünk egy döntetlennel.

Van még néhány kiegészítés arra vonatkozóan, hogy mit tartalmazhat a rajzunk és mit nem, illetve egy ajánlás, hogy ne legyünk túl szőrösszívűek a válasz helyessége kapcsán - maradjon meg a jó hangulat és a kellemes játékélmény.

Ennél kicsit gyorsabban!

A Firkafutam rengeteg kellemes pillanatot tud okozni. A nagy sietség hatására olyan torz rajzok születnek sokszor, hogy nehéz kibírni nevetés nélkül. A játékmenet kellően pörgős, hiszen versengünk a pontokért. A szabály ugyan meghatározza, hogy mikor van vége a játéknak, de ez szerencsére eléggé könnyen személyre szabható több vagy kevesebb kártya felhasználásával.

A 3-7 fős játékosszám alapból is kellemes, de egy kis trükkel akár nyolc fővel is játszhatjuk - ilyenkor a kitalálónak nem lesz filce és rajztáblája. Apróság ugyan, de nekünk egyszer szükségünk volt erre a bővítésre.

A játék élvezhetősége nagyon nagyban múlik a játékosokon. Én személy szerint mindig találtam benne valami élvezhetőt, de ha valaki túlaggódja a rajzai minőségét (vagy azért, mert jól tud rajzolni, vagy azért, mert nem), akkor stresszes tud lenni a játékmenet. A másik nehézség az, amikor valaki leuralja a játékot, és folyton hozzá kerül a henger (illetve az esetlegesen azzal járó pontok is). Ez utóbbi eset inkább olyankor okozhat gondot, mikor sokan játszunk, és többeknek nem sok sikerélménye lesz.

Az alkatrészekre nem lehet panasz - bár a henger elég random -, kicsit emlékeztetnek a Csak egyre, de ez nem hátrány szerintem.

Úgy, hogy ki is találják!

Mindezek fényében jó szívvel tudom ajánlani a Firkafutamot, mert egy érdekes koncepciójú, egyszerű, pörgős partijáték. Ugyanakkor a hátrányai miatt közel sem biztos, hogy osztatlan sikert fog aratni. Amennyiben a társaság minden tagja le tudja vetkőzni a perfekcionizmusát, rengeteg nevetést fog okozni a sok egyedi alkotás.

A(z) Firkafutam társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • qgtanton

    2023-10-10 17:11:16

    Egyetértek, az összehasonlíthatóság remek szórakozási lehetőséget biztosít.

  • pnehandi87

    2023-10-10 08:53:59

    Leírás alapján jónak tűnik a játék, pörgős, vicces party játéknak ideális. Actyvitiben is szeretjük a rajzos feladatokat, legtöbbször szórakoztató alkotások születnek, de azért mindig sikerül kitalálni a megfejtést.

    A Firka Futamban az a jó, hogy itt ugyanazt a feladványt rajzoljuk le többen is, így a végén össze lehet hasonlítani a különböző ábrázolásmódokat. Szerintem ez a játék tetszene a családi, baráti körben.

  • qgtanton

    2023-10-09 06:47:27

    Szeretem az ilyen játékokat, amiket sok fővel kell játszani, mert a hangulatot úgy adja a legjobban. Leginkább klubban érdemes kipróbálni, vagy olyan helyen, ahol érdeklődő társaság gyűlik össze, akik esetleg le is ülnek játszani. Ezekben a játékokban a nevetés az elsődleges cél, a jó szórakozás. Gyorsan megtanulható, és tanítható, pörgethető játék. Analízis-paralízis kizárva jobb esetben, de ha egy valaki ezt csak úgy tudja játszani, az nagyon tönkrevágja a gondolatot.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Firkafutam