Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Borászat mesterfokon: Viticulture

A borral gyakran találkozunk a hétköznapjaink során és a tradíciónak köszönhetően valamelyest mindenkinek van elképzelése arról, hogy nagyjából hogyan is készül. A Viticulture pedig teret enged a borkedvelőknek, hogy a saját gazdaságát igazgatva elmélyüljön a borászkodás rejtelmeiben, aminek a tematizált megjelenése méltán híres az euro játékok között és bizony nem véletlenül foglal el igen előkelő helyet a ranglistákon sem mert annak ellenére, hogy nem mai darab mindmáig felkerül különféle listákra leginkább pozitív értelemben.

Előkészületek

A játékot elég hamar ki lehet pakolni, ha túl vagyunk a saját játékos táblánk és jelölőink elhelyezésén, valamint a kezdőjátékos kiválasztásán mindössze néhány pakli megkeverése, a mama illetve papa kártyák felhúzása - amik a kezdeti erőforrásokat fogják adni oly módon, hogy a mama fix munkásszámot és kártyákat biztosít míg a papa kártya 1 főmunkást (bárhová lehelyezhető elfoglalt helytől függetlenül) lírát és többnyire valamilyen választható erőforrást ami munkás, épület vagy pénz- után mondhatni neki is lehet foghatunk a játéknak.

Négy évszak

A játékot az évszakok bontják és minden évszakban más teendőnk van. Tavasszal a körsorrendet határozzuk meg ez az úgynevezett ébredési idő. Nyáron ezzel szemben már beindulnak az események. Több akcióhely közül is választhatunk annak függvényében, hogy miket is szeretnénk csinálni. A nyárt az ősz követi, ahol választhatunk egy nyári vagy téli idénymunkást. A szürettel kapcsolatos akciók télen következnek így ennek megfelelően változnak a munkáslehelyezési lehetőségek is. A tél végén lezárjuk az évet és előkészítjük a tavaszi fázist. Tavasszal és télen van munkáslehelyezés az akciómezők száma pedig attól függ, hogy hányan játszunk.

Az ébredési sorrend nagyon érdekes mert attól függetlenül, hogy ki volt a kezdő játékos nem feltétlenül ő fogja az évet indítani a későbbi évszakokban ugyanis az ébredési sáv biztosít 7 mezőt és minden mező biztosít valamilyen előnyt. Ha a kezdő játékos ezen a sávon az utolsó akkor bizony minden évszakban ő lesz az utolsó, aki lehelyezheti a munkását.

Miután a munkásaink felkeltek máris a nyárban vagyunk és itt már életbe lép a munkáslehelyezés. Fontos, hogy a már lerakott munkásokat adott évben máshol nem használhatjuk, ha csak erre vonatkozó hatást nem szerzünk. A nyár adta lehetőségek a szőlőtőke ültetése vagy ha épp nincs ilyen kártyánk akkor húzhatunk is, ami az értékétől függően kritériumként szabhat meg bizonyos épületeket és ha már épületeknél járunk, ez az évszak biztosítja az építkezés akciólehetőséget is. Építkezés esetén a saját játékostáblánkra építjük fel a borászathoz kapcsolódó épületünket, amelynek hatását a játék végéig élvezhetjük. Fogadhatunk fel idénymunkásokat is a nyári idénymunkás kártya kijátszásával. Valamennyi kártya egyedi és a hatásuk is változó. Szervezhetünk bortúrákat de akár el is adhatunk szőlőt vagy szőlőültetvényt, amiből kezdéskor 3-at kapunk különböző értékkel, ami azt határozza meg, hogy mennyi értékű szőlőt ültethetünk rá maximálisan.

Ha az ősszel húzható munkás is csatlakozott a kezünkhöz akkor megkezdhetjük a munkánk gyümölcsének szüretelését ugyanis a tél olyan akciókat biztosít, mint a borrendelés kártya húzása, illetve borrendelés teljesítése. De ekkor szüretelhetünk vagy készíthetünk bort is. Kijátszhatunk idénymunkást vagy kiképezhetünk új munkást a következő évre (max 5 munkás + főmunkásunk lehet), amely ezután permanensen velünk marad.

További akció lehetőség a járom, amit minden játékos a saját játékostábláján tud megépíteni és használni. Az iga lehetővé teszi a szüretelést vagy a szőlőtőke kivágását. Ezen kívül van még egy mező a főtáblán ahová bárki bármennyi munkást letehet 1 líráért cserébe. Természetesen körönként egyszer.

Épületek

Az akcióhelyek mellett a játék az épületekkel sem szűkölködik, amelyből 8-at biztosít a játék minden játékos számára.

  • A lugas és az öntöző egyes szőlőtípusok számára kritérium.
  • A szélmalom 1 GYP-t biztosít minden elültetett tőke után max 1 pont/év.
  • A járom lehetőséget biztosít, hogy kivágjunk szőlőt a földünkről vagy leszüreteljünk. Ez az „épület” télen és nyáron is használható, de évente csak egyszer.
  • A kóstolóhelyiség győzelmi pontot biztosít, ha bortúrát szervezünk. A fentiekhez hasonlóan itt is 1 GYP/év a maximálisan szerezhető.
  • A pincéből mindjárt 3 szint van. Az alap, amivel indulunk és ez 3 értékig tud bort tárolni és érlelni. A közepes pince 3-6 érték közötti borokat is feloldja valamint készíthetünk már rozét is fehér és vörösbor összeöntésével. A nagy pince már 9-es értékű borok tárolását is lehetővé teszi és itt nyílik lehetőségünk pezsgő készítésére is amihez már 2 vörös és 1 fehérbor szükséges.
  • A birtokház segítségével pedig húzhatunk +1 idénymunkást ősszel.

Borozgatás

A borkészítés folyamata a szüretelés amikor 1 tetszőleges mezőnket kiválasztva annak minden tőkéjét szüreteljük összeadva azok értékét így akár egyből szerezhetünk 9-es értékű szőlőt is ami ennek megfelelően 9-es értékű bor lesz. A szüretelés után még csak a présbe kerülnek és jelöljük az értéket. Ha év végén van még itt szőlőnk az 1 értékkel tovább nő minden évben. Ha a leszüretelt szőlőből még bort is készítünk akkor kerül a pincénkbe. Fontos, hogy az adott értékű szőlő adott értékű bort fog eredményezni viszont a pince szint meghatározza, hogy mit tárolhatunk. Így egy magasabb értékű szőlőből is csak silányabb minőségű lőrét készíthetünk, ha nem elég magas szintű a pincénk.

Év vége

Ha minden játékos elhasználta minden munkását akkor érleljük a bort és a szőlőt már amit leszüreteltünk és ami elkészítettünk. Visszavesszük a munkásainkat és ellenőrizzük, hogy 7-nél ne legyen több lap a kezünkbe. Ha teljesítettünk borrendelést akkor a követelésünknek megfelelő mennyiségű lírát magunkhoz vesszük. A kezdőjátékos jelölőt továbbadjuk és kezdjük a következő évet elölről.

A játékról

A játék teljesen jó minőséget képvisel, az épületek és jelölők döntő része fa és karton. A kártyák is a megszokott minőséget képviselik a szabályzat tapintása viszont egész egyedi a korábbi tapasztalatokhoz képest ezen kívül pedig mindenre kitérően elmagyaráz mindent képekkel és példákkal megspékelve. A doboz tárolójával igazából nincs különösebb baj, ha eltekintünk attól, hogy kissé zsúfolt és ha kártyavédőket alkalmazunk akkor bizony szembesülnünk kell azzal, hogy a dobozban kialakított tárolóhelyek bizony nem csak, hogy szűkösek, de nem is igazán férnek be a megálmodott helyekre. A játéktábla és a játékostábla is szépen illusztrált az ikonográfia és segédlet is könnyen érthető és kifejezetten támogatja a játékost.

Saját tapasztalatok

A Viticulture egy igazán hangulatos játék, amelyben jelen van a szerencse szerepe. Nagy hibának érzem, hogy egy bor témájú játékban konkrétan borászként nem igazán van esély a győzelemre mert innen onnan becsorognak a pontok, amiket beérni már igazán nehéz. Én nem fedeztem fel nagy analízis-paralízis veszélyt a játékban tehát elég jól pörög. Számomra kissé túl hamar ér véget a játék, pont azon a ponton mikor már igazán kiterjeszted a birodalmad és élvezhetnéd annak a gyümölcsét szembesülnöd kell vele, hogy nagyjából ez ennyi volt. Habár az is tény, hogy ha már csúcsra járattunk mindent akkor nem is nagyon tudunk már mit csinálni, mint pontokat gyűjtögetni. Mi főleg két fővel ültünk neki, de ezek alapján nem érzem azt, hogy nagyobb játékos számmal a holtidő túlságosan nagy lenne. Viszont nem egy olyan kártya van, ami a hatását egyértelműen jobban éreznénk nagyobb játékosszám mellett szóval annak ellenére, hogy játszható 2 fővel szerintem a nagyobb 4-5 fővel mutatkoznak meg jobban egyes elemei a játéknak. Hangulat szempontjából azonban tényleg csillagos ötös a játék. Mondhatni minden eleméről süt a téma és tényleg adja az érzést, hogy megvan a saját kis borászatunk, amivel szöszölhetünk.

írta -- MaRo

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Kommentek

  • feketegabi

    2024-04-04 01:24:30

    Igen, elvileg még a második negyedévben érkezik az újranyomás.

  • Syranos

    2024-04-01 19:55:47

    Jön hozzá idén újra a Delta jóvoltából a jelenleg nem kapható Toscana kiegészítő is.

  • feketegabi

    2024-04-01 17:25:50

    Éppen azért is most merült fel a kérdésem, mert a Delta Vision oldalán ma éjfélig még tartanak a húsvéti akciók, és egész korrekt árak vannak. :)

  • MaRo

    2024-04-01 16:35:40

    Nem, nem szereztem be azóta egyetlen kapcsolódó kiegészítést sem és alkalmam sem volt velük játszani, hogy a tapasztalatokat kiegészíthessem.

    Bár kíváncsiság van bennem, de beszerezni szerintem csak nagyon megérős helyzetben van rá sansz.

  • feketegabi

    2024-04-01 01:49:10

    Esetleg azóta sikerült kipróbálnod valamelyik kiegészítővel? Ha igen, mik a tapasztalataid (különös tekintettel az általad említett hibákra)?

  • norbi198907

    2023-09-20 20:25:31

    Én eddig három játék után azt mondtam, ez a játék nem az én játékom, mivel soknak éreztem a szerencsefaktort benne, de a téma miatt nagyon szerettem volna megtartani, mert az nagyon átjön és szeretem a jó minőségű bort.Párom azt mondta, ne adjuk el amíg nem próbáljuk ki a toszkánával.Hónapok teltek el, és a napokban borozgattunk, közben elkezdtünk témázni a Viticulture-ról és, akkor megint jött a kérdés, elkéne adni, de próbáljuk ki a toszkánával.Hát, így is történt, és elnézést a kifejezésért, de az alapjáték tábla az a kukába való a toszkána után.Sokkal több lehetőség van a szerencsefaktor kikerulésére, azért így is akad, de számomra viszont ez elég ahhoz, hogy megtartsam egy jó kis boros estéhez.Egyébként, ha azt nézzük a valós életben is kell a szerencse a jó bor termeléshez.🙂

  • MaRo

    2023-09-18 22:15:25

    Tudom, hogy a rajna völgy ezt megoldja mármint, hogy a borászat nagyobb hangsúlyt kap de összességében nem tudom, hogy a rajna völgy vagy bármelyik kiegészítő is javítja-e ezt a... khm... hibát hiszen ha mindenki ezt játsza a tábla fele felesleges és az egész játszma abból a lutriból áll, hogy kihúz fel jobb idénymunkást ami kvázi a győzelemhez juttatja. Ez a megoldás semmilyen balanszt nem jelent a játékban egy kiskapu ami tulajdonképp eltöri a játékot és elveszi az élményt annak ellenére, hogy nagyon hangulatos és jól felépített az opciók nagy része akár felesleges is lehet mondhatni egy dísz azoknak akik elakarnak játszogatni. Viszont egy versenyjátékban simán elképzelhetőnek tartom, hogy ezzel a megoldással mennének és mivel verseny ez teljesen jogos húzás is lenne azt hiszem.

    A félreértés elkerülése végett leszögezném, hogy nem az a problémám a játékkal, hogy nem konkrétan a borászkodással kell vagy lehet nyerni és ez öli meg a tematikusságot hanem pont az, hogy ezzel esélytelen nyerni. Legyen több út a győzelemhez aláírom, lehet létjogosultsága a borkóstolásnak meg minden borhoz kapcsolódó dologhoz de lehessen valamennyivel előre menni vagy éppen kombinálni vagy egymásra építeni és ezekből adódóan ne legyen senki teljes mértékben esélytelen a győzelemre pusztán azért, mert a játék adta opciókat próbálgatja vagy épp alternatív utat járna ezzel a pontsalátával szemben amit én ma csináltam.

    Igazából mindmáig nem volt kérdés, hogy a Toszkána és a rajna is a polcomra kerül egyszer - talán a világ kivételével valamennyi megjelent magyar kiegészítővel. Ma azért elgondolkodtam, hogy megéri-e a még hiányzó kiegészítőkbe befektetni tudván, hogy a játék ilyen hatalmas sebből vérzik. Mert akárhogy is, nekem eltorzította a játékot az, hogy a játék lehetőségeinek bő felét de talán még többet is felesleges használni és a használatuk egyenesen bukáshoz vezet(het).

  • MaRo

    2023-09-18 22:03:10

    Miután megírtad a hozzászólásodat már eldöntöttem, hogy a közel jövőben asztalra teszem ismét aminek sajnos csak ma jött el a napja.

    Nos mivel tucatnyi játékból egyszer sem nyertem mert ugye a bor szekcióra mentem rá mert szerintem alapvetően remekül hozza a borászat hangulatát és mindenki arról nyilatkozott, hogy így meg nyerni nem lehet. Nos igazából arra jutottam, hogy nyerni ugyan így is lehet de ahhoz az ellenfelek nagyon nem játszanak optimálisan... vagyis inkább botrányosan rosszul.

    A mai játékban abszolúte a győzelemre mentem és ennek megfelelően csak a pontokat vadásztam. Azt kell mondjam, hogy a játék tragikus volt. Ahogy sejtettem a játék esetében nem létezik olyan, hogy balansz, nem tudom, hogy a kiegészítők ezen változtatnak-e. Az őszi idénybe konkrétan 2x mentem át és akkor is csak azért, hogy legyen 1 borosüvegem amire kapom a pontot a látogatásokból. Tulajdonképp egy szentháromságot csináltam az egész játékban, ültettem pontért, borkóstolást rendeztem pontért és ha a helyzet úgy hozta, akkor a nyári idénymunkást is pontra váltottam persze emellett amikor tehettem a 6. helyet választottam kezdésnél a plusz pontért ha nem akkor meg a szőlőt. Összességében semmin nem kellett gondolkodjak csak ezt a csiki-csukit kellett alkalmazni. A játék esélyt sem ad arra, hogy ebből kiszorítsanak és ha jól matekoztam akkor ez létszámtól függetlenül igaz természetesen leszámítva a körsorrendet. A játék nagyon hamar 2-3 és idénymunkástól függetlenül akár 5-6 pontot is hozott körönként. Borászkodnom tulajdonképp egyáltalán nem kellett amit tettem azt is csak azért mert szükséges volt a borkóstolóhoz. Mondjuk az tény, hogy ez egy lelketlen és gonosz meccs volt és tulajdonképp én magam sem élveztem. Szerintem elég botrányos, hogy egy ilyen jó tematikával rendelkező játék a saját tematikáját teszi tönkre és ez nagyon sajnálatos. Persze mondhatjuk, hogy nem kell így játszani, de mivel a játék megengedi lehet és a tábla másik feléről meglehetősen bosszantó ebbe belefutni.

  • szirom.niki

    2023-09-08 20:47:29

    Teljesen egyetértek, szerintem sem hiba, hogy nem csak a borok eladásából juthatunk pontokhoz, ha így lenne az utolsó körökben még nagyobb harc folyna a téli helyekért. Ugyanígy nagyon sok olyan megrendelés kártya van, ami nehezen teljesíthető, nagyon egyoldalúvá tenné számomra a játékot, ha csak az lenne fókuszban, így sokkal kiegyensúlyozottabb hatást kelt.

    Ami számomra kicsit fura, hogy a dűlők eladási- és vételára azonosak, egyrészről ez magával hoz egy kis játékosságot, sárga kártyák között van pár, amihez jól jön, ha vissza tudunk olcsón vásárolni egy dűlőt, másrészről nekem a tematika rovására megy, kevésbé lesz realisztikus érzése.

    Próbáltam én is több játékosszámmal már, egyedül, ketten ill. 3-4 fővel, ez utóbbi a legideálisabb szerintem, sok plsuzt hozzáadnak a játékéményhez a plusz akcióhelyek. Egyedül nagyon gyakorló játék hatást kelltett, nem igazán volt nehéz nyerni benne, inkább szabálytanulás vagy szabály frissítéshez volt jó. Ketten hamar lejátszható, 30 perc alatt simán lenyomtunk egy játékot.

    Elsőre soknak tűnhet a szabály a különböző akcióhelyekkel és épületekkel, viszont annyira jól tematizált, hogy ezáltal logikusak lesznek a szebályok és könnyen megjegyezhető. Nem annyira gyakorlott játékosokkal is a második alkalommal már segítség nélkül tudták nagyon ügyesen játszani.

    A Toszkána kiegészítőhöz még nem volt szerencsém, de mindenképp kívánságlistás ugyanúgy ahogy a kooperatív kiegészítője is!

  • maszlagadam27

    2023-08-23 18:23:37

    Én nem mondanám hibának a kártyákból bejövő pontok lehetőségét, sőt, inkább arra ösztökél, hogy találd meg a balanszt a borkészítés és az egyéb dolgok között. Másrészt kicsit orvosolja a rendelés-szőlőkínálat olykor nehezen menedzselhető mivoltát (hiába van 3 rendeléskártyád, amihez fehér borok kellenének, ha nincs fehér szőlőd akkor nehezen tudod kivitelezni a dolgot). Másrészt azzal egyetértek hogy torz a borpiac is világszerte (nálunk Magyarországon meg pláne). Az EU a zöld szüretért fizet támogatást, a nagyobb borászatok rengeteget keresnek a vendéglátással, lakodalmak szervezésével, és ez tényleg nincs rendben, mert szerintem is a minőségi nedűk előállításának kéne az elsőnek lennie, de ez sajnos nem mindig teljesül, így inkább ezt is remek tematikus elemnek tudnám be.

    Szerintem 3-4 fővel a legideálisabb, mert nagyon jók a plusz akcióhelyek a táblán, annyira remekül nyitják ki a játékot, hogy szerintem sokkal élvezetesebb, mint két fővel. Öt játékosnál sajnos sok a holtidő, mi többször is kipakoltuk már öten (szilveszteri program szokott lenni nálunk a Viticulture), iszonyatosan el tud húzódni, csak akkor ajánlom ennyien, ha ezt tudjuk tolerálni.

    A Toszkána kiegészítő abszolút must by befektetés szerintem, ha már csak a tábláját használjuk, akkor is bőven megérte az árát, én már csak a BGA-n játszom nélküle (ott sajnos nincs lehetőség ezzel tolni).

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Viticulture