Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Mountain goats

Meglátsz egy társast, utánanézel, elolvasod a szabályt és villan a belső vaku, „Ó, ezt imádni fogják a gyerekek.” Magabiztosan megrendeled, megérkezik, és alig várod, hogy lásd a kölkök örömittas arcát miközben játsszátok. Telnek múlnak a játékalkalmak, örülsz, mert tényleg azt adja a játék, mint amit vártál és csak egyet sajnálsz, hogy a gyerekek egy büdös másodpercet nem játszottak még vele. No, így jártam én a Mountain Goats-al. A baráti társaságot már rég körbejárta, mire egyet sikerült vele játszani otthon. És ez a szám azóta sem változott. Ez mondjuk legyen az ő bajuk, mi felnőttek köszönjük szépen, tök jól szórakozunk a játékukkal.

Bevezető

Mint az fenti leírásból sejthető a Mountain Goats egy könnyed családi játék. A szabályok pofonegyszerűek, a kis kihajtható, két lapos szabályfüzete rendesen elfér a tenyerünkben. (Ez már a beszámoló hosszán is feltűnhet, tehát nem fog 1 órába telni a tanítása.) Aki éppen gyors, akár (nagyobb) gyerekekkel is kompatibilis játékokat kutat, most itt megállhat egy pillanatra, mert lehet pont ez az, amit keres.

Szabályok és játékmenet

A Mountain Goats, lényege, mint azt a nevéből sejteni lehet, kőszáli kecskéinket próbáljuk feljuttatni különböző hegyek csúcsaira. Öt darab számozott (5-10-ig) hegy lesz a küzdőterünk, mindegyik alatt játékosonként egy-egy kecske várja a startot. Az 5-ös és a 6-os hegy négy, a 7-es és a 8-as három, míg a 9-es és 10-es két kártyából áll. Ezek gyakorlatilag a lépcsők, amin állatkáink közlekednek majd felfelé. Minden hegy tetején található egy kupac, a hegy számának megfelelő értékű pontjelölő, amik csak arra várnak, hogy a csúcsra érők birtokába kerülhessenek. A játékosok a körükben négy dobókockával dobnak, majd a kockákat csoportokra bontják. Egy ilyen csoport bármennyi kockából állhat. Az így kialakult csoportok értékeinek megfelelő hegyen lépnek a kecskéink. Például: a kidobott kockák értéke két darab 5-ös, egy 3-as és egy 6-os. Csoportosíthatjuk úgy, hogy a két 5-ös külön-külön csoport, a 3-as és a 6-os pedig egy csoport, ezzel egy 9-es értéket kapva. Ha így teszünk, az ötös hegy alatti kecskénk kettőt megy fölfele, a kilencesnél álló pedig egyet. De mint mondtam bárhogyan alakíthatjuk ezeket a csoportokat. Ugye a legkisebb számú hegy az ötös, így a játék úgy „jutalmazza” az alacsony dobásokat, hogy ha valaki egynél több 1-est dob, akkor azok közül egyet mindenképp megtart, de a többit bármilyen értékre elforgathatja. Így olyan elő sem fordulhat, hogy legalább az egyik kecskénk ne haladna valamennyit. A kártyákon bármennyi kecske tanyázhat, de a csúcson (azaz a legfelsőn) csak egy. Ha valaki elérte a csúcsot, vehet egyet az adott hegyhez tartozó pontjelzőből. Az a játékos, aki épp egy csúcson ücsörög és ismét kidobná ugyanannak a hegynek a számát, újból elvehet egy pontjelzőt. Tehát nem érdemes hagyni, hogy valaki befészkelje magát egy, vagy akár több csúcsra, mert ő dobásonként juthat pontokhoz. Ezt úgy orvosolhatjuk, hogy egyszerűen felkapaszkodunk a helyére, ezzel a hegy aljára lökve az addig fent trónoló jószágot. Találunk még 4 darab 15/12/9/6 értékű bónusz tokent is. Amint egy játékos összegyűjt egy teljes, 5/6/7/8/9/10 pontjelzőből álló szettet, elvehet egy ezekből a bónusz tokenből. És ennyi a történet. Amint a bónusz tokenek, vagy 3 hegy pontjelzője elfogyott vége a játéknak és a legtöbb pontot gyűjtő gida lesz a nyertes.

Téma

Azt kell mondjam a témaválasztás rendben van. Beleélést nem garantálok, tehát mekegni nem fogunk játék közben (hacsak nem bizonyos szerek hatása alatt ülnénk le mellé), de mégis farag valamennyit a teljesen absztrakt hatásból. A kisebbek pedig külön élvezni fogják, hogy kőszáli kecskék bőrébe bújhatnak, nem holmi lélektelen fadarabot bárminemű háttértörténet nélkül pakolgatnak a kártyákra.

Külcsín és komponensek

Kötözködésre itt sincs okom. A grafika szépen rajzolt, stílusos, fölpakolva szép színes asztalképet tár elénk. A borító nekem különösen tetszik. A kártyák jó minőségűek, bár a fekete szélek miatt kophatnak. Sajnos a védőzésükre méretükből adódóan nem sok esélyt látok. A dobókockák minőségiek és nagyok, jó megfogni őket. A fa figurákról ugyanezt tudnám elmondani, szuperül festenek és jó érzés lépegetni velük. A karton elemek átlagosak, de jó minőségűek. Kívánhatnám őket vastagabbra, de az egyetlen nagy gond miatt ez eszem ágában sincs. Ez pedig a dobozméret. Nem lenne ezzel semmi bajom, ha azokat a nyomorult alkatrészeket nem 20 perc tetriszezéssel kellene belevarázsolni, és még így is képesek felnyomni a tetejét. Ha nem sajnálnám, minden elpakolás után klopfolóval igazgatnám vissza őket, na de nyugalom, nagylevegő. Így legalább van egy kompakt, könnyen hordozható játékunk. Felnyomott tetővel…

Játékosszám

2-4 játékos számára okozhat vidám perceket a Mountain Goats és ezt nagyjából tudja is tartani. Ketten azért nem az igazi, bár így is élvezetes. Feleségem azonnal akart még egy partit belőle kipróbálás után, de igazán 3-4 játékossal bont szárnyat. Két főnél egy játékos elég sokáig tud a csúcson héderelni büntetlenül, hisz a partnerünknek több idő visszamászni, egyszerűen nincs más, aki közben kiüsse onnan. Ez nem lenne feltétlenül probléma, de nekem így kevesebb volt a történés a játékban. Több játékossal sűrűbben váltjuk egymást, többen „mászunk” felfelé egyszerre, így sokkal jobban átjön a verseny hangulat.

Vélemény

A Mountain Goats, egy remek kis játék. Ahhoz képest, hogy egy végtelen egyszerű családi darab, én tettem már asztalra komoly játék után, sőt italgőzös játékestéken is. Úgy láttam mindenki jól szórakozott és senki nem mondta, hogy többet inkább ne vegyem elő. Igazán kellemes és meglepően gondolkodós pillanatokat okozhat, persze kis cuki, 20 perces filler mértékben. A versenyszellem ott van és mindenkiben dolgozni is fog. Fent trónol valaki a csúcson és már a második 10-es tokent veszi el? Biztosak lehetünk benne, hogy a következő körben több kecske is szarvval előre fog megindulni felé. A kockadobásokból adódóan nagy a szerencsefaktor, de jól van kitalálva a rendszer. Majdnem mindig tudjuk úgy csoportosítani az értékeket, hogy szinte már tudatos tervezésnek hat a körünk. Sokszor láttam ráncolódó homlokokat, analízis-paralízis közeli pillanatokat, magában számoló, mutogató játékosokat. Simán elhangzott közben a „Na mi van? Fél órája a Nagyfeszültségen nem gondolkodtál ennyit!” és ezt azért öröm látni ebben a kategóriában. Ebből adódóan a csemetékkel csak akkor közelítsünk felé, ha a 10-ig összeadás már csont nélkül megy. Ha ez adott, a Mountain Goats tökéletes választás lehet a gyerekes családoknak, de mindenki másnak is.  

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mountain Goats