Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

7 Csoda: Építészek - Alapkőletétel a csodaépítéshez

A világ legjobb építészei újból arra a nehéz feladatra vállalkoztak, hogy ők fogják megépíteni a világ legszebb, leghatalmasabb, legegyedülállóbb csodáját. Te is egy vagy közülük. Bizonyítsd be, hogy a tiéd lesz a világ leglenyűgözőbb csodája!

A 7 Csoda: Építészek az elődnél valamivel egyszerűbb, azzal azonos tematikájú, de vadonatúj működéssel bír. Gyűjtsünk nyersanyagokat, tegyünk tudományos felfedezéseket, és küzdjünk meg a szomszédainkkal, hogy végül a mi nevünk emléke maradjon fenn az utókor számára!

Alexandria világossága

A játék előtt mindenki kiválaszt egy csodát a hét lehetséges közül, majd magához veszi az ahhoz tartozó dobozt. A csoda részeit az utasítások szerint maga elé helyezi az építés alatti oldalukkal felfelé, a pakliját pedig képpel felfelé maga és a bal oldali szomszédja közé helyezi. Ezen kívül a központi pakli lapjait megkeverjük, és képpel lefelé az asztal közepére helyezzük, a fejlődésjelzőkből keverés után hármat képpel felfelé lehelyezünk, a maradékot képpel felfelé egy kupacba tesszük, kirakunk a játékosszámnak megfelelően valamennyi konfliktusjelzőt a béke oldalukkal felfelé, a katonai győzelemjelzőket és a macskajelölőt pedig mindenki számára elérhető helyre rakjuk. A kezdőjátékos kreatív módon a legfiatalabb résztvevő lesz.

Az aktív játékos a körében a három elérhető pakli egyikéből húz egy lapot, és már következik is a tőle balra ülő játékos. Természetesen bizonyos feltételek teljesülése esetén előbb végrehajtja a kapcsolódó tevékenységeket (például csoda építése, fejlődéskorong megszerzése, háború kirobbantása), és csak azután jöhet a következő.

A paklikban ötféle kártyával találkozunk. A szürke kártyák a nyersanyagokat szimbolizálják (fa, kő, agyag, papirusz, üveg), ezek segítségével építhetjük meg a csodánk egyes részeit. Szintről szintre kell haladni, és a megépítendő részen láthatjuk, hogy mennyi nyersanyagot kell összegyűjtenünk a megépítéséhez, valamint hogy azok megegyezőek vagy különbözőek kell legyenek. Emellett látjuk azt is, hogy sikeres építkezés esetén milyen bónuszhoz jutunk. A csodák a győzelmi pontokon kívül egyedi előnyökhöz is juttathatnak minket. A sárga kártyák pénzt biztosítanak, ezek tulajdonképpen bármilyen nyersanyagként felhasználhatóak.

A kék kártyákkal győzelmi pontokhoz juthatunk, illetve némelyikkel magunkhoz vehetjük a macskajelölőt. Ha a körünk elején nálunk van a macska, megnézhetjük a központi pakli felső lapját, ami után tudjuk, hogy mi a három lehetséges választási lehetőségünk. A zöld kártyákon különféle tudományszimbólumokat találunk (ezekből összesen háromféle van). Amint összegyűjtöttünk két ugyanolyan, vagy három különböző tudományszimbólumot, el kell vennünk egyet a négy lehetséges fejlődéskorong közül (három képpel felfelfelé fordított, valamint a kupac tetején lévő lefelé fordított). Ezek a korongok körönként egyszer használható, vagy a játék végén életbe lépő előnyöket biztosítanak (például plusz kártyahúzás, pajzs, győzelmi pont).

Végül, de nem utolsó sorban a piros kártyák mindegyike tartalmaz egy pajzsot, valamint nulla, egy vagy kettő kürtöt. Az elvételkor annyi konfliktusjelzőt fordítunk a béke oldaláról a csata oldalára, amennyi kürtöt látunk a lapon. Amint minden jelző a csata oldalával felfelé van, a szomszédok csatáznak egymással. Ekkor összehasonlítják a pajzsaik számát, és akinek több van, az magához vesz egy katonai győzelemjelzőt. A kardoskodás végén pedig mindenki eldobja a kürttel rendelkező piros lapjait, és minden konfliktusjelzőt a béke oldalával felfelé fordítunk.

A játék akkor ér véget, amikor egy játékos megépíti a teljes csodáját. A köre végén egyből következik a pontozás, és aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte, az lesz a leghíresebb csodaépítő mester a földkerekségen.

Fontos hozzátenni az eddig leírtakhoz, hogy ha a körünk során valamit végre tudunk hajtani, akkor azt végre kell hajtani (csodaépítés, fejlődéskorong megszerzése, csata).

Gíza négyzet alapú gúlái

A 7 Csoda: Építészek egy nagyon jól működő, élvezetes játék, de egészen más módon, mint a 7 Csoda. Sokkal egyszerűbb annál, nagyon más a működése, és sokkal szebben van kivitelezve. Az egyetlen közös pont a két játék között a körítés - na jó, ez talán kicsit le van sarkítva, de nem áll távol a valóságtól. Nincs draftolás (ami a 7 Csoda egyik kiemelkedő vonása volt), az erőforrásokat ténylegesen elköltjük, és nincs semmiféle körökre osztás.

Ezek miatt érdemes őket teljesen külön játékként kezelni. Az előd sem volt túlságosan bonyolult, de az Építészekben kivettek még pár működési elemet. A szabályokat pofonegyszerű bárkinek elmagyarázni, a szimbólumrendszer könnyedén elsajátítható. Az egyszerűség nem feltétlenül hátrány, hiszen így kicsit más a célközönség. Ha például nem ugyanazzal a társasággal játszunk sokszor, hanem minden alkalommal el kell magyarázni a játék menetét, akkor sokkal hamarabb belevághatunk a játékba.

Ami pedig egyértelmű előrelépés a korábbiakhoz képest, az a kivitelezés. A doboz tartalma szokatlan rendezettséget és strukturáltságot mutat, hiszen minden csodához (illetve kapcsolódó paklihoz) van külön tároló, valamint az egyéb alkatrészeknek is van egy külön tartója - sőt, az egyes pakliknak is vannak külön tartóik. Ezeket ékes rendben vissza lehet tenni a dobozba, illetve könnyebbé teszi a setupolást is. Apropó tárolók: a Csináld magad mozgalom tagjai örülni fognak az első doboznyitáskor, hiszen találunk benne egy matricaívet is - bizony, mi kell felmatricázzunk minden alkatrésztartót.

Apróság ugyan, de a készítők gondoltak a színtévesztőkre is, és minden színhez hozzárendeltek egy formát is - így bárki meg tudja különböztetni a különböző színű lapokat.

A csodák az eddigi tapasztalataink alapján nem sikerültek teljesen balanszoltra, ugyanis vannak, amik sokkal hasznosabb, több előnnyel járó bónuszt adnak. Sőt, az előnyök milyensége még a játékosszámtól is erősen függ, hiszen van, ami konkrétan szinte semmilyen bónuszhoz nem juttat kétfős játék esetén. Ez nálunk a 7 Csodában is így volt, hiszen abban is vannak kifizetődőbb stratégiák - persze ha többen is ugyanarra építkeztek, akkor ott könnyen visszahúzhatták egymást, ezzel a többieket előnyhöz juttatva.

Rodosz kolosszális kolosszusa

A 7 Csoda: Építészek szerintem egy jól sikerült játék. A neve miatt szükséges lehet átgondolni az elvárásainkat, de ha egy könnyen tanítható, a 7 Csoda témájára építő, ugyanakkor kellemes időtöltést biztosító, igényesen és praktikusan kivitelezett darabra vágyunk, akkor érdemes vetnünk rá egy pillantást.

A(z) 7 Csoda: Építészek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • 7 Csoda: Építészek