Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Köszöntünk a Holdon - Költözik az emberiség

A Föld pusztulása hamarosan bekövetkezik. A Marsot még nem tettük lakhatóvá. Talán a Hold is szolgálhat az emberiség új lakhelyéül. Bolygónk populációjának megmenekülése a mi kezünkben van. Az Emberek Szövetsége minket választott az utolsó reményük zálogául. Talán a versenyhelyzet segít gyors kiutat találni.

A Köszöntünk a Holdon a Köszöntünk... trilógia harmadik darabja, mely az eddigiekhez hasonlóan egy flip & write (fordíts és írj) típusú játék 1-6 játékos számára. Különféle megmérettetésekben kell részt vennünk, hogy megmentsük az emberiséget, és fényes jövőképet mutassunk az embertársainknak. Éljünk hát a belénk vetett bizalommal!

Példaképünk Neil Armstrong

A Köszöntünk a Holdon hasonlóan működik a Köszöntünk álmaid városábanhoz, de amint azt az árából is sejthetjük, annak nem csak egy áttematizált másolata. A játék nyolc különböző kalandból áll, van benne dedikált egyszemélyes mód, és találunk a dobozban egy egész kampányfüzetet is - igen, pontosan azért, mert van benne kampány mód is. A szabályfüzetben megtaláljuk az alapszabályokat, melyeket a különféle kalandhoz tartozó szabályok vagy kampánykártyák adott esetben felülírnak, de ezek adnak egy alapot a játékmenetnek.

Az előkészületek során mindenki kap egy filcet, egy törlőkendőt, illetve egy megfelelő kalandtáblát. Ezután kiválasztunk hármat a kaland küldetései közül, összekeverjük az űrhajókártyákat és alkotunk belőlük három azonos méretű paklit, majd indulhatunk is a Holdra.

Az űrhajókártyák kétoldalúak: az egyik oldalon egy számot találunk (egytől tizenötig), a másikon pedig egy akciót (melyek hatásai kalandról kalandra változnak). A kalandtáblákon az üres mezők találhatóak zónákra osztva.

A játék fordulókból áll, melyek hat (párhuzamosan végrehajtható) fázisból épülnek fel. Először felcsapunk három űrhajókártyát (a három pakli számkártyáit megfordítva és a paklija elé helyezve), majd kiválasztunk egy szám + akció kombinációt az így kapottak közül. Beírunk egy számot a szabályokat betartva (minden zónán belül növekvő sorrendet kell tartanunk), végrehajtjuk a kombinációnak megfelelő akciót, bekövetkeznek az incidensek (például szabotáljuk a többi játékost, ezzel pontlevonást okozva nekik), végül pedig teljesítünk egy küldetést (ha tudunk).

A játék háromféle módon érhet véget:

  • valaki teljesíti mindhárom küldetést,
  • kisatírozza az utolsó rendszerhibát,
  • vagy kitölti az utolsó üres mezőjét is.

Ekkor mindenki megszámolja, hány pontot sikerült összegyűjtenie, majd a legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz a Holdra költözés versenyének nyertese - és amúgy az emberiség megmentője is.

Ha valaki "társatlanjátékozni" akar inkább, akkor neki az ASTRA egyfős változatot ajánlom: ekkor az Astral Space Technology & Robots by Alexis Inc. (alias ASTRA) lesz a vetélytársa, akit könyörtelenül le kell győznie. Elvégre egy a Föld pusztulásához hasonló katasztrófa nem mindig móka és kacagás. Ehhez találunk a dobozban pár ASTRA kártyát, illetve néhány kiegészítő szabályt. Örömhír: a kampányt is van lehetőségünk egyedül végigjátszani.

Pre-apokaliptikus világ

Valószínűleg sokakban marad hiányérzet, ugyanis az alapszabályok elég absztraktak, és sok nyitott kérdést hagynak. Ezzel én is így voltam az első olvasás után, de az első kaland szabályainak elolvasása során rengeteget tisztul a kép. A játék pedig akkor mutatja meg igazán a sokoldalúságát, mikor egyre több kalandot kipróbálunk. A végére pedig teljes mértékben megértjük, hogy miért is kellett ennyire semmitmondóvá tenni az alapszabályokat: így tudtak megalkotni szinte alapjaiban különböző kalandokat ugyanazzal az eszközkészlettel. Ez pedig, valljuk be, zseniális húzás volt.

Csak hogy csökkentsem a fejekben kialakult absztrakciót, ezek az akciók vannak a játékban:

  • Robot: csatlakoztathatunk, felépíthetünk vagy felfedezhetünk különféle elemeket.
  • Víz és növény: erőforrásokat gyűjthetünk, pontokat vagy bónuszokat szerezhetünk, ha a megfelelő mezőbe írtuk a számot.
  • Energia: más akciókat erősíthetünk meg, vagy növelhetjük azok értékét.
  • Asztronauta: módosíthatjuk a beírandó szám értékét legfeljebb kettővel, illetve egyéb bónuszokhoz is juthatunk a segítségével.
  • Tervezés: beírhatunk egy X-et bármelyik mezőbe, illetve kalandtól függően egyéb bónuszokat vagy büntetéseket is adhat.

A bemutató elején már esett szó a Köszöntünk a Holdon áráról. Nos, ez valóban egy ijesztő oldala lehet a játéknak. Jogosan merül fel a kérdés bárkiben: mégis mi kerül kétszer annyiba ezen, mint a trilógia első darabján? Hiszen az is egy jól összerakott flip & write játék, kellemes tematikával fűszerezve. Nos, a holdutazás drága. Na jó, ez lehet, hogy nem túl meggyőző érv. Azonban a nyolcféle (egymástól igencsak különböző) kaland, az egyfős változat, a kampány mód és kampányfüzet sokkal jobb magyarázatként szolgálnak. Ezen felül - számomra igazán örömöt okozva ezzel - a játék laminált kalandtáblákkal, vékony hegyű letörölhető filcekkel és törlőruhákkal érkezik. Ennek a praktikusságát sok játék után érezzük meg igazán. Mindezek mellett a játék kilóra is elég combos darab, de ez csak apró megjegyzés, hiszen nem kilóra veszünk társasjátékot.

A kampány egészen hangulatosra sikerült, ad egy kis kellemes fűszert a kalandok sokszínűsége mellé, bár azt be kell vallanom, hogy néhol kicsit megmosolyogtató a történet alakulása, és szerintem bizonyos pontokon kreatívabbak is lehettek volna.

Álmaid városát vagy a Holdat választanád?

Vajon melyik a jobb? A Köszöntünk álmaid városában vagy a Köszöntünk a Holdon?

A Köszöntünk álmaid városában egy egyszerűbben felépített, és emiatt kisebb mélységgel rendelkező játék. Sokkal inkább sokfős partijáték jellege van, hiszen csak a rendelkezésre álló pontozólapok és íróeszközök határozzák meg, hogy mennyien játszhatják egyszerre. Bár az akciók elmagyarázása izzasztó feladat lehet a magyarázónak és a hallgatóságnak egyaránt, de az első játék során minden tiszta lesz.

Ezzel szemben a Köszöntünk a Holdon egy sokkal mélyebb, sztorisabb, sokrétűbb darab. Láthattuk, hogy milyen absztrakt alapszabályok jellemzik, és emiatt tudtak nyolc nagyon különböző kalandot megalkotni a készítők. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy ezek között akkora különbségek vannak, mint a Robbanó cicák és a Mars terraformálása között, de azt bizton állíthatom, hogy nagyon más megközelítést és gondolkodásmódot igényelnek. A partijáték jellegét szinte elveszítette, hiszen a hatfős limitet a kalandtáblák és a filcek egyértelműen meghatározzák. Emiatt inkább olyanoknak lehet érdekes, akik viszonylag fix összetételű társasággal vágnának bele egy könnyed, de kíméletlen versengést kínáló flip&write kampányba. A kampány közben be tud csatlakozni új ember, illetve önállóan is játszhatjuk a kalandokat, így az állandó társaság sem feltétel, csak ajánlás.

Az két játék árbeli különbsége jelentős, de ez könnyen indokolható a fentebb olvasottakkal. Más a kettő célközönsége első ránézésre. Az alapok ugyanazok, és az egyiket játszva visszaköszönnek bizonyos elemek a másikból, de a végeredmény két kellően különböző irányt vázol fel.

Vajon sikerül megmenteni az emberiséget?

Számomra összességében egy kellemes csalódás volt a Köszöntünk a Holdon. Sok kérdés volt bennem, de amint belevetettük magunkat a kalandok sűrűjébe, rájöttem, hogy ez egy igazán jól sikerült játék. A dupla árérért cserébe egyből nyolc játékvariánst kapunk nyolcféle játékélménnyel. Az első kalanddal könnyű bevezetni az embereket a játék világába, a nyolcadikkal pedig már ádáz intergalaktikus harcot vívhatunk egymással. Én jó szívvel merem ajánlani, és ki merem mondani, hogy szerintem megéri az árát.

Nektek volt már szerencsétek a játékhoz? Mik a tapasztalataitok?

A(z) Köszöntünk a Holdon társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jan

Robbanó minyonok - Partijáték (nem csak) gyerekeknek

Ismertető | 2024.01.27. 13:26:00

A kirobbanó sikerű 2018-ben megjelent Robbanó cicák minyonosított verziója

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Kommentek

  • hierroo

    2022-08-23 09:21:55

    Amikor először megláttam a Köszöntünk a Holdon dobozát, rögtön két játék jutott az eszembe, az egyik természetesen a Köszöntünk álmaid városában volt mechanikája szerint, a másik pedig a Crew, a kinézete alapján. Nekem a Köszöntünk álmaid városában nem fogott meg túlzottan, mert ott csak a számokat kellett rakosgatni, annyira nem tűnt érdekesnek. A Holdas téma viszont jobban tetszik, és az, hogy több pálya és kampány is van azért az szerintem sokat számít! A cikkben vicces volt a "társatlanjáték" kifejezés. Nagyon találó! :D Habár azt senki sem mondta, hogy a játékban a társ az feltétlenül egy élőlény, lehet az esetleg egy fiktív ellenfél is akár! Társ lehet egy tárgy is vagy fogalom, ami kellemes érzést nyújt a magányos játékosnak. Ha így vesszük, akkor már nem "társatlan" a társasjáték! :)

  • MaRo

    2022-08-22 22:38:45

    Igen ezt én is olvastam ill néztem a videókban, hogy a játékosszámban elég nagy a különbség.

    Azonban még a 6 fős társaság is igen ritka holló nem hogy afölött.

    Mondjuk tény, hogy esély van rá és ha az ilyen összejövetelek megszaporodnának akkor bizony el kell gondolkodni az ilyen játékok beszerzésén is mert elég kevés van ami nem a szokásos activity party ami elbír ennyi játékost.

    Köszönöm a kiegészítést de jelenleg továbbra is úgy vélem, hogy a város kb akkor kerül polcra ha tényleg kihagyhatatlan akció lesz ott ahol egyébként is vásárolnék vagy ingyen szállítás. :)

  • gyd

    2022-08-22 10:51:21

    Bocsánat, egy fontos faktor kimaradt: a játékosszám.

    A Hold ugye max 6 fős (bár van trükk, hogy többen is lehessen játszani, de az tulajdonképpen két párhuzamos parti a gyakorlatban). Ezzel szemben a Várost bármennyi játékos játszhatja (amíg mindenki látja a közös kártyákat).

    Ez adott esetben elég fontos lehet, és mi is valószínűleg ezért fogjuk megtartani a Várost is. :)

  • gyd

    2022-08-21 22:56:30

    Nagyon szívesen! Ha van lehetőséged, szerintem próbáld ki mindkettőt, mert ízlések és pofonok. :)

  • MaRo

    2022-08-21 22:44:38

    Értem és köszönöm, így minden világos is. Ha esetleg úgy alakul, hogy "ingyen" adják a várost akkor valószínű, hogy benevezek rá ellenkező esetben azt hiszem jobb elengedni és csak a holdat kívánságlistázni.

    Ha azt vesszük, hogy a hold 2x annyi de a városhoz képest mennyivel minőségibb és több akkor összességében már szerintem a város az ami drága a holdhoz képest.

    Köszönöm a segîtséget és az infókat is. Remélem másnak is hasznára válik! :)

  • gyd

    2022-08-21 21:00:10

    A témán kívül igazából nem biztos, hogy ad annyit, hogy feltétlenül szükséges lenne a Hold mellett.

    Persze azért nem fedi egy az egyben a Hold egyik pályája sem a Város működését, szóval én egy más témával ellátott 9. pályaként tudnám jellemezni.

  • MaRo

    2022-08-21 20:43:10

    Igazából arra lennék kíváncsi még, hogy a köszöntünk álmaid városában ad e annyival másabb élményt - a komponensektől, ártól, kampánytól, mindentől eltekintve - hogy érdemes rá beruházni a holddal szemben-mellett?

    Az tiszta sor, hogy kevesebbet nyújt opció szinten, nem annyira jó a kivitelezés de az élmény az kérdés inkább. Ha mindkettő megvan ez még egyáltalán lekerülne a polcról vagy a hold tulajdonképp mindent megad a témát leszámítva amit ez is ami által megvenni kb akkor van értelme mindkettőt ha a témát szeretné valaki.

  • gyd

    2022-08-21 20:30:26

    Nekünk megvan mindkettő.

    Igazából ha a pénz nem számít, akkor én egyértelműen a Hold felé húznék. Sokkal több lehetőség van benne, tényleg nagyon más megközelítést igényel minden pálya. Filces, laminált táblák, igényes kivitelezés jellemzi. Ha számít a külön szóló és kampány mód, akkor egyértelmű a válasz.

    A Város olcsóbb alternatíva, de kérdés, hogy ad-e feleannyit, mint a Hold. A szóló módja annyi, hogy megpróbálhatsz minél több pontot gyűjteni, kampánya pedig nincs (ezek a tényezők akkor fontosak, ha ki is használnád őket). Plusz apróság, hogy abban nincs semmiféle filces megoldás, márpedig az elég jó tud lenni (mi egyéni laminálással oldottuk meg magunknak).

    A szabályokat megtanítani újaknak ugyanolyan bonyolult. Mindkettő esetén azt tapasztaltam, hogy felrobban az agyuk a többieknek, mire elmagyarázok mindent. De ha eljutnak a végéig, az első játék során összeáll a kép, a második játékot pedig élvezni is tudják.

    Nem tudom, van-e még valami, amire kíváncsi vagy, és nem tértem ki rá. :)

  • MaRo

    2022-08-21 17:41:01

    Régebben már volt kívánságlistámon a köszöntünk álmaid városában elődje. Főleg a rövid leírás és a dobozkép fogott meg akkor. Később ahogy jobban utána néztem nem láttam túl jó véleményeket ráadásul a write típusú játékok sem igazán az én asztalom így elmélyülés nélkül le is szedtem a listáról.

    Most viszont itt ez a cikk a folytatással és miután elolvastam ez alkalommal kicsit tovább mentem és belenéztem videóba is. Most úgy gondolom, hogy talán hibát követtem el anno bár tény és való, hogy a köszöntünk a holdon jobban is tetszik mint a város bár ennek fő oka azt hiszem a kampány mód. Habár meg kell hagyni, hogy a sok variáns sem egy elhanyagoló momentum.

    Az asztalképe is elég tetszetős a különböző játékmódokhoz igényes és színes szép rajztábla került kialakításra szóval engem abszolút megfogott a játék de ha már itt tartottam megnéztem jobban a városos változatot így nálam mindkettő visszakerült a radarra habár nem tudom, hogy a hold változat után mennyire tud versenyképes lenni a város. Ha esetleg valakinek megvan mindkettő és van összehasonlítási alapja megköszönném ha tudna ezzel kapcsolatban véleményt alkotni.

    És persze külön köszönet a szerzőnek is a cikkért!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Köszöntünk a Holdon