Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ark Nova – Az állatkert terraformálása

Végre megérkezett magyarul az idei év talán legjobban várt játéka, a tavalyi Golden Geek Heavy Game of the Year nyertese, az Ark Nova! Ebben az összetett és hosszú stratégiai társasjátékban 1 - 4 fő építhet és irányíthat saját állatkertet. De vajon kié lesz a legsikeresebb létesítmény, kinek sikerül megtalálni az arany középutat a profittermelés és a természetvédelem között?

Áttekintés

Az Ark Nova központi tábláján két pontozósáv fut körbe, egymásnak ellentétes irányból. A drapp sáv mutatja az állatkertünk vonzerejét: minél több vendég látogat el hozzánk, annál több lesz a bevételünk. A zöld természetvédelmi sávon önzetlen cselekedeteink juttatnak minket előre, mint az adakozás és a természetvédelmi projektek támogatása. A játék szépsége összehangolni a profittermelést és a jótékonykodást, hogy ezáltal minél előbb találkozzanak jelölőink.

A játékosok akciókártyák kijátszásával építik maguk előtt állatkertjüket az előkészületek során kapott térképen, ahova aztán állatokat költöztethetnek be. A sikeresebb létesítmény reményében szakembereket vehetnek fel, és szponzorokat szerezhetnek, majd fajfenntartó programokat támogathatnak, egyetemeket alapíthatnak, és testvérállatkertekkel építhetnek ki kapcsolatokat.

Akciók

Az aktív játékos a körében kiválaszt egyet az öt akciókártya közül, végrehajtja az adott erősségi szint - vagyis a sorban elfoglalt helye - szerint, felhasználja a megszerzett bónuszokat, majd a lapot az egyes szintre teszi, a többit pedig jobbra csúsztatja. Az akciókártyák két oldalasok, a kékkel kezdünk, de a játék során fejleszthetjük őket, hogy az erősebb, piros oldalukat alkalmazhassuk.

Építkezéssel bővíthetjük állatkertünket új kifutóval vagy egyéb építménnyel - kioszkkal, pavilonnal, állatsimogatóval, madárházzal, hüllőházzal vagy más különlegességgel. A művelet költsége mezőnként két pénz, a tereptárgyakat nem takarhatjuk le, és csak már felhúzott építmény mellé építkezhetünk. Ha bónuszra építettünk, azt azonnal megkapjuk.

Az állatok-akciókártya segítségével új állatot költöztethetünk be egy üres kifutónkba - esetleg más, számára alkalmas épületbe. Az állatlap bal felső sarkában látható, hogy legalább mekkora élettérre van szüksége, mennyibe kerül, és van-e még valami speciális feltétele a költözésének. A jobb felső sarokban szerepel, hogy melyik kontinensről származik, és melyik állattípushoz tartozik. A jobb alsó sarok mutatja, mennyivel növeli az új jövevény a létesítmény népszerűségét: ezt azonnal le is lépjük a vonzerősávon. A kép alatt olvasható a lap egyedi hatása. A doboz 128 egyedi állatot rejt.

Kártyaakcióval a húzópakliból vagy a központi táblán felfedett sorból szerezhetünk új lapokat, majd a szünetjelzőt kettővel kell léptetnünk.

Támogatók-akcióval támogatókártyát játszhatunk ki, vagy pénzhez juthatunk, és a szünetet szorgalmazhatjuk.

Egyesületi akciót végrehajtva szabad munkatársaink tudjuk átküldeni az egyesületi tábla egy kívánt helyére, aki így ismertségi pontot szerezhet, másik kontinens társállatkertjével köthet szerződést – amitől a későbbiekben az adott kontinens állatai olcsóbban beszerezhetőek lesznek -, egyetemet alapíthat, természetvédelmi projektet támogathat, esetleg adományozhat. A felsorolt lehetőségek remek bónuszokat és sok természetvédelmi pontot rejtegetnek. Egy helyre több játékos is küldhet munkást, viszont, ha olyan játékos küldene, akinek már áll ott embere, akkor neki a lent lévő munkásainál eggyel többet kell lehelyeznie.

Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk akciót végrehajtani, egy tetszőleges akciókártyát átmozgathatunk az egyes szintre a képesség felhasználása nélkül, és kapunk egy akcióerősítő-jelzőt – ügyelve rá, hogy maximum ötöt birtokolhatunk egyszerre. A későbbiekben a körünkben egy ilyen jelző eldobásával a felhasznált akciókártyát eggyel erősebb szintűként játszhatjuk ki.

Fordulópontok

A kártya- és a támogatók-akcióval, esetleg egyedi kártyahatásokkal folyamatosan mozgatjuk a szünetjelzőt. Ha a fa csésze eléri a sáv végét, kávészünet következik. Aki kiváltotta az eseményt, kap egy akcióerősítő-jelzőt. Frissítjük a központi táblán a kártyasort és az egyesületi táblán a jelölőket, visszavesszük a munkásainkat, lapokat dobunk el a kézlimitnek megfelelően, majd bevételt szerzünk az állatkertünk vonzereje és a különleges építményeink, esetleg a támogatóink és a természetvédelmi projektjeink alapján. Visszarakjuk a szünetjelzőt a kezdőpontjára, és folytatjuk a játékot.

Amikor az első játékos megszerzi a tizedik természetvédelmi pontját, mindenkinek választania kell az előkészületek során kapott két játék végi pontozókártyája közül egyet, amelyet valójában használni szeretne, a másikat el kell dobnia.

Amikor egy játékos két jelzője elhalad egymás mellett a központi táblán, a játék véget ér a fordulóval, és következik a pontozás a támogató- és a játék végi pontozókártyák alapján. Az a játékos nyer, akinek a két jelölője már elhaladt egymás mellett, és a legmesszebb került egymástól. Neki sikerült a legeredményesebben megtalálni az egyensúlyt a profittermelés és a természetvédelem között, ő lett a legkiválóbb állatkert-igazgató!

Egyszemélyes mód

Mivel az Ark Nova Legjobb egyszemélyes játék kategóriában is kapott jelölést a Golden Geek Awardson, izgatott voltam ezzel a móddal kapcsolatban is. Szerencsére csak pár apró módosítás van, nem kell sokat bogarászni a szabályokat a kipróbálásához. Néhány lap alján kék dobozban szerepelnek hatások, ilyenkor ezt kell alkalmaznunk a megszokott helyett. A szünetet felejtsük el, ehelyett hat egyre rövidebb kört játszhatunk le. A körök végén kell végrehajtani azt, amit eddig a kávészünetben csináltunk, majd elveszik az éppen legolcsóbb adományozási lehetőség. Ha a hatodik kör végén sikerült a két jelölőnknek találkoznia, nyertünk.

A játék kínál könnyű, közepes és nehéz verziót is, a különbség valójában csak annyi, hogy a játékot 20, 10 vagy 0 vonzerővel kezdjük. A doboz egy kezdő, egy közepes és nyolc haladó térképet is rejt magában, így ezekkel is izgalmas kombinálni a nehézséget. Könnyű szinten kezdő térképpel a kihívás szerintem mindenki számára teljesíthető, viszont a bonyolultabb kombinációkba sokszor beletört a bicskám. De szerintem egy játék ettől lesz izgalmas: nem könyvelheted el előre a sikert, meg kell dolgoznod érte, és miután felkeltél az asztaltól is azon töprengsz, mit kellett volna máshogy csinálnod, és már tervezed is a következő meccset a fejedben.

A Mars Terraformálása

Mindenhol azt lehet hallani, hogy az Ark Nova kiköpött A Mars Terraformálása. Valóban vannak hasonlóságok. Rengeteg egyedi kártyából építjük tablónkat, hatszöglapkákat helyezünk le bizonyos szabályokat betartva, próbálva minél több bónuszt megszerezni. A kártyák véletlen sorrendje miatt egy-egy parti teljesen máshogy alakul , emiatt az újrajátszhatóság óriási, és mindig más-más stratégiára és trükkök bevetésére van szükség. A szabályokon különböző kártyaképességek sokszor változtatnak, emiatt végig nagyon oda kell figyelni a játékosoknak. A játék előrehaladtával a lehetőségek egyre inkább megnyílnak előttünk, ahogy egyre több erőforráshoz jutunk. Mind a két játék hosszú, összetett, kifejezetten agyégetős, és nagy helyet igényel.

Viszont mind a két játéknál erőteljesen jelen van a téma, amik nagyon különbözőek. A Marsban nagyobb az interakció: ugyanazt a bolygót terraformáljuk mindannyian, az Ark Novában mindenki a saját állatkertjét építi. Bár elhappolhatunk egymás elől kártyákat, bónuszokat és projekteket, és bizonyos lapokkal direktben egymásnak is árthatunk, esetleg a végső pontozásnál számít a szomszédom állatgyűjteménye, de többségében inkább azt érzem, hogy magamban építkezem - amivel persze nincs semmi gond. A Marsban izgalmas, hogy minden játékos ugyanazokat a globális tényezőket igyekszik feltornázni - a saját termelésein túl -, az Ark Novában pedig a két ellentétes irányból történő pontszerzés és az akciókártya-erősségek adják a pluszt.

Jogos a hájp?

Az Ark Nova szuperül hozza a témát, valóban állatkert-igazgatóknak éreztük magunkat, akik komoly odafigyeléssel, de kellő izgalommal próbáltak egyensúlyozni a látogatók lenyűgözése és a természet védelme között. Állatrajongóként sokszor meg kellett emberelnem magam, hogy ne a szívemmel, hanem az eszemmel döntsem el, melyik állatok költözzenek be a kifutóimba, és melyik projekteket támogassam.

A játék hosszú, a résztvevők számától és gondolkodási idejüktől függően akár négy óra is lehet egy parti. Bár általában nem szeretem, ha egy társas másfél óránál tovább tart, az Ark Nova számomra végig izgalmas maradt a mechanizmusok szuper vegyítése, a két ellentétes irányból való pontgyűjtés, az akciókártyák változó erőssége és a lenyűgöző, végig érezhető téma miatt.

Az Ark Nova stratégiai játék, és több kör is tökéletesen előretervezhető, de a szerencsefaktor a kártyahúzás miatt jelentős. Emiatt többször szükség lehet újratervezésre, előfordulhat, hogy stratégiát kell váltani játék közben, mert nem jönnek a kívánt lapok. Mivel minden kártya egyedi, laphúzásnál időt kell szánni a kártya értelmezésére, átgondolására, stratégiába illesztésére, emiatt sosem fog pörögni a parti.

Bár a játék alapvetően konfrontatív, ahol akár meg is mérgezhetjük egymás állatait, vagy elvehetünk egymástól erőforrásokat, a „gonosz” lapok alján látható egy kék boksz, ami az egyjátékos módban használandó. A szabály javaslata alapján többszemélyes módban is használhatjuk ezeket a képességeket, ha békés partira vágyunk.

A társas újrajátszhatósága már a 212 egyedi állatkertkártya véletlen sorrendje miatt is óriási, de a játék végi pontozó- és a kezdő természetvédelmi kártyákból, valamint a bónuszlapkákból is többet rejt a doboz, mint amennyire egy körben szükségünk lesz. Ezen kívül a térképekből is válogathatunk: találunk egy könnyű verziót, egy közepest és nyolc különböző haladót, így még a játék nehézsége is befolyásolható.

Az alkatrésztárolók szuperek, könnyítik az előkészítést és az elpakolást, és rendezettebb asztalképet tárnak elénk. A komponensek minőségére sem lehet panaszunk, de örültem volna, ha az unalmas fakockák helyett izgalmasabb alkatrészeket kapunk, ennél semmilyenebb pénzjelölőt pedig keresve sem találnánk. Bár a legtöbb kártyán szép képek szerepelnek, néhány fájdalmasan előnytelen egy-egy állatról, és láthatunk egyéb szempontból amatőr fényképeket is - indokolatlan szögből készült, nem ereszkedünk le az állat szemmagasságába, túl zsúfolt háttér, megkérdőjelezhető vágáspontok, ...

Az említett esztétikai hibák ellenére bátran ajánlom az Ark Novát azoknak a haladó játékosoknak, akik nem ijednek meg a több órás, aktív gonodolkodással töltött játékidőtől, és szeretik kipróbálni a különböző mechanizmusok egyedi elegyét. Állat- és stratégiai játék rajongóknak kötelező darab!🐘

A(z) Ark Nova társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • gevanda

    2022-07-28 08:36:40

    Ha valakinek nem tiszta egy-egy kártyaképesség/szabály, vagy csak szeretne más Ark Nova rajongókkal beszélgetni/tapasztalatot cserélni, ajánlom ezt a fb csoportot: Ark Nova magyar rajongói csoport 🐘😋

  • sitatom

    2022-07-26 12:57:07

    Köszi az infókat!

    Engem picit sem zavar ha koppintás, csak jól működjön a játék.

    Ma már elképsztően nehéz új dolgot kitalálni.

  • adrian1468

    2022-07-25 08:48:00

    Szia!

    Legalább két óra volt a játékidő és ketten játszottuk le a partyt. És igen, nagyon Mars koppintás. Pl.: A kártyaképességek és így a tablóépítés nagyon hasonló.

  • sitatom

    2022-07-25 08:10:05

    Szia Adrian!

    Nekem is szerepel a kívánság listámon az ARK NOVA.

    Jól gondolom, hogy túlhosszúnak ítélted meg a játékot nem pedig rövid és azzal volt a problémád? Nagyjából mennyi volt ez a hosszú játékidő?

    Játék közben tényleg érezni a Mars Terraformálás feelinget, hasonlóságot?

    Szerintem jó ha nem csak pozitívumokat osztanak meg az emberek egy-egy társasról. Nagy segítség tud lenni a többieknek a negatív észrevétel is.

    Nekem is szerepel a kívánság listámon az ARK NOVA.😎

    Jól gondolom, hogy túlhosszúnak ítélted meg a játékot nem pedig rövid és azzal volt a problémád? Nagyjából mennyi volt ez a hosszú játékidő?

    Nekem nagyon tetszik a játék ötlete és eddig minden amit olvastam róla teljesen pozitív volt. Videot még nem láttam az ARK NOVAról. A játék mechanika izgalmasnak érdekesnek tűnt a doboz is teljesen okés.

    Játék közben tényleg érezni a Mars Terraformálás feelinget, hasonlóságot?

    Szerintem jó ha nem csak pozitívumokat osztanak meg az emberek egy-egy társasról. Nagy segítség tud lenni a többieknek a negatív észrevétel is.

  • adrian1468

    2022-07-24 15:37:41

    Nagyon vártam a játékot, mivel nagy volt a hype körülötte, ezért minnél hamarabb ki szerettem volna próbálni. Sajnos csalódnom kellett. A játék hosszával nem békültem ki és a Dungeon Pets a BGG-n hasonló komplexitású pontszámot kapott, de ez számomra mégis jóval bonyolultabb volt. A téma tetszett volna, viszont az alkatrészek és a képek tényleg nem nagy számok.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ark Nova