Ark Nova
Ark Nova
Ark Nova
Ark Nova
Videó beküldése

Ark Nova társasjáték

társasjáték, 2022
Értékelem!

Az Ark Nova egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 1.5 - 2.5 óra is lehet. A játék 2021-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Heavy Game of the Year kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb egyszemélyes játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt...

Az Ark Nova egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 1.5 - 2.5 óra is lehet. A játék 2021-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Heavy Game of the Year kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb egyszemélyes játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a hatszög-rács és a pakli tervezés mechanizmusokra.

A Kockamanó leírása:

Szeretitek a vadon élő állatokat? Szeretnétek megmenteni minél több veszélyeztetett fajt? Akkor erre egy állatkert pontosan, hogy alkalmas lenne. De vajon milyen nehéz egy állatkert felépítése, működtetése, irányítása? Gyere és próbáld ki!

Az Ark Nova-ban lehetőség nyílik minden játékos számára, hogy saját állatkertet üzemeltessen, fantasztikus és fenséges állatokkal. Építs fel minél menőbb kifutókat és nyújts otthont minél több állatnak. De az állatkertek közötti versenyt nem az nyeri, aki a legsikeresebb és leglátogatottabb lesz. Az igazgatók fontos feladata lesz az is, hogy a veszélyeztetett fajok projektjeit támogassák szerte a világban, hogy természetbeni megerősödésüket segítsék – és ezzel egy, a bevételetekkel ellentétes irányú sávon gyűjthettek pontokat.

Az Ark Nova-ban 255 kártya szerepel az állatokkal, szakemberekkel és természetvédelmi projektekkel, amelyek mindegyike különleges képességgel rendelkezik. Használja őket állatkertje vonzerejének és tudományos hírnevének növelésére, valamint természetvédelmi pontok gyűjtésére. Ha szereted a startégiát, a színes kártyalapokat és az állatokat ez a játék neked szól!

Forrás: Kockamanó
Az üzletekben most 14% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 18 480 Ft-tól
 • 42 ajánlat

Kategória: Közgazdaság, Környezet, Állat
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Hatszög-rács, Pakli tervezés, Kártya húzás, Solitaire, Játék végi bónuszok, Változó setup, ECO-05 Income, Increase Value of Unchosen Resources, Tags

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Ark Nova társasjáték vásárlása, árak és üzletek

Partnerek ajánlatai

A felhasználók ajánlatai

Ark Novaglacialis36, Budapest, Nyugati pu, Deák Ferenc tér vagy Batthyany tér (máshol is jó)

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Budapest, Nyugati pu, Deák Ferenc tér vagy Batthyany tér (máshol is jó)!

Párszor játszott. Nagyon szeretem, de barátomnak is megvan így ezt eladom.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Ark Nova társasjáték videók (17)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Heavy Game of the Year

nyertes, Golden Geek Awards, 2021

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Kommentek

Kommentek

 • kiruacsiga

  2024-01-22 23:40:27

  Szia!

  Köszönöm a választ! A szabály már számomra egyszerű és logikus, az Ark Novanál, kiegészítővel együtt. Nekem a kedvenc játékom. Idén még kettő játékot szeretnék megszerezni, A Földet és az Amazont. Az Amazon kb nyár elején várható.

  A nehezen tanulók közé sorolnám akkor magamat a buta helyett. Ám a fiatalokhoz képest , minden szinten nagy a lemaradásom. Amit már számomra lehetetlen behozni. Sokan utána tudnak nézni az angol szabályoknak. Én még oroszul tanultam , valamikor régen.... . 54 évesen már ott tartok, hogy tanulnom már nem érdemes semmit, komolyan. Hosszabb és anyagi ígényes tanulásra gondolok.

  Nehezen tanulásra egy példa: a " rendes "Mahjongot majd 6 hónapig tanultam, mire online tudtam játszani. Itt a Riichi mahjongra / japán mahjong/ és az MCR-re gondolok. A fiam egy pár hét alatt megtanulta. ... .

  Jelenleg ez a játék ami igazán szórakoztató számomra. Egy egy játék után , úgy állok fel az asztaltól, hogy a körülményekhez képest kihoztam magamból a maximumot. Eredménytől függetlenül. Még a Hadrianus fala nyújtja ugyanezt az érzést.

 • bernadettmezei29

  2024-01-22 11:22:24

  Szia!

  Ne legyél ilyen lekicsinylő önmagaddal szemben. Attól, hogy nem fogod fel 2 perc alatt ennek a játéknak a szabályát, nem vagy buta. Én is még próbálom fejtegetni, BGA-n folyton kikapok, még szóló módban is. A Great Western Trail játékot vásárlás után hónapokig nem értettem, se szabálykönyv olvasása, se videók nézése alapján. Eltettem, játszottam mással, majd fél évvel később elsőre megvolt mi is ez. Azóta kedvenc, már kiegészítővel játszom. Most így vagyok az Ark Nova játékkal is. Előbb-utóbb megértem ezt is. Ettől még nem tartom magam butának. Te se tedd. Már az is hatalmas dolog, hogy ilyesminek nekiálltunk és ennek ellenére sem adtuk fel, hogy elsőre nem ment. ;)

 • MynsFall

  2024-01-20 14:34:03

  Erre nem érkezett válasz, esetleg valakinek van tapasztalata mindkét kiadással?

 • Bnadett

  2023-12-31 23:38:41

  Nagyon köszönöm a választ. Első játék vagy 6 órát tartott. Csak pislogtunk, ahogy a szabály könyvet bújtuk. Mostanra a kedvenc lett. Alig várom, hogy újra játszuk. Még szerencse, hogy nagy az asztalunk, kisebb asztalon nem is tudom, hogy férne el...

 • Eszter195

  2023-12-31 23:09:20

  A szabálykönyv azt írja erről, hogy "hajtsd végre az azonnali hatásokat..." A speciális épületek szerintem mind így vannak feltüntetve, szóval ha nem tudod lerakni a lapkát, akkor nem játszhatod ki a támogatót. (Board game arénán is szoktam ezt (is) játszani, ott sem engedte)

  Egyébként örülök, hogy tetszik, én most úgy érzem, hogy minél többet játszom vele annál jobban kiismerem és egyre jobban tetszik 😊

 • Bnadett

  2023-12-31 22:33:04

  Nagyon tetszik az Ark Nova, bar a játékidő miatt ritkán fog sajnos az asztalra kerülni. Tudnátok arra válaszolni esetleg, hogy a Támogatás kártyákkal kapható egyedi épületet, ha nem akarom, vagy nem tudom letenni az állatkertembe, azért kijátszhatom a többi bónusz miatt? Van olyan, hogy az épületet nem kérem? Vagy akkor ki sem játszhatom? Köszönöm.

 • hubigyuri

  2023-12-07 05:43:05

  Játékallatrész (kártyák, játékostábla) minőségben nincs különbség az első kiadáshoz képest? Az első kiadásban a kártyák meg a térkép kicsit vékonyak szerintem, legalábbis más játékokhoz kepest.

 • Pcs

  2023-11-28 11:27:47

  Mi cseréltünk játéktáblát a Víz alatti városoknál, minden gond nélkül ment, írtam egy emailt és postán küldték. Igaz ott minőségi probléma volt. Tavaly pont az Ark Nova-hoz adtak ki javított kártyákat, akkor üzletben vettem át, az sem okozott semmi gondot. Most maximum egy játékostáblát és egy szabályfüzetet kellene cserélni, de szerintem egy segédlettel (esetleg matricákkal) is meg tudják oldani.

  Egyébként a játékon és a végeredményen egyáltalán nem változtat, egy kicsit tényleg megkönnyíti a pontok számítását, illetve ebben a verzióban nem lehet negatív pontszámod.

 • peti1212

  2023-11-28 11:25:13

  Igen, vagy akár matricázással, ha diszkrétebb megoldást választod.

 • peti1212

  2023-11-28 11:23:56

  Szerintem cserére nem lesz lehetőség és pluszban nem is érné meg. A változást matricázással meg lehet oldani, nagyban nem érinti nagyban a játékot.

 • MynsFall

  2023-11-28 10:31:12

  Vajon lesz lehetőség a Gémklubbal felvéve a kapcsolatot ezeknek a cseréjére, akár ráfizetéssel?
  Valakinek hasonlóval kapcsolatban van tapasztalat?
  Általában pozitív a tapasztalatom a kiadókkal, eddig mindenben nagyon segítőkészek voltak, de ez picit azoknál nagyobb volumenű csere lenne.

 • kiruacsiga

  2023-11-28 06:54:26

  Ha csak a pontozás változik, akkor elég ha magamnak tollal odaírom a fehér számokat. Ha jól látom -12vel kezdődik és +99el ér véget.

 • peti1212

  2023-11-27 09:52:06

  Hamarosan az üzletekbe kerül az Ark Nova 2. kiadása. A játékosok visszajelzése alapján, a fejlesztők egyszerűsítették a játék végi pontozás rendszerét. A szabályokban és a kártyákon nincs változás. A régi kiadás is gond nélkül használható majd, ehhez készül egy új játékossegédlet is. Az új szabálykönyv már letölthető a Gémklub oldalán.

 • bigacs

  2023-08-10 09:01:40

  Az éppen legfrissebb jem magazin legvégén található az Ark Novahoz egy rajongók által készített kinyomtatható "WAZA csereprogram" (a tartalomjegyzékben nem jelenik meg!). A kigészítő a játék két leggyakrabban emlegetett hibáját igyekszik kiküszöbölni: a játékosok közötti interakció hiányát, illetve a kártyák lassú kipörgetését. A kiegészítő tartalamaz egy cseretáblát, kártyaikonjelölőket és új kártyákat. Személy szerint szívesen látnám kereskedelmi forgalomban, mivel a játékkal azonos minőségű nyomtatás szerintem esélytelen. Minden esetre kíváncsi vagyok, hogy mennyire javítja a játékélményt.

 • esze.gergo

  2023-07-28 23:46:00

  A kettő az ott darabszámot jelöl, ha ki tudsz fizetni és az ikonjaid is megvannak, akkor kettő állatot be tudsz költöztetni.

 • Pcs

  2023-07-28 20:20:26

  Szia! Nem tudom, pontosan mit értesz az alatt, hogy "a két állat összesen 5 lehet, vagy akár kétszer 4 vagy 5 is", de szerintem teljesen mindegy, milyen állatot játszol ki, telepítesz karámba, a lényeg, hogy a feltételeknek meg tudj felelni: legyen üres, megfelelő méretű karámod, pénzed, illetve a kártyán lévő feltételeket is teljesítsd. Szóval 5 szinten ez lehet két nagy értékű, nagy karámot elfoglaló állat is. (Gondolom, ezt takarja az 5-s állat)

 • tomi.fehervari

  2023-07-28 20:19:12

  Szia! Nem rég játszottunk vele megint és lapozfattuk a szabályt is, erre vonatkozólag nem találtunk megkötést.

 • kiruacsiga

  2023-07-28 19:14:15

  Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy: az állatok akciónál, ha 5-ös erőségben játszom ki a kártyát , akkor kettő állatot vehetek, költöztethetek be a neki, nekik megfelelő helyre. A kérdésem a következő: a két állat összesen 5 lehet, vagy akár kétszer 4 vagy 5 is. Tehát nem olyan mint az építkezézés akciókártya, II. szinten, hogy 5-ös az takarja , pl : 3+2. Az állatoknál nincs ilyen megkötés?

  Köszönöm: János

 • Gawain

  2023-06-28 12:17:35

  Korábban egész jó tippjeim voltak, hogy ki adhatott neked pirosat, de most még én is értetlenül állok.

 • zsille.viki

  2023-06-28 12:01:23

  Nekem is pozitívum volt az akció választás elsőre, ez volt talán ami legjobban tetszett az egész játékban. Azóta BGA-n én is játszottam még 7-8x, de mostganra pont ez a része idegesít legjobban a játéknak. Szinte minden játékban az történt, hogy a játék végén még 2-3 természetvédelmi project-re tudtam volna jelölőt rakni, amiért az egész játékban dolgoztam, de nem tudom odarakni, mert egyszerúen nem lehet annyiszor az egyesületre menni. És értem, hogy miért van így, nem is lehet bármikor bármelyik akciót csinálni, úgy értelmét vesztené a játék. Ettől függetlenül bosszantó, hogy kikerülnek a kártyák a játék elején, úgymond azonnal adnak egy célt, hogy mit gyűjts, és sikerül is, de a jelölőt már nem tudod rárakni a végén. Akár azért mert már a dolgozók nem jönnek a végén vissza, mert senki nem azzal van elfoglalva, hogy szüneteljen.

  Plussz említésre méltó, hogy BGA máshogy számolja a végső pontot, és volt amikor úgy vesztettem el játékot, hogy 10 ponttal több volt nekem természetvédelmi pontokból. Eredetileg én úgy gondoltam, hogy azt a legfontosabb gyűjteni, de úgy látszik az új rendszernél nem annyira. BGA-n akikkel játszok, szinte nem is foglalkoznak ezekkel a projectekkel és inkább csak arra mennek, hogy a 8-9 pontot érő állatokat játszák ki. (Ami tegyük hozzá, szerencsén múlik, hogy előkerülnek-e, és kihez kerülnek..)

 • kvarclovag

  2023-06-27 14:22:29

  Akit érdekel a játék (aki, mint sejthetitek, nem én vagyok), annak talán érdemes ezt megnézni, hátha kiderül belőle valami:

  https://youtu.be/cUqA8JvLI0U

  130 játékon van túl a srác és 87. a ranglistán, 400 körüli ELO-ponttal. Messze nem a legerősebb, de azért erős játékosnak tűnik ebben a játékban is.

 • esze.gergo

  2023-06-27 11:42:11

  Én gondoltam, hogy nem fog tetszeni (ódzkodom a millió kártyát alkalmazó játékoktól alapvetően), de az első pár játékban nagyon lelkes voltam (BGA-n játszottam mindig). Aztán 4-5 játék után igazából elfogyott a lelkesedés. Mindennel amit írtál egyetértek kivéve egyet, a játékidő, mert levelező üzemmódban ezt nem tudom megítélni. Számomra is teljesen meglepő, hogy ez felugrott a negyedik helyre ennyi idő alatt. Amúgy a tetszik benne az akció választás és a kártyák tologatása (én nem játszottam az előd játékkal, ami ugyanezt használja), de pár játék után ezt is inkább olyannak érzem, ami megköti a kezed, hiszen úgyis a felső 2 (esetleg 3ból) fogsz valamit játszani. Illetve küzdesz, hogy a giga akciódat valahogy feltornázd a megfelelő helyre, aminek érdekében majdnem üres akciókat hajtasz végre. Ami szintén tetszett, hogy a breakkel lehet egy kicsit interaktálni másokkal, nekem sokszor jött kellemetlenül, hogy előbb kellett lapot dobnom, mint hogy kijátszhattam volna őket.

  De ezeket sajnos elnyomja a sok negatívum. A design-t én se szeretem, legalább konzistensen fotók vannak (rád nézek Terraforming Mars...), sokat elvesz az ikon, rosszul szerkesztett, egyetértek kvarccal. A különböző térképek szerintem nem variálják igazán a játékot. Illetve, amit én nagyon hiányolok az az eszkaláció hiánya. Nem érzem, hogy egyre erősebb lennék, egyre nagyobb akciókat tudok kijátszani. Valósznílűleg ezért érződik hosszúnak élőben, hogy 0. perctől a 120-180-ig ugyanazt csinálod. Közben egyékbént meg pörgeted a kártyákat, mint az őrült, hogy valami épkézláb kombót összehozz és a játék végére se igazán látod a pakli végét. BGA-n még pár játékot beleengedek, adok neki ennyi esélyt, de az alapján, amit hallottam az élő találkozást kihagyom. Nem rossz játék ez, de nálam nem is jobb egy erős közepesnél.

 • Pcs

  2023-06-08 20:56:56

  Jogos felvetés, igazad van, sok játékban egy-két óra alatt akár egész birodalmakat is felépíthetünk. Az Ark Nova-nál arra gondoltam, hogy szerintem nem feleslegesen hosszú a játékidő, végig tartalmasan kitöltjük azt.

 • Gawain

  2023-06-08 20:19:32

  A sokáig tart felépíteni az állatkertet dologról az jutott eszembe, hogy a PaxRen-ben Európa alternatív történelmét írhatják a játékosok 1460-1530 között. A játékidő 2 főnél kb 30-45 perc, 4 főnél sem lesz hosszabb másfél-2 óránál. Mindezt egy mocsok komplex játékban, ahol minden a tematikának van alárendelve.

 • Pcs

  2023-06-08 19:17:12

  A kinézet elég szubjektív dolog, szerintem nincsen semmi gond a képekkel. Abban igazad van, hogy a karámok lehelyezése és forgatása elég rossz megoldás, szétcsúsznak, illetve az anyagminőség is lehetne jobb.

  A sikerét valószínűleg annak köszönheti, amit Kvarclovag is említett: több, népszerű játék sikeres mechanikáját gyúrták össze egy játékban és találtak egy jó témát hozzá. Ráadásul a mechanikák tényleg jól működnek együtt, és a tematikához is passzolnak. Látszik, hogy rendesen letesztelték a játékot, és valószínűleg ezt is meg kell fizetni.

  Az Everdell és a Fesztáv szerintem nem egy kategória ezzel a játékkal. Az igaz, hogy megjelenésre szebbek, igényesebbek, de a játékélmény teljesen más. Az Ark Nova szerintem a közepesnél valamivel komplexebb, míg az előbbiek inkább a családi eurók felső katagóriái, sokkal kisebb komplexitással, kevesebb mechanikával. Persze mondjuk az Everdellből is lehet egy viszonylag komplex játékot csinálni, ha minden kiegészítővel kibővíted, de akkor az már rögtön egy másik árkategória (ha jól emlékszem bőven 100k fölött árulták nemrég a Complete Collection-t...) és ráadásul még annyira sem fér el az asztalon, mint az Ark Nova. A Fesztávnál nem tudom mennyire dobnak rajta a kiegészítők játékélményben, méretben és árban, de gyanítom, hogy hasonló a helyzet. Ráadáaul az általad hiányolt interakció szerintem ezekben a játékokban is minimális.

  Szerintem a játékhosszal sincsen probléma, egy ennyire összetett eurónál ez teljesen normális, ráadásul a tematikához is jól illeszkedik, hiszen egy állatkertet sem egyik napról a másikra építenek föl. Ha több pontot lehetne kapni egy-egy állatért, akkor az állatkerted töredékét sem tudnád beépíteni, pedig az is cél (több célkártya is ad érte pontot). Szerencsefaktor tényleg van a játékban, és megértem, ha valakit ez zavar, de nekem például pont az tetszik a játékban, hogy állandóan figyelnem kell és folymatosan újra kell terveznem. Ezt egyébként az első kiegészítővel orvosolták.

 • zsille.viki

  2023-06-07 14:24:36

  Nekem sem lenne elvből gondom a fotókkal, ha tényleg szépek lennének. De nem azok, rengeteg állatról nem igaz, hogy nem találtak volna jobb fotót ha 10 perccel tovább keresnek. De engem is a többi fotó jobban kizökkent, amin pl random emberek vannak. Az akciókártyákon a képek minősége pedig nagyon csúnya, azokra nem is értem milyen szűrőt tettek...

  Én megérteném a sikerét, ha fele ennyibe kerülne. Akkor azt mondom oké, megspórolták az illusztrátort. Sok embert amúgy sem érdekel a kinézet, és akkor tessék, itt egy közepesen komplex euró teljesen jó áron. De milyen alapon kérnek el ezért a játékért annyit, mint pl Everdell? Ott az illusztrátor valószínűleg hetekig, ha nem hónapokig dolgozott a kártyák megrajzolásával. Ez is benne van az árában. Fesztávban is van 170 kártya, mind meg van rajzolva. Ugyan az az árkategória.

  Vagy akkor legalább a komponens minőség lenne fantasztikus. Legalább egy saját játékos TÁBLA lenne benne ennyi pénzért... vagy szebb színű, érdekesebb jelölők. Jó megfogalmazás a nemtörődömség, mert tényleg ez történhetett. Legegyszerűbb(olcsóbb) megoldás mindenből, csak akkor nem értem miért annyiba kerül, amennyibe. És még azt sem mondhatjuk, hogy valami nagy névért kell fizetni, hisz ha jól tudom első játéka a tervezőnek.

 • kvarclovag

  2023-06-07 08:54:56

  A kártyákkal nem az a baj, hogy fotók vannak rajta. Attól nem lennének csúnyák. Az állatos fotók rendben vannak, ahogy néztem, csakhogy:

  • a szöveg méretétől függően néha kisebb a fotó, mint a többi kártyán, pedig rendesebb szerkesztéssel elfért volna a szöveg kisebb helyen is, ez egyszerűen nemtörödöm szerkesztés
  • az ikonokat a képre pakolták, és sok van belőlük, néha alig látszik tőlük a kép
  • vannak nem állatot ábrázoló képek, iratmappa, golyóstoll, ezek tényleg csúnyák, és törik a hangulatot

  A kirakott állatkert maga kicsi, kisebb mint a központi tábla, és a belepakolt hatszöges elemek a forgatás miatt összevissza állnak, csúnyán néznek ki.

  Mindettől lehet zseniális a játékmenet, azt nem tudom megítélni. Rengeteg lehetőség van, mintha az alkotók féltek volna, hogy valami kimarad. Ez lehet, hogy jó. Mindenesetre engem meglepett a sikere.

 • kicsianiko

  2023-06-07 06:48:29

  Nekem pont azért tetszik az Ark Nova, mert ilyen hosszú, és a játék végén mindig úgy érzem, bár még lassabban ért volna össze a két jelölő! 🙂

  A kártyákkal nincs gondom, nekem tetszenek a fotók, elvégre mesét nézni sincs mindig kedvem, leköt egy természetfilm is.

  Az egyesületes táblával kapcsolatos felvetéseddel viszont egyetértek. Naivan arra tudok csak gondolni, hogy az átlagos asztalméretekhez ez a verzió illett a legjobban. Megjegyzem, itthon ezt a játékot még csak a szőnyegen játszottuk. 😀

 • kvarclovag

  2023-06-06 23:09:21

  Teljesen jogosak a felvetéseid. És nem pirosozni, hanem megválaszolni kéne őket 😃

  Más fórumokon is felvetődtek ezek a kérdések. Tényleg nagyon érdekes, hogy mitől lesz felkapott és népszerű egy játék. Kívülállóként én úgy látom, hogy az Ark Novába mindent belepakoltak ami manapság divatos. De tényleg nem szép, a témája sem eredeti, és mégis megelőz a BGG-n hasonló, de nála szebb (Fesztáv) és eredetibb (TM) játékokat. Ugyanakkor a BGG-n azt is érdemes nézni egy játéknál, hogy hányan értékelik, nemcsak azt, hogy milyen jóra. És az Ark Nova 30 ezer értékelése igencsak messze van a Mars terraformálás 90 ezres és a Fesztáv 80 ezres értékelésétől. Ebből úgy gondolom, hogy azok azért sokkal népszerűbb játékok, a pár tizedes eltérés pedig nem jelez komoly különbséget az értékelésben.

 • zsille.viki

  2023-06-06 22:02:05

  Különösebben nem érdekelt az Ark Nova, de kiváncsiságból csak kipróbáltuk. Azt hittem, majd jól rácáfol az előítéletemre, de nem így lett. Sőt, ha lehet, még inkább le vagyok döbbenve, hogy ez a játék 2 év alatt a BGG lista 4. helyére mászott.

  Szerintem valami elképesztően igénytelen a játék, semmi energiát nem fektettek abba, hogy ki is nézzen valahogy. Az, hogy a kártyákon fotók vannak... az egy dolog. De még a fotók minősége is rengeteg kártyán borzasztó. A saját játékos tábláról.... akarom mondani papírról talán inkább ne is beszéljünk. A hosszúkás tábla egyáltalán nem praktikus, gond nélkül lehetett volna ez egy normálisabb formájú tábla, amin az Egyesület helyszín is rajta lehetne, nem kellene még annak is külön elférnie valahol. A saját állatkertben a lapkákat nagyon nehezen lehet úgy forgatni, hogy közben ne lökj minden mást szana szét. A doboz is teljesen feleslegesen ilyen nagy.

  De legalább ha maga a játék élményt adna, ha már a külső nem... De nem ad. Felfoghatatlan, hogy miért nyúlik ennyire hosszúra egy játék, még 2 főnél is, 4 főnél bele se merek gondolni. Nekem ez azt az érzést kelti, hogy nem dolgozták ki rendesen a játékot, így sikerült, aztán jól van így. Meg sem próbálták optimalizálni? Hogy több pontot adjanak a kártyák, ezáltal hamarabb összeérjenek a jelölők? Rövidebb legyen a pontozósáv?

  Engine building izgalmas lehetne, ha nem egy 200 kártyás pakliról beszélnénk. Előre tervezni szinte lehetetlen, teljesen a szerencsére van bízva a játékos. A játék hosszúsága miatt sok kártya kerül kijátszásra, és a bónuszok, a kombók alig számontarthatóak egy idő után. Interakció a játékosok között konkrétan semmi, az interaktív kártyák nagyon erőltetettek, mint amit utolsó pillanatban adtak hozzá, hogy azért csak legyen valami.

  Szerintem reálisan, ez a játék fele annyit (se) ér, mint amennyiért árulják. Felháborító, hogy egy árkategóriában van olyan gyönyörű, igényes, minőségi játékokkal mint pl Bitoku, Merchants of the Dark Road, Everdell, Fesztáv, Tölgy, stb.

 • kicsianiko

  2023-06-02 12:00:02

  Elröpült az az öt óra.

  Videókat én is szeretek nézni, néhány játék után újra meghallgattam szabályismertetéseket: kiderült, hogy a szabályokat jól értelmeztük, és persze már volt mihez közni őket, így értettük is, miről van szó.

 • zsille.viki

  2023-06-02 11:26:11

  5 óra? Wáóó! Én is klubban fogom kipróbálni először, de már több órát fektettem bele, hogy előtte megtanulom videókból, szabálykönyvből a játékot, hogy ne helyben kelljen... azt hiszem ez okos döntés volt :D

 • kicsianiko

  2023-06-02 10:29:57

  Az Ark Novával egy társasjátékos klubban ismerkedtünk meg párommal. Rövidebb, egyszerűbb játékok (pl. Nova luna, Splendor, Vörös katedrális) után ültünk neki. Első játék a szabályismertetéssel együtt kb. 5 órán át tartott, sokat kérdeztünk tapasztalt és segítőkész játékostársunktól. A játék pörög, egyfolytában gondolkodni kell a következő lépésen, emiatt a játékostársak lépéseire nem is nagyon jut figyelem, ennek ellenére nem szívta le az agyamat a sok gondolkodás. Az Ark Nova alkalmas játék arra, hogy flow élményben részesítsen. A játékot sokáig emlegettük mindketten, így meg is leptük vele magunkat. Az első otthoni játék szintén ötórás volt, néhány játék elteltével ezt leszűkítettük 2,5 óra alá. Legelső, háromfős játék után csak ketten játszottuk.

  Többféle stratégia célravezető, egy-egy hibás döntés viszont befolyásolhatja a játék végkimenetelét. Még így sem zavaró, hiszen annak ellenére, hogy a játék során igyekszel a legjobb döntéseket meghozni, ha nem te nyersz, a játékélmény akkor is kárpótol.

  Az asztalkép gyönyörű, megnyugtató. A játék gyakran úgy ér véget, hogy addigra lendülsz bele, és döntened kell, melyik akciót hajtod végre, melyiket engeded el.

  A rendezők nagyon praktikusak, igyekszünk óvatosan kezelni a műanyag fedeleket, a húzópaklinak viszont rendszeresítettünk egy kis dobozkát, ezt hiányolom az eredeti játékból. A kis dobozka sajnos nem fér bele a játék dobozába.

  Néhány szabálynak idő kellett, mire letisztult. A komponensek közül a kártyákat szeretem a legjobban, rengeteg a variáció, sajnos néha fájdalmas döntést igényel, melyik kártya nem kerül az állatkertbe.

  Örülök, hogy az Ark Nova a polcunkat gazdagítja.

 • Pcs

  2023-05-05 08:09:19

  Köszönöm! Ez elkerülte a figyelmemet. Viszont azóta felkerült egy újabb, hosszabb, részletesebb videó is:

  https://youtu.be/a9iQd9Sf5NY

 • Kisde

  2023-05-04 19:18:39

  Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem 3 új akciókártya lesz, hanem kb. 20 és ezekből draftolnak a játékosok fejenként 3-at amiből kettőt megtarthatnak amivel lecserélik két alap akciójukat.

 • Pcs

  2023-05-04 19:05:03

  Köszönöm a videót! Én azt hittem, ez a kiegészítő vizi állatokból és néhány új (vizi)épületből fog állni, de a videót látva alaposan túlteljesítették az elvárásaimat. Ahogy elnéztem, egy-két "hibát" is sikerült javítani.

  Azok kedvéért, akik nem akarják végignézni a videót:

  - lesznek új szárazföldi állatok, új képességekkel, ezek közül a kutatás a legizgalmasabb: addig húzhatsz a pakliból, amíg a kutatásikonak megfelelő típusú állatot nem húzod

  - természetesen lesznek vizi élőlények, szintén új képességekkel: a hullám ikonnal lehet frissíteni a kínálatot, más képességükkel lehet "kereskedni": pl. x-et pénzre váltani

  - lesz három új akciókártya, természetesen erősebb akciókkal, amikből egy játékban csak kettőt lehet használni (a simát lecserélni)

  Úgy látom, ezek így még komplexebbé, változatosabbá teszik ezt a játékot, úgyhogy mindenképpen kötelező darab lesz nálunk.

  Ha valamit félreértettem, nyugodtan javítsatok ki!

 • Kisde

  2023-05-04 01:01:55

  Na kiderült, hogy nem is Aquarius, hanem Marine Worlds lesz a címe. Angolul tudóknak itt van egy jó kis videó az új dolgokról, meg pár új kártyát is bemutatnak: Ark Nova: Marine Worlds expansion

 • Mazsi80

  2023-05-03 12:33:59

  Az a lényeg, hogy élvezni tudd a játékot, még ha veszítesz is. Ha majd eljutok odáig időben, kíváncsi leszek, én hányadik próbálkozásra nyerek majd...

 • kiruacsiga

  2023-05-03 11:29:05

  Köszönöm. Csak olvastam egy pár helyen, hogy 20ról indulva nem olyan nehéz. Nekem az. Még az "A" térképpel is. 20ról általában minden 8. játékom járt sikerrel. Térképtől függetlenül. Egyszer volt mikor két egymást követő játék sikeres lett. Nagyon meglepődtem. Már kezdtem elégedett lenni magammal. Majd kb 9 sikertelen következett. Szerintem ez olyan mint amikor Piedóne pókerezni tanítja Terence Hillt. A végen odateszi, hogy ott a mázli faktor. Itt is az a fránya mázli faktor.. . Tegnap délben, madarakat kellett volna gyűjtenem. Kb a játékom felénél jött az első madár. Követelménye: legyen az állatkertemben egy madárikon. Ezért is imádom ezt a játékot. Ilyen események feledtetik az ember minden baját.

 • Mazsi80

  2023-05-03 10:06:15

  Elnézést, csak bántja a szemem. Kérlek ne nevezd magad butának, az Ark Nova azért nem egy könnyű játék. Én is nemrég kezdtem el kibogozni, csak jelenleg sok minden egyéb van, így félbemaradt.

 • kiruacsiga

  2023-05-03 09:58:17

  Köszönöm a választ és a játék ajánlásokat. Azóta már játszottunk a párommal egy Marsot. Tetszik neki. Most rendeltem meg hozzá a Vénuszt és a Távoli gyarmatokat. Remélem a héten ideér. A KOCKAMANÓtól rendeltem. A nagyobb játék oldalakon nem kaphatók . Már több játékot idén nem veszek. /kikapok ..../Jó még az Ark Nova kiegészítőjét, ha idén kijön. Visszatérve, az asszonykámnak a Mars bejön. Az Ark Nova nem. Nekem mind a kettő nagyon tetszik. Nem is próbálom összehasínlítani őket. Számomra az egyik zsemle a másik kifli. Pékáru, Pékáru de nem egyforma.Mikor melyiket kívánom meg.. . A butább emberek közé tartozom, ezért az Ark Novat szólóban egy kicsit másképp játszom. Az utolsó két akcióm után nem ér véget a játék, hanem visszateszek még kettő kockát. Onnan folytatom szünettel. Tehát , újra 4 akció majd szünet, 3 akció majd szünet, majd az utolsó két akció. A nulláról indul a vonzerőm. Végül is nem nagyon lett könnyebb. Csak jobb érzés , hogy több akcióm van. Azon felül a plusz 4 körökben , ami 9 akció pluszban,már nem végezhetek az egyesület akcióval adományozást. Eddig így is 4 játékból 3 sikertelen lett. Mint írtam a butábbak közé tartozom. Viszont szólóban jót játszok így.

 • Pcs

  2023-05-03 08:16:36

  Javítócsomagot a Gémklubtól tudsz igényelni, természetesen ingyenesen emailben az info@gemklub.hu címen (tárgyba annyit kell írni, hogy Ark Nova javítócsomag, emailben pedig a cím, ahová kéred) vagy személyesen tudsz kérni bármelyik boltjukban. A második nyomáshoz nem kell, mert az már ezekkel a javított kártyákkal jött ki, szerintem most már csak ilyeneket lehet kapni a boltokban. Ha esetleg használtan vennéd, onnan tudod, hogy első nyomás, hogy a hátulján a vonalkód mellett a "Whatz Games - 03/2022" felirat van.

 • steeeven88

  2023-05-03 07:48:08

  Köszönöm, ezt nem tudtam. És ez külön megkapható hozzá valahol?! Vagy ha boltban most megvásárolom a játékot, az már tartalmazni fogja ezt?

 • Pcs

  2023-05-02 21:54:04

  Szia! Tavaly decemberben jött ki egy javítócsomag: 6 db kártyának rossz volt a fordítása az első kiadásban, azok szövegét módosították.

 • steeeven88

  2023-05-02 21:22:56

  Sziasztok, az egyik használt játék hirdetésben azt irja, javító csomaggal együtt eladó, de nem találok róla semmit a neten, van a játékhoz valamiféle javító csomag? Vagy az csak kiegészítő lenne?

 • Pcs

  2023-05-02 20:17:12

  Az Aquarius tényleg jön, reméljük mielőbb. Ha a párodnak a Cascadia tetszik, de az Ark Nova még "kemény falat", akkor szerintem a Mars is nagy ugrás lesz neki. Próbálj meg beiktatni valami köztes nehézségűt, pl. egy Irány a vadon: Észak-Amerikát vagy egy Concordiát. Igazából témában és mechanikában is számtalan lehetőség van...

 • Pcs

  2023-05-01 23:12:06

  Elnézést, rosszul emlékeztem, azóta megnéztem a szabálykönyvet, úgy van, ahogy Szamár is írta, és ahogy te is gondoltad: az adott kontinensről kell, hogy legyen társállatkerted. (Csak a támogatókártyák kijátszásánál mindegy, hogy milyen társállatkerted van.) Valószínűleg azért van teljes ár, mert bizonyos kártyák kijátszásával figyelmen kívül lehet hagyni akár ezt a feltételt is, ilyenkor a teljes árat kell kifizetni.

 • Szamár

  2023-05-01 21:48:41

  Az ikonmagyarázaton szerepel, hogy valóban azonos kontinensen lévő társállatkert kell az ilyen feltételekhez. Viszont ha 15-öt írnának, akkor abból jönne le a 3 kedvezmény, hacsak nem tennének erre külön kivételt/figyelmeztetést. Egyszerűbb a kedvezmény nélküli árat írni. Ráadásul van olyan hatás, amivel a társállatkert feltétel figyelmen kívül hagyható, ekkor 18-ba kerül.

 • kiruacsiga

  2023-05-01 14:24:20

  Köszönöm, így már világos. Tehát nem muszáj ausztrál társállatkertnek lennie, csak társállatkert legyen. Mégegyszer köszönöm.

 • Pcs

  2023-05-01 13:17:24

  Ha jól emlékszem, a feltételek között csak annyi van, hogy legyen társállatkerted, de nincs ott, hogy melyik kontinensről. Szóval a példádnál maradva: ha van társállatkerted Ázsiában, akkor már kijátszhatod az ausztráliai oroszlánfókát, 18 pénzért. Ha viszont Ausztráliában van társállatkerted, akkor csak 15 pénzért.

Az Ark Nova társasjáték és kiegészítői (2)

 • Ark Nova: 1. térképcsomag társasjáték Kiegészítő

  A csomag 2 db. kétoldalas térképet tartalmaz (9-es, 10-es térkép, 2 db.) A térképekhez tartozó szabályok: Térkép 9 (Földrajzi állatkert): Az előkészületek során tedd egy-egy játékosjelölődet a kontinens ikonok mellett található négyzetekbe (kék, zöld, piros, sárga, narancs). Ha egy, a kontinens ikonnal megegyező állatot költöztetsz be egy olyan karámba...

  • Játékidő: 150 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 150 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5

  Ark Nova: 1. térképcsomag társasjáték Kiegészítő 2294 Ft-tól! - 10 üzlet árulja ezt a játékot!

 • Ark Nova: Vízi világ társasjáték Kiegészítő

  Tengeri élővilággal színesedik az állatkerted! Az Ark Nova: Marine Worlds kiegészítő több új elemet is bevezet az alapjátékba, mint amilyen a tengeri állatok, amelyek mindegyikét új, speciális, víz mellé épített ketrecekben kell elhelyezned. Az állatok nagyjából fele zátonylakó, és valahányszor zátonylakót teszel az állatkertedbe, az állatkertedben lévő...

  • Játékidő: 150 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 150 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 4/5

  Ark Nova: Vízi világ társasjáték Kiegészítő 8990 Ft-tól! - 26 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1.5 - 2.5 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Mathias Wigge
 • Illusztrátor:  Loïc Billiau, Christof Tisch, Dennis Lohausen, Steffen Bieker
 • Kiadók:  Portal Games, Lautapelit.fi, White Goblin Games, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Cranio Creations, Game Harbor, IGames, Cool Mini Or Not, Feuerland Spiele, テンデイズゲームズ (Ten Days Games), Ludofy Creative, Super Meeple, Maldito Games, Capstone Games, Tower Tactic Games, Grok Games, Regatul Jocurilor, MIPL
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, román, spanyol, ukrán, szerb, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: kínai
 • German edition, first printing
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
  • Súly: 2.3 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 7.3 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
  • Súly: 2.4 kg
 • English edition, fifth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • English edition, first printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • English edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • English edition, second printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • English edition, seventh printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • English edition, sixth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • English edition, third printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
 • Finnish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: finn
 • French edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
  • Súly: 2.3 kg
 • German edition, fifth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 36.5 cm x 30 cm x 7 cm
 • German edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 36.5 cm x 30 cm x 7 cm
 • German edition, second printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
 • German edition, sixth printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 36.5 cm x 30 cm x 7 cm
 • German edition, third printing
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.5 cm x 36 cm x 7 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: lengyel
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: román
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: portugál
 • Serbian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: szerb
  • Méretek: 30 cm x 37 cm x 7 cm
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 36.5 cm x 30 cm x 7.3 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • Traditional Chinese edition
  • Nyelv: kínai
 • Ukrainian edition
  • Nyelv: ukrán

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Ark Nova társasjátékhoz