Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tiny Towns - Apró állatkák parányi városkája

Erdőbéli picinyke állatok a ragadozóktól távol létrehoztak egy saját települést, melynek te vagy a polgármestere. Viszont kevés a nyersanyag, így bármit is kapsz, el kell fogadnod, hisz semmire nem mondhatsz nemet. Tervezd és építsd meg előrelátóan a városodat, hogy minél kevesebb felesleges nyersanyag maradjon rajta.

Az utóbbi években a poliominót, vagyis tetrisz alakzatokat használó játékok aranykorukat élik. Van belőle írogatós, kalandozós, városépítős, egyszóval mindenféle. Szinte már nincs olyan téma, amiből ne jelent volna meg ilyen kiadvány. Sokan érezhetitek úgy, hogy ezt az elemet kissé túlhasználták. Talán így is van, de mi mindig érdekesnek találjuk, amikor egy ilyen mechanizmust kicsit tovább gondolnak, ebből ihletődnek és nem pusztán csak másolják.

A most tárgyalt játék is lényegében a tetriszen alapul, mely teker egyet a lapkarakosgatáson és mutat valami újat. A Tiny Towns-t több díjra is jelölték, nem véletlenül. A játékban épületeket építünk, amihez előbb nyersanyagokat kell gyűjtenünk. Lássuk, hogyan…

Alapozás

Minden játékos kap egy várostáblát, majd a kunyhó kártya mellé felcsapunk a hat további épületpakliból egyet-egyet. Így összesen 7 kártya kerül az asztalra. Minden épület típushoz tartozik egy kupac egyedi formájú és színű fa épület. Kirakjuk az ötféle nyersanyag kockát, a kezdőjátékos pedig megkapja a mesterkalapácsot.

A játék gerincét az épületpakli adja. Minden kártyán látható egy “tetrisz” forma, mely váltakozó színű és számú négyzetekből áll. Ezek megfelelnek az építőkockák (vagyis a nyersanyagok) színeinek. E mellett minden épületnek van egy egyedi pontozási feltétele, ami főképp a szomszédosságra, a többségre, vagy más egyedi feltételekre ad pontot.

A kezdőjátékos választ egy nyersanyag kockát, bemondja a színét, majd mindenkinek le kell raknia a táblája egy tetszőleges mezőjére. Ezután a második játékos is választ egy kockát és így tovább. A játékosok igyekeznek a kockákat úgy rendezni, hogy a táblájukon kirakjanak egy kártyán látható formát. Ha sikerül, akkor letehetik a kártyához tartozó épületet az alakzat egy tetszőleges pontjára, majd az azt alkotó kockák lekerülnek a tábláról. Így lesz majd hely az új épületeknek.

A játék addig tart, amíg már senki nem tud több kockát letenni. Ilyenkor leszedjük az összes fel nem használt nyersanyagot, majd pontokat kapunk az épületekért, és mínusz pontokat az üres helyekért. Az győz, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Kicsit színesíti a játékot a dobozban található emlékmű pakli. Ebből a játék elején osztunk 2-2 kártyát, amiből egyet választunk. Amikor egy emlékművet megépítünk, az valamilyen egyedi hatást biztosít a játék végéig.

Falazás, vakolás

Igen, jól látjátok, a Tiny Towns egy absztrakt tetriszt használó, nem tetrisz játék. Használja a formákat, de azokat kockánként kell kiraknunk, ráadásul ha kész az alakzat, azokat le is kell szednünk a tábláról. Számunkra ez nagyon friss, üde csavar a mechanika világában.

A játék nagyon színes és bájos világot teremt. A hét oldalas szabálykönyv gazdagon illusztrált és nem csak a szabályt, de a kártyamagyarázatokat is tartalmazza. Minden házat egyedi kombinációval építhetünk fel, és mindegyiknek eltérő a pontozása is. Az emlékmű modul további taktikai lehetőségeket és nagyobb újrajátszhatóságot teremt.

Érdekes élményünk volt a játékosszám tesztelése során. Két fővel kezdtük, ami nagyon kellemes, hangulatos játékélmény volt, valami ilyesmire számítottunk több fővel is. Négyen már a játék elején éreztük, hogy ez nem lesz könnyű menet. Mivel négyen négy különböző épületet akartunk építeni, így mindig elrontottuk egymás házait és nagy káosz lett a táblákon mindenféle oda nem illő nyersanyagokkal. Hat fővel már olyan volt, mint egy építési törmelék lerakó: itt-ott egy üveg, esetleg felépül egy kunyhó a tégla és a nád között.

A létszám növekedésével a játék egyre szűkebbé válik, a játékosok kiszolgáltatottá válnak egymásnak. Azonban ez az agresszív interakció nem szándékos, egyszerűen, ha a játékosok más stratégiát követnek, akkor mindenkinek más kockákra lesz szüksége.

Szólóban egy nyersanyagpakli szabályozza a kockaellátást

Egyébként könnyen tanítható és könnyen játszható, de nagyon analízis paralízis érzékeny. A játékidő épp ettől el is nyúlhat.

Tetőfedés

Ez a játék sok szempontból jolly jokernek tűnt. Családi játék, könnyen érthető szabályok, amihez a kisiskolások is leülhetnek, de szűkössége miatt nem való minden családi asztalra. Ugyan hat fővel is játszható, de készüljetek sodró játékélményre. Aki az eltervezett stratégiájához ragaszkodik, az valószínűleg nem fogja élvezni.

A Tiny Towns a „tetrisz” alapú játékok üde színfoltja a meglehetősen agyafúrt játékmenetével. A mesekönyvek világát idéző grafika ne tévesszen meg senkit, a felnőtteknek is bőven tartogat kihívást.

A(z) Tiny Towns társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • Clio

    2022-02-02 07:46:14

    Mi általában ketten játszunk ezzel a csodaszép játékkal. Valóban sokkal könnyebb így, mert nagyjából ugyan arra az alapanyagra van szükségünk, így ritka az, amikor megakasztjuk egymás játékát. Taktikázni kell, ha sok pontot szeretnénk elérni. Sokszor érdemes csak 1-2 épületre rámenni, ha az hozza a legtöbb pontot.
    Kezdetben nehéz átlátni, hogy melyik épületért mennyi pont jár, mik a feltételek, de pár játszma után összeáll a kép.
    Alapból kedveljük a tetris elemeket mozgató, lehelyezős játékokat, így kiváló választás volt számunkra. A játékidő max 1 óra (ha sokat gondolkodunk), az illusztrációk tényleg meseszerűek. Igazán megnyugtató élmény ezzel a játékkal játszani, csak ajánlani tudom!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiny Towns