Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!- Osztályharc: Az 1917-es forradalmak, avagy utcai harc a dohányzóasztalon

Húgomtól és a férjétől kaptuk karácsonyra a játékot, a vételt pedig a húgom intézte mint kiderült, ugyanis elárulták, mikor megérkezett hozzájuk a játék, a férje azzal nyitott „miért nem kettőt rendeltél belőle?”. Persze elsőre rizikós duplán rendelni valami ismeretlent, de most már megsúghatom nekik, nyugodtan felvehető az ő listájukra is. Hogy szubjektíve miért? A játék nálam minden szempontból betalált. Ugyan kívánságlistán volt a játék a magyar megjelenés bejelentése óta, de a végeredmény felülmúlta a várakozásaim. Alább kifejtem részletesebben, objektivitásra törekedbe.

Külcsín

Tetszetős az anyagminőség, a tokenek vastagok, szépek, a kis faalkatrészek szinte már fölöslegesen jók, ezt értem arra, hogy ebben az árkategóriában nem is vártam volna ilyen szép kis mütyüröket, no persze csak 1-2 dologról van szó, nem egy rakás alkatrészről. Egyedül a győzelmisávon tologatandó kis jelölő, ami kilóg a sorból, mert a többihez képest igazán snassz. Teljesen rendbe lenne alapból, de a népakarat jelölő és a blokádjelölő látványa után valamit ettől az elemtől is várna a szemünk. A kártyalapok szintén minőségiek, jelrendszerük teljesen egyértelmű, sőt a területek jelölése nem csak színnel, hanem jelképpel is történik, így szerintem a színtévesztőknek is tökéletes.

Plusz adalékok a dobozból

Minden kártyán van egy kis idézet a kor szereplőitől, legyenek azok közismert személyek (pl. a cárné, Lenin) vagy a legkisebbek (gyári munkásnő visszaemlékezése), ez jóalap hangulatot tud adni a játékhoz - bár szerintem játékközben ritkán olvasgatja az ember. Ezen felül vannak kis plusz kártyák is, amik a játékhoz nem kellenek, ezek a játékban szereplő valós „vezetők” rövid életrajzával vannak kitöltve, az eseményekre fókuszálva, így a valós szerepük is megismerhető, továbbá van egy lap egy rövid táblázatocskával a valós eseményfolyam dátumairól. Ezek mind elhagyhatók lennének a játékmenet szempontjából, a meglétük mégis hatalmas plusz szerintem, nagy igényességre vall. (Nem utolsó sorban töri dolgozatra felkészülésben is segítséget nyújthatnak ezek a lapkák, ugyanis tömören adnak át sok fontos információt.) Tehát a játék nem vár el „történelmi előtudást”, viszont ad, de csak akkor, ha kérjük is, nem pedig arcbunkba tolva.

Ez így ok, na de milyen játszani vele?

Bizony nagyon fontos – a többség számára legfontosabb – szempont, azonban nem a fentiek, hanem a játékélmény. Igazából jellemezhetném „gyerek wargame”-ként is, ezzel koránt sem arra célozva, hogy gyerekeknek való, mert bizony nem, hanem maga a játék egy „összetömörített leegyszerűsített wargame”. És a wargemeket nem ismerők számára ezt úgy fejteném ki, hogy nyilván nem olyan katarzis megnyerni, mint a tegnapelőtt elkezdett (!) nettó 30 játékórás menetet jelentő nagy játékot a terepasztalnál, viszont egy félórába-órába rejtve komplex élményt ad az Osztályharc. Egy kis „huh, na még egyet tolunk?” utóízzel fűszerezve.

Területfoglaló/uraló játékról van szó. Két fő frakció van, a fehérek és a vörösök. Aszimmetrikus a játék, ugyanis nem teljesen egyforma egységekkel rendelkezik a két oldal, de mégis balanszolt. Vannak semleges csapatok is amelyeket aktuálisan az irányít, akinél a „népakarat” jelölő található. Ez egy vándor jelölő. A feladatunk körönként három terület ellenőrzése, azaz a legnagyobb erővel jelen lenni bennük. Van egy közös cél, amit a „nyugtalanság jelölő” ad meg, van egy saját titkos célunk és az ellenfélnek is. Így alapesetben két célt ismerünk a háromból. Négy-négy lap kijátszása és ezáltal csapatok lehelyezése, mozgatása, erősítése egy kör, mely történhet a kör elején kapott lapokból illetőleg a három vezetőlapunk egyikének kijátszásával. A vezetőlapok szintén egységek lehelyezését tudják adni nekünk, de ezen felül 1-1 plusz akcióra képes mindegyik lapuk. Az ellenfél titkos céljának megnézése, a barikádjelölő mozgatása vagy a népakarat figurácska magunkhoz vétele. Mindegyik lap egyszer játszható ki egy játék alatt ezek közül, így érdemes jól meggondolni mikor használjuk föl.

A lapok felső sarkában levő kis naptárlapra írt számocska nagyon fontos, ugyanis annyit kell lépni a naptáron, amekkora számot ott találunk. Ez azért fontos mert bizony az elmúló napok számával is matekozhatunk, ugyanis amelyik játékos átlép a következő hónapba, az kapja meg a népakarat jelölőt, aki pedig 15.-ére vagy 29-30-31.-ére lép, egy bónusz akciót is végrehajthat. Így bizony néha az alapján választunk lapot, hogy épp hová lépünk a naptárban és csak másodlagos a lap képessége. Egyébként alap esetben a lapunk kijátszása révén vagy a lap által mutatott egységet helyezünk fel az adott színű területre, vagy pedig a lap alsó felében látható akciót alkalmazzuk, ami lehet egység mozgatás, egységmozgatás kettő területnyi távra vagy egység pihentetés. Ez utóbbi egy kifáradt oldalán levő lapka megfordítását jelenti, ugyanis a csatározás után a lapkákon fordítunk egyet, a következő után pedig levesszük a kifáradt, felmorzsolódott csapataink, így a visszafordításuk 1: erősít alapesetben rajtuk (bár ez nem mindegyiknél van így, a vörösöknél egyes egységek „kifáradt” oldala erősebb) 2: egy körrel tovább tartja bent a területen őket. A levett alaplapkáink egyébként visszakerülnek a készleteinkbe, a semleges és a vezetőjelölők pedig kikerülnek a játékból. Visszatérve a naptárhoz, még egy fontos adalék van, a megfelelő hónapnál megjelenik a semleges Trockij, akit a népakarat jelölős játékos irányít, majd később vörössé változik, ekkor a vörös játékosé mindenképp, ha még mindig a táblán van, mert az is lehet, hogy már lekerült onnan.

Tehát egy vérbeli taktikai párbajjáték, ahol figyeljük a másik minden mozdulatát, közbe a célterültünkön dominálni próbálunk, és igyekszünk a megfelelő időben kijátszani a vezetőlapkáink. Egy táncnak is nevezhető, figyeljük a másik lépését így talán kitaláljuk melyik az ő titkos célja, reagálunk az ő lépéseire is folyamatosan, de emellett a közös célra is fókuszálunk, ha ügyesek vagyunk rejtjük a saját titkos célunk amennyire tudjuk és szemünk sarkából a naptárt is figyeljünk, számolunk a napok számával. Mindezt körönként 4 lépésből, szerencsésebb (vagy taktikusan elintézett) esetekben bónuszakciókkal kiegészítve. Tehát a játék választási opciókból ad bőven, de akciószámunk roppant kevés, így nagyon jól kell taktikáznunk, hisz szűk érzetünk lehet. Vége kétféleképpel lehet, a pontozósávon valakihez elér teljesen a csuszka, vagy a kör végén októbert elérte a hónapjelölő.

A játék jól tematizált, ha magát a forradalmat nem is érezzük (ez ember és alkalom függő lehet), de az utcai harc, körzeturalás abszolút benne van a levegőben. Bár még nincs benne olyan sok menet, de abszolúte nagy újrajátszhatósági faktort látok benne a széles választási lehetőségeknek köszönhetően, hisz itt nincs hosszú stratégia (esetleg a következő kör közös célját láthatod előre, így ezzel tervezhetsz minimálisan, erre majd rájöttök, ha játszotok). Vérbeli taktikai a játék, reagálsz a kapott lapjaidra és a másik lépéseire. A mechanika működhetne több fővel is, azonban, mint említettem a szót már, kifejezetten jól áll neki a „tánc”, tehát a párbajjátékság.

Még valamit tud a játék!

A teleshop reklámokban azt hiszem ilyenkor mondják, hogy „és ez még nem minden!”, ugyanis nem mehetünk amellett szó nélkül, hogy a játék kifejezetten jól játszható egyszemélyes móddal bír. Ehhez új tokenek vannak „ellenzék” gyanánt, így bármelyik oldalt választjuk sajátnak egy új frakció lesz az ellenfél, mely erőssége beállítható 1-6-os szintig.

Véleményem szerint nehezebb az automata ellen játszani néhány dolog miatt. Ilyenkor a saját titkos célod sem ismered! Bár azt megnézheted bónusz akcióval, vagy azzal a lépéssel, amivel az ellenfeledét néznéd meg kétszemélyes módban. De sokkal inkább vakon játszol, mint amikor ketten vagytok és igaz, hogy az automatizmus véletlenszerűen generálja az ellenfél lépéseit, és nincs igazi taktika benne, mint egy emberi ellenfélnél, azonban neki mindig több lépése van, mint neked. Sőt, minden kör elején hozzákerül a népakarat jelölő is és több egységgel rendelkezik, mint te. Így eleve erősnek érzem, azt meg már el se tudom képzelni, hogy lehetne megverni a hatos nehézségi szinten, amit azt jelenti, hogy a kimerült oldalukra került egységei hatos erősségűek. Én egyébként a játékot először így, egyszemélyes módban teszteltem és ki is kaptam első fokozaton, de közbe megtanultam játszani, így másodjára már én győztem, harmadjára pedig már fölényesen, tehát lehetett nehezíteni a következő játéknál. De nem érzem magamban azt a taktikát, hogy valaha megtudnám csak szorongatni is a hatos szintű automatát.

Összegezve

Kiknek ajánlanám? A konfrontációtól nemfélő pároknak, akkor is ha kezdők, akkor is ha „medium felhasználók” és filler gyanánt a gémereknek is feküdhet az Osztályharc, a teljesen szubjektív véleményem szerint. Jó minőség, szép látvány és jó mechanika, ezt tudja nyújtani egy nem túl hosszú játékidővel kiegészülve. Nekem néha még hosszabb is lehetett volna, folytattam volna a pofozkodást, de tudom, hogy mindenki más, sokaknak 45 perc bőven elég egy játékra, így szubjektív, hogy ki fogja soknak és ki kevésnek találni a játékidőt.

Nincs párod vagy épp, hogy többen vagytok? Ha szereted a történelmet, esetleg szívesen ellenőriznél területeket, a véredben van a harc, akkor is tudom ajánlani, egy ellenfelet könnyebb találni, mint mondjuk hármat más típusú játékokhoz, de magányos estékre is megfelelő lehet, hiszen a mechanikája úgy is élvezetes és határfeszegető, ha kikapsz revansot akarsz venni, ha pedig győztél akkor emelni akarod majd a tétet, akarom mondani, a nehézségi fokozatot.

Társasjáték adatlap

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!


Kommentek

  • MaRo

    2022-07-11 18:00:57

    Már nem tudom pontosan, hogy ez vagy a pesti srácok volt az, amit nézegettünk, bár lehet mind a kettőt. Én szemeztem is velük a történelmi téma miatt a párom viszont túl depisnek bélyegezte így elnis engedtem valamelyest. Bár talán a pesti srácok volt. Akár hogy is engem is nagyon megvett a leírás és külön öröm a valós történelmi kitekintés.

    A történelemmel már az asszonyt is megfertőztem ráadásul 2 személyes is szóval talán itt a nagy lehetőség, hogy ismételten elővegyem a témát. Ráadásul meglepően olcsó is pedig nem tűnik gyenge asztalképnek vagy kevesebbnek mint drágább társai.

    Én úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű solo módok kifejezetten azok a fajták amit esetleg egyszer kimaxolsz legnehezebben aztán többet nem is nagyon jön össze. Persze ez is tucatnyi party után sikerül és az olyan szinten büszkévé teszi az embert, mintha a lehetetlent vitte volna végbe.

    Mostmár megint a szokásos küzdelem játszik a fejemben, hogy hova is zsúfoljam be a listámon???

  • godzsakattila

    2022-07-08 20:58:05

    Nem gondoltam volna, hogy újra írni fogok, de a tegnap esti fáradtan letolt két kör olyan üdítő volt, hogy ma is elővettem egymagam a játékot. És nem is gondoltam volna, hogy teljesen alá tudom majd támasztani a tegnapi írásom!

    Ugyanis megtörtént amire nem számítottam. Négyes szinten játszottam, de úgy jött ki a lapjárás, hogy mindig új területek lettek a cél területek (ehhez az is keleltt, hogy kétszer is előfordult, hogy a három célból kettő ugyan az legyen), így nem találkoztam "kifáradt" oldalra fordított ellenféllel, azaz a végeredmény ugyan az lett volna hatos erősségen is (közben fejben egyébként mindig számolok, hogy nehezebb fokozaton is meglenne a terület vagy sem). Azonban az üröm az örömben, hogy végülis döntetlen lett a végeredmény, vagyis valójában a játék győzött ellenem, mert ilyenkor a népakarat jelölő határoz "pontegyenlőség" esetén. De, ha ezt nem vennénk figyelembe akkor döntetlen jött ki úgy, hogy a legnehezebb fokozaton is ez lett volna (nem mellesleg a legkönyebben is), szóval az a bizonyos szerencsefaktor amit emlegettem igencsak megmutatta magát. De ez ne szegje senki kedvét, alapból nem a szerencsésé a főszerep!

    ui.: egyébként sose játszottam még "döntetlent" egymagam, kétszemélyes játékba viszont volt már ilyen.

  • godzsakattila

    2022-07-07 21:39:51

    Ennyi idő távlatából kis kiegészítés 😊

    Nem állítom, hogy rengetegszer előkerült a cikk megírása óta, de azért sokszor és továbbra is élvezem nagyon, mind ellenfél ellen, mind a játék ellen. Kiegészítésem lényege, hogy egyszemélyes módban minél nehezebb fokozaton játszol, annál nagyobb a szerencse szerepe. Mint írtam, egy 4-es 5-ös 6-os "kifáradt" oldalra fordult ellenfél igen csak rázós, mikor neked 3 a max ugye. Ha szerencséd van és a harmadik körben elkerülitek (értsd nem azok a cél kerületek) a többnyire telepakolt kerületeket, akkor nyerhetsz egy jó taktikával, amúgy lehetsz a legjobb a játlékos is, 5-ös vagy hatos szinten szerencse (jó lapjárás) nélkül esélytelen. Ez kicsit talán ront az egész értékén, de szerintem máshogy nem megoldható, szóval nem panaszkodom, legfeljebb sose játszok a legnehezebb fokozaton 😅. Számomra (legalábbis jelen állás szerint) a 4-es fokozat kiváló kikapcsolódás, bár itt is érzem a szerencse fontosságát, de tudok nyerni. 5-ös szint ellen még sose sikerült 😋 bár nem próbáltam rengetegszer, de a szoros 4-es szinten elért győzelmekből arra következtetek azok a partik se mentek volna 5-ösön.

    Még valami. A játék alapból asszimetrikus így a vörösök és a fehérek lapkái is mások. Ugye egyszemélyes módban egy "harmadik" fél ellen kell játszani és választhatsz melyik "oldallal" vagy az eredeti kettőből. Nekem az a tapasztalatom, hogy a vörösökkel jobb egyszemélyes módban játszani.

    ui.: remélem az ide kommentelő "érik a kipróbálás bennem" kollégák is belekóstoltak már 😉

  • csongrady.p

    2022-01-21 08:39:49

    Jó kis ajánló! Egyik barátom nemrégiben szerezte be, szóval lehet lesz hamarosan alkalmam kipróbálni. 🙂

    Bár én sosem próbáltam az egyjátékos mód amennyire tudom nem egy egyszerű dolog jóra megcsinálni. Pláne fokozatokkal.

  • godzsakattila

    2022-01-20 15:59:43

    Minden érmének két oldala van. Az egyik oldalon megvédheted a fehérekkel a Cári családot és eltüntetheted a vörösöket a történelem színpadáról 😉

  • veerzoltan80

    2022-01-20 15:26:52

    nagyon jó bemutató, igazán alapos, de sajnos engem a játék témájától lever a víz. ez nyilván valahol világnézet kérdése, és ha nem az lenne a játék ami akkor ki is próbálnám, de így kizárt - ahogy a Vörös előőrs sem kerül soha a polcra bármennyire is jópofa :)

  • godzsakattila

    2022-01-20 14:20:57

    Köszönöm szépen nektek, igyekeztem összepakolni részletesre és "csábítóra", bár nem fizet a kiadó érte. 🤣

  • kelemen.ati

    2022-01-20 10:33:07

    Grat! Terjedelmes kis "szösszenet", mindent átfogó és megismerő bemutatással. A leírás alapján ez amolyan "mini Twilight Struggle", ám ez jóval rövidebb, olcsóbb, könnyedebb! Az ismertetőd alapján egyre jobban érik bennem a kipróbálás!

  • Bator

    2022-01-20 10:12:25

    Köszi az ajánlót. Nekem elnyerte a tetszésemet

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Osztályharc: Az 1917-es forradalmak