Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Villamos dilemma - Féktelen szórakozás

A Villamos dilemma ötletét egy évtizedek óta létező etikai és pszichológiai gondolatkísérlet adta, amely arra keresi a választ, hogy melyik élet ér többet, ki érdemel halált, és feláldozható-e valaki több ember életének megmentése érdekében. A partijáték humoros és morbid formában dolgozza fel a villamosdilemmára keresztelt morális kérdést.

Cyanide & Happiness

A grafika sokaknak ismerős lehet. A Cyanide & Happiness márkanév alatt Dave McElfatrick, Kris Wilson és Rob DenBleyker 2005 óta készít pár kockás képregényeket és rövid animációkat. Sikereiknek köszönhetően több évados sorozatot, mobiltelefonos applikációt, különböző ajándéktárgyakat és társasjátékokat is a piacra dobtak (több információért látogass el a weboldalukra, vagy nézd meg YouTube csatornájukat.). Karaktereik végtelenül egyszerűek, a humoruk pedig extrém morbid.

Villamosdilemma

A játékban minden körben más lesz a mozdonyvezető, a többiek pedig két csapatra oszlanak a vezető jobb és bal oldalán. A sofőr maga elé teszi a pályát, a csapatok pedig az elágazás utáni, hozzájuk közelebbi nyomvonalért felelősek. A csapatok célja a sofőrt a tőlük távolabbi sínre terelni, hogy a másik csapat karaktereit üsse el. Ezt ártatlan-, bűnös- és módosító-kártyák kijátszásával, valamint érveléssel tudják megvalósítani. Mind a két csapathoz véletlenszerűen kerül egy-egy ártatlan a sínre, majd választanak a három-három felhúzott ártatlanból is egyet-egyet a saját oldalukra. Ezután a három-három felhúzott bűnösből egyet-egyet az ellenfél pályájára tesznek a csapatok. Ezeken a kártyákon létező és kitalált személyek és tárgyak szerepelnek. Az átlagember az ártatlan kártyákhoz pozitív érzelmeket csatol (például a családodhoz, egy működő időgéphez vagy egy beszélő kutyához), a bűnös kártyákhoz pedig negatívat (például Robo-Hitlerehez, gyilkosokhoz vagy emberevő sárkányokhoz). Végül a három-három módosító-kártyából is egyet-egyet játszanak ki a csapatok a kezükből egy tetszőleges karakterre. Ezek a lapok plusz tulajdonsággal látnak el egy-egy karaktert. A tulajdonságok sorsfordítóak is lehetnek (például, ha nem őt ütöd el, bármit megtesz érted), de sokszor haszontalanok (például szereti a pizzán az ananászt). Következő lépésként a csapatok próbálják érveléssel meggyőzni a döntéshozót, hogy inkább a másik csapat áldozatait üsse el. Végül a mozdonyvezető dönt, az elgázolt csapat minden tagja kap egy halál jelölőt, és ezzel vége is a körnek. A játék végén az nyer, akit legkevesebbszer gázolt el a villamos.

A játékszabály felkínál két további játékváltozatot is. A Villamos Vilmos módban a legtöbb halál jelölővel rendelkező személy kapja meg a Villamos Vilmos jelölőt, és plusz három módosítókártyát húzhat, így kapva esélyt a felzárkózásra. A Bűnrészes gyilkosságban módban minden csapattag húz három-három módosító kártyát, és kijátszik egyet-egyet, így növelve a beleszólását, valamint a játék összetettségét és hosszát.

Komponensek

A doboz meglepően nehéz. A játékszabály rövid és érthető, a szabályok két perc alatt megtaníthatóak könnyedén bárkinek. A sínpálya csak egy vékonyka lapra lett nyomtatva, nem karton játéktáblát kapunk, ezért óvatosan kell bánni vele. A három kártyapakli minősége kiváló, a lapokból pedig rengeteg van. Minden kártyán található szöveg, így a játék erősen nyelvfüggő. Ezen kívül egy Villamos Vilmos és halál jelölők találhatóak még a dobozban.

Féktelen szórakozás

A játék nem való mindenkinek. Ha megsértődnél, hogy a melletted ülő legjobb barátnőd elüt téged, hogy megmentse a születendő gyermekeit, akkor ez nem a te játékod. Ha felháborodsz olyan véleménynyilvánításokon, hogy a szerző szerint Kardashienék, Ross a Jóbarátokból, Putyin és a leggazdagabb 1% bűnösök, vagy ha megbotránkozol azon, hogyan lehet egy játékba berakni pedofilt, csecsemő evő kutyát és Hitlert, akkor ez nem neked való. Ha nem tudsz nevetni azon, hogy a barátod inkább elütötte a természetvédőket és egy osztálynyi gyereket, csak hogy repülhessen egy sárkány hátán, akkor másik játékot ajánlok. Viszont, ha félre tudod tenni az érzékenységedet, egy fergeteges hangulatú parti kerekedhet ki a játékból!

A kártyák első találkozásra a legszórakoztatóbbak, de a rengeteg lap miatt nem is jegyezzük meg mindet, a különböző kombinációkkal egészen más hatásuk lesz, és az erősségének megítélése nagyon változó másik társasággal, másik csapat felosztással, másik sofőrrel. Igazából a kulcs a sofőr fejével való gondolkodás: ő kinek kegyelmezne meg, és kit ütne el gond nélkül?

Ha tetszett a Villamos dilemma!, próbáld ki a Cyanide & Happiness másik társasjátékát, a Joking hazardot is!

A(z) Villamos dilemma társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Kommentek

  • armin.d.ivan

    2021-11-21 15:46:09

    Jaj de régen vettük ezt elő :D Szerintem nem érdemes sokan játszani, mert egy idő után irtó unalmas, kivéve persze megflelő mennyiségű alkohol mellett. Örök partyjáték, viszotn nem szabad túl komoylan venni!

  • harnas1207

    2021-11-19 14:16:19

    Igen, ez az a játék, amit felesleges győzelemre játszani, mert a készítők se gondolták komolyan. Vezetőként simán úgy adod a pontokat, ahogy az neked jó.... Mi ezért egy nyakatekert háziszabályt használtunk.

    A társaságnál azt is vedd figyelembe, hogy ez kb egy estés játék. Játszottok pár kört, elfogynak a lapok és annyi. Mikor kijön ugyanaz a lap újra, akkor nehéz lesz különböző, de szintén vicces szöveget mondania ugyanannak az embernek. Azaz ha nem folyamatosan változó csapattal játszod, pillanatok alatt unalmas lesz.

  • csongrady.p

    2021-11-19 12:52:12

    Igen a söfőr változik, ahogy a csapatok is, ezért is érződik furának a pontozás. Egy adott fordulóban a nyertes csapat összes tagja kap pontot ha jól tudom, de a végén 1 nyertes van? Nade mindegy is, hiszen nem ezen van a hangsúly, csak kérdőjeleket dob fel azoknak akik úgy játszák a játékot hogy győzni akarnak.

    Igenis, sötét nagyúr! párhuzam valóban jó, mert azzal is tapasztaltam már hideget, meleget. Volt amikor annyire nem működött a játék, hogy már kínos volt, de vot amikor elképesztően jó. A kulcs itt is az volt, hogy kikkel ül le az ember.

    Cyanide and happiness-t én amúgy csípem, amit láttam eddig belőle az jött át, hogy amúgy tudja hozni azt a feelinget.

    Lehet a dilemmám eldöntésében segíthet a sötét nagyúr, vagy az, hogy egy gyenge pillanatomban megveszem XD

  • hierroo

    2021-11-19 12:18:22

    Valóban egy kissé megosztó játék. A helyzetek elég abszurdak és túlzóak, de... az életen is van -és nem is egyszer- hogy dönteni kell. Néha a rossz és a mégrosszabb között. Van amikor rosszul döntünk, de nincs vissza, és nem kezdhetjük újra! Ezért mondható jónak ez a játék, mert itt nagy felelősséget nem kell vállalni, legfeljebb vesztünk, máskor jobb lesz. Azért nem szabad annyira komolyan venni ezt a játékot bizonyos szempontból. Elgondolkodtató helyzetek adódhatnak. Szerintem is parti játék, több ember kell hozzá. Kevesebb főre szerintem nem volna igazán jó. És valóban nem a győzelem itt a fontos, hanem a társaság.

  • harnas1207

    2021-11-19 12:01:43

    Úgy emlékszem a csapat tagjai folyton változnak, hiszen mindig más lesz a vezető és körforgás van. Ezért van egyéni pontozás. (Bár a pontozásnak semmi értelme, mert nehéz elvonatkoztatni attól, hogy melyik haverodnak adsz pontot)

    A fekete humor megléte igazából nem követelmény, maximum egy két érzékeny lapot érdemes kivenni (pl szülők vagy nagyszülők)

    Ha vacilálsz, akkor inkább azt vedd fontolóra, hogy mennyire bírjátok az asszociációs játékokat. Mert ez a társas valójában csak pár kártyalap ami mellett órákat kell magyarázni. (Akár lehetne benne üres kártyapakli egy tollal, és mindenki azt ír és rajzol rá amit akar.) Leginkább szerintem az Igenis, sötét nagyúr! utánzata.

  • csongrady.p

    2021-11-19 09:30:58

    Számomra még mindig egy dilemma ez a játék. Magam részéről régóta vártam a magyar megjelenést, viszont partijáték lévén kérdéses a társaság akivel játszani tudnám. Főleg mivel nagyobb játékosszámmal igazán jó szerintem és ahogy a cikk is említi nem mindenki tudja értékelni ezt a fajta humort. Annak híján pedig nem az igazi a játékélmény.

    A pontozás fura, csapatban folyik a játék de végeredményben egyéni a pontozás. Nyilván el lehet tekinteni tőle, mert nem az a lényeg. De mindenkinek van egy haverja aki megkérdezi hogy akkor minek 🙂

    Mindent egybevetve mai napig vacilálok a beszerzésén

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Villamos dilemma