Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Nidavellir – Na de hova lettek a sárkányok?

Mennyire számít egy társasjáték témája? Fontos-e, hogy a körítés legyen érdekes, átütő, egyedi. Esetleg levon-e egy játék értékéből, ha a téma nem jön át? Számos példa van olyan absztrakt játékokra, amelyek épphogy bele vannak szuszakolva egy keretébe. Erre példa lehet az Azul, vagy a Santorini. Ezek esetében ugyan van téma, de az egyáltalán nem lényeges. Vannak játékok, ahol viszont a téma annyira áthatja a játékot, hogy annak már-már identitást teremt. Ebbe a „kasztba” sorolhatjuk a Mars terraformálását, vagy a Dungeon Petzet.

És vannak azok a játékok, amiknek a játékmenete kiváló, de valahogy a téma kicsit mellé ment, A sztorit úgy sikerült párosítani a játékmenettel, hogy azt a rajongók jószándéka, és persze a ragyogó játékmenet tartja a ranglisták előkelő helyein. Valahol itt keresnénk mostani játékunkat is, melynek címe: Nidavellir.

A történet szerint, az évezredek óta békességben élő törpkirályság, Nidavellir nyugalmát megzavarták. Felébredt Fafnir, a félelmetes szörnyeteg, aki lángba borította a királyság határait. A király parancsára ütőképes csapatot kell szervezni, hogy legyőzzék a fenevadat. Ez leszel Te! Elvalandként a törpország kocsmáit járod, hogy felbéreld a legjobb képességű törpöket. Légy te a legdicsőbb Elvaland, aki legyőzi a sárkányt és elnyeri a király kegyeit.

Ebbe a misztikus világba kalauzol el bennünket a Nidavellir, mely nagy kalandokkal, és csatákkal kecsegtet. A játék világa már megvan, de hogyan működik?

Kocsmatúra

A játék két koron át zajlik, minden kor addig tart, amíg a hozzá tartozó pakli kiürül.

Minden játékos 0, 2, 3, 4, 5 értékű érmét kap, ezekkel licitálnak. Ezeket az érméket ígérjük oda a törp harcosoknak, hogy lépjenek be a csapatunkba. A játékosok három kocsmából toborozzák a törpöket, mindegyikből egy-egy harcost soroznak be.

A törpök öt kasztból származnak. Köztük vannak a piros harcosok, zöld vadászok, sárga bányászok, kék felfedezők, lila kovácsok. A játékosok titkosan választank három érmét és leteszik a táblájuk kocsma helyeire. Ez után a Röhögő Goblin kocsmával kezdve kell az értékeknek megfelelően kiosztani a törpök kártyáit. Egyenlőségnél a gyémántok értéke dönti el a sorrendet, amit azután ki is kell cserélni. A kártyák elvétele után jön a Táncoló Sárkány, végül a Ragyogó Paripa. Ha sikerül minden kasztból egy-egy törpöt begyűjteni, választhatunk hozzájuk egy hőst. Ők extra pontokat adnak majd a játék végén.

Az első kor után a király megtekinti a csapatainkat, majd kasztonként kiértékeli a seregeket. Aki egy kasztból a legtöbb kártyát gyűjtötte, jutalmul megkapja a hozzá tartozó kasztkártyát, amik további bónuszokat adnak, például: a 0-s értékű érmét hármasra cserélhetjük, a kovácsokhoz kirendelik a királyi kovácsmestert, a bányászok nyertese pedig a 6-os értékű drágakövet kapja meg.

Fontos elem, hogy az érmék fejleszthetők. Ehhez annyit kell tenni, hogy nullával kell licitálnunk, és a két játékon kívüli érme összegének megfelelő korongot kicseréljük a kisebb értékűvel. A törpöknek az ígért érméket nem kell kifizetni, a pénzüket sosem kapják meg, de az értékük alapján további pontokat hoznak.

A játék végén a vadászok és a kovácsok egy skála alapján adnak pontot, a harcosok és a felfedezők pontjait össze kell adni, a bányászoknál pedig a megszerzett kártyák darabszámát a rangjukkal kell megszorozni. A végső ponthoz még hozzá jönnek a hősök pontjai, és az érmék. A legtöbb pontot gyűjtő játékos győz.

Törpördögök

A Nidavellir lényegében egy absztrakt kártyajáték. Hiába várjuk a végső csatát Fafnirral, az nem fog bekövetkezni. Ennél a játéknál sajnos a téma elhanyagolható. Ettől eltekintve a játék nagyon élvezetes, érdekes a játékmenete, és kellemes az interakcióból következő feszültség. Az érmefejlesztés rendszere nagyon jó, a kártyaválasztás végig feszes marad, és a gyémántok is jó szolgálatot tesznek az egyenlőség eldöntésénél.

Kellemes haladó szintű családi játék. A dobozban érmék, kártyasínek, királyi kincstár található, van benne sokféle kártya és egy 24(!) oldalas szabály is. Nem kell megijedni, a szabályfüzet részletesen kidolgozott kerettörténetet tartalmaz, ami a játékmenetet nem befolyásolja. Sajnos…

A királyi kincstár

Az alkatrészminőség rendben van, bár a kártyák mérete elég fura, a kártyavédősök nem fognak örülni a 118 darab, 54x80mm-es lapnak. A négy kártyatartó sínben jól láthatóak a hősök képességei, bár okosan kell elhelyezni, hogy mindenki rálásson. A karton alkatrészek kellően vastagok, de a királyi kincstár elég nyegle. Ennek a sok alkatrésznek és „cicomának” eredményeképpen az előkészületek nagyjából 10-15 percet vesz igénybe.

A játékidő kellemes, 45-90 perc, játékosok számától függően. Minden játékosszámmal nagyon jól működik, melyben az interakció kellően nagy, de nem agresszív. A játék hangulata legjobban 3-5 fővel jön ki.

A licit-alapú kártyaválasztás nagyon jópofa rendszert generál, mely nagyban csökkenti a szerencsefaktort. Nagyon jó, hogy a kártyák választása nem a körsorrenden múlik, hanem azon, hogy ki fejlesztette jobban az érméit. Jó a balanszrendszere, kiszámítható, hogy melyik kasztra ki akarja rátenni a kezét. Sok apró szabály van, amit szerencsére könnyű megjegyezni.

Nyolc-tíz parti után éreztük azt, hogy ugyanazt csináljuk, mint előző egy-két alkalommal. Összességében az újrajátszhatóság nem rossz, erről gondoskodnak a hősök és az interakció, de könnyű beragadni ugyanabba a stratégiába. Valószínűleg ezen változtat a kiegészítő, ami viszont magyarul még nincs látóhatáron.

A VÉGSŐ CSATA! Elhalasztva…

Minket annyira nem zavart a játék témaválasztása, bár valóban fura, hogy miért ennél maradtak és nem gondolkodtak még, hátha valakinek lett volna jobb ötlete. Jelenleg kicsit olyan, mintha a játék befejezése elött véget érne. Talán egyszer egy második kiegészítőben még erre is sor kerül, bár ennek esélye eléggé elenyésző.

Attól eltekintve, hogy egy absztrakt kártyajáték, nagyon kellemes hangulatú, izgalmas családi játék. Jól megtervezett és kiegyensúlyozott, ami leköti a tapasztalt játékosok figyelmét is.

A játék jó szolgálatot tehet gyakorlottabb családok új játékaként, és haladóbb játékosoknak könnyed fel, vagy levezetőként. A fő, hogy ne a sztori miatt válasszátok. Ennek tudatában leginkább azoknak ajánljuk, akiket nem zavar, ha a seregük a kocsmában marad még egy körre.

A(z) Nidavellir társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.


Kommentek

  • Musuh

    2021-12-22 13:55:24

    Többször játszottunk már vele, mindig más stratégiával játszottam, és mindig volt esélyem nyerni, és élveztem!

    Eleinte a hősök tűntek kicsit balanszolatlannak, de a játékok sotán hamar kiderült hogy jól el vannak találva!

    Gyors, pörgős, és mindenki számára élvezhető, a kiegészítővel együtt pedig még élvezetesebb!

  • Alleira

    2021-07-18 16:12:21

    Eddig Boardgamearenan próbáltam a játékot. Számomra kissé 7 csoda és Skye szigete hangulata volt a játéknak a set collection és a titkos licit miatt. Összességében egy élvezetes családi nehézségű társas, amiben a téma csak a körítés. Nekem nem hiányzott annyira a sárkány, bár érdekelne, hogy a kiegészítőben közelebb kerülünk e a csatához, vagy maradunk a sárkány elleni harchoz való toborzásnál, bár a cikkíró mondatából ítélve ez egy újabb kiegészítőtől várható inkább.

    A játék könnyedsége és családi játékokhoz illeszkedő mechanizmusrendszere mellett furcsán hat nekem ez a fekete fehér artwork pedig alapvetően rajongója vagyok a fekete fehér, noir ábrázolásmódnak, de nekem ez is kicsit kilóg az összhatásból. A borító alapján valami epic 3-4+ nehézségű fantsy játékra szàmítottam, de nem azt kaptam. Amit kaptam ettől még élvezetes és jó, csak félrevezető.

  • porcine

    2021-07-16 14:52:39

    Igazad van, tényleg csak a távolban látszik Fafnir, de elég központi helyen szerepel a képen. A fények is őt emelik ki, ráadásul a törp is felé fordul kezében a fegyverével, mintha a harcra készülne. És bár nagyon tetszik a játék, a borító alapján várhatnék valamiféle küzdelmet is.

    Azonban a harc elmaradása semmit sem von le a játék nagyszerűségéből.

  • molnar.laszlo.sirius

    2021-07-16 11:23:30

    Én születésnapomra kaptam, azóta is az egyik kedvenc játékom, pedig van a polcomon egy elég szép gyűjtemény. Soha nem értettem azt, aki a sárkányt hiányolja belőle, hisz a borítón is csak a távolban fenyegető jelenléte van ott, a játékban is kb ennyire jelenik meg :)

  • porcine

    2021-07-15 10:29:56

    Nagyon jó írás és maximálisan egyetértek a tartalmával. Tényleg absztrakt a játék, és nem találkozunk Fafnirral, azonban az számomra mindent elmond a játékélményről, hogy a 9 éves fiam ezt választotta magának a nyaraláshoz. Szerintem ennél nagyobb dícséret nem kell.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nidavellir