Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén

Akit kicsit is megérintett J.R.R. Tolkien fantasztikus világa, akár könyv, akár mozgókép formájában, az bizonyára eljátszott a gondolattal, hogy milyen lehetne Középfölde utánozhatatlan hangulatú, csodás vidékein vándorolni. Az elmúlt évtizedekben A Gyűrűk Ura sokakat megihletett, így szegről-végről ennek (is) köszönhetjük a klasszikus fantasy szerepjátékok kialakulását: ha „csak” képzeletben, de a fantázia és a szavak lenyűgöző erejének köszönhetően hobbitok, tündék és törpök bőrébe bújhatunk, kalandozhatunk Szürkerévtől a Rhun-tengerig, Erebortól Mordorig.

Mivel A Gyűrűk Ura a mozifilmeknek köszönhetően óriási húzónév lett, amivel bármit el lehet adni, sejthető volt, hogy a Fantasy Flight Games nem fogja veszni hagyni az értékes brandet. A Mansion of Madness második kiadás applikáció-vezérelt narratívájának sikerén felbuzdulva Nathan I. Hajek és Grace Holdinghaus fogták a dungeon crawler zsánerének bevált mechanizmusait, és nyakon öntötték Tolkien könyveinek hangulatával, így született meg A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén.

Ha nincs ló, jó a digitális mesélő is

A szemlátomást méretes dobozt felnyitva rögtön egy figyelmeztetés fogad minket, miszerint a játék egy kooperatív kalandozást nyújt majd, a kihívásokat pedig egy ingyenesen letölthető digitális segédalkalmazás hivatott garantálni, vagyis ha allergiás vagy a fizikai komponensek mellett használandó tabletekre vagy számítógépekre, akkor ez nem a te játékod. Nem ez az első ilyen játék, és valószínűleg nem is az utolsó – nyilvánvalóan vannak előnyei és hátrányai is, egyéni preferencia, hogy kinek mennyire válik be ez a megoldás. Az biztos, hogy ha nem igazi szerepjátékot szeretnél játszani, csupán annak egyszerűbb társasjátékos változatát, keresve sem találsz jobb megoldást a mesélő szerepének betöltésére.

A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén tehát egy kalandozós játék, amelyben a játékosok egy csapatot alkotva igyekeznek legyőzni a játék szoftvere által eléjük gördített akadályokat, hogy az asztali, papír-és-ceruza alapú szerepjátékokhoz hasonlóan végigmenjenek egy történeten, mintha ők is a szereplői lennének egy soha el nem mesélt Gyűrűk Ura sztorinak. Az alapdobozban lévő komponensekkel egyidőben egy kampány – vagyis történet – került feltöltésre az applikációba, azonban azóta írtak újabbakat, amelyek attól eltekintve, hogy fizetősek, jócskán megnövelik a társas élettartamát. FFG szokáshoz híven pedig minden bizonnyal sűrűbben érkeznek majd a tartalmak és kiegészítők, amint lehetőséget ad rá a járvány enyhülése (2019-es megjelenése óta egy fizikai és két digitális kieg jelent meg hozzá).

Hegyek között, völgyek között, bandukol a lovag

A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén játékmenete nagyon egyszerű: minden játékos választ magának egy karaktert a kínálatból (Aragorn, Gimli, Legolas, de vannak újak is, mint Elena), felszereli azt, maga elé veszi a szereplő kártyáit, és elindítja az appot. Miután beállítottunk mindent (nehézség, karakterek, tárgyak, szerepek), rábökünk az indulás gombra, és kezdődhet a mese. Ettől a ponttól a program veszi át a Kalandmester szerepét, vagyis ő fogja megmondani, hogy a környezet hogyan változik. Kezdésnek például generál egy véletlenszerű térképet, amelyből a játékosok egyszerre csupán egy kis szeletet láthatnak – ezek lepakolását az app utasításba is adja szépen, illetve hogy a számos jelölőből melyiket hová tegyük. Kapunk egy hangulatos háttértörténetet (a Megyét rablók dúlják fel), és egy célkitűzést (találjuk meg a banditákat és bánjunk el velük), majd innen a játékosokon múlik, hogy mihez kezdenek.

Természetesen nincs annyi lehetőségünk, mint a normál RPG-k esetében, mert cselekedeteink vagy a térkép felfedezésére, vagy a megjelenő ellenségek legyőzésére korlátozódik. Vagyis csak majdnem, mert a szoftvernek köszönhetően a történetvezérelt részek immár nincsenek kártyákhoz kötve, így ha minimális mértékben is, de a lapozgatós kalandkönyvekhez hasonlóan a találkozásokkor vannak választási lehetőségeink, segíthetünk bajba jutott vándorokon, szedhetünk almát, kereshetünk medvebocsokat – amit csak az FFG narratív részlege kitalált és beletömött a progiba. Így hát hiába lesznek ismerősök a sztori fordulatai, illetve hogy mit kell csinálni, mivel a térkép minden újrajátszásra megújul, beleértve az apró küldetéseket, hangulatfokozó elemeket, nyugodtan neki lehet futni többször is egy-egy kampánynak.

Az újrajátszhatóságot növeli a karakterek szerepeinek variálása is. Remek ötlet, hogy a táblán való érvényesüléshez szükséges kártyák a szerint variálódnak, hogy milyen szerepet ölt magára karakterünk: Aragorn például kicsit másképp muzsikál kapitányként és betörőként is. Így soha nincs az az érzésünk, hogy egy előre generált karaktert irányítunk, mindig tudunk a lehetőségeinket változtatni, még a kampány fejezetei között is. Szerepkártyáink pedig velünk fejlődnek, így tulajdonképpen megoldották az RPG-k klasszikus multikasztúságát, illetve tudunk alkalmazkodni az eltérő pályák nyújtotta kihívásokhoz is.

Kockázatvállalás kocka nélkül

A kártyák kapcsán külön kiemelendő, hogy A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén nem használ dobókockát – blaszfémia, ugye?! Á, dehogy, csak egy újabb okos megoldás, ami viszont a hardcore kockarajongókat minden bizonnyal borzongással tölti el. Minden alkalommal, amikor próbára tesszük valamelyik tulajdonságunkat (például, hogy fel tudunk-e mászni egy magas fára, észrevesszük-e a felénk settenkedő goblint, sikerül-e levágni a támadó orkot, mielőtt az nyesne félbe, és így tovább), a paklink adott számú lapját fel kell csapnunk. Minél jobbak vagyunk valamiben, annál többet. Bizonyos lapok sikert adnak, mások semmit, vagy a sors lehetőségét, hogy ha beleadunk apait-anyait, akkor mégis sikert érjünk el.

Egy ötletes valószínűség-módosító rendszerrel elérték, hogy ne a dobókockán múljon egy-egy karakter sorsa, hanem tudjon számolni vele, mikor és hogyan érdemes akcióznia, így egy kicsit „felokosítva” a vanília rendszereket. Egyértelműen a játék legnagyobb erőssége, magasan felpontozza a többi részt is. Egyetlen bajom vele, hogy kisméretű kártyákat használtak hozzá, amelyek nem illenek a kulcsfontosságú szerepükhöz. Ráadásul jobban kézre állt volna, az esztétikáról és a funkcionalitásról nem is beszélve, hiszen a kis lapokon elvész a remek illusztráció, a hangyányi betűk pedig alig látszanak. A komponensek egyébként egytől-egyig nagyszerű minőségűek, majdnem ki is töltik a nagy dobozt (már ha valakinek számít, hogy nem csak levegőt tárol benne).

Gyűrűkúra

A kampányról a spoilerek miatt vétek lenne bármit is elárulni, na nem azért, mert Tolkien mestert felülmúló történetről van szó, hanem mert a játék tetemes része a felfedezés öröméről szól. A hangulata ellenben elég megosztó: az összkép, amit A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén vizuálisan nyújt, nagyon igyekszik a John Howe és Angus McBride által lefektetett esztétikai alapvetésnek megfelelni. A mozifilmek képi világát messziről el kellett kerülni, ezért például Legolas jottányit sem hasonlít az Orlando Bloom által megformált tünde íjászra, így ha valakinek a mozik adják a viszonyítási alapot, az valóban finnyásan fogja majd kezébe a lapokat. Szerintem, ha nem is ömlik a Középfölde hangulat a játékról, a generikustól azért jóval magasabb lécet ugrott meg, inkább a könyvek és a szerepjátékok hangulata felé tendálva.

Egy szónak is száz a vége, nem szeretném annyira bő lére ereszteni, mint Tolkien, pedig van még jó pár apróság, amiről lenne mit írni, de nem veszem el a felfedezés örömét. Ha Tolkien rajongó vagy és szereted a harcolós, kalandozós táblás játékokat, akkor A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén egy remek választás. Összetettsége alacsonyabb szintű, mint hasonszőrű társaié, így akár egy középkezdő társaság is nekiveselkedhet, bár az ára éppenséggel kevésbé baráti, mondhatni lélektani, ha pedig figyelembe vesszük a digitális és más kiegészítőit, akkor egyenesen drága. Az biztos, hogy az applikáció által kezelt könyvelés, történetek, próbák és harcok lebonyolítása rendkívüli módon megkönnyíti és fluiddá teszi a játékmenetet, hogy a nagybetűs játékélményre koncentrálhass.

A(z) A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • godzsakattila

    2021-07-19 21:36:22

    "az app lehetőséget ad random térképre", mikor felcsapom egymásután a darabokat akkor pikk-pakk random térkép, ha egy app kigenerálja, majd én keresgessem, megfelelően illesztgessem egyebek, az pont az ellekező hatást kelti számomra, mint amit a te számodra ezek szerint.

    "app menti el a játék állását, ezzel sem kell foglalkozni" épp ezért gondolja az emberek egy része (teljesen parttalan kevesebbnek vagy többnek bizonygatni, egy része és kész), hogy akkor már eleve minek kipakolni a játékot, folytassuk a gépen másnap, mint az összes többi számítógépes játékot, azoknak is hatalmas rajongótáboruk van, amiben mondjuk én pont nem vagyok benne, aki szűk keresztmetszet, annak tuti nyerő lehet ez a játék.. Nincs meg a "Józsi baszki rendesen tartsd míg átvisszük a komód tetejére a táblát, össze ne csússzonasnak rajta a dolgok" érzés, ha társast akarsz "jegelni" másnapig.

    "nem kell nyilvántartani különféle tokenekkel az ellenség statisztikáit". Én egyáltalán nem vagyok hardcore gamer, nagy ameris vagy mondjuk "dungeon crawleres", ezért nem is mondom, hogy maradéktalanul egyetértenék a következő felhozott példával, de itt a fórumon valamelyik topicba egyszer vitatkoztak ketten és valaki pont azzal érvelt, hogy pont ez a számolgatás és egyebek ami miatt ő személyesen asztali játékot választ PC játék helyett, ez adja annak a közösségnek a játék varázsát amelyekben ő mozog, nem a szájbarágott infók meg az algoritmus által kiszámolt sebzések, mint egy WoW-ban vagy akármiben.

    Szóval száz szónak is egy a vége, engem a kommented mégjobban megerősített a saját véleményemben pl. magamra vonatkoztatva. DE ahogyan korábban is írtam, vannak akiknek ez tetszik és ezáltal van is a játéknak létjogosultsága, csak az nem én vagyok, no meg nem is az itt előttem szólók, mint látszik.

  • pepe792

    2021-07-19 20:18:36

    Pont annyira van jelen az app a játékban, mint amennyire kell... Elmeséli a történetet, irányítja az ellenfeleket, nyilván tartja az ellenfelek erejét. Ezek csak előnyök. Nem kell kártyákkal tökölni a történet olvasásásnál, nem kell nyilvántartani különféle tokenekkel az ellenség statisztikáit, ráadásul az app lehetőséget ad random térképre, eseményekre stb... Ja és az app menti el a játék állását, ezzel sem kell foglalkozni, mikor elrakod a játékot.

  • godzsakattila

    2021-06-24 21:05:59

    Hatalmas különbség lehet app és app között is. Erről videót nézve tényleg az jut eszembe, hogy miért nem pc játék akkor már? Ha csak kicsit segít be valamit az app akkor számomra elfogadható, de ez nekem túl sok. Ami nem azt jelenti, hogy másnak ne jöhetne be vagy ne lehetne létjogosultsága, csak tuti nem én vagyok a célcsoport. Egyébként ugyanezt picit részletesebben kifejtettem valamelyik topicban is ha jólemlékszem.

  • clodo

    2021-06-24 10:21:33

    Én is hasonlóan vagyok ezzel, mint az előttem szóló. Ha már app, akkor miért ne inkább toljunk egy jó PS-t fantasztikus grafikával? Végül engem ez tántorított el attól, hogy megvegyem a játékot. Pedig mondjuk az Unlock sorozat esetén egyáltalán nem zavart az app.

  • porcine

    2021-06-23 22:09:58

    Sajnálom, de nekem egyszerűen nem fér bele az applikáció a társasjátékba. Pont azt akarom elkerülni, hogy ne kelljen elővenni a mobilt, vagy bármilyen kütyüt. Elfogadom és értem, ha ez valakinek pluszt ad az élményhez, nekem nem. Pedig az nagyon vonzó, hogy nem a filmet, hanem a könyv grafikáját vették alapul.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén
  • A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén - Árnyas ösvények
  • A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén - Eriador gonosztevői figurapakk