Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szörnyparádé – az Álomvilágon innen és túl

A Királyi Szörnytani Egyesület minden évben egy új tagot választ sorai közé. Aki e nívós kutatói kollektívába akar kerülni, annak lenyűgöző szörnygyűjteménnyel kell rendelkeznie.

A játékban szörnykutatót alakítasz. A célod, hogy nem mindennapi, unikális lényeket fogj be, hogy bemutathasd a publikum előtt. Ők a legnagyobb és legveszélyesebb fenevadakra kíváncsiak. De jól vigyázz, nem hagyhatod, hogy a közönségnek bántódása essék! Ha mindent jól csinálsz, elnyered a Királyi Szörnytani Egyesület elismerését, majd megnyervén a játékot bekerülhetsz az illusztris társaság soraiba.

A Szörnyparádé a nagynevű Richard Garfield alkotása, aki már több közönségsiker játékot tudhat maga mögött. 2019-ben ismét egy csodálatos világot álmodott meg. E víziót hét kivaló grafikus elevenítette meg, és tárták elénk Szörnylexikonként a játék kártyalapjain.

A Gigantikus tűzpók, a Vulkanikus fenevad és még sokan mások…

A szörnyvadászat 4 szezonon (fordulón) át tart. A fordulók elején leosztott 8 kártyából egy nekünk tetsző lapot leveszünk, majd a maradékot továbbadjuk a mellettünk ülőnek. A kiválasztott kártyát nem muszáj rögtön kijátszani, 1 koronáért (ez a fizetőeszköz) félretehetjük, hogy a játék későbbi körében használjuk, lapot dobni viszont nem lehet.

A pakli ötféle kártyája közül a célkártyák győzelmipont értékét majd csak a játék végén tudjuk elszámolni, így azokat csak félretenni lehet. A területekből 6 típus van, és mindhez tartozik egy-egy csapat szörny. A területeket fajtánként magunk elé játszuk ki, majd ezekre helyezzük a lényeket, már ha rendelkezünk a jószág szintjének megfelelő méretű és típusú területekkel. Az eseménykártyák vagy vadászjelzőt, vagy pénzt adnak, a szörnyvadászokat (szereplőkártyákat) pedig felfogadhatjuk, hogy képességükkel a játék végéig segítsék munkánkat.

A lények között vannak szelídek és olyanok is, akik nem díjazzák bezártságot. A veszélyesség szintjét a kártyán piros fejek jelzik. Ha a fordulók utolsó, vadászat fázisában nem tudjuk visszafogni a veszélyes szörnyeket a királyi vadászkockák, vagy vadászatjelzők által, akkor kitörnek és a közönségre támadnak. Ezért kárpótlásul 3-3 pénzt kell fizetnünk minden nem semlegesített veszély ikonért.

Amikor valamit nem tudunk kifizetni, kölcsönt kell felvennünk, és bár mínusz pontot ér, visszafizetni már nem lehet.

A játék végén az nyer, aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Kéjdémon…

A Szörnyparádé legpozitívabb tulajdonsága, a grafika. A szörnyek egyediek és elevenek, a varázslatos, ködbe vesző tájak olyanok, mit valami mámoros illúzió.

Ennek ellenére a téma nem igazán jön át, pedig a fejlesztők érezhetően igyekeztek témára szabni a játékmenetet. A szabálykönyv szépen végigvezet a világon, és a játék összes elemét, mechanikáját logikusan beleszövi a történetbe. Játék közben viszont nincs idő a szörnyeket szemlélni, sem elmélyedni a helyszínekben, így pedig nehéz beleélni magunkat a vadászatba.

A méretes pakli miatt meglehetősen nagy a szerencse szerepe. Négy játékos esetén a pakli 62%-a kerül játékba, három játékosnál csak 47%. Ráadásul gyakori, hogy egy körben 80%-ban szörnyeket draftoltunk, a következő körben meg ugyanilyen arányban területkártyákat. És még ott vannak a királyi vadászkockák is, amikkel, ha üres oldalt dobunk, a játék szörnyei megharapnak, és tetemes összeget fizethetünk miattuk.

A két főre alkalmazott draft egy kicsit más, mint több játékossal. Ilyenkor van egy plusz 7 lapból álló húzópaklink: a levett lapot ebből pótoljuk, majd egy másikat eldobunk. Ez jól kiegyensúlyozta a randomitást, interaktívabb lett, de agresszívabb is, mert könnyebben adhatunk rossz lapot ellenfelünknek.

"Kicsit kétélű fegyver, hogy miután magunknak választunk kártyát, ezután húzunk, majd dobunk egyet, és úgy adjuk át a ellenfelünknek. Így megeshet, hogy jobb lapot veszünk fel, mint amit eltettünk és jöhet a dilemma, hogy átadjam vagy kidobjam az új lapot. Ezzel nem csak az ellenféllel, hanem magunkkal is kiszúrhatunk."

Úgy érezzük, hogy a játék összes döntési lehetősége a draft során kiválasztott kártyákra koncentrálódik, ezután már minden mozzanat vagy automatizált, vagy szerencsefüggő. Ez önmagában nem hátrány, de a tapasztaltabb játékosok hiányolhatják a több döntési szabadságot.

A játékidő kettő – öt játékossal is kb.: 60 perc, de ez lehet több is, ha sokáig nézegetjük a kártyákat.

Szerintünk a doboz méretét kissé eltúlozták, a központi táblának pedig nincs igazán funkciója. Egyszerűen nem praktikus az elrendezése, és sok helyet foglal. Ellenben a játékostábla kiváló, logikusan elrendezett és átlátható.

Lépcső az Istenekhez

A kártyákból és a kockákból adódó véletlenszerűséget talán érdemes lett volna valahogy kiegyensúlyozni, más oldalról megközelítve viszont pont ez felel a jó újrajátszhatóságért, és emiatt működik a pénzmenedzsment és a kockázatkezelés is.

A Szörnyparádé mindezek mellett nagyon kellemes játékélményt nyújt. Jól esik felfedezni a helyszíneket, és jó érzés berendezni a szörnyeinknek megfelelő életteret.

Nem biztos, hogy a komplex játékokhoz szokott sporttársak élvezni fogják, de családi játékként nagyon jól működik. Ezt a játékot inkább azoknak ajánljuk, akik építkezni szeretnek, és fontosabb a külcsín, mint a téma vagy az interakció.

A(z) Szörnyparádé társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.


Kommentek

  • gellerlivia

    2021-03-11 11:25:49

    Nemrég került a polcunkra ez a gyönyörű játék. A grafika lenyűgözően szép,mindegyik kártya megállná a helyét festményként is. A játéktábla valóban nem nélkülözhetetlen,de szerintem az is hozzájárul az asztalképhez. A fekete LACK asztalon kifejezetten szépen mutat,valahogy nekem kicsit olyan,mintha egy régi szivarszobában lennék.A téma nem jön át, de én más játéknál sem éreztem még ezt,így nem tartom hátránynak. A szerencsefaktor bőven jelen van, de ez nem egy erős strategiai játék. A hátrányai ellenére szerintem nagyon kellemes vele az időtöltés. 1 óra alatt lemegy a parti, hétköznap nem lehet minden este kapkodni, hogy egy terraformálás még beleférjen a napba. Biztosan nem való mindenkinek, nem egy komplex gondolkodós játék,de egy kölcsönzést megérhet,hátha beválik.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szörnyparádé