Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Macskák szigete – Vasmacskát fel, indulhat a macskamentés

A macskák nem csupán fizikai valóságunkban, de a digitális térben is óriási népszerűségnek örvendenek, mondhatni ahol a macska, ott a kattintás.

A társasjátékok széles körben való elterjedése okán megszűnt a zombik, vikingek, városnevek és erőforrások egyeduralma, ugyanis a macskák az asztali játékok témáinak körében is megkezdték térhódításukat (persze a gondatlanul őrizet nélkül hagyott doboztetőkbe bepocoló cicákról készült képek garmadája a BGG-n hosszú évek óta árulkodik bársonytalpú barátaink titokban elkövetett uralomátvételéről).

Macskalandra fel!

A tavalyi év egyik legfelkapottabb címének számított a Macskák szigete, mely a Gémklubnak köszönhetően nem sok késéssel lemaradva követte az angol debütálást. A játék megálmodója, Frank West, egy brit fiatalember, akit a The City of Kings játékáról ismerhetünk, sikerrel ötvözte a családi játékok könnyedségét egy újabban felkapott mechanizmussal, jobban mondva játéktípussal, a poliominóval (olyan, mint a dominó, csak köbre emelve).

A poliominót legegyszerűbben a Tetris-hez hasonlítva lehet elmagyarázni: egyforma méretű négyzetekből álló, de variációit tekintve különböző alakzatokat illesztgetünk egymáshoz, általában a legideálisabb helykihasználás reményében. Egészen másfajta gondolkodást kíván meg, más agyi területeket aktivál, mint követ átváltani fáért és azt győzelmi pontra – üdítő, bár nem egetverő újdonság a társasjátékok világában.

A Macskák szigete ügyesen használja ki a poliominók adta lehetőségeket: a játék háttértörténete szerint egy varázslatos szigetről különleges macskákat igyekszünk kimenteni, mielőtt a gonosz Sötétkéz Vesh odaérne. Minden játékos saját hajóval érkezik a szigethez, vagyis kapunk egy egyedi játékostáblát, két különböző oldallal – első piros pontok egyike. A hajó négyzetekre osztott belsejében fogjuk a megmentett cirmosokat elszállásolni, ebbéli funkcióját tekintve minden hajó megegyezik, azonban apróságokban (patkányok, térképek) már felfedezünk eltéréseket, ezek lényegesen ugyan nem befolyásolják a játékmenetet, de a macskák elhelyezését már annál inkább. Nagyszerű ötlet, növeli az újrajátszhatóságot.

Macskaritatív tevékenység

A macskák maguk a poliominók, sokféle alakzatban és ötféle színben. A játék célja, hogy a legtöbb győzelmi pontot zsebeljük be a végén. Pontokat kapunk, ha legalább három ugyanolyan színű macskánk egy családot alkot, vagyis a lapkáik szabályosan érintkeznek – minél több macsek tartozik egy családba, annál több pont üti a markunkat. Kincseket is kereshetünk ám a szigeten, ennyire nem önzetlen a küldetésünk, ezek ritka fajtája pontot ad, a közönséges kincs (én már azzal is megelégednék) „csupán” a lyukak betömködésére jó (gazdagéknál azzal glettelnek). Továbbá küldetéseket is vállalhatunk, amennyiben sikeresen teljesítjük eme próbatételeket, azok meredekségüktől függően plusz pontokat érnek.

Ám a macskamentők élete sem csupa tejföl és boldogságdoboz: a játék kőkemény mínusz pontokkal operál. Hajóinkon ugyanis patkányok élősködnek, amelyek le nem takarása esetén levonások járnak, azonban a legdurvább büntetést azért kapjuk, ha nem tudjuk kihasználni a hajó minden egyes talpalatnyi helyét.

A játékmenet nem bonyolult, de több fázisból áll. A Macskák szigetének fizetőeszköze, gondolom nem meglepetés, a hal. A játék fix öt körének elején mindenki húsz hallal gazdagodik, ebből kell kigazdálkodnia mentőakcióját, persze különféle kártyákkal ez növelhető. Majd a szemrevalóan méretes pakliból mindenkinek kiosztunk hét-hét lapot. Itt kezdődik a játék fifikája: draft rendszerrel, vagyis lapkiválasztós és körbeadogatós módszerrel számunkra szimpatikus kártyákat tartunk meg, majd adjuk tovább a többit, körbe-körbe, amíg hét lap nem lesz mindenkinél. A Macskák szigetében annyi csavart vezettek be, hogy egy választással két lapot tartunk meg, így egyrészt pörgősebb a draft, másrészt a szerencsefaktor is mérséklődik.

A másik remek ötlet a valuta beosztásának szerepe. A megtartott lapokból a felhasználni kívántakat ki kell fizetni halban, annak tudatában, hogy a cicusok mentése is halba fog kerülni (oda kell valamivel őket csalogatni). Így az interakció már a körbeadogatásnál megkezdődik, érdemes nézni, hogy ellenfeleink milyen macskákra fenik a fogukat, mennyi kosaruk van, hány halból gazdálkodnak, milyen lapot érdemes saját magunknak megtartani, mi az, ami semmiképpen sem kerülhet egy másik játékos kezébe. Tipikusan az az érzés jön elő, ami a 7 Csodát kultjátékká tette, és nem véletlenül, hiszen nagyszerűen működő mechanizmusról beszélünk (például a Magic: the Gathering egyik közkedvelt játékmódja).

Zsákból macska

A draftot és a tejelést követően nekiláthatunk végre bajszos barátaink mentésének. Ehhez csupán macskamentő lapok kellenek, amelyek egyrészt a játékosok sorrendjét, másrészt a megmenthető dorombolós jószágok számát határozzák meg. Valamiféle alkalmatosságban mégiscsak el kell cipelni a jószágokat a patkányoktól hemzsegő hajóig, és erre szolgál a kosár. Alapból egyetlen egyet kapunk (khm, mondhatom, felkészült macskamentő csapat), de kártyákkal átmenetileg és maradandóan is ki tudjuk bővíteni repertoárunkat – sőt, a nyeréshez muszáj beszerezni további macskahordókat, különben félig sem tudjuk megtölteni a bárkánkat.

Macskákat a sziget táblája mellől szerezhetünk, amelyeket egy zsákból húzunk véletlenszerűen. Mennyiségüket a játékosok száma határozza meg, és a kétjátékos változat itt vérezhet el, ugyanis a küldetések a macskuszok színével és számával összefüggésben adhatnak plusz pontokat, ami két fő esetén is ugyanannyi számú összességből kerül kiválasztásra, így megvalósulásuk esélye jóval kisebb, mint négy fő esetén. A játék látványosságát kétségkívül a tetris alakzatú macskák elhelyezése adja, ami számos döntést előidéz, kezdve azzal, honnan induljon ki, merre növekedjen tovább, mit fedjen le – a Vasútvonalhoz hasonlóan nem tudható előre, milyen elemek következnek majd, így jelen döntéseink sokszor csak a megérzésen múlnak. Mesebeli beütésű macskáink mentése után kincseket szerezhetünk, ha invesztáltunk ilyen lapokba, majd újabb kör jön, és az ötödik után számolhatunk.

A húzózsákból elővarázsolt cirmik sokfélesége és a draftolható lapok megdöbbentő mennyisége akkora szerencsefaktort eredményeznek, amekkorát a draftolás sem egyensúlyoz ki teljes mértékben. Ez játék közben szerencsére nem érezhető, mert ügyesen kapcsolódnak össze a mechanizmusok, mindig van tér és lehetőség tervezni, de csupán az adott körre, és azon belül is behatároltan. Ami persze nem baj: a Macskák szigetének épp az a lényege, hogy adott kézből mibe fektetsz be, majd hogyan tudod abból kihozni a legjobbat. A játék flow-ja egyébként van annyira hangsúlyos és élményt kiteljesítő, hogy ez legtöbbeknél fel sem tűnik majd. Nagyszerű érzés látni, ahogyan a színes, fantáziadús macskalények polipcsápok módjára tekergik be a hajót, és tüntetik el a rút patkányokat.

Csacskák szigete

Sajnálatos módon nem minden ilyen szép és jó: a szabályfüzet pongyola megfogalmazású, ügyetlenül adja át a szabályokat, a semmitmondó, bénuska háttérsztori helyett konkretizálhatták volna jobban a szituációkat. Sajnos nem vezeti a kezdő játékosok kezét, letud mindent néhány mondatban – egy ilyen kaliberű játék ezt nem engedheti meg magának. A játék háttere egyszerűen bugyuta; manapság egy öt éves gyerkőcnek még talán elmegy, de a színesítő szövegek éppen csak megütik az óvodás szintet. A grafikai megvalósítás is felemásra sikerült, sajnos a harmónia nem tökéletes. A fehér alapszínű,  vastag, és strapabíró doboz, illetve a macskák részletes és gyönyörű rajzai mellett a hajók négyzetrácsos táblái bicebócák csupán. A szobák megkülönböztetésére szolgáló jelek, illetve a rácsok olyan halványak és vékonyak, hogy csak erős megvilágítás mellett vehetőek ki rendesen anélkül, hogy közelebb kellene hajolni föléjük (vagy csak ez én példányom esett a nyomda áldozatául, sajnos nem tudom). A játék többi komponensére viszont nem lehet panasz, a lapok stílusosak, a jelölők szintúgy, a meeple-ök pedig megkapóan egyediek.

A Macskák szigete egy könnyűsúlyú játék, azonban már a közepes nehézségű kategóriát súrolja, így ideális átvezetőként szolgálhat az összetett társasok felé (kicsiknek van benne egyszerűsített szabályrendszer), mert mechanikái révén igényli a tervezést, az előrelátást, a vállalásokat, alkalmazza a konfrontációt (még ha nem is közvetlenül), és poliominós megvalósításának köszönhetően átadja a kiépülés és a terjeszkedés beteljesítő élményét. Mindezek mellett egy esztétikus játékról beszélünk, amely a jelenlegi árképzés mellett tűrhető árcímkével rendelkezik, ráadásul geometriai kirakós jellegéből fakadóan kicsik és nagyok is bátran megpróbálkozhatnak vele.

A(z) Macskák szigete társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Nagylaki András

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

10Márc

Schrödinger macskája - A kvantumcicák dorombolnak

Ismertető | 2024.03.10. 13:20:00

Hogy kerül a macska a kártyaasztalra? És vajon él-e, vagy meghalt? Csak akkor derül ki, ha kijátszod a lapokat ebben a különleges ütésvívős játékban!


Kommentek

  • Robby

    2021-02-20 00:48:57

    Ha összehasonlítod a beltartalmat akkor kb. a Nyugati királyság sorozattal van egy kategóriában. Kártyák, papír tokenek és pár fa alkatrész. Ez olyan 10.000 Ft-os kategória máshol. Sajnos nagyon elkezdtek elszállni az árak. A közel 20.000 Ft-os árkategóriában (G.K.-18.000 Ft, de máshol is majdnem 16-17.000) már sok jó játék van és sokkal több komponenssel, minikkel. Nálam sokszor ezért csúszik el a vásárlás, mert ha már árban kategóriát lépek, akkor minőségben is és ez nem az a kategória. Nagyon sok ilyen tetris alapú (poliomino) játék van már 5-6000 Ft-ért is, bár nem játszottam ezzel (de jópár egyébbel igen), de több videót is megnéztem és azok alapján annyival nem nyújt többet, mint amennyivel drágább.

  • bensereni

    2021-02-19 10:58:00

    Mondjuk én őszinte leszek és bevallom, hogy bennem van, hogy mondjuk ebben az árkategóriában már remek minis játékok is akadnak, és bár tiszta szívemből vallom hogy NEM, nem kell minden játékba mini, nem illik mindenhova, sőt, de alapvetően úgy érzem tőlük, hogy több dolgot kaptam a pénzemért - bár nyilván ott meg ez az árkategória meg inkább az induló ár. Ez nálam biztosan torzítja a képet a társasjátékok reális áráról, így nem mondom, hogy nincs igazad. És nyilván nem szabad elfelejteni, hogy nem csak ettől függ egy játék értéke. Mindenesetre előbb utóbb meglesz, mert nincsen poliomino játék itthon a polcon, és ha lesz - márpedig lesz - akkor a cicák miatt szinte biztosan erre fog esni a választás. Ha aztán úgy látom, hogy igazad volt, esküszöm, igyekszem nem elfelejteni ide visszatérni, és igazat adni. :)

  • ghtyshd

    2021-02-19 09:39:07

    Nem teljesen értek egyet azzal, hogy túl van árazva. Mármint persze, tény, hogy nem olcsó, de Gémklub kiadóhoz képest szerintem lett volna arcuk még többet is kérni érte. Na meg persze, törzsvásárlói kedvezménnyel 2500 forint jön le az árából.

    És ezért a pénzért egy hatalmas dobozt kapunk nagyon sok alkatrésszel (legalábbis szerintem sok, mert rendesen kitölti a dobozt). Már a doboz is minőséginek mondható, hisz a belső felén még egy "macskapont" is van :D

    Az alkatrészek, kártyák minősége szerintem nagyon jó, és az illusztrációja pedig zseniális. Szerintem nagyon szépen van kidolgozva minden apró részlet, pl. minden játékostábla egyik végébe egyedi minta van, de máshol is megbújnak ilyen szép részletek.

    Csatolmány: https://kepkuldes.com/images/0a7f756a40a2afef17f7cceb62b164ef.jpg

  • Robby

    2021-02-19 01:05:41

    A cica plusz tetris kombóval mindent el lehet adni. :) Cuki játék meg jó is bár már nagyon sok jó tetris jellegú (meg cicás is) játék jelent meg, felsorolni is nehéz lenne. Viszont ez egy kicsit tényleg túl lett árazva. Remélem lesz a közeljövőben valami jó kis akcióban.

  • bensereni

    2021-02-18 19:14:47

    Ezzel is szemezgetünk egy ideje a párommal, bár ő nem kedveli az euro játékokat annyira, mint amennyire én. Viszont mások is írták, én is ezt tudom tenni: az ára nagyon visszahúz. Bár meg kell mondjam, nagyon sok euro játékkal így vagyunk, hogy túlárazottnak tartjuk őket. De közben csak birizgálja a csőrömet, hogy de cicák... Meg poliomino játék sincs itthon... De még várat magára

  • gyd

    2021-02-17 14:49:59

    Ő nem Pandúr, róla alul a Rólunk link alatt találsz képet. :)

  • hierroo

    2021-02-17 14:15:02

    Én nekem is tetszett ez a társasjáték, amikor megláttam. Ismerősnek is tűnk valahonnan. Aztán rájöttem, hogy a Tabletópiából, mert ott láttam már. Rögtön ki is kerestem és meg is találtan "The Isle of Cats" néven. De amennyire megörültem, hogy kipróbálom, rögtön elszomorodtam, mert Premium-os, szóval nem ingyenes a hozzáférés. Kár.
    https://tabletopia.com/games/the-isle-of-cats

    Egy ilyen viszonylag drága játékot legalább ki lehetne próbálni! Mert így akkor inkább nem, mint igen! (Legalábbis a vásárlás szempontjából!)

  • mateklesz

    2021-02-17 13:38:40

    Nagyon megörültem, amikor megláttam a cikket, mert párommal nagy macskabolondok vagyunk, és első ránézésre ez egy olyan társas, ami nem hiányozhat a polcunkról. Aztán még a cikk elolvasása előtt megnyitottam a linket, megláttam az árát és nyeltem egyet. Ilyen árkategóriában már nagyon komoly játékokat lehet venni, múltkor (igaz, hogy másodkézből, de kb 4 játékot vettem ennek az árán). Nem baj, gondoltam végigolvasom a cikket és majd biztosan meggyőz róla, hogy megéri a pénzét. Sajnos ez sem történt meg. Bár a képek alapján eszméletlen szimpatikus és vonzó számomra, de nemhiszem, hogy meg fogom venni. Főleg az szomorított el, hogy két játékos esetében nem működik annyira jól a játék, nyilván a cikk írójának felvetése alapján. Remélem lesznek majd akik kipróbálják és véleményezik, hogy ez mennyire igaz.
    U.i.: a cicus nagyon édes, csak nem Ő Pandúr? :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Macskák szigete