Olvasd el a bemutatónkat, válaszolj a kvízben feltett kérdésekre és nyerj egy Chachapoya: A Yapalocté Expedíció társasjátékot!

Chachapoya, A Yapalocté expedíció kiegészítő

A kincsvadászatok során általában az értékes darabok felkutatása szokta a legnagyobb nehézséget okozni. A világ legrátermettebb kalandor-régészei számára azonban ez a dolog egyszerűbb része. A zsákmány szétosztása már jóval több fejtörést okoz - nyilván nem úgy megy, hogy igazságosan szétosztjuk azt, amit megszereztünk. A Chachapoya az osztozás folyamatát mutatja be. Ügyesen kell blöffölnünk, kombinálnunk és licitálnunk, hogy mesés vagyonnal hagyhassuk el Dél-Amerikát. A túl kapzsi kalandorok könnyedén üres kézzel távozhatnak, és számukra végül a tapasztalat lesz a legnagyobb profit, amit magukénak tudhatnak.

Chachapoya - az első kaland

A Chachapoya egy izgalmas társasjáték, melyben tehetséges és kapzsi régészek bőrébe bújva próbálhatjuk ki, mennyire sikeresen kaparintanánk meg a lehető legtöbb pénzt érő kincseket a legkülönfélébb trükkökkel.

Az előkészületek kártyajátékhoz méltóan egyszerűek: néhány kincskártya eltávolítása után egy húzópaklit képezünk, mindenkinek osztunk egy rejtett kincs lapkát és nyolc kalandorkártyát, majd a maradékból szintén húzópaklit készítünk. Valamilyen módon meg kell határozni a kezdőjátékost is: az lesz, aki legutoljára járt múzeumban - a szabálykönyv nem említi, hogy milyen okból kifolyólag, és ki tudja, miért járnak a feketepiacon kereskedő kalandorok ilyen helyen.

Az aktív játékos a körében felhúzza a kincspakli felső három kártyáját, megmutatja mindenkinek, majd titokban kiválaszt kettőt közülük, melyeket lehelyez középre - az egyiket képpel felfelé, a másikat képpel lefelé. Ezután vele kezdve mindenki licitál néhány kalandorkártya segítségével (a kártyákat egyszerre fedik fel a régészeink), és aki a legtöbb pontértékkel licitált, az viszi el mindkét kincset, és elhelyezi azokat a gyűjteményében. A játék addig tart, amíg el nem fogynak a kincskártyák.

A játék igazi taktikusságát a titkos licit mellett a kincskártyák és a különleges vezérkártyák (nyomkeresők és vezérek) biztosítják. Ha az előbbiekből túl sokat gyűjtünk, akkor könnyen a kapzsiságunk áldozataivá válhatunk, és idő előtt kieshetünk a játékból - a gyenge szarka farka ugyebár. Emellett vannak különleges darabok, melyek hatására húzhatunk kalandorkártyákat, vagy épp el kell dobnunk a legértékesebb kincskünket.

A nyomkeresőknek nincs pontértékük, viszont erősíthetjük velük egy másik kalandortípusunkat, vagy megakadályozhatjuk, hogy bárki elvigye a hőn áhított értékes darabokat - majd később elvisszük mi, amikor megfelelő kártyáink lesznek. A vezérek pedig olyan különleges lapok, melyek páratlan erővel szállnak harcba, vagy éppen a többieket lepik meg a nyertes megváltoztatásával - lehet, hogy valaki kis értékű lappal próbálkozott, hogy semmiképp ne szerezze meg az adott kör kincseit, és ez okozta a vesztét.

Minden játékos egyszer a játék során felhasználhatja a rejtett kincs lapkáját, hogy feltöltse a kezében lévő lapokat, vagy ha nem élt ezzel a lehetőséggel, akkor a játék végén tetszőleges kincskártyaként kell hasznosítania.

A Chachapoya izgalmas, ugyanakkor könnyed taktikázós társasjáték. Érdekes megoldásokat alkalmaz, mint például a titkos licit, az egymást kiütő kalandorkártyák (hadd nevessen az a bizonyos harmadik), vagy éppen a kapzsiságot büntető kiesés. A taktikai mélységeit a viszonylag komoly szerencsefaktor miatt nem érdemes túlgondolni.

Az az egyik legnagyobb különlegessége, hogy a kiesésen kívül nincs olyan történés, ami egyértelműen negatív vagy pozitív lenne. Lehet annak is örülni, ha éppen nem én vittem el az adott kör kincskártyáit, vagy ha el kellett dobnom a legértékesebb kincsemből egyet - talán éppen emiatt fog sok pontot érni. A másik oldalról pedig okozhat galibát a rejtett kincs a játék végén, hiszen előfordulhat, hogy amiatt fogok kiesni. Meg kell próbálni a javunkra fordítani minden lehetőséget.

A Yapalocté expedíció - veszélyes terepen

A Yapalocté expedíció rengeteg (modulárisan beépíthető) kincskártyát és több praktikus elemet ad hozzá az alapjátékhoz. Fontos megjegyezni, hogy ez a kiegészítő kizárólag az alapjátékkal együtt játszható.

A játékmenetet nem érintő, ugyanakkor hasznos új elemek:

  • Játéktábla: természetesen az asztal közepén is el tudjuk helyezni a kincseket, de néha elég kényelmetlen tud lenni az ide-oda pakolgatásuk. Erre tökéletes megoldást nyújt a tábla, hiszen egyrészt minden kártyának és a húzópaklinak is megvan a pontos helye, másrészt a pereme miatt könnyebb odatenni és elvenni a lapokat.
  • Kezdőjátékos-jelölő: nem túl meglepő módon az aktuális kezdőjátékost jelöli.
  • Áttekintőkártya: mivel a kiegészítő több új jelölést is behoz a játékba, ezért kifejezetten hasznos tud lenni, amíg meg nem tanuljuk az összeset.

A fentieken túl vannak a modulárisan beépíthető kincskártyák. Ez úgy működik, hogy a lap bal felső sarkában megjelölt értékű lapokat cseréljük le az alappakliból: például az összes ötös értékűt kivesszük az alapból, és minden ötöst beleteszünk a pakliba a kiegészítőből. Ezeken felül van néhány olyan lap is, melyeket csere nélkül behelyezünk a meglévőek közé.

Az új szimbólumok, melyek a kiegészítő lapjain szerepelnek:

  • Piros X: nem azonnali kiesés, csak fenyegetés. Ha a játék végén is annyi van egy adott típusú lapból, hogy piros X jön ki, akkor kiestünk a játékból. Ez elől még a rejtett kincs lapka sem biztosít menekülőutat.
  • Kékkel áthúzott kártya: az alapjátékban piros áthúzás szerepelt a szimbólumon, mely a legmagasabb értékű lap eldobását jelentette. A kék áthúzás tetszőleges kincs eldobását takarja.

Van még egy kifejezetten hasznos újítása a Yapalocté expedíciónak, ami a meglévő elemek működését alakítja át: amikor valaki két nyomkeresőt játszott ki a licitálás során, akkor a két megszerzendő kincskártya és az egyik nyomkereső végleg kikerülnek a játékból. A Chachapoyának talán a legnagyobb gyengepontja az volt, hogy a játék nagyon el tud húzódni, és erre csak rátesz egy lapáttal, amikor a dupla nyomkereső miatt visszakerülnek a licit tárgyai a húzópakli aljára. A kiegészítőben viszont a szabálykönyv már nem azt határozza meg, hogy mennyi kincset kell eltávolítanunk, hanem hogy pontosan mekkora paklival kell kezdjük a játékot (tehát a csere nélkül bekerülő kártyák és a promók nem adnak hozzá plusz köröket a játékhoz). Ezek segítségével elég jelentős gyorsulást tapasztaltunk a menetek során.

A Yapalocté expedíció nagyon sok érdekes elemmel bővíti az alapjátékot. Sokkal kiélezettebb és élvezetesebb a játékmenet a finomhangolások és az új taktikai elemek miatt. Lehet kevesebb modullal is próbálkozni, de szerintem az az igazán hangulatos, mikor mindegyiket lecseréljük. Mindenki küzd végig, mint malac a jégen, hogy nehogy a piros X-ek miatt kiessen a játék végén.

A Chachapoya magyar találmány: Szöllősi Péter remekművének külföldi forgalmazása még nem igazán indult be, de minden adott ahhoz, hogy nemzetközi sikerré váljon, mint például a nyelvfüggetlenség és a többnyelvű szabályzat.

Promókártyák

Yayaucha - ha ügyes vagy, a javadra fordítod

Ez a csomag néhány Yayaucha névre hallgató kincskártyát tartalmaz, melyeket belekeverünk az alappakliba, és már mehet is a menet. A pontértékek meghatározása igazán izgalmas, ugyanis pengeélen táncolunk, ha ezt gyűjtjük: komoly pontokat, de akár nagy mínuszokat is be tudunk zsebelni.

Egyszeri gyártású darab, szóval érdemes addig beszerezni, amíg készleten van, különben vadászhatjuk majd a különféle adás-vételi csoportokban.

KÍGYÓ kalandor - a jövő felfedezései?

A KÍGYÓ kalandor pakk néhány különleges kalandorkártyát tartalmaz, melyek egyszer felhasználhatóak a játék során - vagy akár meg is tarthatjuk őket némi pluszpont reményében. Ezt a három elemet tartalmazza:

  • fáklya: megnézhetjük a licitre felajánlott, képpel lefelé lehelyezett kincskártyát;
  • térkép: felfordíthatjuk a licitre felajánlott, képpel lefelé lehelyezett kincskártyát;
  • iránytű: kicserélhetjük a licitre felajánlott, képpel lefelé lehelyezett kincskártyát a pakli aljára helyezett lappal.

Ez egyelőre három új kártyát jelent, melyeket beépíthetünk a játékba. Az viszont izgalmasabbá teszi, hogy van benne egy előremutatás is: a következő kiegészítőtől kezdve minden játékosnak saját paklija lesz, és végre mind a tizenöt lapot használhatjuk majd.

Te leszel a következő kincsvadász Dél-Amerikában?

A Chachapoya a kiegészítőkkel és a promókártyákkal óriási élményt tud nyújtani. Kibontakoztathatjuk a taktikai zsenialitásunkat, azonban Dél-Amerika rengeteg veszélyt és kalandot rejt, így nem tudhatjuk, mikor ér utol minket a baj.

Ha szeretnétek újabb expedíciókra menni, akkor most megnyerhetitek a Yapalocté expedíció kiegészítőt a promókártyákkal együtt. Rengeteg izgalmas kaland áll előttetek.

A(z) Chachapoya társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

A(z) Chachapoya: A Yapalocté Expedíció társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

A(z) Chachapoya: Yayaucha promo társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

A(z) Chachapoya: SNAKE Adventurer Promo Cards társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel

12Feb

Szoba kiadó - Fogadófoglaló

Ismertető | 2024.02.12. 20:43:00

A Fogadófoglaló című kártyajátékban minden játékos megpróbálja bejuttatni vendégeit a legjobb szállodákba, de a hotelek csak bizonyos számú vendéget tudnak fogadni, ráadásul a társaid igyekeznek keresztbe tenni a terveidnek.


Kommentek

  • Cygnus

    2020-11-18 19:49:25

    A Yapalocté szerintem kifejezetten jót tesz a Chachapoyának. Sokkal kiélezettebbé, izgalmasabbá teszi, a piros X egy nagyon érdekes fűszer benne, végig lehet stresszelni, hogy sikerül-e így vagy úgy elmozdulni onnan, vagy kiesés lesz a vége. A játékidő rövidítése is hasznos, az alapjátéknál nagyon sokáig el tud húzódni, ha állandóan 2 nyomkeresőt játszanak ki, és mindig minden visszakerül a paklikba.

    Úgy az igazi, ha minden modul benne van, talán egyetlen egyszer játszottam úgy, hogy csak 1 volt belerakva, aztán azóta mindig az összeset cseréljük.

    Én most már csak a kiegészítővel együtt játszom a Chachapoyát, kötelező kellékké vált :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Chachapoya
  • Chachapoya: Yayaucha promo
  • Chachapoya: A Yapalocté Expedíció
  • Chachapoya: SNAKE Adventurer Promo Cards