Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Hellapagos: Hajótöröttek szigete

Képzeld azt, hogy egy lakatlan szigetre kerülsz, és egy tárgyat választhatsz, ami nálad lehet. Na, mi lenne az? Ugye nem az okostelefonod? Mi haszna lesz, amikor lemerül? Egy szigeten rekedve átértékelődik, hogy mik az igazán fontos dolgok az életünkben, és még egy flakon poshadt víz is nagyobb érték, mint egy nyertes lottószelvény.

Szerencsére 2017-ben megérkezett a Hellapagos, egy félkooperatív partijáték, melyben teljes valójában átélhetjük, milyen is lehet hajótöröttként nap, mint nap a túlélésért és a hazajutásért küzdeni. Mielőtt azonban belefeledkeznénk a túlélésért való küzdelembe, észrevesszük a sötét felhőket, melyekből arról árulkodnak, hogy hamarosan egy hurrikán fog ideérni. Emiatt sürgősen tutajokat kell építenünk, hogy időben elhagyhassuk a szigetet.

Mit tartalmaz egy csodás luxus hajóút ára?

A doboz tartalma:

  • 6 fagolyó;
  • vászonzsák;
  • 12 tutajkártya;
  • 12 betegségkártya;
  • 12 időjáráskártya (ezek közül egy hurrikánkártya);
  • 1 kezdőjátékos-kártya;
  • 54 hajóroncskártya;
  • hajóroncsot ábrázoló kártyatartó;
  • játéktábla;
  • 1 élelemjelző, 1 ivóvízjelző, 1 fakorong;
  • játékszabály.

Pakoljunk be a bőröndbe!

A Hellapagos nagyon egyszerűen előkészíthető játék, ugyanis csupán a következő teendőink vannak:

  • Osztunk minden játékosnak játékosszámtól függően három vagy négy hajóroncskártyát, a maradékot pedig elhelyezzük a kártyatartóba.
  • Az időjáráspaklit úgy keverjük össze, hogy a hurrikánkártya véletlenszerűen az utolsó hat lap között legyen.
  • A fakorongot lehelyezzük a tutajsáv nullás mezőjére. Az ivóvíz-, illetve élelemjelzőt az oldalsó sáv megfelelő mezőire helyezzük.
  • Belerakjuk a hat fagolyót a zsákba.

Ezek után már indulhat is a játék. A kezdőjátékos kiválasztása nagyon ötletes, ugyanis az kezd, aki a legjobban hasonlít egy hajótöröttre. Emiatt általában én szoktam lenni a befutó. :)

Egy hajótörött szürke hétköznapjai

Hogyan is telnek a hajótöröttek napjai, miket lehet tenni a túlélés érdekében?

A játék fordulókból áll, egy forduló pedig öt fázisból. A fázisok:

  1. Kezdőjátékos-kártya továbbadása: a forduló elején az aktuális kezdőjátékos továbbadja a kezdőjátékos-kártyát a jobboldali szomszédjának. Az első körben ezt a fázist kihagyjuk.
  2. Időjáráskártya felfedése: felfedjük az időjáráspakli legfelső lapját. Ez fogja meghatározni, hogy mennyi vizet tud egy játékos gyűjteni az adott körben (0-3 adag). Amennyiben a hurrikánkártyát fordítottuk fel, a kör végén a játékosok el kell hagyják a szigetet a tutajok segítségével.
  3. Minden játékos végrehajt egy akciót: ez lehet halászat, vízgyűjtés, fagyűjtés a tutajhoz vagy keresés a hajóroncsban.
  4. Túlélők ellenőrzése: ebben a fázisban ellenőrizzük, hogy van-e elegendő vizünk és élelmünk. Amennyiben valamelyikből nincs, szavazás következik, mely során addig szavazzuk meg, hogy ki haljon éhen vagy szomjan, ameddig elég nem lesz mindenki számára az ivóvíz és a hal.
  5. Ellenőrizzük, hogy vége van-e a játéknak.

Pihentető nyaralás a szigeten

A hajótörötteknek minden nap keményen meg kell dolgozniuk a túlélésért, emellett fára van szükségük a tutajokhoz, amiért be kell merészkedni a mérgeskígyókkal teli erdőbe. Vannak azonban némelyek, akik inkább a saját bőrüket mentenék, és értékes dolgok után kutatnak a hajó maradványaiban.

Lássuk, milyen akciókra van lehetőségünk.

Halászat

Húzunk egy fagolyót a zsákból. A golyón egy, kettő vagy három hal szerepel, mely megmutatja, hogy mennyivel tolhatjuk feljebb az élelemjelzőt a sávon.

Vízgyűjtés

A kör elején felfedett időjáráskártya mutatja meg, hogy egy játékos mennyi vizet tud gyűjteni az adott körben. A kártyán vízcseppbe írt számnak megfelelően toljuk feljebb az ivóvízjelzőt. Az ivóvízzel érdemes előre tervezni, ugyanis vannak szárazabb napok, mikor egyetlen adag vizet sem tudunk gyűjteni.

Fagyűjtés a tutajhoz

Nem túl meglepő módon, fát az erdőből tudunk gyűjteni. Az erdő széléről kockázatmentesen össze tudunk szedni egy adag fát, azonban, ha beljebb merészkedünk a mérgeskígyók lakta területre, akár több adaggal is elősegíthetjük a tutajok építését. Ebben az esetben húzunk a zsákból tetszőleges mennyiségű golyót, és ha nincs köztük a fekete, akkor annyi fát kapunk pluszba, amennyi fagolyót húztunk. Ha kihúzzuk a feketét, akkor megmart egy kígyó, és a következő kör végéig betegek leszünk. Ez azért rossz, mert ugyanúgy eszünk és iszunk, azonban betegen nem tudunk akciót végrehajtani, és így haszontalanok leszünk a csapat számára.

Keresés a hajóroncsban

Dönthetünk úgy, hogy inkább a saját bőrünket mentenénk, és keresgélünk a hajóroncsban különféle bónuszok reményében. Ekkor felhúzzuk a hajóroncspakli legfelső lapját.

Ezek a kártyák öt kategóriába sorolhatóak:

  • Élelmiszerkártyák: ivóvíz- és élelemkártyák, melyeket felhasználhatunk a közösség javára, vagy megtarthatjuk magunknak a nehezebb időkre.
  • Egyszer használható kártyák: különféle egyszer használatos akciókra adnak lehetőséget ezek a kártyák, pl. egy halott újraélesztése, egy beteg meggyógyítása stb.
  • Folyamatosan használható kártyák: ezek a kártyák állandó bónuszt adnak a kártya tulajdonosának, pl. több golyót húzhat halászatkor, mindenki után szavazhat stb.
  • Pisztoly és töltény: előbbi egy folyamatosan használható kártya, utóbbi pedig értelemszerűen egyszer használatos. Ha van pisztolyunk és töltényünk, akkor le tudunk lőni egy játékost.
  • Haszontalan kártyák: nagyon ötletes, de a kijutás szempontjából felesleges kártyák. Van itt sok minden, a Quoridor társasjátéktól kezdve egészen a Ferrari slusszkulcsig.

Kínzó honvágy

A játék többféleképpen érhet véget. Az egyik lehetőség az, hogy mindenki elhagyja a szigetet a hurrikán előtt. Ekkor mindenki felszáll a saját tutajára, és a hosszú útra felkészülve mindenki visz magával egy-egy adag vizet és élelmet.

Amennyiben megérkezik a hurrikán, a kör végén annyian tutajra szállnak, amennyien csak tudnak. Ha nincs elegendő élelem, víz vagy tutaj, szavazással dől el, hogy kik lesznek a túlélők.

Ha mindenki a saját érdekeit helyezi a közösség érdekei elé, akkor előfordulhat az is, hogy végül senki sem éli túl ezt a „kalandot”.

Véleményem a játékról

A Hellapagos egy izgalmas, érdekesen felépített partijáték. Kevés emberrel viszonylag pörgősen lejátszható, azonban, ha sok hajótöröttünk van, akkor nagyon elnyúlik, vontatottá válik, és némelyek szinte biztos unatkozni fognak.

A félkooperatív jellege egyértelműen kiiktatja az alfajátékos lehetőségét, cserébe megoszlást okoz, és nagyon lecsökkenti annak az esélyét, hogy mindenki kijusson élve a szigetről. Egy idő után úgyis előjönnek az önös érdekek (pl. a hajóroncskártyák húzásával), az élelmiszer viszont ugyanolyan rohamosan fogy, tehát valakiknek meg kell halniuk. Emiatt az erre érzékeny embereknek valószínűleg nem fog tetszeni a játék.

A játékszabály is tartalmaz néhány játékvariánst, ezek közül én ajánlom a teljesen kooperatív mód kipróbálását házi szabályokkal kiegészítve, amikor az a célunk, hogy minél több embert élve kijuttassunk a szigetről. Ez megelőzi az esetleges sértődéseket, illetve nagy csapatmunkára sarkall mindenkit. Ezen felül pedig megláthatjuk, hogy mennyivel többen túl lehet így élni, mint félkooperatív módban. Hozzátenném, hogy nem lehetetlen az, hogy mindenki életben maradjon, de kell hozzá egy adag szerencse is.

Aki nagy társasággal szokott játszani, és szereti a félkooperatív, illetve a kooperatív játékokat, érdemes elgondolkodnia a Hellapagoson, ugyanis sok lehetőség van benne, és elég jó áron megvásárolható. Én mindenképpen ajánlom, nálunk nagyon bevált.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

27Feb

Támad a Kraken! - Kooperatív tengeri csata

Ismertető | 2024.02.27. 14:00:00

Ahoy, kalózok! Hajózzatok el velünk a hét tenger hullámaira és segítsetek legyőzni a Kétszín Krakent!


Kommentek

  • sitatom

    2022-07-23 00:03:06

    Teljesen igazad van, én sem hiszek a mindenkinek bejövő játékban, mert olyan nincs😀.

  • Robby

    2022-07-22 21:27:43

    Esetleg lehet egy olyan játékmód, hogy legalább egy ember élje túl és annak sikerüljön elvinnie a szigetről egy, az emberiséget megmentő győgyszer receptjét, vagy egy valami egyéb dolgot. Így ha már egy valakinek sikerül, akkor a csapat is nyer (így jobban kooperálnak a játékosok, ha közös a cél).

    Meg igen, nem tetszhet mindenkinek ugyanaz a játék, illetve a csapattól is függ. Volt amelyik csapattal egyik játék teljesen jól működött, de a másikkal nem és ez fordítva is igaz volt. Szóval főleg a játékosokon és a hangulaton múlik.

    Amúgy a játék nagyon aljas, de pont ettől zseniális és nagyon realisztikus.

  • godzsakattila

    2022-07-20 11:32:40

    Tisztázzunk valamit. Az hogyha valami bejön egyeseknek, meg ha nagyon sokaknak is, nem feltétlen azt jelenti, hogy hiba van abban akinek nem. De azért javaslok egy neki futást még 😜

  • sitatom

    2022-07-20 07:20:28

    Annyi pozitív visszajelzést írtatok itt a Hellapagossal kapcsolatban, hogy elgondolkoztam biztos bennem volt a hiba és felülvizsgáltam a korábbi döntésem, adok ennek a játéknak még egy esélyt. Amint lesz nagyobb társasággal lehetőségem újra nekifutok.

    Kicsit próbálom majd más szemmel nézni a játékot, hátha annál a 10-12 partinál amit játszottam vele velem volt a gond.

    Azt továbbra is fenntartom, hogy a játék a doboza külcsíne az teljesen rendben van (bár az tök fura volt, hogy milyen nagyon vigyorognak és boldogok a hajótöröttek a borítón, de azt betudtam annak, hogy party játékról van szó) . Az alap ötlet is nagyon tetszik.

    Nagyon meglepődtem, hogy maga a játék mennyire nem jött be, no de hátha változik a megítélése nálam a következő próbálkozások után.

    Megnézzünk majd pár ”háziszabályos változatot”. Valakinél (név nélkül gyd-nél 😊 ) olvastam a bajnokságos verziót az egész szimpatikusnak érdekesnek tűnt…

    Illetve amit Robby ajánlott oldalt ott is egész sok jóés érdekes verzió van leírva.

  • godzsakattila

    2022-07-17 19:19:19

    Rendesen is toltunk azóta néhány kört (4-en). Jelentősen könyebbnek tűnt, de mégsem állíthatom, hogy megmenekülés lavina kezdődött volna el így sem 😂 Volt már, hogy a vihar érkezte előtt szomjan vagy éhen halt az egész csapat. Volt, hogy tutaj híján nem sikerült megmenekülni. Persze azért többször volt megmenekülés egy vagy két főnek, de 3-nak vagy 4-nek egyszerse a kb. 6-7 menetből. Fenntartom a véleményem, hogy jó ksi szórakoztató játék, mikor nem akarunk komolyat elővenni vagy inkább sok menetet akarunk 1-2 nagy helyett.

  • gyd

    2022-07-11 18:21:24

    Köszi a részletes beszámolót! Ahhoz külön gratulálok, hogy ilyen brutál módban is sikerült egyszer megmenekülni két embernek. :D Kíváncsi vagyok, milyen lesz, mikor már easy feltételek mellett fogjátok játszani. :D

  • godzsakattila

    2022-07-11 15:48:52

    Bár szerintem 10-en biztos játszottunk vele összességében, de egyszerre hatnál többen nem. Szóval 4-5-6 fős körök voltak a hétvégén, talán tíz darab összesen. Nekünk egyöntetűen siker volt a játék. Jól egyensúlyoztunk, igyekeztünk mindenkit megmenteni, nem önzőzni a víz és táplálék tartalékokkal, de hidegvérrel kicsináltunk valakit, ha nem volt más mód. Mondjuk megmenekülés egyszer volt csak (két fő). Mindig meghaltunk. Szóval még rá kell éreznünk a megmenekülésre 😂 Mondjuk ez utóbbiban (szerintem erősen) szerepet játszik az is, hogy benéztünk valamit... Sajnos nem fordítottunk föl időjárás kártyát a kör elején, hanem az esővízgyűjtő akció számunkra azt jelentette, hogy az aktuális játékos felcsapta a felső lapot vakon és vagy szerzett vizet, vagy nem, nah így különösen szűkös volt a játék és keveseltük is az esővíz kártyákat (vakartuk a fejünk ezt tizenketten vajon, hogy lehet túlélni) . Majd másnap rájöttem, hogy jah így mindjárt más, nem fogy akár három esővíz kapka egy körben (és kerül ennyivel közelebb a vég), hanem egy felcsapott hármas meg viszont akár többször is igénybe vehető a körben. Ha rendesen játszuk legközelebb, akkor lehet kedvenc party játékaim közé bekerül majd. Így is nagyon élveztük, csak mondom kamikaze körök voltak, a biztos halál felé rohanva vigyorogva.

    Amúgy én nem éreztem, hogy sértődés lehetne bármikor is, bár nyilván ez társaság függő. A legelső játék alatt, mikor kiakartak szavazni, szemrebbenés nélkül rálőttem a nagyobbik lányomra, viszont ő hárította a lemezzel, majd szélesebb vigyorral "folytatta" a kiszavazásom. Mi ilyenek vagyunk. Amennyiben játékról van szó, teszem hozzá (!), bár idegent megenni is megenne szerintem bármelyikünk a valóságban, ha odáig fajulna a helyzet, de én nem szeretném ha ilyen irányba menne el a diskurzus itt. Ez egy társasjáték, úgy is kell rá gondolni.

    ui.: szép az asztalképe. Ár-érték arányban tényleg nagyon jó játék, mert szépség és élvezetes játékmenet jár kevés összegért cserébe.

  • Robby

    2022-07-04 19:25:09

    Azért nagyon jó ez a játék, mert teljesen kiforgatja az embert a valódi énéből, illetve kizökkenti a komfortzónájából. Akárhogyan is játszátok, oda kell figyelni a többiekre, mert utána ők dönthetnek a sorsodról. Minden kör elején ott a nagy kérdés: Próbáljak valami hasznosat csinálni a társaságnak (víz, élelem gyűjtés...), vagy menjek el harácsolni tárgyakat (ami vagy hasznos lesz, vagy teljesen haszontalan). Adjam oda a dugi vizemet egy társamnak, ezzel megmentve, de így kockáztatva, hogy a következő körben esetleg én fogok víz nélkül maradni. Esetleg odaadtam az élelmemet és ő meg engem szavaz ki? Szóval bárhogy is van, ezt a játékot csak olyanokkal szabad játszani, akik nem fognak megsértődni. Az elején nagyon le kell szögezni, hogy mi a cél. Vagy tényleg egyénileg minél gonoszabb módon kiszabadulni, vagy megpróbálni összefogni és minél több embert megmenteni, de lényeg az, hogy sosem szabad megharagudni a másikra! Az jut erről a játékról az eszembe mikor a TV-ben leadják a különféle reality show-kat. Ott is akkorákat lehet csalódni az ott levő emberekben. Viszont ha feltennétek magatoknak a kérdést, hogy ilyen helyzetekbe ti, hogy döntenétek? Könnyű a karosszékből azt mondani, hogy én odaadnám az ételem-italom...de valóban megtennéd, ha ott lennél? Ebből a szempontből zseniális játék, csak úgy kell leülni mellé, hogy tudd mik az elvárásaitok. Valóban volt rá példa, hogy embereket ettek meg az éhezők a túlélés érdekében.

    Amúgy meg, ha megvan a pecabot, kulacs, esetleg a balta is, akkor hatalmas az esély a túlélése. Az Imhotep-pel meg a kitolás szerint összehasonlítani az majdnem olyan mintha a Monopoly-t hasonlítanád a Brass-sal gazdaság fejlesztése terén. :D Na mindegy ez a játék a maga kategóriájában szerintem egyedi, zseniális, szinte külön kategória. Aki csalódik benne, az látszik, hogy azért van, mert nem tudja, hogy mi elé ül le játszani. Akinek már az is eléri a küszöböt, ha valaki más szállít előtte pár követ a kiszemelt helyre, annak nem igazán való.

  • MaRo

    2022-07-04 06:50:59

    Én inkább arra gondoltam-és valóban rosszul fejeztem ki magam -, hogy heringezik 12 ember az asztal körül. Nálunk egész nagy asztal van de 12 embernek még az is zsúfolt lenne, arról nem beszélve, hogy így páran távol is vannak.

    Ez a játék lakodalmi asztalt kíván vagy forgó színpadot.🤣

  • gyd

    2022-07-04 00:56:25

    Igazából 12 főnél sem különbözik sokkal az asztalkép, mivel a játékosok előtt csak pár kártya van. :)

  • MaRo

    2022-07-03 21:11:11

    Magam sem tudom, jobb lett volna-e nem elolvasni a cikket vagy pont, hogy így jártam jobban. Habár azt kell mondjam, hogy eléggé kételkedek a játékban, hogy hova is soroljam.

    Egyfelől érzem a késztetést, hogy játszam és kipróbáljam és még talán élvezném is másfelől viszont nem tudom, hogy mennyire vinné a prímet a játék nálunk és igazából azt sem, hogy hogyan élném meg én magam.

    Persze nem muszáj úgy játszani sem, hogy az tortúra legyen.

    Tetszik, hogy a játékba belevitték a valóságot még ha ez a nyugodt mindennapjainkban teljesen elképzelhetetlen is, morbid lépésre minden bizonnyal hajlanának sokan főleg, ha nem ismerős a társaság a valóságban. Mert ugye azt nem tartom reálisnak, hogy megkannibálkodjam a saját családom és azt hiszem, ez fordítva is így lenne.

    A kiesés meg elég fájó tud lenni, főleg, hogy én nem éreztem ki azt a játékból, hogy az egyik hasznosabb tag mint a másik a hajókártyáknál mondjuk meglehet, hogy haszontalanabb valaki de a munka terén nem éreztem, hogy egyik hasznosabb a másiknál. Tehát mégis mi alapján döntesz? A valóságban gondolom úgy, hogy úgyis rá akartam gyújtani, vagy pisilni aztán egyetek meg. De ha ez nem áll fenn akkor semmid nincs... Max a játékossal szembeni érzésed ami tényleg csúnyán zárulhat. A poén szintű kinyírást sem értem, mert mitől nagyobb poén egyiket vagy a másikat. Persze lehet erre mondani példát, hogy te úgyis mindig lesérülsz, így jártál és mondjuk, hogy ez lehet is vicces, de azért ez sem egy olyan dolog ami folyton elsüthető.

    Szóval erősen dilemmás mert eltudom ezt képzelni dráma nélkül is viszont most úgy érzem, hogy túlgondoltam és majd előveszem később a kérdést. Bár nem családi játék a fél kooperatív mód az biztos.

    Az árán egyébként meglepődtem, valóban kedvező, többre számítottam, isten tartsa meg jó szokásukat! :D

    A doboz és játékkép szintén rendben van bár 12 főnél érdekes lehet az asztal. :D

  • edaadri2

    2022-07-03 20:08:00

    Köszönöm a válaszaitokat :) Amit a +1-nél írtál, az különösen tetszik. Ha taktikai áldozattal többen túlélitek, ráadásul még vissza is hozzátok a játékost, az szerintem izgalmas ráadás a játékmenetben. Minél több lehetőségünk van egy kör során, annál nagyobb élményt nyújt egy kooperatív játék. Mindig a tervezés és ötletelés része a kedvencem, nem is a konkrét kivitelezés.

    Az eredeti szabály szerinti koop elég érdekes koncepció, a Ti verziótok sokkal jobb. Amikor majd kipróbáljuk a Hellapagost, akkor csakis eszerint fogjuk a kooperatív módot lejátszani. Köszi érte :D

  • godzsakattila

    2022-07-02 01:01:39

    Pontos létszámot nem tudok így előre mondani. Mert sokan leszünk együtt, de mennyien ülünk le hozzá az passz, főleg, ha több menet is lemegy belőle.

  • gyd

    2022-07-01 23:29:17

    Hányan fogjátok játszani?

    Kíváncsi leszek a véleményedre. :)

  • godzsakattila

    2022-07-01 14:17:31

    Igen itt nem a kibabrálás a lényeg, hanem épp a "hátbaszúrás", beáldozni valakit akivel együtt küzdöttél korábban, nem pedig egy vetélytárs hátráltatása vagy kiiktatás. Más alapkoncepció teljesen. Mi remélhetőleg jövőhéten fogjuk kipróbálni többen, majd feltétlen írok a játék lapjára tapasztalatokat, nekem a 9.-ei társaság miatt nagy reményeim vannak.

  • gyd

    2022-07-01 10:23:07

    A semi-coop verziója tényleg elég szemét. Volt, hogy 12-en kezdtük a játékot, és talán 3-an jutottak ki a szigetről. Mondanom sem kell, hogy még válogathattak a sok tutaj közül. :D Ilyen szempontból valóban elmegy még pszichológiai kísérletnek is. :D

  • sitatom

    2022-07-01 08:58:37

    Nekem nagy csalódás volt ez a játék!
    Sokkal többet vártam tőle.
    Engem nagyon becsapdázott a doboza, nagyon tetszett és maga a játék ötlet is.
    Még kooperatív módban elmegy.


    Én mondjuk pont azt a káoszt, kiabálást nem szeretem a társasokban.
    Csak azért lövünk le valakit mert jó poén...
    Semmi bajom nincs másikkal való kibabrálással egyik nagy kedvencem az Imhotep. Szerintem ott aztán tényleg keresztbe tehetsz másiknak szépen "kulturáltan" és utána jó érzés hallani az anyaiági felmenőimnek az emlegetését vagy hogy mit csináljak az apukám valamelyik szervével 😄....

    Persze nem vagyunk egyformák, sokkaknak van akiknek tuti bejön. a Hellapagos

  • Cygnus

    2022-06-30 23:31:08

    A saját tapasztalatom az, hogy társaságfüggő, hogyan játsszuk a kooperatív módot.

    Ha nagyon tapasztalatlan játékosokkal ülünk le, akkor ki szoktunk szedni minden olyan kártyát, ami a hátbadöféshez tartozik - pisztoly, golyó, fémlemez stb. Így nem zavar össze senkit, hogy minek van az ott :) Tapasztaltakkal már nem szórakozunk ilyesmivel, benn marad minden kártya, szimplán nem használjuk őket gonosz dolgokra.

    +1 tipp: előfordul olyan helyzet, hogy kajaszűkében vagyunk, olyankor van, hogy koop módban is használunk pisztolyt: lelövünk valakit, megesszük a kör végén (van erre egy kártya), aztán a következő körben feltámasztjuk woodoo babával :D A szabály nem tiltja, szóval miért ne ;) Úgyhogy még a koop módban is lehet értelme a pisztolynak.

  • Robby

    2022-06-30 23:00:08

    Nem tudom, hogy ismeritek-e ezt az oldalt, de innen még lehet 5leteket meríteni a játékkal kapcsolatban. Mi is szeretjük ezt a játékot, de csak óvatosan, mert akár kapcsolatokat is szét tud rombolni. Amúgy szerintem csapatépítőre is nagyon jó játék :D

  • gyd

    2022-06-30 20:36:54

    A kérdés jogos, ezt nem fejtettem ki.

    A szabályban a kooperatív játékmód annyit jelent, hogy bajnokságot játszunk (azaz több fordulót is lejátszunk egymás után), és minden túlélő kap pontot (annyit, amennyien túlélik). Ha jobban belegondolunk, ez egy picivel sem teszi kooperatívabbá a játékot.

    Mi teljesen kooperatívan szoktunk játszani, azaz szigorúan pontozás nélkül, akár önmagunkat beáldozva, minden döntést közösen meghozva arra utazunk, hogy minél többen túléljük. Persze emiatt hamar monotonná válhat a dolog, de azt garantálja, hogy nem lesz belőle sértődés. És persze az alfajátékosokra is oda kell figyelni.

  • edaadri2

    2022-06-29 15:05:07

    Önmagában a doboz grafikája nem vonná magára a figyelmem egy boltban, nem valószínű, hogy levenném megnézni. Kár érte, hisz az ismertető alapján nagyon bejön a játék :D

    Ez a félkooperatív játékmenet nagyon érdekes, folyton mérlegelni kell mennyire játsszunk önös érdekeket szem előtt tartva. Van egy elgondolkodtató felhangja is ennek az egésznek, de ezt lehet, hogy csak én képzelem bele 😀: több játék során szimulálni tudjuk hogyan haladunk egy adott feladattal, ha

    • többnyire csak a saját érdekeink mentén játszunk,
    • összedolgozunk ugyan, de a játékosok magukat szeretnék elsősorban előnyhöz juttatni,
    • teljes mértékben összedolgozunk, segítünk a másikon.

    Amikor kijön az a végeredény, hogy a teljes csapatmunka után több a túlélő, teljes önzés mellett pedig szinte mindenki meghal, az szemléletformáló lehet a játékosok számára akár a való életben is.

    De a filozofálást félretéve, nekem szimpatikus az egymással kiszúrós mechanika, a társaságunk nagyon szereti, valószínűleg legtöbbször így játszanánk. Nincs is annál jobb, amikor nevetéssel teli és hangzavarba torkolló incidensek "zavarják meg" a játékmenetet. Szinte előre látom, ahogy a tutajhoz való menekülés közben lelőjük a másikat, ebből pedig éktelen nagy "felháborodások" lesznek 😂 Szerencsére nem sértődős a csapat.

    Tetszik a kivitelezés. A felesleges lapok jópofák, a grafika pedig jól néz ki. A fagolyós megoldást nem igazán tudom hova rakni, de egyébként azzal sincs baj, csak furcsa. A hajóroncsos kártyatartó az aduásza az egész doboznak, nagyon ötletes 😀

    Mindenképp felkerül a várólistás partijátékok listájára 😊

    Azt megkérdezhetem, hogy a kooperatív módnál mik a házi szabályok? Nektek mi tette jobbá a játékélményt? 🙂

  • k.jonathan6

    2020-06-17 22:31:03

    Valamiért nálunk a kistesók sokkal vonzóbbnak találják azt a módot amikor a cél, hogy egyedül hagyd el a szigetet :D Ennek 90%-ban az a vége, hogy mindenki ott marad a szigeten :P Csak kooperatív módban szerintem minél többen vagyunk annál nehezebb. Hat fővel már nagyon nehéz megnyerni úgy, hogy mindenki megmeneküljön és akkor megint ott vagyunk, hogy dönteni kell, kit hagyjunk hátra. (Volt már nálunk ebből sértődés amúgy) De persze nálunk aratott a játék, hisz a legjobb társas az, ami komoly érzelmeket vált ki az emberből :D

  • gyd

    2020-06-17 19:49:19

    Örülök, ha sikerült meghozni hozzá a kedvet. :)

    Félkooperatív módban tényleg óvatosan kell kezelni, de kooperatív módban szerintem egy kifejezetten élvezetes csapatmunkát lehet összehozni vele. Akkor már nem is igazán lesz lényeges, hogy ki hal meg a végére és ki nem. És ha összeveted a félkooperatív tapasztalatokkal, szinte garantálom, hogy az lesz a tapasztalat, hogy sokkal többen élitek túl. Az még plusz élmény, ha sikerül mindenkit kijuttatni a szigetről. :)

  • adi79r

    2020-06-17 19:11:26

    Nekem személy szerint a kooperatív társasjátékok a kedvenceim, ezzel a társasjátékkal is nagyon régóta szemezek, a témája nagyon vonzó, nagyon hangulatos, könnyen átlátható az egész. Viszont sose mertem megvenni, mert mindegyik baráti társaságomban vannak érzékenyebb személyek is, és féltem, hogy sose tudnánk játszani. Egyszerűen egyesek szörnyen élnék meg, hogyha tulajdonképpen őket dobnánk ki a játékból (ami szerintem egyébként vicces). :D Egy olyan társaságban tudnám a legjobban elképzelni, ahol ezt a dolgot kifejezetten viccesen tudják felfogni, kezelni. Viszont ahogy most olvastam róla ezt a teljesen kooperatív módot, újból kívánságlistára helyeztem a társast. :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hellapagos – Hajótöröttek szigete