Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Hellapagos: Hajótöröttek szigete

Képzeld azt, hogy egy lakatlan szigetre kerülsz, és egy tárgyat választhatsz, ami nálad lehet. Na, mi lenne az? Ugye nem az okostelefonod? Mi haszna lesz, amikor lemerül? Egy szigeten rekedve átértékelődik, hogy mik az igazán fontos dolgok az életünkben, és még egy flakon poshadt víz is nagyobb érték, mint egy nyertes lottószelvény.

Szerencsére 2017-ben megérkezett a Hellapagos, egy félkooperatív partijáték, melyben teljes valójában átélhetjük, milyen is lehet hajótöröttként nap, mint nap a túlélésért és a hazajutásért küzdeni. Mielőtt azonban belefeledkeznénk a túlélésért való küzdelembe, észrevesszük a sötét felhőket, melyekből arról árulkodnak, hogy hamarosan egy hurrikán fog ideérni. Emiatt sürgősen tutajokat kell építenünk, hogy időben elhagyhassuk a szigetet.

Mit tartalmaz egy csodás luxus hajóút ára?

A doboz tartalma:

 • 6 fagolyó;
 • vászonzsák;
 • 12 tutajkártya;
 • 12 betegségkártya;
 • 12 időjáráskártya (ezek közül egy hurrikánkártya);
 • 1 kezdőjátékos-kártya;
 • 54 hajóroncskártya;
 • hajóroncsot ábrázoló kártyatartó;
 • játéktábla;
 • 1 élelemjelző, 1 ivóvízjelző, 1 fakorong;
 • játékszabály.

Pakoljunk be a bőröndbe!

A Hellapagos nagyon egyszerűen előkészíthető játék, ugyanis csupán a következő teendőink vannak:

 • Osztunk minden játékosnak játékosszámtól függően három vagy négy hajóroncskártyát, a maradékot pedig elhelyezzük a kártyatartóba.
 • Az időjáráspaklit úgy keverjük össze, hogy a hurrikánkártya véletlenszerűen az utolsó hat lap között legyen.
 • A fakorongot lehelyezzük a tutajsáv nullás mezőjére. Az ivóvíz-, illetve élelemjelzőt az oldalsó sáv megfelelő mezőire helyezzük.
 • Belerakjuk a hat fagolyót a zsákba.

Ezek után már indulhat is a játék. A kezdőjátékos kiválasztása nagyon ötletes, ugyanis az kezd, aki a legjobban hasonlít egy hajótöröttre. Emiatt általában én szoktam lenni a befutó. :)

Egy hajótörött szürke hétköznapjai

Hogyan is telnek a hajótöröttek napjai, miket lehet tenni a túlélés érdekében?

A játék fordulókból áll, egy forduló pedig öt fázisból. A fázisok:

 1. Kezdőjátékos-kártya továbbadása: a forduló elején az aktuális kezdőjátékos továbbadja a kezdőjátékos-kártyát a jobboldali szomszédjának. Az első körben ezt a fázist kihagyjuk.
 2. Időjáráskártya felfedése: felfedjük az időjáráspakli legfelső lapját. Ez fogja meghatározni, hogy mennyi vizet tud egy játékos gyűjteni az adott körben (0-3 adag). Amennyiben a hurrikánkártyát fordítottuk fel, a kör végén a játékosok el kell hagyják a szigetet a tutajok segítségével.
 3. Minden játékos végrehajt egy akciót: ez lehet halászat, vízgyűjtés, fagyűjtés a tutajhoz vagy keresés a hajóroncsban.
 4. Túlélők ellenőrzése: ebben a fázisban ellenőrizzük, hogy van-e elegendő vizünk és élelmünk. Amennyiben valamelyikből nincs, szavazás következik, mely során addig szavazzuk meg, hogy ki haljon éhen vagy szomjan, ameddig elég nem lesz mindenki számára az ivóvíz és a hal.
 5. Ellenőrizzük, hogy vége van-e a játéknak.

Pihentető nyaralás a szigeten

A hajótörötteknek minden nap keményen meg kell dolgozniuk a túlélésért, emellett fára van szükségük a tutajokhoz, amiért be kell merészkedni a mérgeskígyókkal teli erdőbe. Vannak azonban némelyek, akik inkább a saját bőrüket mentenék, és értékes dolgok után kutatnak a hajó maradványaiban.

Lássuk, milyen akciókra van lehetőségünk.

Halászat

Húzunk egy fagolyót a zsákból. A golyón egy, kettő vagy három hal szerepel, mely megmutatja, hogy mennyivel tolhatjuk feljebb az élelemjelzőt a sávon.

Vízgyűjtés

A kör elején felfedett időjáráskártya mutatja meg, hogy egy játékos mennyi vizet tud gyűjteni az adott körben. A kártyán vízcseppbe írt számnak megfelelően toljuk feljebb az ivóvízjelzőt. Az ivóvízzel érdemes előre tervezni, ugyanis vannak szárazabb napok, mikor egyetlen adag vizet sem tudunk gyűjteni.

Fagyűjtés a tutajhoz

Nem túl meglepő módon, fát az erdőből tudunk gyűjteni. Az erdő széléről kockázatmentesen össze tudunk szedni egy adag fát, azonban, ha beljebb merészkedünk a mérgeskígyók lakta területre, akár több adaggal is elősegíthetjük a tutajok építését. Ebben az esetben húzunk a zsákból tetszőleges mennyiségű golyót, és ha nincs köztük a fekete, akkor annyi fát kapunk pluszba, amennyi fagolyót húztunk. Ha kihúzzuk a feketét, akkor megmart egy kígyó, és a következő kör végéig betegek leszünk. Ez azért rossz, mert ugyanúgy eszünk és iszunk, azonban betegen nem tudunk akciót végrehajtani, és így haszontalanok leszünk a csapat számára.

Keresés a hajóroncsban

Dönthetünk úgy, hogy inkább a saját bőrünket mentenénk, és keresgélünk a hajóroncsban különféle bónuszok reményében. Ekkor felhúzzuk a hajóroncspakli legfelső lapját.

Ezek a kártyák öt kategóriába sorolhatóak:

 • Élelmiszerkártyák: ivóvíz- és élelemkártyák, melyeket felhasználhatunk a közösség javára, vagy megtarthatjuk magunknak a nehezebb időkre.
 • Egyszer használható kártyák: különféle egyszer használatos akciókra adnak lehetőséget ezek a kártyák, pl. egy halott újraélesztése, egy beteg meggyógyítása stb.
 • Folyamatosan használható kártyák: ezek a kártyák állandó bónuszt adnak a kártya tulajdonosának, pl. több golyót húzhat halászatkor, mindenki után szavazhat stb.
 • Pisztoly és töltény: előbbi egy folyamatosan használható kártya, utóbbi pedig értelemszerűen egyszer használatos. Ha van pisztolyunk és töltényünk, akkor le tudunk lőni egy játékost.
 • Haszontalan kártyák: nagyon ötletes, de a kijutás szempontjából felesleges kártyák. Van itt sok minden, a Quoridor társasjátéktól kezdve egészen a Ferrari slusszkulcsig.

Kínzó honvágy

A játék többféleképpen érhet véget. Az egyik lehetőség az, hogy mindenki elhagyja a szigetet a hurrikán előtt. Ekkor mindenki felszáll a saját tutajára, és a hosszú útra felkészülve mindenki visz magával egy-egy adag vizet és élelmet.

Amennyiben megérkezik a hurrikán, a kör végén annyian tutajra szállnak, amennyien csak tudnak. Ha nincs elegendő élelem, víz vagy tutaj, szavazással dől el, hogy kik lesznek a túlélők.

Ha mindenki a saját érdekeit helyezi a közösség érdekei elé, akkor előfordulhat az is, hogy végül senki sem éli túl ezt a „kalandot”.

Véleményem a játékról

A Hellapagos egy izgalmas, érdekesen felépített partijáték. Kevés emberrel viszonylag pörgősen lejátszható, azonban, ha sok hajótöröttünk van, akkor nagyon elnyúlik, vontatottá válik, és némelyek szinte biztos unatkozni fognak.

A félkooperatív jellege egyértelműen kiiktatja az alfajátékos lehetőségét, cserébe megoszlást okoz, és nagyon lecsökkenti annak az esélyét, hogy mindenki kijusson élve a szigetről. Egy idő után úgyis előjönnek az önös érdekek (pl. a hajóroncskártyák húzásával), az élelmiszer viszont ugyanolyan rohamosan fogy, tehát valakiknek meg kell halniuk. Emiatt az erre érzékeny embereknek valószínűleg nem fog tetszeni a játék.

A játékszabály is tartalmaz néhány játékvariánst, ezek közül én ajánlom a teljesen kooperatív mód kipróbálását házi szabályokkal kiegészítve, amikor az a célunk, hogy minél több embert élve kijuttassunk a szigetről. Ez megelőzi az esetleges sértődéseket, illetve nagy csapatmunkára sarkall mindenkit. Ezen felül pedig megláthatjuk, hogy mennyivel többen túl lehet így élni, mint félkooperatív módban. Hozzátenném, hogy nem lehetetlen az, hogy mindenki életben maradjon, de kell hozzá egy adag szerencse is.

Aki nagy társasággal szokott játszani, és szereti a félkooperatív, illetve a kooperatív játékokat, érdemes elgondolkodnia a Hellapagoson, ugyanis sok lehetőség van benne, és elég jó áron megvásárolható. Én mindenképpen ajánlom, nálunk nagyon bevált.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Ti írtátok! -Mysterium

Ismertető | 2020.06.27. 08:00:00

Szereted a rejtélyeket, de annál jobban szereted azokat megfejteni? Ha igen, készülj, mert meghívást kaptál a Warwicki kastélyba, hogy egy olyan ügyet fejts meg, amelyben a nyomozók már elbuktak.

19Jún

Ti írtátok! - Répáskert

Ismertető | 2020.06.19. 08:00:00

A Répáskert című játék Pierrot társasjátékműhelyéből került a boltok polcaira, amelynek témája elsősorban a gyerekeket célozza meg, de egy igazi családi játék, ahol a felnőttek is megtalálhatják benne a szórakozást!


Kommentek

 • k.jonathan6

  2020-06-17 22:31:03

  Valamiért nálunk a kistesók sokkal vonzóbbnak találják azt a módot amikor a cél, hogy egyedül hagyd el a szigetet :D Ennek 90%-ban az a vége, hogy mindenki ott marad a szigeten :P Csak kooperatív módban szerintem minél többen vagyunk annál nehezebb. Hat fővel már nagyon nehéz megnyerni úgy, hogy mindenki megmeneküljön és akkor megint ott vagyunk, hogy dönteni kell, kit hagyjunk hátra. (Volt már nálunk ebből sértődés amúgy) De persze nálunk aratott a játék, hisz a legjobb társas az, ami komoly érzelmeket vált ki az emberből :D

 • gyd

  2020-06-17 19:49:19

  Örülök, ha sikerült meghozni hozzá a kedvet. :)

  Félkooperatív módban tényleg óvatosan kell kezelni, de kooperatív módban szerintem egy kifejezetten élvezetes csapatmunkát lehet összehozni vele. Akkor már nem is igazán lesz lényeges, hogy ki hal meg a végére és ki nem. És ha összeveted a félkooperatív tapasztalatokkal, szinte garantálom, hogy az lesz a tapasztalat, hogy sokkal többen élitek túl. Az még plusz élmény, ha sikerül mindenkit kijuttatni a szigetről. :)

 • adi79r

  2020-06-17 19:11:26

  Nekem személy szerint a kooperatív társasjátékok a kedvenceim, ezzel a társasjátékkal is nagyon régóta szemezek, a témája nagyon vonzó, nagyon hangulatos, könnyen átlátható az egész. Viszont sose mertem megvenni, mert mindegyik baráti társaságomban vannak érzékenyebb személyek is, és féltem, hogy sose tudnánk játszani. Egyszerűen egyesek szörnyen élnék meg, hogyha tulajdonképpen őket dobnánk ki a játékból (ami szerintem egyébként vicces). :D Egy olyan társaságban tudnám a legjobban elképzelni, ahol ezt a dolgot kifejezetten viccesen tudják felfogni, kezelni. Viszont ahogy most olvastam róla ezt a teljesen kooperatív módot, újból kívánságlistára helyeztem a társast. :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Hellapagos – Hajótöröttek szigete