Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Bang! A Kockajáték

A Bang! A Kockajáték a vadnyugati tematikájú játékok sorát erősíti. Mivel rengeteg képviselője van a témának a társasjátékok között, ezért az élvezetes játékmenet sem elhanyagolható a sikerhez. Mivel a Bang! kártyajáték az egyik legsikeresebb darab ezek közül, ezért nagy várakozás előzte meg a kockaverziót.

A játék tartalma

  • 5 dobókocka;
  • 8 szerepkártya: 1 seriff, 2 seriffhelyettes, 3 bandita, 2 renegát;
  • 16 karakterkártya;
  • 6 összefoglaló kártya;
  • 9 nyílvessző lapka;
  • tölténykorongok az életerő jelzésére: 25 db 1-es, 15 db 3-as értékű;
  • játékszabály.

A porfészek lakói

Mielőtt részleteznénk a játékmenetet, lássuk, milyen szerepeket is ölthetünk magunkra a játék során, és kinek mi a célja:

  • Seriff: a rend éber őre. Célja kiiktatni a város összes banditáját és renegátját anélkül, hogy meghalna. A karakterkártyáján láthatóhoz képest kettővel több életerőpontja van.
  • Seriffhelyettes: a seriff hűséges segítőtársa. Célja megvédeni a seriffet akár az élete árán is. Ha a seriff nyer, akkor a helyettes is, akár életben marad a játék végéig, akár nem.
  • Bandita: a seriffre feni a fogát. Ha a seriffet sikerül lelőnie, akkor ő a győztes.
  • Renegát: a törvényen kívüli, aki mindenki ellensége, és a trófeája a seriff. Úgy helyezkedik, hogy a végén a seriffel maradjon párbajban, és akkor győz, ha a párbajt megnyeri.

Töltsük meg a forgótárainkat!

Az előkészületek során minden játékosnak kiosztunk egy-egy szerepkártyát: a seriff felfedi a szerepét, mindenki más titokban tartja. Több rejtett szerepes játékhoz hasonlóan itt is a játékosszámtól függ, hogy melyik szerepből mennyit osztunk ki.

Ezután a résztvevőknek osztunk egy-egy karakterkártyát, mely meghatározza a különleges képességüket, és a kezdeti (egyben maximális) életerejüket. Olyan híres nevekkel találkozhatunk a karakterkártyákon, mint Bart Cassidy, Jesse Jones, Lucky Duke és Willy the Kid – vicceltem, a társasjátékos világon kívül valószínűleg még senki sem hallott róluk. :)

A karakterek kiosztása után mindenki felolvassa a saját különleges képességét, majd elveszi középről a megfelelő mennyiségű életerőt – a seriff ezen felül még kettőt –, a nyílvesszőket az asztal közepére helyezzük, és kezdődhet is a játék a seriff akcióival.

Szóljanak a revolverek!

A soron következő játékos az alábbiakat teszi:

  • Dob az öt dobókockával.
  • Újradob tetszőleges dobókockákkal, legfeljebb kétszer. A harmadik dobás eredményét kötelező elfogadni.
  • Végrehajtja a dobókockákon látható hatásokat.

Ezek után a tőle balra ülő játékos következik.

Kockáztassunk! – jelek a dobókockákon

A Bang! A kockajáték egyik különlegessége az öt, egyedi szimbólumokkal ellátott dobókocka. Ezekből a jelekből hatfélét találunk a kockákon:

  • Sör: választhatunk egy játékost – akár magunkat is –, aki gyógyul egy életerőpontot.
  • Dinamit: ezzel a kockával nem dobhatunk újra. Ha a körünkben összegyűlik legalább három dinamit a dobókockákon, akkor veszítünk egy életerőpontot, és a tőlünk balra ülő játékos következik. A többi kockán látható szimbólum hatása ettől függetlenül érvényesül.
  • Nyílvessző: azonnal magunk elé veszünk egy nyílvessző lapkát az asztal közepéről – tehát a dobás után, nem pedig a körünk végén. Ez azt jelenti, hogy ha újra nyílvesszőt dobunk egy újradobás során, akkor újra magunkhoz veszünk középről nyilakat. Amikor elfogyott középről az összes lapka, támadnak az indiánok, és minden játékos annyi életerőpontot veszít, amennyi nyílvessző volt előtte. Ezután mindenki visszateszi középre a nyílvesszőit.
  • Gatling: ha három vagy több gatlinget dobunk, lőhetünk a géppuskával. Ekkor eldobhatjuk az összes előttünk lévő nyílvessző lapkát, és rajtunk kívül minden játékos veszít egy életerőt.
  • Célkereszt: rálövünk egy játékosra, aki emiatt elveszít egy életerőpontot. Kétféle célkereszt van minden kockán, melyek megmutatják, hogy milyen távol ülő játékosra lőhetünk rá.

Halálos lövés

Amikor egy játékos elveszíti az összes életerőpontját, kiesik a játékból. Ekkor felfedi a szerepét, majd középre visszateszi az összes előtte lévő nyílvesszőt. Innentől kezdve nem vesz részt a parti hátralévő részében, de még nyerhet, amennyiben a csapattársai nyernek.

A játék két esetben ér véget:

  • Meghal a seriff. Ha ilyenkor csak a renegát maradt életben, akkor ő, minden más esetben a banditák nyertek.
  • Elhalálozik az összes bandita és renegát. Ekkor a seriff és a seriffhelyettesek győznek.

Szubjektív szekció

A Bang! A kockajáték egy remek újragondolása a kártyás verziónak. Előbbi a kockák miatt sokkal pörgősebb, ugyanakkor kiszámíthatatlanabb játékmenettel rendelkezik. Utóbbi sokkal tervezhetőbb és stratégikusabb, ennek következtében jelentősen megnőhet a játékidő.

A szabályzat az egyik legjobb, amivel valaha találkoztam. Rövid, tömör, lényegre törő, ugyanakkor nagyon egyértelműen ír le mindent. Példákkal segít tisztázni az esetleges nyitott kérdéseket és megérteni minden apróságot. A két oldalból az egyik tulajdonképpen a karaktereket részletezi – ez is mutatja, hogy mennyire kevés elemből áll a játék.

Az érthetőséget tovább erősítik az összefoglaló kártyák, melyeket kioszthatunk a játékosoknak, és így a legtöbb esetben nem kell kérdezniük, hiszen a legfontosabb információk megtalálhatóak a kártyákon. Mivel akár nyolc ember is játszhatja a játékot, ezért talán nem ártott volna a hat kártya helyett nyolcat elhelyezni a dobozban, de az esetek többségében ez valószínűleg nem okoz problémát.

A szerepek ugyan titkosak a seriffén kívül, de egy-két körön belül szinte mindenkié egyértelművé válik, és így elmúlik a rejtett szerep varázsa. Nagy hátrány még a kiesés, ugyanis, ha valaki a játék elején meghal, akkor onnantól semmilyen akciót nem hajthat végre, és az is sovány vigaszt nyújt, ha a csapatával együtt nyer. A holtidő főleg sok résztvevőnél nő meg igazán, de ezt valamelyest ellensúlyozza a pörgős játékmenet.

A doboz és az inzert remekül kivitelezettek, a kockák mutatósak és jó tapintásúak. Az anyaghasználat megfelelő. A fedőn átlátszóvá van téve egy rész, hogy zárt állapotban is látszódjanak a játék fő elemei, a dobókockák. A rendezőnek annyi hiányossága van, hogy egyáltalán nincs felkészítve kártyavédőkre, így döntenünk kell a rendezettség és a nagyobb védelem között.

Úgy gondolom, hogy a Bang! A kockajáték megéri a pénzét, és egy szerethető darab a hibái ellenére is. Nem feltétlenül a kategóriája legjobbja, de mindenképpen említésre méltó. A Vén Csehó kiegészítő sok hibát orvosol (legalább részben), és új színt visz a játékmenetbe, ezért mindenképp megfontolandó lehet annak beszerzése az alapjáték mellé.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • BANG! A kockajáték