Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Sorban állás

Ebben a cikkben a Sorban állás-t, avagy a szocialista lengyel társasjátékot szeretném bemutatni. Észre se vesszük, de nagyon hamar a 80-as évekbeli Lengyelországban találjuk magunkat. Már a doboz kinézete és a játékelemek is ezt sugallják.

A doboz tartalma:

  • 1 játékmező,
  • 1 teherautópálya,
  • 30 bábu 6 színben,
  • 50 sorkártya 5 színben,
  • 60 árukártya 5 színben,
  • 15 áruszállítás kártya 5 színben,
  • 5 bevásárlólista kártya,
  • 5 játékossegítő kártya,
  • 1 kezdőjátékos-jelző,
  • 1 megvesztegetés-jelző.

A játék célja

Minden játékos kap a játék elején egy bevásárlólistát, és értelemszerűen az azon szereplő árukat kell minél gyorsabban megszerezni. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a boltok elé nyitás előtt lehelyezzük a bábuinkat, majd a játék folyamán próbálunk előre törni a különböző típusú üzletek előtt kialakult sorokban. Mikor ezek kinyitnak, az elsők között kell lennünk a sorban, ha termékekhez szeretnénk jutni, mert minden egyes nap csak bizonyos számú áru érkezik a boltok polcaira.

Az előkészületeket nem részletezném, viszont egy-két szót megejtenék róla. Van a játékban egy fekete színű bábukból álló csapat, ami a spekulánsé. Ő egy plusz család a játékban, akinek a tagjai szintén vásárolgatnak a boltokban. A másik fontos dolog, hogy véletlenszerűen kell kihúzni a bevásárlólistákat, melyen egy szám (1-5) található. A legnagyobb jelzőszámú kártya határozza meg a kezdőjátékost.

Miután megvoltak az előkészületek, kezdődhet is a bevásárlás!

A bevásárlás egy napja

Egy kör fázisai egy nap alatt történnek, és összesen hat van belőlük:

  1. Helyfoglalás a sorokban
  2. Áruszállítás
  3. Tolakodás a sorokban
  4. Boltnyitás
  5. Cserebere a bazárban
  6. Leltározás

1. Helyfoglalás a sorokban

Az előkészületek során már felkerülnek a bábuk, tehát az első körben csak ki kell hagyni ezt a fázist.

A kezdőjátékossal kezdve mindenki sorban lerakja egy bábuját valamelyik sor végére, amíg már nem lesz a készletben. Ezzel kialakítva a sorokat a boltok, illetve a bazár előtt.  Ha mindenki végzett, akkor a spekulánsokat a sorok végére kell rakni és kezdődhet a következő fázis.

2. Áruszállítás

Ebben a fázisban a kezdőjátékos az áruszállítás-pakliból felhúz játékosszámnak megfelelő mennyiségű kártyát (5 játékos esetén 3 kártyát), és a játéktábla erre kijelölt részére képpel felfelé lerakja. A különböző színű kártyákon szereplő számok mutatják meg, hogy az adott körben hány darab árut kell a teherautókról a megfelelő boltokba rakni. Már persze, ha még nem fogytak el.

3. Tolakodás a sorokban

Talán a legizgalmasabb része a játéknak a tolakodás, amikor is a sorkártyák kerülnek kijátszásra. Természetesen ismét a kezdőjátékos kezdi ezt a fázist is. Két lehetőség közül választhat egy játékos: egyik az, hogy a kezében tartott 3 lap közül egyet kijátszik, a másik pedig, hogy passzol. Ha az utóbbit választja, akkor ebben a körben már nem lesz lehetősége kártyát kijátszani. A kijátszást követően a játéktábla közepére kell rakni a kártyát, majd végrehajtani a rajta szereplő utasításokat. Ezután a következő játékoson a sor, és ez egészen addig megy, amíg mindenki vagy ki nem játszotta az összes (azaz mindhárom) lapját vagy nem passzolt. A felhasznált sorkártyák „szombatig” a játéktáblán maradnak és csak azután keverheti vissza mindenki a saját paklijába. Nem érdemes minden tolakodás alkalmával mind a három lapunkat kijátszani, mert azért annál jóval kevesebb sorkártya van a készletünkben, minthogy minden körben elhasználjunk hármat. Be kell osztani az öt körre, hogy elkerüljük az esetlegesen felmerülő tehetetlenséget. Miután senkinek sem maradt kijátszható lapja vagy mindenki passzolt, a fázis véget ér.

Fontos, hogy a bazár sorában álló figurákat semmilyen kártyával nem lehet mozgatni.

4. Boltnyitás

Ebben a fázisban a játékosok úgymond megvásárolhatják (tehát elvehetik a kártyát) az árukat, amennyiben olyan helyet foglalnak el a sorban, hogy még jut nekik. Minden bábu csak egy árut vihet haza szépen sorban. Tehát tegyük fel, hogy az aktuális játékos a második sorban áll, és a fázis kezdetekor két árukártya van a boltban. Az előtte álló játékos elviszi az egyik árut és magához veszi a figuráját is. Azután az aktuális játékos szintén elveszi a megmaradt árut és a bábuját. Ha a sorban még vannak figurák, azok áru nélkül maradnak, de a következő kör elején előrébb lesznek, tehát nagyobb eséllyel jutnak áruhoz. A megszerzett árukártyákat magunk elé kell helyezni a többiek számára is jól láthatóan. Előfordulhat, hogy a spekulánson a sor és hazavisz egy árut. Ekkor a spekulánst vissza kell helyezni a sor végére, az árukártyát pedig típusának megfelelően a játék kezdetekor a bazárban kirakott lapra tenni (pl.: trafikot a bazár R betűjére). Ha esetleg marad áru a boltban, mert nincs már több figura a sorban, akkor az ott marad a következő körig.

5. Csere-bere a bazárban

Azok a játékosok, akiknek a bazár előtti sorban van a bábujuk tetszőleges számú árut cserélhetnek a bazárban lévő árukártyákkal 2:1 arányban. Magyarul két árut kell berakni arra a helyre, ahonnan elveszünk egyet. Kivételt képez ez alól, ha az aktuális napnál lévő kártyát (ezt jelzi a megvesztegetés-jelző, mert minden körben át kell rakni az aktuális napra) szeretné megkaparintani a játékos, mert akkor 1:1 arányban lehet cserélni. A bazár hasonlóan működik, mint egy bolt, hiszen a megszerzett áru(ka)t hazaviszi a bábu. A bazárban annyit lehet cserélni, amennyit csak tudunk. Ha egy játékos nem szeretne cserélni, akkor a figurája a következő körig ugyanott maradhat vagy hazamehet áru nélkül. Bármi is lesz a döntése, a soron következő bábu tulajdonosa a következő, aki választhat. Ha mindenkire sor került, akkor jöhet az utolsó fázis.

6. Leltározás

Ebben a fázisban meg kell tenni néhány lépést annak érdekében, hogy előkészüljünk a következő napra. A kezdőjátékos az adott napi áruszállítás-kártyákat a tábla szemetessel jelölt részére helyezi. Abban az esetben, ha valaki játszott ki Leltár sorkártyát, akkor azt a többi elhasznált sorkártyához kell tenni. A megvesztegetés-jelzőt a BAZÁR felirat következő betűjére kell rakni ezzel jelezve, hogy átléptünk a következő napra. Lesz egy kivételes eset: szombaton hétfőre (azaz a B betűre) kerül vissza a jelző. Ezután a játékosok felhúznak három lapot a sorkártya paklijuk tetejéről, már ha az előző körben elfogyott mindegyik lapjuk, mert ha maradt egy vagy kettő a kezükben, akkor ki kell egészíteniük háromra. Mindenki eldöntheti, hogy haza szeretné-e vinni valamennyi bábuját, avagy sem. A soron következő játékos megkapja a kezdőjátékos-jelölőt, és új nap virrad, szóval ismét mindenki rakhatja le a fából készült figuráit a kiszemelt sorokba.

„Szombat!!!”

Amikor lemegy az 5. nap, akkor az azt jelenti, hogy vége a munkahétnek és kezdődik a hétvégi rendrakás. A korábban már felhasznált áruszállítás-kártyákat meg kell keverni és vissza kell rakni a játéktábla közepére egy pakliba képpel lefelé. Majd a már kijátszott sorkártyákat színek szerint szétválogatni és mindenkinek visszaadni, akik ezután megkeverik és képpel lefelé maguk elé teszik. Ennyivel egészül ki tehát a Leltározás fázis, amikor szombat van.

A játék vége

A játéknak akkor van vége, ha valaki elsőként megszerzi az összes árut a bevásárlólistájáról. Persze előfordulhat, hogy többen egyszerre teljesítitek a bevásárlást, ilyenkor a győzelmet a felesleges áruk száma dönti el. Ha így sincs győztes, akkor döntetlen az állás. Viszont máshogy is véget érhet a játék, mégpedig úgy, hogy elfogy minden áru a teherautókról és a boltokból is, ekkor az nyer, akinek a legkevesebb áruja hiányzik a listáról. Ha a bevásárlólistás és a felesleges áruk száma is egyenlő, akkor szintén döntetlen lesz.

Játékosszámtól függően másképp kell előkészíteni a játékot, ezt most nem szeretném részletezni. Értelemszerűen, ha kevesebben vagyunk, akkor kevesebb árut szállítanak a boltokba, illetve kevesebb áru kerül a teherautókra. Ami még fontos, az az, hogy a bevásárlólista kihúzásánál a játék elején figyelni kell arra, hogy szomszédos számok legyenek a kártyákon kevesebb játékosszámnál. Két játékos esetén csak a második szombaton kell megkeverni az áruszállítás kártyákat.

Végszó

Aki szép játékot szeretne venni, az ne a Sorban állást vegye meg! Viszont nagyon, de nagyon szórakoztató a játék, és amennyire riasztó a dizájnja, annyira zseniális is. Amúgy se a borító alapján kell megítélni. Tökéletesen hozza azt a hangulatot, hogy egy szocialista országban ragadunk és mihamarabb el kell végeznünk a bevásárlást. Plusz pont, hogy a szabálykönyvben még történeteket és képeket is találunk a szocialista Lengyelországról. Több játékossal sokkal izgalmasabb a játék, mert sokkal kevésbé tudjuk befolyásolni a történéseket. Nem egy alap darab a gyűjteményben, de örülök, hogy megvan. Az ötlet, hogy a bevásárlásból csináljunk ilyen típusú társasjátékot, bárcsak nekem jutott volna eszembe. Legalább kipróbálásra nagyon ajánlott!

Jó játékot!

írta -- Crazyoh

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • gyd

    2020-03-24 17:46:41

    A Sorban állás készítői valószínűleg válaszút előtt voltak a grafikát és a dizájnt illetően, ugyanis lehetett volna fancy-zni és nagyon szép köntösbe öltöztetni az egészet, de ők inkább a megemlékezési és a korhű vonalat vitték ezeken a területeken is. A kávéfoltos, megsárgult, megbarnult tábla, kártyák és egyéb dolgok abszolút visszarepítenek azokba az időkbe. Mintha elővennénk egy nagyszülőktől örökölt Gazdálkodj okosant. Még az egyéb grafikai elemek és rajzok is arra hajaznak kicsit számomra.

    Így viszont szerintem eléggé nehezen adja el magát a játék, de ezzel valószínűleg tisztában is voltak. A szabálykönyv, illetve az abban szereplő történetek, képek, megemlékezések is beleillenek a megemlékezés képébe. Ez az egész egyértelműen egy precíz, tudatos felépítése volt az egésznek.

    Persze kérdés, hogy így mekkora siker tud lenni egy játék. Ugyanis a vásárlók többsége nem feltétlenül úgy gondolkodik, hogy csak a játékmenet legyen jól kitalált, jól felépített, a külső pedig kit érdekel. Jól mutatja ezt, hogy hónapokkal a nagy akciók után is tonnaszámra ott csücsülnek/csücsültek a Sorban állások a Tesco-k polcain ténylegesen vagy legalábbis szinte féláron - szállítással együtt tulajdonképpen az összes lehetőséghez képest. Még így sem kell senkinek, mert egyszerűen nem az történik, hogy az embernek megakad rajta a szeme, és egyből kell is neki a játék.

    Megemlékezésként szerintem 10/10-es, mert sok-sok apró részletre is odafigyeltek, és valóban hozza a hangulatot. Ez viszont a veszte is lehet eladás szempontjából, mert lehet, hogy akik benne voltak a valóságban az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben, azok nem feltétlenül akarják átélni újra, még játékos formában sem.

    Valóban érdekes kis játék, viszont elég szemét tud lenni, ugyanis nagyon meg lehet szívatni egymást a játék során. Úgyhogy itt is kell az a szemlélet, hogy a játék és a valóság független egymástól, és a játékbeli sértődéseket ne vigyük magunkkal, miután felálltunk az asztaltól.

    Én teljes áron biztosan nem ezt vettem volna, ugyanis rengeteg egyéb lehetőség lett volna annyiért, viszont a felére leakciózva egész jó vételnek tűnik. És tényleg nem ezt a társast vesszük elő minden adandó alkalommal, de néha-néha azért előkerül.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sorban állás