Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Century: A kelet csodái – Az új generáció belépőjegye

Kezdjük ezt a cikket egy kicsit vicceskedve régimódiasan: ejj, ti fiatalok, bezzeg a mi időnkben, amikor csak Carcassonne-t lehetett kapni, meg Catan telepeseit, és csak néhányunk mondhatta magát olyan szerencsésnek, hogy Tikalja, vagy Alhambrája legyen! Nem volt minden sarkon társasjátékbolt, plafonig-rogyásig tömve minden földi jóval, hónapokig gyűjtöttünk egy Battlelore-ra, vagy egy Shogunra! Most bezzeg azt se tudjátok, hol fogjatok neki!

A kereskedelem évszázadai

A Century: A kelet csodái egy háromrészes sorozat második felvonásaként látta meg a napvilágot. Elődjéhez, a Fűszerúthoz képest egy fokkal összetettebb, ám ez önmagában ne riasszon el senkit, egy Twilight Imperium-féle gigásztól még mindig egy óceán választja el. A pofás kis dobozban színes, kellemesen lágy színű, a tenger hullámait imitáló lapkák bújnak meg a tematikához illő tartozékokkal. A játékosok ugyanis tengeri nagyhatalmakat alakítanak, akik egyetlen célja a többiek feletti kereskedelmi dominancia, amit a minél hatékonyabb áruszállítással érhetnek el.

A Century: A kelet csodáit maximum négyen játszhatják, de még így sem megy majd egy óra fölé a játékidő. A hullámos oldalú lapkákból egy játékról játékra változó terepet rakhatunk ki véletlenszerűen, a Fűszer-szigeteket jelképezendő. Hajóinkkal ezeken navigálunk majd, hogy a szintén véletlenszerűen felkerülő célokat teljesíteni tudjuk. A játék addig tart, míg valaki össze nem gyűjt négy ilyen győzelmi lapkát, ami önmagában is pontot ér, de ezenfelül más dolgokért is kaphatunk pontokat, így nem feltétlenül az győz majd, aki befejezi a játékot.

Verseny a fűszerekért

A Century: A kelet csodái lényegében egy pickup-and-deliver játék (hevenyészett gyorsfordításban szedd fel és szállítsd le), ami annyit tesz, hogy a szigetek lapkáin keresztül kasul lavírozva fűszereket gyűjtünk be, hogy azokat különböző kikötőkben győzelmi pontokért beválthassuk. A beváltásnak azonban szigorú követelményei vannak, ugyanis a játék lapkái mondják meg, hogy adott helyen és időben éppen mire vágynak a távoli partok mohó haszonélvezői. Ettől válik a Century versenyjátékká is, mivel nem egyszer kapjuk magunkat azon, hogy fogcsikorgatva számoljuk majd a leszállításhoz szükséges lépéseket, miközben csillogó homlokkal konstatáljuk, a versenytárs ugyanazokat a színes kockákat gyűjti, mint mi, és még közelebb is van a kikötőhöz a kis piszok.

Az unalmas (és valljuk be, ezerszer ismételt) kockafelszedegetős játékmenetet sikeresen turbózták fel nem kevés izgalommal, és hogy a dolgok ne legyenek olyan szimplán kiszámíthatóak, a szigetek kizsákmányolásának módján is csavartak egyet. A lapkák ugyanis nem egyszerűen termelőhelyek, hanem mindegyik egy egyedi átváltási mód önálló szigete – mintha egy apró szigetvilágon négy különböző valuta létezne, és minden sziget eltérő módon váltaná azokat. Igen, az ügyeskedőknek most jogosan csillanhat fel a szeme, a Century lényege ugyanis pontosan ez: a véletlenszerűen felépülő átváltó hálózatban megtalálni azt a mintát, ami a szintén random módon kikerülő keresletnek megfelelően a legrövidebb úton képes kielégíteni azt.

Pártolom a partomat

A szabályok egyszerűek, világosak, mint a nap, könnyen megjegyezhetőek. Bónuszlapkák gyűjtésével fejleszthetjük magunkat, előőrsök lerakásával nemcsak a kereskedelmi hálózatunkat, de a játék végi pontjainkat is gyarapíthatjuk. Sajnos a randomitás rányomja aprócska bélyegét a játékra: könnyen adódhat olyan helyzet, amikor egy vetélytársunk közvetlen közelében olyan kereslet bukkan fel, amit ő röhejesen könnyen teljesít, míg az általunk áhított kikötő nemcsak messze van, de még fel is prédálják előttünk. Ilyen pillanatokban érezhetjük azt, hogy a Century egy kiegyensúlyozatlan társasjáték, de láss keleti csodát, ennek ellenére ritkán csúszunk le a létrán nagyon durva különbséggel.

A Century azoknak kedvez, akik kellően hamar átlátják a terepet, az egyébként nem megterhelő agyi kapacitást megkívánó lépések előretervezését. Emiatt gyerekeknek nem feltétlenül ajánlott, de egy tűzpróbát mindenképp megér, talán pont Century közben derül ki, hogy mire képes csemeténk. És hogy miért lenne klasszikuspótló játék? Elég csak az értékeléseit megnézni, illetve hogy milyen népszerű a társasozást manapság elkezdő emberek körében. Ami anno nekünk a Carcassonne volt, az most az újaknak a Century, hangozzák akármilyen hihetetlenül is.

A(z) Century: A Kelet Csodái társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Century: Fűszerút - Egy gyönyörű barátság kezdete...

Ismertető, 2020.02.26. 07:00:00

A Century: Fűszerút 2017-ben látta meg a napvilágot. A játék koncepciója rendkívül különleges, designere (Emerson Matsuuchi) már ekkor egy trilógiát ötlött ki. Rövid cikk sorozatunkban a teljes Century trilógiát körbejárjuk.

írta -- Nagylaki András

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Century: A Kelet Csodái