Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Century: Fűszerút - Egy gyönyörű barátság kezdete...

A Century: Fűszerút 2017-ben látta meg a napvilágot. A játék koncepciója rendkívül különleges, designere (Emerson Matsuuchi) már ekkor egy trilógiát ötlött ki. Ez alatt nem csak hasonló tematikát kell értenünk, az egyes részek akár egymással össze is építhetőek. Így a sorozat összes tagja önállóan is játszható, de ha úgy kívánjuk kombinálhatjuk is kedvenc darabjainkat.

Mit rejt a doboz?

A doboz kinyitásakor már azonnal el kellett könyvelnem egy képzeletbeli csillagos ötöst a kiadónak. Ugyanis, egy tökéletes inzertet találhatunk a papír alatt, ahol is az előkészületre, valamint a játék közbeni tárolásra is gondoltak a tervezők.

Már a kicsomagolás első pillanatában szemet szúrnak a szépen kidolgozott arany- és ezüstérmék. Igaz, a fakockáknál kicsit elszomorodtam, hogy egy ilyen csodás megoldás után csak ezekkel a puritán módszerekkel jelöljük a különböző fűszereinket (kurkuma, sáfrány, kardamom és fahéj), de végül ezt elkönyveltem a trilógia együtt játszhatóságának áraként.

A játékmenetről

A Century: Fűszerút egy könnyen tanulható kereskedelmi kártyajáték, melyben a pakli építésen keresztül kell minél több pontot elérnünk. Ennek köszönhetően az előkészületek roppant egyszerűek:

  1. válasszuk szét a Pont-, a Karaván- valamint Kereskedőkártyákat,
  2. a Karavánkártyák közül válasszunk ki annyit, ahányan játszani szeretnénk (a kezdő játékos jelölővel ellátott darabot mindenképpen tegyük bele) és véletlenszerűen osszuk ki ezeket,
  3. keverjük meg a Pontkártyákat és csapjunk fel ebből öt darabot, a maradékot tegyük a ezek mellé bal oldalra,
  4. a felcsapott Pontkártyák közül jobbról az első lap fölé helyezzünk annyiszor két aranyérmét, ahányan játszunk,
  5. ismételjük meg mindezt a jobbról a második lappal is, azzal a különbséggel, hogy ide az ezüstérmék jönnek,
  6. a Kereskedőlapok közül szedjük ki a lila szegélyű lapokat és adjunk minden játékosnak egy Fejlesztés- és egy Fűszerkártyát, ezek alkotják a játékosok kezdő pakliját,
  7. a maradék Kereskedőkártyát keverjük meg és helyezzünk a Pontkártyák alá hat darabot, majd a pakli többi lapját tegyük a sor bal oldalára,
  8. helyezzük el a fűszertartókat, úgy, hogy a következő sorrendet alakítsuk ki: kurkuma (sárga) -> sáfrány (piros) -> kardamom (zöld) -> fahéj (barna),
  9. állapítsuk meg ki lesz a kezdő játékos neki adjunk 3 db kurkumát, a másodiknak és a harmadiknak 4 db kurkumát, a negyediknek és az ötödiknek pedig 3 db kurkumát és 1 db sáfrányt.
Az előkészületek egy kétszemélyes játék esetén.
Fent: Cserekártyák. Lent: Fűszer-, és Fejlesztéskártya.

A játék során mindenki egy akciót hajthat végre a körében, melyek a következőek lehetnek:

  • kijátszhat a kezéből egy lapot
    • Fűszerkártya: elvesz a készletből a lapra feltüntetett típusú fűszert.
    • Fejlesztéskártya: a lapon jelzett kockáktól függően annyi kockát fejleszthet eggyel értékesebb fűszerré, vagy pedig annyi értékkel "turbózhatja fel" egy fűszerét. Pl: két kocka esetén: két kurkumát fejleszthet két sáfránnyá, vagy egy kurkumát egy kardamommá.
    • Cserekártya: a lapon feltüntetett fűszereket beválthatja a piktogram szerint. Ezt az akciót a körében annyiszor megteheti, ahányszor csak lehetősége lenne becserélni a fűszereit.
  • megszerez egy Kereskedőkártyát: a jobb oldali lap ingyenes, majd minden kártyáért köteles egy fűszerkockát kijátszani az adott lapra. Amennyiben egy olyan lapot vesz meg amin már volt fűszer, akkor azt is megkapja. A megvett lap a kezébe kerül. Ezután csúsztassuk jobbra a kirakott kártyákat és csapjunk fel egy újabb lapot.
  • pihenhet: visszaveheti a kijátszott kártyáit a kezébe.
  • megszerez egy Pontkártyát: a megadott fűszerek befizetésével magához vesz a kiszemelt Pontkártyát, amennyiben fölötte van egy fémérme akkor abból is magához vesz egyet.

A játék akkor ér véget, ha valaki először összegyűjt hat (két-három játékos mód esetén) vagy öt (négy-öt játékos mód esetén) Pontkártyát. Ekkor még befejeződik a forduló, tehát mindenki ugyanannyiszor kerül sorra. Ezután az nyer, aki a legtöbb pontot szedte össze. Pontot ér:

  • a Pontkártya (annyit amennyi a kártyán fel van tüntetve),
  • a kurkumán kívül az összes megmaradt fűszer (1 pont/darab),
  • aranyérmék (3 pont/darab),
  • ezüstérmék (1 pont/darab).

Kiknek, hogyan, hányan?

A játék viszonylag egyszerűen tanítható, de nehéz benne kiválónak lenni. Emiatt bátran ajánlható családi és, vagy bevezető típusú játéknak. Nyugodtan elkezdhetjük a társast egy nyolc éves gyerekkel is, vagy bevonhatjuk a nagymamát is egy-egy partira, nem lesz gond a szabályok megértésével. :) A játékidő hamar eltelik nagyjából fél és egy óra közt magyarázattal is könnyen végezhetünk. 

A játék tesztelése közben többször is kipróbáltuk különböző játékosszámok mellett nekünk mindegyik esetén tetszett az általa kapott élmény. A Fűszerút bátran keverhető a többi Century darabbal is, azonban arra figyeljünk, hogy a másik két társas csak négy főig játszható. 

A játék több helyen is nagy sikereket aratott, pont ezért elérhető belőle egy Gólemes verzió is, amihez szintén érkeznek a sorozat átdolgozott részei. Ha esetleg nem tetszik a keleties hangulat, akkor bátran próbálkozunk meg ezzel a verzióval.

Bár a Century: Fűszerút minden szempont alapján igazi modern kori társasnak számít, nem mehetek el a játék egyetlen negatívuma mellett, mely a kinézete. Sajnos a lapok ábrázolása nem egyedi, csak egy adott készletet ismétel. De ami igazán elszomorított az nem más, mint az egyszerű fakockák használata a fűszerek jelzésére. Azonban, ha ezekkel megbékülünk, akkor egy pörgős, agymozgató kis játékot kapunk, melyet bármikor szívesen elővehetünk a családi összejövetelekre.

A(z) Century: Fűszerút társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • crazyoh

    2020-03-04 09:28:58

    Eleinte nagyon tetszett a Century: Fűszerút, mert szeretem a kereskedős, cserélgetős játékokat, viszont minél többet játszottam vele, egyre laposabb lett. Még egy lapáttal rá is tett az, hogy megjelent a következő része a Kelet csodái, amivel ugyan nem játszottam, de sokat megtudtam magáról a játékról a különböző játékbemutatókon keresztül, és szerintem nem hogy hozza az első rész szintjét, de még meg is duplázza azt.

    Ezzel nem azt mondom, hogy akkor nem kell játszani az első résszel, hanem hogy kipróbálni érdemes, sőt lehet valakinek nagyon be is fog jönni (akár jobban mint a második rész), de szerintem A kelet csodái inkább megmarad a polcon, mint elődje. Önálló játékként egy JÓ játékról beszélünk a sorozat első felvonását illetően, azonban mint trilógia (Century), szerintem tökéletes. Nagyon profin meg lett oldva a társasok doboza, hiszen egymás mellé rakva egy szép képet alkotnak, illetve az, hogy együtt lehet játszani mindhárom játékot az valami fenomenális. Egyedi élményt nyújthat, és így még meg is éri beszerezni mindhárom részt.

    Annyi negatívumot tudok mondani a trilógia kezdő darabjával kapcsolatban, hogy a fémpénzek nem játszanak sajnos akkora szerepet, mint kellene (hamár egy kereskedős játékról beszélünk). Viszont jó, hogy vannak és szépek. A kártyák is esztétikusak kezdetben, de szintén, ahogy a játék is, unalmassá válnak pár alkalom után, mert mindig ismétlik önmagukat. A fakockákkal nincsen bajom, de nyugodtan lecserélhették volna a készítők valami extrábbra (pl. kis fafűszerekre vagy ilyesmi). Amikor már sok lapunk van, akkor kicsit agyszívóvá tud válni a játék, hiszen rengeteg lehetőség közül kell kiválasztani a számunkra legjobbat, viszont nem egyértelmű, hogy ki is fog nyerni, szóval izgalmas játék. Pozitívumként viszont annyit tennék még hozzá, hogy gyors, könnyed és családbarát játék, és a szabályok elférnek két oldalon.

    Megéri játszani vele, viszont nem valószínű, hogy örökké ott lesz a polcunkon. De érdemes mindenféle játékosszámmal kipróbálni, mert ízlések és pofonok. Szóval a lényeg: próbáljátok ki!!!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Century: Fűszerút