Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Elveszett kincsek tengere

Az Elveszett Kincsek Tengere egy egyszerű, gyors és rendkívül szórakoztató kártyajáték, amiben próbára tesszük a szerencsénket. Ki szerzi meg a legtöbb kincset? Vigyázz, mert ha túl mohó vagy, elveszítesz mindent!

Aki mer, az nyer

A játékban a lehető legtöbb kincset kell összegyűjteni, amit 60 különböző zsákmánykártya jelképez. Az ezekből álló pakliból egyesével húzol. Amíg különböző típusú lapokat fedsz fel, egyre több kincset vihetsz el. Ha viszont két ugyanolyan típusú lapot fordítasz fel, vége a körödnek, a kincseket pedig elsodorja a víz.

Horgonyt fel!

Minden kártyatípusból vegyük ki a legkisebb értékűt (a sellőnél 4-es értékű, a többinél 2), keverjük meg és alkossunk belőle dobópaklit és helyezzük a játéktér egyik oldalára. A maradék 50 lapot megkeverve képezzünk húzópaklit a játéktér másik oldalára (tehát a játéktér a dobópakli és a húzópakli közti rész lesz). Minden játékos maga elé fogja pakolni a zsákmányolt kincseit, ezért hagyjunk helyet magunk előtt. Indulhat is a játék!

Egy forduló

A játékos a körében húz egy lapot a húzópakli tetejéről, majd a játéktérre helyezi. Aktiválja a lap képességét, majd eldönti, hogy szeretne-e még lapot húzni. Ha igen, akkor újabb lapot húz és a játéktérre helyezi. Ha az újonnan felhúzott lap típusa nem egyezik meg a kint lévők egyikével sem, akkor aktiválja az új lap képességét is. Ekkor újból dönthet, hogy folytatja-e a laphúzást.

Amikor úgy dönt, nem húz több lapot, akkor a játéktéren lévő lapokat elhelyezi a kincstárában, mindegyik típusú lapból külön paklit alkotva. A paklin belül csökkenő sorrendben kell elhelyezni a lapokat, a legnagyobb értékű lapnak kell legfelül lennie. A kincstárban lévő lapok típusa és értéke nyílt információ.

Mivel a térkép szimbólumból már volt a játéktéren, ezért elbuktuk ezt a körünket!

Ha viszont olyan lapot fordít fel valaki, amilyen már van a játéktéren, elbukik. Nem aktiválhatja a lap képességét, és elveszíti az eddig felfordított lapokat is, mind a dobópakliba kerül és semmit nem tud zsákmányolni a körében.

Különböző zsákmányok

A játékban 10 különböző típusú zsákmányt szerezhetünk, mindegyiknek más képessége van. Ezek áttekintésére a doboz egy nagyon jó összefoglaló kártyát is tartalmaz, ami az első néhány játéknál nagy segítségünkre lehet. Fontos, hogy akkor is aktiválni kell egy lap képességét, ha az bukáshoz vezet, ez adja a játék pikantériáját, sokszor visszaüt, ha túl sokat zsákmányolnánk.

  • Kard: Lopd el az egyik ellenfél egyik paklijának felső lapját és helyezd a játéktérre! Csak olyan típust választhatsz, amilyen még nincs a kincstáradban. Az ellopott lapot is aktiválnod kell.
  • Térkép: Keverd meg a dobópaklit és húzz 3 kártyát! Ebből válassz egyet és helyezd a játéktérre, a többit tedd vissza a dobópakliba. A játéktérre kihelyezett lapot aktiválnod kell.
  • Kraken: Húzz 2 kártyát a húzópakliból (egyesével)! Mindkettőnek a képességét aktiválnod kell. Tehát ha krakent húzol, nem állhatsz meg, még 2 lapot minimum húznod kell.
  • Ágyú: Távolítsd el az egyik ellenfeled egyik felső lapját, ez a dobópakliba kerül.
  • Jóslat: Nézd meg a húzópakli legfelső lapját! Ez alapján eldönthetted, hogy szeretnéd-e folytatni a körödet.
  • Kampó: Húzz be a kincstáradból egy lapot a játéktérre és aktiváld annak a képességét!
  • Horgony: A horgony előtti lapokat bukás esetén is megtarthatod és a kincstáradba helyezheted. Csak a horgony és az azt követő lapok kerülnek a dobópakliba.
  • Kulcs és láda: Csak együtt van különleges képességük. Ha a játéktéren egyszerre szerepel a két típus, akkor a kör végén – ha nem buktál el – annyi lapot húzhatsz a dobópakliból, ahány lap a játéktéren van zsákmányoláskor, mind a kincstáradba kerül. Tehát ha kijön ez a kombináció, érdemes megállni, úgyis kétszer annyi lapot zsákmányolsz, ezt pedig általában nem éri megkockáztatni, hogy elbukjad.
  • Sellő: Nincs különleges képessége, csak magasabb értékűek a lapok. Nem 2-től 7-ig, hanem 4-től 9-ig számozottak.

A játék vége

A játék addig tart, amíg az utolsó lap is felfordításra kerül a húzópakliból. Az utolsó játékos ezt a lapot is aktiválja még (vagy bukás esetén a dobópakliba helyezi a felfordított lapokat). Ezután a játékosok összeadják a különböző típusú lapok paklijának legfelső lapját (a legnagyobb értékűt), a többi, kisebb értékű lap nem számít a pontozásnál. Az nyer, aki a legtöbb pontot szerzi.

Taktikus lépés, cimbora!

Bár a játék elég nagy szerencsefaktorral operál, mellette nagyon sok taktikai lehetőséget ad. Az, hogy melyik játékossal és hogyan szúrunk ki egy lap képességének aktiválásakor, remek döntési helyzeteket szül. Egy kártya lopásakor (vagy eldobatásakor) ugyanis először érdemes figyelembe vennünk, hogy nekünk mi lenne jó, melyik érné a legtöbb pontot nekünk. Arra is figyelni kell, hogy minél nagyobb kárt okozzak az ellenfelemnek (lehetőleg annak, akinek a legtöbb pontja van jelenleg) úgy, hogy a lehető legtöbb ponttól vonjam meg. A harmadik szempont pedig, hogy hasznos lapot vegyek el a másiktól, amit így már nem tud majd aktiválni, ha behúzza a saját játékterére. Egy krakenét például kevésbé jó döntés eldobni, mint a horgonyát (krakent biztos nem húz be magának, a horgonnyal viszont megmentheti lapjainak egy részét), vagy ágyúját, amivel később rám tud majd támadni. Ebben a három dimenzióban kell megtalálnunk a legjobb döntést.

Melyik lapot érdemes eldobatni az ellenféllel, hogy a legtöbb pontot veszítse?

Lehet jónak lenni a játékban, akkor is, ha közben a szerencse nem a mi oldalunkra állt éppen. Nagyon jó kombinációkat lehet kijátszani, amihez át kell látni az egész játékasztalt. Például „felhúztam egy kardot, ezzel ellopom a kampódat, amivel behúzom a saját ágyúmat és kilövöm a horgonyodat”. Így nem csak egy lappal kurtítjuk meg az ellenfelünket, mint amit magával a karddal tudunk csinálni, hanem rögtön két paklijának a legfelső lapját is eloroztuk tőle.

Rendkívül dinamikus a játékmenet, nagyon gyorsan megfordulhat az állás, ezért senki nem érzi magát közben vesztesnek, nem lehet látni a játék közben, ki fog nyerni.

Jellemek

Ha már lejátszottunk néhány partit, érdemes kipróbálni a jellemkártyákkal is a játékot. Különböző képességű kalózok bőrébe bújhatunk, akik teljesen át tudják variálni a játék menetét. Összesen 17 jellemkártya tartozik a játékhoz, melyeknek egyedi képességeik vannak. Ezeket megkeverjük, majd mindenkinek kiosztunk 2-2 lapot, amiből  egyet választhat.

Van, aki inkább biztonsági játékos, például a horgonyt és az az után következő 2 lapot is megtarthatja bukás esetén is vagy a jóslat kártyánál a húzópakli felső 3 lapját is megnézheti. Viszont egészen agresszív karaktereket is választhatunk, amikkel a többi játékosnak teszünk keresztbe. Például, ha mások ágyút húznak, akkor a saját kincstárukból kell kilőniük az egyik paklijuk legfelső lapját, vagy másokat a kraken felhúzásakor 4 lap felfordítására kényszeríti.

A leggonoszabb jellemkártya mégis Skarlát Sally – Davy Jones ládája képessége. A játék elején ki kell választani egy ellenfelet, akinek bukása esetén az összes lapját megkapjuk. Azaz nem a dobópakliba kerülnek a bukott lapok, hanem egyenesen a Skarlát Sallyt alakító játékos kincstárába, ezzel biztonsági játékra kényszerítve a kiválasztott ellenfelét. Ezt a jellemkártyát egyébként érdemes kivenni a játékból, ha csak ketten játszotok, különben teljes elnyomás lesz a vége.

Variációk egy témára

A jellemkártyákkal pedig még mindig nem merült ki a játék ötletkészlete az újrajátszhatóság növelésére. Hat játékvariáns-kártyát is kapunk, amik közül sorsolhatjuk vagy választhatjuk is, hogy éppen miként akarjuk felforgatni a megszokott játékot.

Idegen vizeken

Ahelyett, hogy két ugyanolyan típusú lapnál következne be a bukás, itt az ugyanolyan értékű lapnál következik be a bukás. Ebben a játékmódban nagyobb a bukás esélye a következő lap felfordításánál, mivel a 10 különböző laptípus helyett most csak 8 (sellő variáns esetén csak 6) lehetséges szám lehet (2-9-ig). Ebben a variánsban annak örülünk, ha ugyanolyan típusú lapot húzunk, abból ugyanis nem lehet megegyező szám. A Kraken pedig még nagyobb bajt hoz a fejünkre, mint eddig.

Kincshegyek

A játék végén a kincstárban lévő paklik legfelső lapja helyett minden lap értékét figyelembe kell venni a pontszám meghatározásához. Ezzel minden lap sokkal értékesebbé válik, kevésbé vállalja be az ember a következő lapot, ha a játéktéren lévő összes lapja pontot ér, és nem számolhat azzal, hogy ha van egy 5-ös értékű kardja, akkor a 2-es nem ér neki pontot. Davy Jones ládája jellemkártya ezzel a variánssal borzasztóan erős, szinte legyőzhetetlen (ezért itt is érdemes átgondolni, hogy kivesszük-e a játékból).

Mindenki a fedélzetre!

A játék végén minden típusért, ami hiányzik a kincstáradból, 5 pont levonást kapsz. Első hallásra talán nem tűnik soknak, de általában nehéz minden típust összegyűjteni. Ha pedig 1-nél több hiányzik, az nagyon tud fájni, simán lehet negatív ponttal zárni a játékot (sőt, olyan is előfordult, hogy a negatív pontszámával nyert valaki, mert a többiek még kevesebbel végeztek.

Hullámok alatt

Aki eléri a 60 pontot, azonnal kiesik a játékból. Ezzel lehet kicsit taktikázni, hogy akkor nem a 60 ponthoz közeli játékos kincstárából lopunk, hátha a következő körénél kiesik, viszont benne van a lehetőség, hogy ha mégis „túléli”, akkor viszont ő nyert. És aki 60 ponthoz közel áll, nyilván bukni akarja majd a körét és addig húzza fel a lapokat, amíg két ugyanolyan típusú nincs kint a játéktéren. (Ha viszont horgonyt húz, akkor ugye meg kell tartania az előtte lévő lapokat, amik könnyen kiejthetik őt a mezőnyből).

Hirtelen halál

Amint eléri egy játékos az 50 pontot, megnyeri a játékot. Ennél folyamatosan számolni kell a saját és az ellenfelek kincstárában lévő lapokat, nehogy valaki idő előtt befejezze a játékot.

Tolvajok szigete

Amikor elbuksz, eldobás helyett a kijátszott kártyákat a tőled jobbra ülő játékos helyezi a kincstárába. Ez az egyik legszórakoztatóbb játékmód, aminél háromszor meggondolja az ember, hogy húzzon-e még egy lapot még legfeljebb 7 pontért, vagy bukás esetén adja a játéktéren lévő 15-öt a szomszédos játékosnak. A szerencsefaktor az egekben, mindenki biztonsági játékossá válik, de így is sokszor gyarapítja (akaratlanul) az ellenfele kincstárát.

+1. Sellő-variáns

Variáns-lap nélküli játékmód, ha úgy döntünk, a sellőkártyáknak is legyen egyedi képességük. Ekkor a sellő felfordításakor eldönthetjük, hogy melyik, a játéktéren kint lévő lapot szeretnénk újra aktiválni (és ahogy a többinél, ezt is kötelező megtenni, akkor is, ha bukáshoz vezet). Tehát például, ha először ágyút húzunk, majd sellőt, akkor újra aktiváljuk az ágyú képességet. Ehhez a variánshoz távolítsd el a 8-9 értékű sellő lapokat és rakd be helyettük a 2-3 értékűeket. Ezzel minden típusú lapból 2-7 értékűek lesznek. Maga a játékmenet nem változik. Ha ezzel a variánssal játszunk, akkor új jellemkártyát is kapunk, Szívtipró Stefant, aki a sellővel újra kijátszott lapot ellopja az aktuális játékostól a kincstárába.

Összegzés

Az Elveszett Kincsek Tengere tökéletes kikapcsolódás a családnak, vagy baráti társaságnak. Bár 2-4 fővel játszható csak önmagában, két doboz kártyáit összekeverve már 5-8 fő is játszhatja.

Kezdő játékosoknak szerintem nagyon jó választás a kevés alkatrész, egyszerű és dinamikus játékmenet, rövid játékidő miatt. A játékot fokozatosan lehet bonyolítani a jellemek és variánsok bevezetésével, ezekkel pedig sokkal nagyobb teret engedve a taktikázásnak. Eddig mindenkinek tetszett, akivel játszottuk, azoknak is, akik eddig idegenkedtek a társasjátékozástól.

Gyakorlottabb játékosoknak is bátran ajánlom, ha szeretik a szurkálódós partijátékokat, illetve a „merj és nyerj” műfajt. Ha pedig még nem ismerik, ezt mindenképp érdemes kipróbálni, ez a játék a műfaj egyik legjobb darabja, remek ár-érték aránnyal. Azon ritka esetek egyike, amikor a játék tematikája, grafikája és mechanikája tökéletes összhangban áll. Bármilyen társaságba is visszük, nagy sikere lesz.

írta -- mvotir

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

27Feb

Támad a Kraken! - Kooperatív tengeri csata

Ismertető | 2024.02.27. 14:00:00

Ahoy, kalózok! Hajózzatok el velünk a hét tenger hullámaira és segítsetek legyőzni a Kétszín Krakent!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Elveszett kincsek tengere