Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Cluedo: Rejtély a luxusvillában! – A milliárdos üzletember rejtélyes eltűnése

Egy szokványos partinak indult. Ez az állítás csak akkor igaz, ha egy milliárdosoknak és különféle hírességeknek szervezett parti annak nevezhető. Már a helyszín környezete is önmagáért beszél: biztonsági szolgálat a kapuban, gyönyörűen parkosított, több hektárnyi udvar, majd a telken befelé haladva megtekinthetjük a hely ékességét, az igényesen, precízen megtervezett és kivitelezett luxusvillát. Ha beljebb lépünk, tovább erősödhet bennünk a gondolat, hogy nem akárhova tévedtünk. Olyan műkincsek, festmények sorakoznak a ház díszeiként, melyekről eddig legfeljebb a hírekben olvastunk. A szobák száma zavarba ejtő – talán több van belőlük, mint amennyi pár cipőnk sorakozik otthon. Azonban egy rejtély miatt valami még a vendégeknek sem szokványos: a luxusvilla tulajdonosa, a milliárdos üzletember eltűnt a legutóbbi parti alkalmával. Talán kétes ügyekbe keveredett, és gyilkosság áldozata lett? Az a feladatunk, hogy kiderítsük a részleteket, és felgöngyölítsük az ügyet.

Mit is kapunk a pénzünkért?

Talán nem sok embernek mond újat a Cluedo (vagy a Clue) név, hiszen egy jól ismert, régóta a piacon lévő társasjátékról beszélünk. Viszont talán vannak, akik nem ismerik még a játékot, vagy netán ezt a kiadást, így nézzük meg, mit is tartalmaz a doboz:

  • játéktábla,
  • 6 vendégbábu,
  • 6 karakter kártya,
  • egy csomag gyanú kártya,
  • egy csomag intrika kártya,
  • nyomozó lapok,
  • rágalomboríték,
  • 2 dobókocka,
  • 9 fegyver,
  • útmutató.

A játék menete, célja

Egy nyomozós, detektív társasjátékkal van dolgunk, ahogy ez már a bevezetésből is kiderülhetett. A hat vendég valamelyikének a bőrébe bújva dolgozhatunk azon, hogy elsőként találjuk ki, hogy hol, mivel és ki gyilkolta meg a már említett milliárdos üzletembert.

Hol, mivel, ki?

Ez a három kérdőszó utal arra, hogy vannak potenciális gyilkossági helyszínek (szobák), gyilkos fegyverek, valamint gyilkosok. A kezdetben birtokunkban lévő, majd a játék folyamán felderített információk alapján kell eldöntenünk, hogy melyik hármas az, amely pontot tesz a gyilkossági ügy végére. Vajon Scarlet volt egy késsel a teraszon? Netán Green volt az a bizonyos haragos, és megmérgezte a konyhában az üzletembert?

Előkészítés

A gyanú kártyákat szét kell válogatni kategóriánként, majd a három paklit egyenként megkeverni, és kiválasztani mindegyikből 1 lapot úgy, hogy senki se lássa, mi van az adott lapokon. Ezeket a lapokat helyezzük az úgynevezett rágalomborítékba, és tegyük a játéktér közepére. Ez a boríték fogja tartalmazni a bűntény megoldását, és ennek a tartalmát kell majd a játékosoknak kitalálni.

Ezután összekeverjük a maradék gyanú kártyákat (ezúttal már egy pakliba rakva mindet), és szétosztjuk azokat a játékosok között úgy, hogy mindenkinek ugyanannyi jusson. A kimaradó lapokat – amennyiben van olyan – a középső helyiségre tesszük a borítékkal egyetemben, de természetesen azon kívül.

Kiválasztja mindenki, hogy melyik szereplő bőrébe szeretne bújni, a vendégbábukat lehelyezzük az azoknak megfelelő start mezőkre, majd kiosztunk mindenkinek egy-egy nyomozó lapot. Összekeverjük az intrika kártyákat, a fegyvereket elhelyezzük a medence helyiségben, majd indulhat a játék.

Egy forduló – Mik a lehetőségeim?

Ha mi következünk, az alábbi dolgokat tehetjük (sorban egymás után):

  1. Lépés: erre kétféleképpen van lehetőségünk. Egyfelől dobhatunk a két rendelkezésre álló dobókockával, majd maximum annyit lépünk, amennyit a két kockán látható szám összege ad – tehát léphetünk akár kevesebbet is. Ha az egyikkel kérdőjelet dobunk, akkor csak a másik kockán látható számot kell figyelembe venni, és azonnal húznunk kell egy intrika kártyát (erről majd később).
    Lépéseinket a titkos átjárók használatával is elkölthetjük – ez akkor lehetséges, ha olyan helyiségben vagyunk, amely rendelkezik titkos átjáróval. A táblán egyértelműen le van írva, hogy hova mehetünk át az adott helyről.
  2. Gyanúsítás: amennyiben beértünk egy helyiségbe a lépésünk végén, gyanúsíthatunk. Ekkor mondanunk kell egy hármast: személy, fegyver, illetve helyiség – utóbbiból csak azt mondhatjuk, amelyikben éppen állunk. A gyanúsított vendéget és tárgyat át kell mozgatni a gyanúsítás helyére. Ezután a tőlünk balra ülő játékos kezdi a cáfolást. Amennyiben van nála legalább egy olyan gyanú kártya, melyen a gyanúsítás hármasának valamelyike szerepel, akkor meg kell mutatnia CSAK nekünk. A cáfolás addig megy tovább, ameddig valaki meg nem cáfolja valamelyik részét a gyanúsítás tárgyának. Akár történt cáfolás, akár nem, a kör megy tovább a soron következő játékossal a szabályoknak megfelelően.
  3. Vádemelés: amennyiben a medencéhez érkezünk, vádat emelhetünk egy személyt, egy fegyvert és egy helyiséget megnevezve. Ha eltaláltuk mindet, nyertünk, és vége a játéknak. Ellenkező esetben mi kiesünk, a megoldást visszatesszük a borítékba anélkül, hogy megmondanánk, felfedjük az összes gyanú kártyánkat, a játék pedig folytatódik – immár nélkülünk.
    Ha a medence mezőre léptünk, de nem szeretnénk vádat emelni, akkor van lehetőségünk megnézni az odahelyezett kártyákat, amennyiben a játék eleji osztás során maradt.

Rejtély a luxusvillában – a verzió különlegességei

A Rejtély a luxusvillában a Cluedo egyik különleges kiadása, mely a klasszikus alapjátékhoz képest rendelkezik újdonságokkal. Nézzük, pontosan mik is ezek!

Intrika kártyák – Merünk kockázatot vállalni?

Ennek a verziónak mindenképpen az intrika kártyák jelentik az egyik legjelentősebb újítását a korábbi verziókhoz képest.

Intrika kártyát a következő esetekben húzhatunk:

  • a mi karakterünket gyanúsították meg – ekkor opcionális a húzás;
  • az egyik dobókockával kérdőjelet dobtunk – ekkor kötelező húznunk;
  • a táblán kérdőjelet tartalmazó mezőre léptünk – ekkor is kötelező húznunk.

Na de mire jók ezek a kártyák? Két kategóriába sorolhatjuk őket: órakártyák és segítőkártyák. Ha órát húzunk, felfelé fordítva a tábla alá kell tennünk. Segítő esetén megtarthatjuk, és bármikor kijátszhatjuk az utasításoknak megfelelően.

A segítők különféle előnyökhöz juttathatnak minket, pl.: újra mi jövünk, megnézhetjük a tőlünk jobbra ülő egyik kártyáját, megnézhetjük az aktuális cáfolat kártyáját stb. Szituációtól függően ezek a kártyák tudnak döntően hasznosak is lenni, és szinte haszontalanok is. Az tény, hogy jelentősen meg tudják változtatni a játék kimenetelét. Ha ilyen nagy előnyt tudnak adni, miért ne kérjünk mindig egyet, amikor lehetőségünk van rá?

Nos, itt jönnek képbe az órakártyák, melyekből 8 darab van a pakliban. Az első 7 darab kihúzásáig nincs semmiféle hatásuk. Azonban amikor egy játékos kihúzza a nyolcadik órát, azonnal kiesik a játékból. Ekkor ugyanazok a teendők, mint a helytelen vádemelés esetén, annyi többlettel, hogy az utolsó órakártyát vissza kell keverni a még ki nem húzott intrika pakliba. Ha ez lesz az egyetlen lap a pakliban, akkor is meg kell ezt tenni. Tehát van olyan eshetőség is, hogy mindenki kiesik a játékból, mielőtt megtörtént volna a megfelelő vádemelés. Ekkor a történet szerint a gyilkos minden vendéget megölt, és senki sem nyert.

Tehát mérlegelnünk kell, hogy megéri-e kockáztatni a következő intrika kártya felhúzásával – már amennyiben opcionális a húzás.

Több fegyver – tapogatózás a sötétben

A Cluedo különféle verziói többnyire hat potenciális gyilkos fegyvert tartalmaznak, azonban a Cluedo: Rejtély a luxusvillában! kilenccel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb sötétben tapogatózunk a gyilkos fegyver megtalálása terén. Összetettebbé, komplexebbé, hosszabbá teheti ez a kis plusz a játékot.

Modernizált karakterjellemzések

Ez természetesen a játék menetét semmilyen módon nem befolyásolja, csupán a „díszlet” része, apró plusz lehet azoknak, akik a körítést is nézik egy játéknál. Itt már találkozhatunk kiöregedett focistával, politikusgyerekkel, vagy akár videojátékokat tervező milliárdossal is.

Karakterlehetőségek – az egyszeri szuperképesség

Itt már nem csak szimbolikus jelentősége van annak, hogy melyik vendéget választjuk magunknak a játék elején. Eddig annyiban befolyásolta a játék menetét a választás, hogy beleköphetett a levesünkbe, aki egy gyanúsítással olyan helyiségbe hívott, amelyik nagyon messze volt a kiszemelt célunktól. Ebben a verzióban azonban már minden karakter fel van ruházva egy-egy lehetőséggel, amely a karakterkártyán található. Ez egy olyan tevékenység, melyet a játék során legfeljebb egyszer használhatunk ki. Nevezhetjük ezt akár a saját kis intrikánknak is.

Esélyegyenlőség a gyanú kártyák kiosztása során

A korábbi verziókhoz képest kiegészült a szabályzat azzal a ponttal, hogy mindenkinek ugyanannyi gyanú kártyát kell kapnia a játék elején. A kimaradó kártyákat a medencére kell helyezni, és mindenkinek lehetősége van azokat megnézni a saját körében. Ez megoldja azt a dilemmát, hogy ki rendelkezzen a játék kezdetén több információval, ezzel előnyösebb pozícióból indulva.

A Cluedo melyik verzióját válasszam?

Ha valaki utánanéz, akkor láthatja, hogy különféle Cluedo verziók tömkelegéből lehet választani saját ízlésünknek, illetve a piaci viszonyoknak megfelelően. Vannak kiadások, melyek ragaszkodnak az eredeti tematikához és körítéshez, és csak apróságokban térnek el attól. Emellett van rengeteg tematikus kiadás is a különféle témák kedvelőinek, melyek nemcsak kinézetben, körítésben, hanem akár alapokban is eltérhetnek az eredeti verziótól, jelentsen ez akár több helyiséget, többféle vagy másmilyen játékostáblát, esetleg egyéb funkcionalitással felvértezett táblát, vagy bármi egyebet. Példaként a következő témákban is születtek már Cluedo megvalósítások, kiadások: Harry Potter, Big Bang Theory, Game of Thrones, Doctor Who.

A nem tematikus kiadások között is lehetnek különbségek, így például a vendégbábuk kidolgozottsága, a tábla és mezőinek felépítése, a helyiségek nevei, a fegyverek mennyisége és kidolgozottsága, illetve a játékban szereplő karakterek mind-mind eltérhetnek.

Íme egy lista a teljesség igénye nélkül, példának:

  • A bábuk talán a klasszikus verzióban vannak a legjobban és legszebben kidolgozva.
  • A fegyverek némely verziókban a jól kidolgozott fém, illetve műanyag tárgyak helyett lehetnek egy papírra is nyomtatva.
  • A fegyverek száma a Rejtély a luxusvillában! kiadásban 9, a korábbi (klasszikus) – illetve későbbi (2012-es kiadás) – 6-hoz képest.
  • A dobókockák különbözhetnek a plusz funkciók miatt. A Rejtély a luxusvillában! tartalmaz intrika kártyákat, és emiatt az egyik dobókockán az 1-es helyett egy kérdőjel van. A 2012-es kiadás pedig tartalmaz bűnjel kártyákat, melyek eléggé hasonlítanak az intrika kártyákhoz, azonban kicsit eltérnek azoktól az adott előnyöket figyelembe véve. Emiatt abban a verzióban mindkét dobókocka tartalmaz egy-egy nagyítót az egyik szám helyett.
  • A 2012-es kiadásban Mrs. White-ot (vagy Diane White-ot) lecserélték Dr. Orchidra. Ez szintén csak „látványbeli” különbség, a játék menetét nem érinti.

Személyes vélemény, tapasztalatok, tippek

Úgy gondolom, hogy a Cluedo egy méltán híres, igényesen kivitelezett társasjáték. Vannak ennél összetettebb, bonyolultabb, hosszabb időt igénylő játékok is, viszont nagy erőssége, hogy a szabályokat nagyon egyszerű megérteni, a játék maga pedig hihetetlenül megdolgoztatja az agyunkat. Nekem az egyik személyes kedvencem, a megfelelő társasággal játszva nagy élményt nyújthat, magával ragadó, és újra akarunk majd játszani, mikor véget ért egy menet. Remekül algoritmizálható, minél több információt kell gyűjtenünk, és így egyre inkább csökkentjük a játékban lévő szerencsefaktort. Apropó szerencsefaktor: természetesen van ebben a játékban is, ahogy talán szinte minden társasjáték tartalmazza valamilyen szinten. Viszont itt erősen ellensúlyozható gondolkodással és megfelelő jegyzeteléssel. Pár játék után igazi Sherlock Holmes válhat belőlünk.

A szabálykönyv csupán 8 oldal, a felépítése pedig vázlatos, tehát nincs túlbonyolítva. Az egyértelműséggel a legtöbb helyen nincs probléma, azonban van, ahol valamiféle megegyezést kell találnunk a játékosokkal, hogy hogyan is kell értelmezni az adott részt. Ezen felül vannak szabályok, melyeknek megváltoztatására lehet szabadságunk adott körökben, hogy jobban kiegyensúlyozzuk az esélyeket.

Új játékost nem feltétlenül egyszerű bevonni, főleg ha már tapasztaltak vagyunk, és sokat Cluedo-ztunk. Azonban ha tudatosan lebutítjuk a használható eszközeinket (kevésbé részletes jegyzetelés stb.), akkor könnyebb úgy játszani egy újabb, tapasztalatlanabb játékossal, hogy ráérezhessen az ízére, megszeresse, és később esetleg már magasabb szinten játszhassuk vele is ezt a remekművet. Azt hiszem, hogy ez nem egyedi tulajdonsága ennek a játéknak, más, komplikáltabb játékok esetén is ügyesen kell megszerettetni az adott terméket egy „újonccal”.

Apró tipp: aki beszerzi a játékot, az azonnal tegye sokszorosíthatóvá az egyik üres nyomozólapot, mivel elég gyorsan tudnak fogyni. Ez scannelést és egy kis képszerkesztést takar leginkább, de ha ezt megtesszük, akkor később is az eredeti dizájnt élvezhetjük a játék során – amennyiben van erre igényünk. Tapasztalt játékosok esetén szükség lesz jegyzetelési lehetőségre, erre bármilyen A4-es lap megfelel. A jegyzetelés és az információk titkossága miatt valószínűleg kelleni fog egy nagyobb asztal, illetve valamiféle paravánok is.

A beszerzés kapcsán annyit érdemes tudni, hogy ha „csak valamilyen” Cluedo-t akarunk, akkor nem lesz nehéz dolgunk sem az új, sem a használt játékok piacán. A 2012-es verzió elég könnyedén elérhető, a használtak között pedig megtalálható többnyire pár jó állapotú darab. Azonban ha specifikus verziót keresünk, akkor már valószínűleg nehezebb dolgunk lesz, és nagy eséllyel csak a használtpiacra korlátozódnak a lehetőségeink.

Az ajánlott játékosszámot (3-6 fő) érdemes tartani (fölé nem is lehet menni), de talán kétszemélyes módban is lehet játszani a szabályok minimális faragásával. Viszont én úgy tapasztaltam, hogy minél többen vagyunk, annál több az ismeretlen, és annyival nehezebb cáfolatot találni egyes gyanúkra, így sokkal izgalmasabb játék lesz az eredmény. Az életkornál pedig lehet, hogy a „9+” jelölés elég optimista, mivel egy 9 éves kérdéses, hogy mennyire élvezné, főleg akkor, ha felnőttekkel kell játszania. Persze itt is igaz, hogy meg kell találni a megfelelő társaságot, hogy igazán lehessen élvezni a játékot.

Összegzésként azt mondanám, hogy aki szereti a nyomozós, erősen gondolkodós, optimalizálós, kisebb mértékben kockáztatós társasjátékokat, az nyugodtan szerezze be a Cluedo bármelyik verzióját, nagy élmény lesz. Ha pedig egy kis plusz csavart is belevinnénk az intrika kártyákkal és egyéb újdonságokkal, akkor szerezzük be a Rejtély a luxusvillában! kiadást, amennyiben van rá lehetőségünk.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cluedo: Rejtély a luxusvillában