Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Csókolt már homlokon a Múzsa?

A ködös, homályos égen lassan feltűnik egy hatalmas sötét alak. Komótosan úszik, vigyázva a felhők vonalára. A körülötte úszó lampionok tüzes medúzákként fenyegetik a vándort, kinek hátára évszázados dogmák nehezednek. A tűz és a víz járja táncát a mennyei templom körül, mintha el akarná választani az igazságot és a valóságot.

A Dixit megjelenése óta kiemelt szemponttá vált a játékok esztétikus megjelenése. De nemcsak küllemével vált meghatározó példává, hanem a dedukciós játékok terén is mintaként áll a ma szerzői előtt. Mondhatni megihlette az utódok generációját, akik egymás után használták a művészi ihletésű műalkotásokat.

A mai játékunk is sokat merített a nagy elődtől, hisz hozzá hasonlóan a Múzsa: Sugallatok is 84 darab mélyértelmű képet tartalmaz. Ebben a játékban viszont a cél csapattársaink rávezetése a helyes válaszra az 50 ihlet kártya tréfás feladatait követve.

Kártyavetés

A játék elején 2-4 fős csapatokat alkotunk. A kezdő csapat választ egy múzsát, a másik csapat húz 6 remekmű és 2 ihletkártyát. A lapok közül kiválasztanak egyet-egyet, amit odaadnak a múzsának. A múzsa az ihletkártya utasítását követve utalást ad a kezében tartott remekműkártyára. Ez után a lapot visszakeverjük 5 társa közé, majd kiterítjük őket az asztalra. A múzsa csapata kiválasztja, hogy a sugallat mely lapra vonatkozhat, eközben az ihlető semmilyen utalást nem tehet. Ha a társai a helyes remekművet választják, megkapják az ihletkártyán szereplő pontokat, ha viszont rossz műre mutattak rá, az ihletkártya visszakerül az ellenfelekhez. Ez után új kör kezdődik, amiben a csapatok szerepet cserélnek.

A játék addig tart, míg az egyik csapat elér 12 pontig.

Mi tagdás a Múzsa és a Dixit között nagy a hasonlóság, viszont ebben az esetben az ihletkártyáknak köszönhetően irányítottabb a játékmenet. Az ihletek között találunk mozgásos feladatokat (például: táncolj, rajzolj a könyököddel, vagy az ujjaddal a levegőbe), olyanokat melyben lexikális tudásunkból kell ismereteket előhívni (nevezd meg egy élőlény testrészét, mondj egy dalt az elmúlt 50 évből), vagy amiben egy hang kiadásával kell utalnunk a kiválasztandó remekműre (énekelj, vagy adj ki egy hangot). Minden kártya különböző, a feladatok sokszínűek, sok területen is bizonyítanunk kell csapatunk rátermettségét.

Mert a Múzsa bizony csapatjáték, ami akár 12 játékossal is játszató. 9-12 főnél 3 csapatot alkotunk, viszont ilyenkor csak két csapat aktív. Ha ennyien vagyunk érdemes a „villám játszmát” választani, amiben egy kicsit variálunk a szabályokon: a múzsa ellenfelei egy remekmű és két ihletkártyát húznak, vagyis nem látják a másik 5 remekmű kártyát. Ettől a szerencse ugyan jobban befolyásolja a partit, viszont gyorsabban lejátszható és kisebb a holtidő.

2-3 fő esetén egy kooperatív játékmódot ajánl a szerző, ahol a játékosok összefognak. Ha helyes választ adnak a múzsa utalására, megtartják az ihletkártyát, amit viszont nem sikerül kitalálniuk, azt eldobják. A cél, hogy a csapat össze gyűjtsön 12 pontot, mielőtt 3 kártya kiesne.

Ritka tünemény a partijátékok között, hogy a Múzsa kifejezetten jó ketten és hárman is. 12 főnél 3 csapatot kell alkotni, de ott már hosszúra nyúlhat a várakozási idő.

Tükröm, tükröm mond meg nékem...

Alapvetően a Múzsa a Dixit tovább gondolása, de az irányított utalások kis fűszert adnak a hangulathoz. Sőt, pont az ihletkártyáknak köszönhetően olyan játékosok is élvezik, akiknek az asszociáció nem az erősségük. Az ihletkártyák széles eszköztárt igényelnek, de leginkább arra alapoznak mennyire vagy tájékozott és kreatív.

Múzsa művészi megvalósítása hűen követi a nagy elődöt, viszont az ebben szereplő kártyák sokkal életvidámabbak. Ráadásul nem csak a kártyák, hanem a doboz és a 2 oldalas szabály is kifejezetten szép, igényes. Plusz pont, hogy a szerző külön gondolt a különböző játékosszámok kezelésére.

Mivel ebben az esetben is olyan játékról van szó, aminek a többértelmű képek az alapjai, bármelyik képalapú dedukciós kártyajáték lapjaival támogathatjuk az újrajátszhatóságát.

A gép forog, az alkotó pihen.

A Múzsa ízig-vérig családi partijáték, ahol az együttműködésnek nagy szerepe van. Az irányított sugallatoknak köszönhetően, kezdő és kevésbé jól asszociáló játékosok is gond nélkül bevonhatók, viszont tapasztalt játékosok számára is izgalmas lehet.

A(z) Múzsa: Sugallatok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • crazyoh

    2020-02-03 10:01:45

    Én nagyon szeretem a parti játékokat. Na de a Múzsa! Egyik kedvencem lett nagyon gyorsan. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire vicces tud lenni egy ilyen könnyed, egyszerű társasjáték. Leginkább barátokkal ajánlom játszani, mert családban többen is úgy voltak vele, hogy ez nehéz játék (háát igen, másik generáció). De még ketten is nagyon jó szórakozás, és 1 perc az előkészület vagy annyi se. 15-20 perc egy forduló, és jókat szoktunk nevetni.

    Nagyon remélem, hogy több kiegészítő is fog hozzá jönni, mert egy kicsit keveslem a kártyákat a játékhoz. Ha abból indulok ki, hogy a Dixit végül mennyi kiegészítővel büszkélkedhetett, akkor nem aggódok.

    Látványvilágában nagyon hasonlít ugye az előbb említett játékhoz. Viszont sokkal jobban tetszik a kártyák kidolgozása, szerintem szebb képeket választottak (de szintén fura képeket). Illetve az ihletkártyák nem mindig egyértelműek, és sokszor ránk van bízva, hogy akkor most mi az amit, lehet mondani/csinálni és mi az, amit nem. Ettől függetlenül ez nem von le a játékélményből.

    Összefoglalva roppant szórakoztató a játék, és parti játéknak tökéletes választás. Megéri beszerezni!!!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dixit
  • Múzsa: Sugallatok