Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hive - A stratégia magasiskolája

A kétezres évek elején megjelenő Hive azonnal magával ragadta a társasjátékos közösséget. Számos kritikai elismerésben részesült, sorra nyerte a nevesebbnél nevesebb díjakat. Sőt a mai napig is az egyik legjobb kétszemélyes játékok közt tartják számon. Ebben a cikkben megvizsgáljuk mitől is lehet ilyen kedvelt ez a játék.

Számos olyan emberrel találkoztam, akiket egyszerűen nem lehetett rávenni arra, hogy megpróbálkozzanak egy-egy modern társassal. Ők próbálták már a Gazdálkodj okosan!-t, ezek után meg köszönik, de nem kérnek többet. Bezzeg a sakk... na az valami! Na már most ilyenkor én mindig a Hiveval közelítek feléjük, hiszen a férjemmel magunk közt is csak a bogaras sakknak hívjuk. Félreértés ne essék, ezzel egyik oldalt se szeretném megsérteni, de a különleges képességek és a gondolkodásmód igencsak sokban hasonlít az előbb emlegetett sakkra. Az pedig külön öröm számomra, hogy a magyar kiadás most már szinte bárhonnan beszerezhető (legutóbb az Aldi polcain fedeztem fel belőlük párat), így tényleg kezdő társasjátékos barát darabról van szó. Az meg már csak a hab a tortán, hogy még a kinézet szerint is válogathatunk. A klasszikus fekete-fehér alappal és színezett rovarokkal, a Carbon teljesen fekete-fehér bakelitekkel, a Pocket pedig a klasszikus kinézettel, de sokkal kisebb mérettel rendelkezik.

Az egyik amit mindenképpen előre le kell szögeznem, hogy ezt a játékot ketten és csak ketten tudjátok csak játszani. A másik pedig, hogy ez bizony egy absztrakt játék. Tehát kacifántos sztorira ne számítsatok! Ettől függetlenül azoknak is ajánlom kipróbálásra, akik már teszteltek más absztrakt játékokat (pl.: Sagrada, Azul, YINSH), de nem nyerte el a tetszésüket. Illetve azok se ijedjenek meg tőle, akiknek a sakk nem a szíve csücske. Személy szerint én se vagyok nagy absztrakt vagy sakk rajongó, de a Hive nálam mindent vitt.

Hogyan is játsszuk?

A Hiveban körönként vagy egy figurát játszhatunk le vagy pedig lépünk a már lent lévő rovarjaink egyikével. Az nyer, aki a játék során először körbe keríti az ellenséges Méhkirálynőt, mindegy, hogy a saját vagy az ellenség figuráival teszi mindezt.

Speciális esetet képez az első négy kör, ugyanis legkésőbb a negyedik kör végéig minden játékosnak kötelező kijátszania a királynőjét. A játék első körében a kezdő játékos lehelyez egyet a figurái közül, majd a másik játékos szintén kijátszik egy rovart úgy, hogy a másik hatszög oldalával érintkezzen. Fontos, hogy innentől kezdve már csak úgy lehet újabb figurát kijátszani, ha érintkezik minimum egy saját rovarral és nem érintkezik az ellenség egyik bakelit korongjával sem. Az így lejátszott figurák úgynevezett kaptárt képeznek, melyet soha nem lehet megszakítani, tehát a mozgást/lehelyezést úgy kell végrehajtanunk, hogy a rovar érintkezzen a kaptár figuráival. Szintén fontos, hogy mozogni csak úgy lehet, hogy azzal nem kell arrébb mozgatnunk egy figurát sem. 

A játék összesen 11 fehér és 11 fekete bakelit hatszöget tartalmaz, melyek mindegyikén egy-egy rovar foglal helyet:

  • Méhkirálynő (1-1): egy körben egyet léphet.
  • Szarvasbogár (2-2): egy körben csak egyet léphet, azonban ő a kaptár tetejére is felmászhat. Ezzel a képességgel könnyedén blokkolhatunk egy ellenséges rovart, illetve olyan helyekre is el lehet jutni, ahová más képtelen lenne.
  • Pók (2-2): egy körben hármat kell lépnei.
  • Szöcske (3-3): legalább egy figurán átugorva kell egyenes vonalban haladnia.
  • Hangya (3-3): egy körben bármennyi mozgásra képes az összes elérhető területen belül.

A játék során nem kötelező az összes bakelitünket kijátszanunk. De, azt fontos észben tartanunk, hogy a már lehelyezett figurákat nem vehetjük fel, illetve nem cserélhetjük ki egymással. Amennyiben úgy alakul, hogy valaki nem tud akciót végrehajtani, akkor automatikusan a másik játékos következik, amíg ez az állapot meg nem szűnik.

Hogyan tovább?

Ha úgy érezzük, hogy feldobnánk valamivel az alapjátékot, akkor különböző kiegészítőkből is válogathatunk. Összesen három különböző rovar áll rendelkezésre:

  • Szúnyog: egy fajta joker, ugyanis mindig annak a rovarnak a képességével rendelkezik, amivel éppen érintkezik.
  • Katicabogár:  egy körben hármat léphet, azonban ebből kettő a fent a kaptáron, egyet pedig lent kell megtennie.
  • Pincebogár:  egyet képes lépni egy körben, vagy mozgás helyett akár más figurákkal léphet maga körül, méghozzá úgy, hogy magára húzza az adott elemet (ez lehet az ellenségé is), majd elhelyezi egy magával szomszédos helyre.

Vélemény

Bevallom, ez a játék több szempontból is hátránnyal kezdett nálam. Mint, ahogyan azt már fent is említettem nem tartozok kifejezetten az absztrakt játékot kedvelők táborába. A játék grafikája, illetve a bakelit elemek rendkívül magas színvonalúak. Bár elsőre kifejezetten fenntartásokkal rendelkeztem még a rovarok miatt is, ugyanis a való életben is taszítanak. Tudom, tudom az ilyen miért megy biológusnak! :D Azonban ez a játék teljesen magával ragadott. Nem csak borzasztóan könnyen tanítható, de a különböző képességekkel igazán megmozgatja az agyat is. Egy-egy parti hamar lemegy, ha előkerül sose csak egy kört játszunk vele. Utazásokhoz is kiváló, mert az elemek egy zárható zsákkal együtt érkeztek. Nekem ugyan a klasszikus változat van meg és szerintem ez se foglal sok helyet, de ha szeretnénk a Pocket verzióval még kisebb helyre lesz szükség a táskánkban.

Ha gyakran játszunk vagy utazunk csak ketten és szeretjük a stratégiai játékokat mindenképpen próbáljuk ki a Hiveot!

A(z) Hive társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Feb

Bájos Kis Bestiák - Happy Tree Friends kártyákkal

Ismertető | 2024.02.25. 14:06:00

Toborozz hősöket a kalandorcsapatodba, és szállj szembe szörnyekkel ebben a könnyen tanulható, fél-egyórás partijátékban!

20Feb

A Brazil Birodalom felemelkedése, azaz a Szent Kereszt földje

Ismertető | 2024.02.20. 19:26:00

Ha meghalljuk azt a szót, hogy Újvilág, többnyire Kolumbusz Kristóf és Észak-Amerika jut eszünkbe. Pedig Dél-Amerika történelme is temérdek kincset rejt, földjén civilizációk pusztító csatái zajlottak és számos európai uralkodó ült trónjaira.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hive