Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Secret Hitler

Az időutazós beszélgetések esetén sokszor merül fel a kérdés: Vajon ha visszamehetnél az időben, megölnéd-e Hitlert. Talán jobb lenne átfogalmazni ezt úgy, hogy “meg tudnád-e ölni”. A Secret Hitler játék ebben a kérdésben segít nekünk egy kicsit úgy, hogy eljátszhatjuk az 1930-as évek Németországának törvényhozóit.

Az „Áruló” Játékmechanizmus

A Secret Hitler egy „titkos áruló” mechanizmusra építő, társas interakciókkal operáló és következtetéseken alapuló játék. A játékban a résztvevők két csoportba tartoznak: liberálisok vagy fasiszták. Alapvetően a liberálisok vannak többen, de hogy ki, melyik csapathoz, frakcióhoz tartozik, azt a játék elején véletlenszerűen döntjük el.

A játék az 1930-as évek Németországában játszódik ahol a fentebb említett két frakció próbálja megszerezni a törvényhozói hatalmat. Az egyik fasiszta pedig maga Hitler, ha ő hatalomra kerül miután három fasiszta irányelv életbe lépett, megnyeri a fasisztákkal együtt játékot. Mivel Hitler kilétét a liberálisok nem tudják, és az ő feladata az, hogy minél többször megválasszák, ezért érdekében áll liberálisnak kiadnia magát. Ezért ő az “áruló”, mert kvázi a liberálisokat árulja el, amikor felfedi kilétét, ha sikerül a terve.

A játékmenet

Öt-tíz játékos számára játszható a játék; tapasztalataim szerint inkább hat-hét fő a minimum, ugyanis sokkal élvezhetőbb, ha egy kicsit többen vagyunk. (Hétnél többen még nem játszottuk, lehet, hogy az meg egy kicsit már sok lenne.)

A játék elején mindenki kap egy zárt borítékot, amiben két kártyát talál. Az egyiken az van, hogy melyik frakcióhoz tartozik, a másikon pedig az, hogy személyesen ő csak egy képviselő (liberális vagy fasiszta) vagy éppenséggel pont Hitler. A borítékon kívül mindenki kap egy “igen” és egy “nem” szavazó kártyát, amivel a javasolt kancellár személyéről szavazhatnak.

Ezek után a játékosok maguk közül kineveznek egy játékvezetőt akinek vezényletével a játék elején megtalálják egymást a fasiszták. Ennek első lépése, hogy mindenki becsukja a szemét. Ezután Hitler felemeli titokban az egyik - vagy mindkét - hüvelykujját hogy a fasiszta képviselők amikor vezényszóra kinyitják a szemüket, tudják,  hogy kit kell majd hatalomra segíteni. Ha csak 5-6 ember játszik, a Hitler szerepét játszó játékos is kinyithatja a szemét a vezényszóra, ugyanis ekkor csak egy fasiszta képviselő van rajta kívül – és ilyenkor tudnak egymásról. Pár másodperc elteltével, amikor mindenki felismerte a csapattársát ismét mindenki becsukja a szemét, majd újabb vezényszóra most már mindenki kinyitja, és kezdődhet a játék.

Ez egy nagyon izgalmas dinamikát kölcsönöz a játéknak, ugyanis senki nem szeretne nyíltan fasiszta lenni (ugye az a rossz) viszont valahogy tudtára kell adni Hitlernek, hogy kiben bízhat és kiben nem.

A játékmenete viszonylag egyszerű. Egy kör úgy néz ki, hogy az elnök választ egy kancellárt, akinek - ha megszavazták a többiek is, a szavazásra használatos Ja! / Nein! Kártyák közül az egyik koordinált, egyszerre történő megfordításával vagy megmutatásával - átad két irányelv kártyát a háromból, amit húzott, az erre a célra kialakított irányelv húzópakliból. Ez a törvényhozás fázis, eközben senki nem beszélhet. A kancellár a neki átadott két irányelv közül választ egyet – ami lehet ugye fasiszta vagy liberális - és felteszi a megfelelő táblára. Ezek után meg lehet vitatni, hogy milyen lehetőségei voltak az elnöknek és a kancellárnak és ki-, miért döntött úgy, ahogy. Ez egy nagyon fontos rész, mert itt lehet következtetni arra, hogy ki hazudik, miért, melyik oldalon áll és érdemes-e megválasztani őt legközelebb is vagy sem. Az irányelv kártyák között jelentősen több fasiszta van, ezzel is nehezítve a liberálisok dolgát; arról nem is beszélve, hogy simán előfordulhat, hogy a kancellárnak nincs választási lehetősége, hiszen két ugyanolyan irányelvet kapott már az elnöktől.

Az elnök jelző a kör végén átvándorol egyik játékosról a másikra óramutató járásával megegyezően alap esetben - és az elnök pedig választ minden körben egy kancellárt, akire a többiek szavazhatnak. Bizonyos számú fasiszta irányelv életbe lépése után az elnök egyre több és több lehetőséget kap(hat). Akár meg is ölhet egy képviselőt. Amennyiben Hitler nem kerül hatalomra, de nem is öli meg az aktuális elnök, akkor a fasiszták a hatodik fasiszta irányelv életbelépése után szintén nyernek. A liberálisok csak akkor nyernek, ha Hitlert megöli az aktuális elnök, vagy elfogadták az ötödik liberális irányelvet.

Konklúzió

Aki szereti az olyan játékokat ahol mások viselkedéséből kell következtetni valamire, esetleg megtéveszteni a többieket, akkor ezt a játékot imádni fogja. Viszonylag egyszerű a játékmenet, de mégis több változatosság van benne, mint mondjuk egy “resistance” típusú játékban, ahol egyszerűen csak a többséget kell megszereznie a csapatnak körről-körre. Nagyon élvezhető és szerintem pont a megfelelő mennyiségű feszültséget kelti a játékosok között, hogy még élvezhető és érdekes legyen. Arról nem is beszélve, hogy nem egy hosszú játék, 20-30 perc alatt simán végig lehet játszani egy fordulót. 
És ha ez nem lenne elég, elérhető egy ingyenes, úgynevezett „print and play” verzió a játékból, amit mi is használunk. Ehhez elég egy pdf-et letölteni, kinyomtatni, és a jelölt vonalak mentén felvágni a játék részeit tartalmazó kártyákat és már mehet is játék. (Mi ráragasztottuk őket egy vékony kartonra, de így is igazán jó játék!)

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Ti írtátok! -Mysterium

Ismertető | 2020.06.27. 08:00:00

Szereted a rejtélyeket, de annál jobban szereted azokat megfejteni? Ha igen, készülj, mert meghívást kaptál a Warwicki kastélyba, hogy egy olyan ügyet fejts meg, amelyben a nyomozók már elbuktak.

26Jún

Ti írtátok! - Kakaó

Ismertető | 2020.06.26. 14:00:00

A Kakaó nem máshova, mint a Gyümölcsök Paradicsomába ad meghívót, ahol az ott élő törzsek kakaótermesztéssel foglalkoznak, de nem elég leszüretelni, a piacra is el kell néhány emberünket küldeni, ugyanis a gazdagságot itt is pénzben mérik.


Kommentek

 • gyd

  2020-03-29 23:21:04

  Szép összefoglalása lett ez a bemutató a játéknak. :)

  Nekem személyesen az egyik kedvenc játékom a Secret Hitler. Ez vezetett be engem igazán a titkos szerepes játékok világába.

  5 emberrel valóban kicsit hiányérzete lehet az embernek - bár főleg a liberális túlsúly miatt. Szerintem az 5, illetve a 7 fős játék balansza kicsit elcsúszik a liberálisok felé, de főként az előbbi. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalatom többnyire, mivel ha be akar olvadni a fasiszta és Hitler a liberálisok közé, és esetleg még be is iktatnak liberális törvényeket ennek bizonygatásaként, akkor hamar eljöhet a játék vége a túl sok liberális törvény beiktatásával, vagy esetleg a fasiszták lebukásával.
  Egyébként a játék szerintem kifejezetten jól kezeli szinte az összes lehetséges játékosszámot, nekünk szerintem már mindhez volt szerencsénk. 8-10 fővel is kifejezetten pörgős tud lenni a dolog, hiszen akkor is ugyanazok a nyerési kondíciók (szám szerint is). Sok fővel az is igazán izgalmassá teszi, hogy sokkal nehezebb kitalálni, hogy kik is állnak a sötét oldalon, és sokkal könnyebb fasisztaként összeugrasztani a liberálisokat - ami ugye tiszta haszon így a csapatod számára.

  Komoly emberismereti képesség kell néha ahhoz, hogy lebuktassuk a fasisztákat, ugyanis vannak, akik nagyon jól be tudnak olvadni, és nagyon tudják, hogy mikor mit kell tenniük ahhoz, hogy feltűnésmentesek maradjanak.

  A Print & Play verzió kifejezetten örömteli dolog szerintem, mert így fillérekből össze lehet dobni a játékot. A dobozos verzió ára szerintem elég borsos, és használtpiacon nagyon ki kell fogni, hogy jó áron megvehessük. Nyilván az színes meg hasonlók, de nem feltétlenül olyan hihtetetlenül kidolgozott, hogy egy ügyesebb, kreatívabb ember ne tudja megcsinálni legalább azt a minőséget házilag is.
  Lényeg a lényeg, van lehetőség nagyon olcsón beszerezni egy nagyon jó társast. Minket nagyon sokszor kiszolgált, és mindig nagy élvezetet nyújtott.

  A témaválasztás egyébként szerintem merész, és elég megosztó is. Talán a Sorban állást tudnám még párhuzamba állítani vele, ugyanis az is egy merész témaválasztású játék. Talán még merészebb is, mint a Secret Hitler, mert abban a korszakban sokkal többen éltek a potenciális játékosok közül, és a valós élmények taszítóvá tehetik a játékot. Persze tudom, hogy ott egy egészen más megközelítés jellemzi az egészet, és inkább megemlékezés jellegű, de ettől függetlenül érinthet némelyeket rosszabbul.
  Ugyanakkor a játék felépítése kifejezetten összhangban van a Secret Hitler témájával.

  A kérdésfelvetés a cikk elején egyébként nagyon elgondolkodtató, és jogos, miszerint nem az a kérdés, hogy megölnénk-e Hitlert, ha visszamennénk az időben, hanem hogy egyáltalán meg tudnánk-e ölni. Ez a kérdés nagyon jól megalapozza a játékot is.

  Aki nem próbálta ki, és szereti az intrikával átitatott, rejtett szerepes játékokat, és nem riasztja el a tematika sem, próbálja ki! Még csak sok pénzt sem kell fizetni érte, ha nincs senkinek a környezetünkben, mert ott a Print & Play verzió. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Secret Hitler