Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Village – Legyen a tiéd a legimpozánsabb falusi dinasztia!

"Végre megérkeztetek! Miután leporoltad a nadrágod, jobbra pillantasz, ahol a feleséged bátorítóan megszorítja a kezedet és egy óvatos mosolyt küld feléd. Visszamosolyogsz rá. Ahogy balra nézel, látod, hogy öcséd és húgod egyelőre gyanakodva szemlélik a környéket, ahol egyelőre még minden annyira új és idegen... Visszafordulsz az út irányába, majd veszel egy mély levegőt, kifújod, és egyúttal átlépsz az új falud képzeletbeli határán. Vajon hogyan fogtok boldogulni? Fogtok egyáltalán? Fiatalokként sem neked, sem a többieknek nincs még szakmája, csak az eltökéltségetek erős a boldogulásra. A boldogulásra, aminek a lehetősége tragikus véletlenek folytán elúszott a szülőfalutokban... Igaz, Sarah-nak (akinek az apja tősgyökeres búzatermesztő volt) kedve és érzéke is van a mezőgazdasághoz, így ő valószínűleg el tud helyezkedni egy nagybirtokosnál vagy egy molnár segédjeként. És Pete, szegény Pete! Hogy dühöngött, amikor el kellett adnotok az utolsó lovatokat... Imád vágtázni! Erre itt nem lesz lehetősége, de azért csak akad a környéken egy istálló, ahol igény van olcsó és lelkes munkaerőre… Az igazán kemény dió persze a kis Annie lesz, egyem a szívét! Ő már a piaci kofaságtól kezdve a ministránskodáson át az ekekovácsolásig (tényleg!) mindenbe belekotnyeleskedett, de 10 évesen még semmi nem tudta tartósan lekötni a figyelmét… Pedig milyen éles az elméje! Ki tudja, ha minden jól alakul, talán még a tanácsházára is bekerülhet, Isten minket úgy segéljen…"

Akár így is kezdődhetne a Village társasjáték története, amely 2012-ben a Kennerspiel des Jahres díját is sikeresen bezsebelte.

A szabályokról - de csak röviden...

...mert ez a cikk nem száraz szabálymagyarázatnak készült:

  1. A játék tábláján a falud 7 fő területét találhatod: műhelyek (sárga jelzés), utazás (zöld), templom (barna), városháza (piros), piac, családakció, aratás (utóbbi 3 szín nélkül). Emellett minden játékos egy saját tanyatáblával is rendelkezik (lila).

  2. Minden egyes körben (a kútakció kivételével, lásd később) el kell venned egy színes kis kockát (ún. befolyáskockát, amelyek nyersanyagként funkcionálnak) egy adott terület mellől, és ugyanott egy akciót is végre kell hajtanod, sok esetben egy családtag idehelyezésével. A játék fő mechanizmusa tehát a munkáslehelyezés.
    A variációs lehetőségeket szépen megnöveli, hogy némely területen több akció közül is választhatsz. Pl. a műhelyeknél gyártathatsz ekét, szekeret, lovat (itt a gyártás erős idézőjelben :)), oklevelet stb.

  3. Minden területhez előre meghatározott, a játékosszámhoz igazított mennyiségű kocka kerül minden egyes körben. Ha egy terület mellől elfogynak a kockák, ott akciót csak a kútakció segítségével hajthatsz végre. Ehhez 3 egyforma színű kockát kell beadnod a készletbe, ami elég drága, de bizonyos esetekben igencsak jövedelmező megoldás lehet… Ha ezt nem tudod megtenni, csak a befolyáskockákkal még rendelkező területeken hajthatsz végre akciót.
    Amint elfogynak a kockák, egy kis átvezetés (mise - lásd később) után a játékosok újra feltöltik a zónákat kockákkal, és jöhet a következő kör.

  4. Ami a játék igazi különlegességét adja, az az idő, mint erőforrás szerepeltetése. A “hagyományos” erőforrások (a befolyáskockák, ökör, ló, gabona stb.) mellett: némely akciónak időköltsége is van, amit a tanyatáblád szélén kell lelépned. Ha 10 egységet leléptél, a családod legidősebb tagjai (a játék elején ez az 1. generáció) közül valaki meghal. Hogy melyikük, azt szabadon eldöntheted. Mivel alapvetően csak 4 családtagod (azaz munkásod) van és a családakció (ez esetben a szülés) elérhetősége is korlátos, ezért okosan kell gazdálkodnod az idővel is.
    Külön csavart ad a történetnek, hogy az elhunyt családtagjaid bekerülhetnek a falu krónikájába (ha még van ott üres hely), ezzel pedig akár pontokat is szerezhetnek neked.

  5. A játéknak akkor van vége, ha vagy a falukrónika, vagy a névtelen sírok (ide kerülnek a falukrónikából kiszoruló elhunytak) megtelnek. Ekkor lezajlik a pontozás, és aki a legtöbb pontot gyűjtötte, az nyert.
Játékra készen

SPOILER: csak akkor olvass tovább, ha már legalább 3 játékot játszottál, és szívesen veszel pár gondolatébresztő ötletet a játékhoz:

  • Családtagok szűkössége

    Ahogy írtam, 4 családtaggal indulsz. Szülni csak korlátozottan tudsz, a kútakcióra - amellyel természetesen szülni is lehet - ugyancsak kevés lehetőséged lesz (és jó eséllyel valami még fontosabbra akarod majd ellőni). Egy helyszínre családtagot lerakni csak a tanyatábládról tudsz, ahova a családakcióval vissza tudsz hívni embert bárhonnan, de ez bizonyos szempontból egy elvesztegetett akció.

    Így itt alapvetően 2 alternatívád van, ha a szélsőségeket nézzük:

      • Direkt sok időbe kerülő akciókat választasz + elveszel minél több fekete kockát (ez utóbbival automatikusan veszítesz 2 időt). Ezáltal hamar fognak meghalni az embereid, és ha a megfelelő helyszíneken teszik ezt, bekerülhetnek a falukrónikába, ahol is 5 főért 12 győzelmi pontot kaphatsz a játék végén. Itt ennél több “holttestért” nem jár pont, de ez hozzájárulhat ahhoz, hogy ellenfele(i)d ne kerülhessenek be a krónikába (már 3 főért is jár 4 győzelmi pont, 4-ért pedig 7).

        Ezt a taktikát minél több szüléssel (adott esetben kútakció révén) kell ellensúlyoznod.

      • Direkt kevés időbe kerülő akciókat választasz + a lehető legkevesebb fekete kockát veszel el. Ezáltal rugalmasabb tudsz maradni az akcióválasztásnál (hiszen több élő embered marad), és kevesebb szülésre lesz szükséged, viszont a falukrónikából származó pontok terén hátrányba kerülhetsz.

  • 1-1 terület dominanciája

    Az eddigi, jellemzően 2 fős játékokon alapuló tapasztalataink nyomán érdemes lehet 1-1 területet dominálni, és ügyesen a többi pontszerző helyre is “odakotnyeleskedni” pár pontért. Persze a megfelelő taktikával (és az ellenfelek “jóváhagyásával”) akár több terület abszolút dominanciája is elképzelhető.
Abszolút dominancia az utazás területén
  • A különböző helyszínek pontszerzésének dinamikája

    • Piac: lineáris növekedés. Az itt eladható árukat más helyszíneken tudod összegyűjteni. Minden egyes árunak van egy előre meghatározott pontértéke (pl. egy zsák gabona 1, egy ökör 3, egy ló 4 pontot ér stb.), és az ezek tetszőleges kombinációiból keletkező vásárlólapkák csak összegzik ezeket. Ezzel a játék ezen a területen (is) szépen kiküszöböli a szerencse szerepét (vagyis a kezdőjátékos nem juthat előnyhöz azzal, hogy azonnal rárepülhet egy az átlagosnál értékesebb piaclapkára).

    • Utazás: óóó, ez egy igazi csemege! :) Minden egyes helyszín ad azonnali jutalmat, ugyanakkor minél több helyszínt látogatsz meg, annál több, méghozzá a 4. utazásig exponenciálisan több pontot kapsz a játék végén (1 helyszín → 1 pont, 2 → 3, 3→ 6, 4 → 10, 5 → 14, 6 → 18). Ha mind a 6 helyszínt beutazztad, összesen 24 győzelmi pont + 2 aranytallér + 4 választható színű kocka üti a markodat.

      Ha épp nem akarsz annyit utazni, itt egy megfontolandó taktika: utazz egyet mielőbb az egyik, azonnali 3 győzelmi pontot adó mezőre, majd “halítsd meg” az emberedet. Ha ezt idejében megtetted, az egyik utazós sírhelyre (ebből játékosszámtól függően max. 2 van!) beteheted őt. Ezt követően egy másik emberrel elutazhatsz a másik azonnali 3 győzelmi pontot adó mezőre. Így mindössze 2 utazással 11 győzelmi pontot kasszírozol.

    • Tanácsháza: enyhén exponenciális növekedés. Az első mezőért nem jár pont, a 2.-ért 2, a 3.-ért 4, a 4.-ért 6 - de csak akkor, ha a játék végén is ott áll az embered! Ez a terület inkább a mezők közti lépéseknél kapott azonnali jutalmak (a következő kör kezdésének joga; 2 tetszőleges színű befolyáskocka; 1 szabadon választható eszközlapka; 1 arany beváltása 3 győzelmi pontra) miatt lehet népszerű.

    • Templom: változó tendencia, ha csak a játék végi pontokat nézzük. Az első mezőért 2 pont jár, a 2.-ért 3, a 3.-ért 4, a 4.-ért 6 - a tanácsházához hasonlóan egyedül akkor, ha a játék végén is ott áll az embered. Viszont minden forduló misével zárul, melynek során a legájtatosabb játékos (azaz akinek a legtöbb embere áll a templomban; döntetlen esetén akinek a legbalrább van az embere) 2 győzelmi pontot kap. Ez utóbbival a tapasztalataink szerint általában 6-8 pont is szerezhető.

    • Falukrónika: ahogy korábban is említettem, 3 idehelyezett halott családtagért 4, 4-ért 7, 5-ért pedig 12 pont jár, vagyis exponenciálisan nő a begyűjthető pontok száma - de csak 5 halottig. 

Megjegyzés: a fentebbieket néhol árnyalja az egy mező lépéséért befizetendő költség, de az ezzel való kalkuláció már túlmutat ennek az írásnak a keretein.

 

  • Befolyáskockák felhasználása

    Alapvetően itt is 2 alternatívád van, ha a szélsőségeket nézzük:

    • Minél kevesebb kockát felhasználni “fizetésre”, és kútakciókra tartogatni ezeket. Ezzel a taktikával kevésbé kell figyelned arra, hogy az ellenfeleid melyik terület mellől mikor veszik el az utolsó kockát, ugyanakkor jobban kell ügyelned arra, hogy 3-3 azonos színű kockát minél több színből (akár többször is) összegyűjts, ami viszont azt korlátozza, hogy milyen helyszíneket látogathatsz meg (pl. ha csak 1 zöld kocka van már a táblán, és neked az kell, “úsznod kell az árral”, és az ahhoz a területhez tartozó valamelyik akciót vagy kénytelen végrehajtani).

    • Minél több kockát felhasználni “fizetésre”, azaz akciók végrehajtására. Ez esetben kevesebb kútakcióra lesz lehetőséged (talán egyre sem), így sokkal jobban kell figyelned, hogy ahol épp akciózni szeretnél, ott még legyen elérhető kocka - ellenkező esetben könnyen hoppon maradhatsz....
Hűha, ennyi kockából akár 5 kútakció is kitelik! :)
  • Egy hosszabb távú befektetés

    Ha megfelelőnek ítéled a helyzetet, vegyél egy ökröt és egy ekét is minél inkább a játék elején. Ezáltal mindig 4 gabonát tudsz aratni (2 helyett), a gabonát pedig el tudod használni a templomban vagy beválthatod aranyra a malomban. Ha a végén az ökröt és az ekét is el tudod adni a piacon győzelmi pontokért, akkor mindkettő igazán jól kamatozó befektetésnek bizonyult.

  • Az ellenfelek figyelése vs. “a magam feje után megyek”

    Ez inkább csak egy bónuszpont, viszont az egyetlen, ahol abszolút igazságot merek kijelenteni: aki igazán profin akar játszani, annak kalkulálnia kell az ellenfele lépéseivel is. :)

Összefoglalásképpen

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Village-et, aki egy minőségi, szerethető grafikával rendelkező tematikus, munkáslehelyezős, mélységekkel is bíró taktikai-stratégiai játékot szeretne kipróbálni. A keményebb gamereket valószínűleg ez a mélység már nem elégíti ki, de ez semmit sem von le a játék értékéből. Egy kis beleélő képességgel nagyon jól átjön a falu hangulata, és 3-4 játékos esetén már bizony szépen előre kell gondolkodnod, hogy milyen sorrendben hajtsd végre az akcióidat a lehető legtöbb pont megszerzéséhez.

Ráadásul, ha úgy érzed, hogy már nem tud neked újat mutatni a játék, megvásárolhatod a kiegészítőit, az Innt és a Portot is. Az alapjáték 7,4-es BGG-értékelése mellett ezek már 7,9-es és 8-as mutatóval büszkélkedhetnek...

...és hogy milyen zseniális csavarokat hoznak a játékba, azt már meg sem említem. :)

Inkább próbáld ki őket mielőbb, és legyen a tiéd a legimpozánsabb falusi dinasztia!

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Village: Nemzedékek játéka